Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Križ - raspelo bez Isusa kod reformiranih?

power_settings_newLogin to reply
+8
Izrail
forestsilvy
Justin
Mali princ
kainos
ziger
dominik
hrvoje hrki
12 posters

descriptionKriž - raspelo bez Isusa kod reformiranih? - Page 3 EmptyRe: Križ - raspelo bez Isusa kod reformiranih?

more_horiz
Justin je napisao/la:

Mali prinče, brate moj, jesi li ti budist ili kršćanin?

Ne poznaješ dovoljno budizam da bi to mogao reći, eventualno mi možeš spočitati advaitu ali ne budizam, no ni za to nema razloga jer Isus kaže:

"Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak!"

A On, Krist, je svima nama početak "jer po Njemu svijet posta" i svima nama utočište ili kraj. On je početak i svršetak, Jedan i Jedini.

descriptionKriž - raspelo bez Isusa kod reformiranih? - Page 3 EmptyRe: Križ - raspelo bez Isusa kod reformiranih?

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Mali princ je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Mali prinče, brate moj, jesi li ti budist ili kršćanin?

Ne poznaješ dovoljno budizam da bi to mogao reći, eventualno mi možeš spočitati advaitu ali ne budizam, no ni za to nema razloga jer Isus kaže:

"Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak!"

A On, Krist, je svima nama početak "jer po Njemu svijet posta" i svima nama utočište ili kraj. On je početak i svršetak, Jedan i Jedini.

Pa zato ga nemoramo stavljati na kriz i raspela,nego ga mozemo dozivjeti,da zivi u nama i sa nama,a mislim da praviti kipice od drveta na kome kuhamo kaze Izajija nije nikakvo stovanje.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>Pa zato ga nemoramo stavljati na kriz i raspela,nego ga mozemo dozivjeti,da zivi u nama i sa nama,a mislim da praviti kipice od drveta na kome kuhamo kaze Izajija nije nikakvo stovanje.</BLOCKQUOTE>

Pa ne moramo, slažem se. Ne moramo se kao odrasli više niti igrati s lutkicama i autićima kao djeca kada nam je to bilo potrebno i zanimljivo. Nekome su potrebni drveni Isusi, a nekome živi Isus.

more_horiz
Slava Bogu da Isus sjedi s desne Ocu i moli za nas.Više nije na križu,al morali bi mi na križ da umremo grijehu a živimo Bogu.

more_horiz
Moram zamjeriti Hrkiju na tome što malo prejednostavno postavlja problem i stavlja težište tamo gdje mu nije mjesto.

Dakle očito je da protestanti o tome nemaju zajednički stav pa
insinuirati da svi imaju raspelo bez Isusa i da je to nešto heretično
samo po sebi nije istina jer i mi katolici upotrebljavamo razne križeve, možda je najpoznatiji franjevački Križ - raspelo bez Isusa kod reformiranih? - Page 3 Tau%20cross%20from%20Assisi

Neke vrste križeva možete vidjeti na:
http://www.cofeguildford.org.uk/education/resource-centre/worldcrosses.shtml

Dakle objašnjenje koji su neki dali da križem bez Isusa naglašavaju kako je Krist uskrsnuo drži vodu. Jedino je loše što neki smatraju križ idolom što je za mene hereza.
Dakle nemam ništa protiv raspela bez Isusa ako to predmijeva njegovo Uskrsnuće. Dapače i Katolička Crkva upotrebljava takve križeve.

more_horiz
Uh-uh, ja sam heretik. Shocked

Inace, ovo sto si gore stavio slikicu je znak "tau" i to je uzeto iz Ezekiela. Ljudi to nose jer misle da ce biti spaseni. Kao da ce im drveni kriz i njegovo pokazivanje pomoci. Iako ga nisu dobili od andjela vec od drvodjelje.

more_horiz
dominik je napisao/la:

Inace, ovo sto si gore stavio slikicu je znak "tau" i to je uzeto iz Ezekiela. ....

E Dominiče znam ja to a znam da ti pripadaš onima koji križ smatraju idolom.study

more_horiz
ako znas da nije to kriz zasto si rekao da je to "franjevacki kriz"?? cudno ti to zboris; izraile.

more_horiz
dominik je napisao/la:
ako znas da nije to kriz zasto si rekao da je to "franjevacki kriz"?? cudno ti to zboris; izraile.

A čuj nema tu ništa čudno.
"Franjo
je na taj simbol naišao prvi put kada se brinuo za gubavce zajedno
s redovnicima sv. Antuna, opata. Ovi su Kristov križ u liku grčkoga
Tau upotrebljavali kao zaštitu protiv gube i drugih kožnih bolesti;
Franjo je taj simbol usvojio, i tako je Tau postao njegov znak i njegov
potpis. Za njega je predstavljao stalnu vjernost Kristovoj muci, obvezu
da poslužuje posljednje, gubave i odbačenike svoga vremena.
Križ - raspelo bez Isusa kod reformiranih? - Page 3 TockaFranjo
je ovaj znak prihvatio tako jako da se i sam preobličio u Onoga
kojega je preko tog znaka meditirao, dok ga je s ljubavlju ispisivao
i crtao, primajući na sebe posebne znakove Kristove ljubavi – stigme.
Tau je dakle za Franju znak osobite pobožnosti, ali i zadatak i
obveza u nasljedovanju Krista.
Križ - raspelo bez Isusa kod reformiranih? - Page 3 TockaSveti
Franjo nas uči da nas Tau mora podsjećati na jednu veliku istinu
vjere, a to je da: naš život, otkupljen snagom raspetoga Krista,
mora svakoga dana sve više postajati novi život, život koji se daruje
iz ljubavi."

http://public.carnet.hr/FBL/frama/tau/franjo_tau.htm

more_horiz
Zanimljivo, Franjo je imao stigme. Nadnaravne rane.

Gdje ima tako sto u Bibliji? Koja vjera govori o oziljcima, ranama i paranju? Tko se tako umiljava svojem gospodaru?

Tko ce mi odgovoriti?

more_horiz
Još za studenta Dominika.

O
ovome znaku Tau nam govori knjiga proroka Ezekijela: I pozva čovjeka
odjevena u lan, koji imaše za pojasom pisarski pribor, te mu reče:
"Prođi gradom Jeruzalemom i znakom 'tau' obilježi čela sviju
koji tuguju i plaču zbog gnusoba što se u njemu čine!"
(9,3b-4).
Druga važna mjesta u Svetom Pismu koja spominju znak Tau su knjiga
Otkrivenja i Poslanica Efežanima.

Križ - raspelo bez Isusa kod reformiranih? - Page 3 TockaUkratko:
Tau je znak otkupljenja. To je izvanjski znak novosti kršćanskog
života koja je u nas utisnuta iznutra po sakramentu krštenja, a
još dublje je označen pečatom Duha Svetoga (Ef 1,13).

more_horiz
Danas
je već jako rašireno, osobito među štovateljima i simpatizerima svetoga
Franje, nošenje ovoga znaka, bilo kao privjesak oko vrata ili na neki
drugi način. Time žele potvrditi svoj životni izbor i svoju pripadnost
Franjevačkoj obitelji. Znak Tau nije nikakav fetiš, izvor neke magijske
energije ili privjesak koji ćemo nositi da se “pokažemo pred drugima”.
To je vidljivi znak kršćanske pobožnosti, onaj koji nas neprestano
podsjeća i upozorava kako bi smo uvijek živjeli ono što smo obećali
ili zavjetovali: nasljedovati Krista, po primjeru svetoga Franje.

Eto Dominiče a kako ti objašnjavaš to da i mnogi Protestanti imaju križeve u crkvama?
Daj se malo raspiši te nam to bude na korist a nemoj ovako samