Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Duhovnost kroz zajedništvo

power_settings_newLogin to reply
+4
moki72
Bhakti
dominik
Justin
8 posters

descriptionDuhovnost kroz zajedništvo EmptyDuhovnost kroz zajedništvo

more_horiz
Želja mi je da razmišljamo i dublje shvatimo važnost i potrebu kršćanskog zajedništva u razvoju prave duhovnosti!

Dat ću neke psihologijske i biblijske poglede o važnosti zajedništva.

descriptionDuhovnost kroz zajedništvo EmptyRe: Duhovnost kroz zajedništvo

more_horiz
SREĆA U ZAJEDNIŠTVU
(psihološki pogled)

David G. Myers je profesor psihologije i vodeći stručnjak za istraživanje sreće. Radi na Hope Collegeu u Michiganu u SAD-u ,već 31 godinu.

Myers i drugi istraživači sreće jako već puno znaju o tome, koji utjecaji prouzrokuju dizanje i padanje svakodnevnog raspoloženja... A na vrhu te liste su naši odnosi s drugim ljudima: romansa, obitelj, prijateljstvo, grupe u koje smo uključeni, na koji način se uspoređujemo s drugima, osuđujemo li druge ljude...itd.

«Društveni odnosi i tvoj lični smisao za zajedništvo, imaju jako puno veze s tvojim nivoom sreće», kaže Myers. Zatim nastavlja: «Pitanje koje uvijek postavim kako bih procijenio je li netko sretna osoba je sljedeće: "Imaš li dobre prijatelje, s kojima se dobro razumiješ?" Ako je netko oženjen, pitao bih ga: 'Jesi li oženjen za svog najboljeg prijatelja?' Ako osoba odgovori sa 'DA' na oba pitanja, tada je ta osoba sretna.»
Sonja Lyubomirsky, istraživač na univerzitetu «University of California-Riverside», rekla je sljedeće: «Najveći pokazatelj sreće su intimni odnosi. To definitivno nije novac.»
Istraživanje centra «National Opinion Research Center» sa univerziteta «University of Chicago» pokazalo je da postoji 50% veća vjerojatnost da se ljudi koji imaju pet ili više bliskih prijatelja opišu kao «vrlo sretni», nego što je to slučaj sa osobama koje imaju manje od 5 bliskih prijatelja (tu se, naravno, ne ubrajaju članovi obitelji). Jedno vrlo opsežno istraživanje koje je provedeno na nekih 800 koledža, pokazalo je da studenti kojima su u životu važnije visoke plaće, uspjeh na poslu i karijera, nego bliska prijateljstva i divan brak – takvi studenti su kasnije dvaput više skloni opisati se kao «poprilično» ili «vrlo» nesretni!
Istraživači sreće su otkrili da su oženjeni parovi poprilično sretniji, od samaca. Myers, stručnjak za sreću kojeg smo na početku spomenuli, rekao je: «Kada bolje pogledate, ono što sačinjava sretan brak je nešto što psiholozi nazivaju 'uzajamno samo-otkrivanje',odnosno 'intimnost osjećanja prihvaćenosti i cijenjenosti od strane partnera'.» Još jedan važan faktor za sretan brak je pravilna raspodjela dužnosti i obaveza unutar obitelji.
Da se nadovežemo na ovo, treba reći da postoje i mnoga istraživanja koja pokazuju da postoji velika povezanost između bliskih odnosa i sposobnosti lakšeg podnošenja patnji. Na primjer, čovjek koji njeguje bliske odnose, kada se susretne s velikim stresom, tugom, gubitkom posla, bolešću, ili nekakvom velikom nepravdom u životu – puno će lakše proći kroz sve to, nego osoba koja nema čvrste odnose s ljudima. Zašto? Zato što podrška drugih može znatno ublažiti očajanje ili razočaranje i pomoći čovjeku da pozitivnije gleda na stvari.
«U našem društvu postoji epidemija izolacije i nesretnih osoba», rekao je dr. Dean Ornish, liječnik iz Kalifornije, koji je pokazao da prehrana s manje masnoće u kombinaciji sa grupama u kojima se osoba osjeća prihvaćenom, može izliječiti srčane bolesnike! Taj liječnik se sada skoncentrirao na iscijeljujuća svojstva ljubavi i intimnosti. On je rekao: «Ako odrastamo u obitelji u kojoj se intimnost predstavlja kao nešto opasno ili loše, tada mi podsvjesno kasnije odabiremo za svoje društvo one ljude, koji imaju isto takav plahi i bojažljivi pogled na intimnost...». Takve osobe će kasnije ustvari puno teže pronaći partnera, od onih koje su u djetinjstvu dobivali puno nježnosti i ljubavi u svojim obiteljima...
«U našoj kulturi, mi ustvari nikada ne naučimo prave vještine o tome kako biti u intimnom odnosu s nekim. Mi umanjujemo važnost intimnosti, ili ju ograničavamo na jako rijetke osobe, kao npr. bračnog partnera...», rekao je dr. Dean Ornish. Inače, on je napisao i knjigu, pod nazivom "Dr. Ornish's Eight Pathways to Intimacy" (prijevod: Osam putova prema intimnosti od dr. Ornisha). U toj knjizi on predlaže nekoliko metoda za postizanje intimnijih, čvršćih odnosa. Pet od tih putova bit će vrlo poznati svakome, tko je uključen u organizirani način bogoslužja u crkvi. Tih pet putova do intimnosti su sljedeći: naći se zajedno, služiti, priznati i oprostiti, obvezati se za nešto, duboko razmišljati.

more_horiz
SREĆA U ZAJEDNIŠTVU
(biblijski pogled)

Kao što smo vidjeli, najbolja suvremena istraživanja ljudske psihologije pokazuju nam da čovjek ne može biti doista sretan, ako ne radi na izgrađivanju čvrstih, intimnih odnosa, i to ne samo unutar svoje obitelji, nego i izvan nje (dakle, uspostavljanje čvrstih prijateljstava).

Vidjeli smo da takvi intimni odnosi s drugim ljudima, osim što čovjeka čine sretnijim, također mu mogu pomoći da prebrodi i razne psihičke i fizičke tegobe! NIJE LI OVO FENOMENALNO OTKRIĆE?

Međutim, ovo što suvremeni znanstvenici tek sada otkrivaju, Bog nam je kroz Pismo već davno objavio:

Izreke 17:17 U svako doba ljubi prijatelj, i brat postaje u nevolji.

Izreke 27:9 Ulje i kad veseli srce, tako je prijatelj sladak svjetom srdačnijem.

Ivan 15:13 Od ove ljubavi niko veće nema, da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje.

Psalam 119:63 U zajednici sam sa svima koji se tebe boje i koji čuvaju zapovijesti tvoje.

Djela 2:42 I ostaše jednako u nauci apostolskoj, i u zajednici, i u lomljenju hljeba, i u molitvama.

1. Korinćanima 1:9 Vjeran je Bog koji vas pozva u zajednicu sina svojega Isusa Hrista Gospoda našega.

1. Korinćanima 10:16 Čaša blagoslova koju blagosiljamo nije li zajednica krvi Hristove? Hljeb koji lomimo nije li zajednica tijela Hristova?

1. Korinćanima 10:17 Jer smo jedan hljeb, jedno tijelo mnogi; jer svi u jednome hljebu imamo zajednicu.

1. Petrova 3:8 A najposlije, budite svi složni, žalostivi, bratoljubivi, milostivi, ponizni;

1. Ivanova 1:7 Ako li u vidjelu hodimo, kao što je on sam u vidjelu, imamo zajednicu jedan s drugijem, i krv Isusa Hrista, sina njegova, očišćava nas od svakoga grijeha.

1. Ivanova 4:11 Ljubazni! kad je ovako Bog pokazao ljubav k nama, i mi smo dužni ljubiti jedan drugoga.

Jakov 5:16 Ispovijedajte dakle jedan drugome grijehe, i molite se Bogu jedan za drugoga, da ozdravljate.

Efežanima 4:4-6 Jedno tijelo, jedan duh, kao što ste i pozvani u jednom nadu zvanja svojega. Jedan Gospod, jedna vjera, jedno krštenje, Jedan Bog i otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama.

Efežanima 4:32 A budite jedan drugome blagi, milostivi, praštajući jedan drugome, kao što je i Bog u Hristu oprostio vama.

Efežanima 5:18b-21 Nego se još ispunjavajte duhom, Govoreći među

sobom u psalmima i pojanju i pjesmama duhovnijem, pjevajući i

pripijevajući u srcima svojijem Gospodu; Zahvaljujući za svašto u

ime Gospoda našega Isusa Hrista Bogu i ocu; Slušajući se

među sobom u strahu Božijemu.

1. Korinćanima 12:25-27 Da ne bude raspre u tijelu, nego da se udi

jednako brinu jedan za drugoga. I ako strada jedan ud, s njim

stradaju svi udi; a ako li se jedan ud slavi, s njim se raduju svi

udi. A vi ste tijelo Hristovo, i udi među sobom.

more_horiz
Molim vas da se nadovežete, da pričate o svojim osobnim iskustvima kako su vam bratski odnosi s ljudima pomogli da budete zdraviji, da budete duhovniji, bliži Bogu!

Kršćanstvo u Bibliji nije individualna vjera - to je vjera zajednice vjernih!!

more_horiz
Justine vidim da se ponekad previse pozivas na psihologe, sta ce ti to oni su uglavnom nevernici i njihov stav najcesce i nije znacajan postoji jedna jedina prava psiholoska knjiga Biblija ostalo je sva i previse zamorno.

more_horiz
Evo ja sam za duhovnost kroz zajedništvo.

Jedno pitanjce, kad bi se skupili mi forumaši, imali zajedničko bogoslužje, da li bi pristali da zajedno blagujemo Svetu Pričest i kleknemo pred Gospodina, svi zajedno, jednodušno slaveći Ga i moleći za duhovnu probudu?

Znači, zajedno na Svetoj Pričesti: katolici, baptisti, pentekostalci, biblijski kršćani, borongajci, adventisti, kalvini- na jednoj zajedničkoj službi ?

more_horiz
Noemi je napisao/la:

Jedno pitanjce, kad bi se skupili mi forumaši, imali zajedničko bogoslužje, da li bi pristali da zajedno blagujemo Svetu Pričest i kleknemo pred Gospodina, svi zajedno, jednodušno slaveći Ga i moleći za duhovnu probudu?

Znači, zajedno na Svetoj Pričesti: katolici, baptisti, pentekostalci, biblijski kršćani, borongajci, adventisti, kalvini- na jednoj zajedničkoj službi ?

JA SAM ZA! cheers

more_horiz
Znate što sam otkrio na ovom forumu?

Otkrio sam da postoji jedan NAJTEŽI TEST duhovnosti: Mogu li biti čovjek?

Nevjerojatno je koliko je to teško često puta... Embarassed

more_horiz
Noemi je napisao/la:

Ne.

Napisah vam u poslanici da se ne miješate s bludnicima - ne općenito s bludnicima ovoga svijeta, ili lakomcima, ili razbojnicima, ili idolopoklonicima jer biste inače morali iz svijeta izići. Napisah vam zapravo da se ne miješate s nazovibratom koji bi bio bludnik, ili lakomac, ili idolopoklonik, ili pogrđivač, ili pijanica, ili razbojnik. S takvim ni za stol! Što spada na me suditi one vani? Ne sudite li vi one koji su unutra? A one vani sudit će Bog. Iskorijenite opakoga iz svoje sredine. (1 kor 5,9-13)

Pismo jasno nalaze da nemamo sto raditi s "krscanima" koji su idolopoklonici. Katolici se mole i odobravaju Marijanizam i molitve svecima - sto je jasno idolopoklonstvo.

Rado bih ujedinjenje sa svim krscanima. Ali s krscanima. A ne s onima koji stuju idole, ma kako te idole bojali u krscanstvo. Zao mi je, ali ne zelim radi "ljubavi" i "tolerancije" stvarati spregu izmedju Krista i Belijara:

Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom? Kakvu slogu Krist s Belijarom? Ili kakav dio vjernik s nevjernikom? Kakav sporazum hram Božji s idolima? (2 kor 6,14-16)

Mozda Noemi i Justin zelite dobro. No, pazite da vas neprijatelj ne zavara, pa se ne ujarmite s necim sto nije od Krista. Takvo sto nece se odrzati pred Bogom u onaj Dan.

S bracom i sestrama protestantima, koji daju dobro svjedocanstvo i imaju Duha, pristajem rado na zajednistvo. Smile

more_horiz
Dominiče,

koliko god bili različiti, svi kršćani slave JEDNOG BOGA! Ja vjerujem da mi kao grešna ljudska bića ne možemo znati tko će sve biti spašen, a tko neće. Vjerujem da će iz svake kršćanske zajednice biti na Nebu ljudi...

Zato sam mislio da je Noemin prijedlog jako dobar: svi iskreni kršćani, koji nisu fanatični u pogledu nekih obreda i vjerovanja svoje crkve, nego iznad svega vjeruju u biblijskog Boga i iznad svega žele služiti tome Bogu i vršiti sve što nam je kroz Njegovu Riječ jasno otkriveno - svi takvi kršćani bi se bez problema mogli zajedno okupiti na jedno zajedničko bogoslužje, na kojemu će se slaviti Bog kroz pjesmu, proučavanje Njegove Riječi i međusobno druženje!

Zar ovo nije odlična stvar? Zar to ne bi bilo na slavu Bogu? I ne samo kršćani, nego su pozvani i svi oni, koji možda ne pripadaju nikakvoj kršćanskoj zajednici, ali žele služiti biblijskom Bogu i žele Ga slaviti, iskreno i cijelim srcem! Možemo ih kasnije krstiti, ako to požele...

Nemojmo generalizirati i govoriti da u nekoj zajednici nema nijednog čovjeka koji je svim srcem prihvatio Boga za svog Spasitelja i koji želi više od svega služiti Gospodu i živjeti u skladu s Njegovim Otkrivenjem! Siguran sam da ih ima, puno! I spreman sam prisustvovati takvom sastanku, na kojemu bi bile takve osobe! Vjerujem da bi to bilo IZUZETNO BLAGOSLOVLJENO vrijeme!

Naravno, ja nisam za UJEDINJAVANJE svih vjera u jednu, a razloge sam objasnio pod temom "ekumenizam"... Ali ovo je nešto drugo...

more_horiz
Procitaj jos jednom ono sto sam napisao.

more_horiz
Pročitao sam.
Dominiče, jednog dana ako budeš na Nebu, tamo ćeš se morati kroz cijelu vječnost družiti s mnogima, koje sada nazivaš "nevjernicima".

Nemoj suditi na takav način, nemoj generalizirati. Dosta Katolika će biti spašeno, siguran sam. Mi ne možemo znati tko će biti na Nebu, a tko neće.

Sad ja tebe molim da još jednom pročitaš moj post.

more_horiz
dominik je napisao/la:
Noemi je napisao/la:

Ne.

Napisah vam u poslanici da se ne miješate s bludnicima - ne općenito s bludnicima ovoga svijeta, ili lakomcima, ili razbojnicima, ili idolopoklonicima jer biste inače morali iz svijeta izići. Napisah vam zapravo da se ne miješate s nazovibratom koji bi bio bludnik, ili lakomac, ili idolopoklonik, ili pogrđivač, ili pijanica, ili razbojnik. S takvim ni za stol! Što spada na me suditi one vani? Ne sudite li vi one koji su unutra? A one vani sudit će Bog. Iskorijenite opakoga iz svoje sredine. (1 kor 5,9-13)

Pismo jasno nalaze da nemamo sto raditi s "krscanima" koji su idolopoklonici. Katolici se mole i odobravaju Marijanizam i molitve svecima - sto je jasno idolopoklonstvo.

Rado bih ujedinjenje sa svim krscanima. Ali s krscanima. A ne s onima koji stuju idole, ma kako te idole bojali u krscanstvo. Zao mi je, ali ne zelim radi "ljubavi" i "tolerancije" stvarati spregu izmedju Krista i Belijara:

Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom? Kakvu slogu Krist s Belijarom? Ili kakav dio vjernik s nevjernikom? Kakav sporazum hram Božji s idolima? (2 kor 6,14-16)

Mozda Noemi i Justin zelite dobro. No, pazite da vas neprijatelj ne zavara, pa se ne ujarmite s necim sto nije od Krista. Takvo sto nece se odrzati pred Bogom u onaj Dan.

S bracom i sestrama protestantima, koji daju dobro svjedocanstvo i imaju Duha, pristajem rado na zajednistvo. Smile

Upravo zbog ovakvih stavova mi se zgadi Kršćanstvo. Mržnja i netrpeljivost između katolika i protestanata (s bilo koje strane) stvarno ne vodi nikuda. Shvaćam da se u vjerovanju razlikuju (ja se osobno osjećam bliže protestantima po tom pitanju), ali ljudi, zar to znači da se ne možemo družiti s katolicima, ili protestantima i bježat jedni od drugih ko od sotone?

more_horiz
Bhakti, možda da pokušamo razlučiti kršćanstvo od "kršćanstva". Ja sam to u svojoj glavi posložila tako da razlikujem kristijanstvo i kršćanstvo.

Kristijanstvo - hodati s Kristom ustanovljeno od Boga.
Kršćanstvo - slijediti nauku o Kristu koju su ustanovili ljudi

Jer, jedna jedina Biblija a tisuće i tisuće raznih tumačenja i crkvi. Znači, nešto ne štima. I, zato sam, radi svog mira, spoznala da nema Bog ništa s podjelama i naukama koje su napravili ljudi. Tako da spadam u kristijane.

Pokušaj i ti spoznati da Isus , Sin Božji nije model koji su napravili ljudi. On je iznad svega toga. Isus je naša stvarnost, naša Radost i najveća moguća sreća. I ljubi ljude sve, za svakog čovjeka je došao. Treba misliti na tim razinama. Ja osjećam da ti ljubiš Boga. Zato, iscijeli se od razočarenja i shvati da nisu svi u istim prilikama razumijevanja.

Ja imam problem. Ne mogu s neiskrenim ljudima ni pričati. Ali, znam da ih Isus ljubi, zato kažem: Isuse, ja nemogu ljubiti ali ti ljubi kroz mene.

Noemi

more_horiz
Justine, ti mislis da ce u nebu biti ljudi koji stuju idole? Da ce tamo
biti ljudi, koji procitavsi NZ i SZ, koji su culi radosnu vijest - a
ipak su stovali stvorenje umjesto Stvoritelja, idol umjesto Boga, da ce
njih Bog prihvatiti??

Zar ja sudim krivo? Zar ih JA sudim? Ili ih sudi Rijec Bozja? Sudi li ih sam Bog, koji je rekao da idolopoklonik nece vidjeti Kraljevstva?

Procitaj Kraljeve 2: 17,24-41

Ja NE MOGU, slaviti Boga i biti u zajednistvu s nekim tko stuje idole!
Nemoguce. Ta tada bi bio dionik njihovih djela. A Rijec kaze da "ne
budemo dionici tudjih grijeha".

U slavljenju, molitvi, zajednistvu, MORA biti JEDINSTVO, a kako cu biti jedinstven s "Kraljicom Neba" u njihovim srcima?

Ukoliko su ti katolici spremni reci da se odricu idola, stovanja Marije
i svetaca i molitva njima, ukoliko odbace stovanje krizica i zrnaca,
kruha... Kao neki katolici za koje sam cuo. Tada, bih mogao s njima
stati pred Boga.

Ja ne znam tko ce biti spasen, ni tko ce ici u raj. Ali kao sto Pismo
kaze: "prepoznat cete ih po plodovima". Ukoliko je plod stovanje Marije
i religija - zna se kakvi su. I jasno je receno da se s takvima ne
druzimo i nemamo zajednistva.

To je moj cvrsti stav na koji me Bog pozvao od najranijih dana mog vjerovanja u Jahvu - Ljubomornog Boga!

Pozivam svakoga tko misli isto, ili drugacije da se ocituje. Jer ovo je vazna stvar za koju su odgovorni svi ovdje.

more_horiz
Dominiče, ako si završio molim te da više ne pišeš o tome na ovom topicu, jer samo zauzimaš puno mjesta ponavljajući stalno jedno te isto i vrteći se u krug.

Mislim da smo svi razumjeli tvoj stav.

Ono što ti ja imam za reći jest da Bog ne gleda kao što čovjek gleda, da nemamo pravo nikoga osuditi da neće biti na Nebu.

Savjetujem ti dakle da prestaneš dalje braniti ovaj stav, jer se vrtiš u krug i bezveze trošiš postove.

Savjetujem ti također da dublje uđeš u Sveto Pismo i da proučavaš bez predrasuda i s puno molitve i da moliš Boga da ti pomogne da jednog dana kad budeš na Nebu, budeš mogao tamo sjediti za stolom zajedno s nekim Katolikom!

Molio bih da sada prestanemo o tome.

more_horiz
Ljubiti bližnjeg svog,
govori nama Bog,
jer je on je za nas dao Sina svog.
U ljubavi je spas
govori njegov glas,
stog ljubi bližnjeg svaki čas.

more_horiz
dominik je napisao/la:
Ja ne znam tko ce biti spasen, ni tko ce ici u raj. Ali kao sto Pismo
kaze: "prepoznat cete ih po plodovima". Ukoliko je plod stovanje Marije
i religija - zna se kakvi su. I jasno je receno da se s takvima ne
druzimo i nemamo zajednistva.

A ukoliko je plod netrpeljivost, gađenje i netolerancija prema drugim vjerskim zajednicama, onda je to ok? Ne smatram se velikim poznavateljem Biblije, ali ipak sam ju čitao, i sjećam se da negdje piše da će se sinovi Božji "prepoznati po ljubavi". Dajte vi iskusni svećenici, pastori, štogod, recite gdje se nalazi taj stih, da ne ispada da izmišljam.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply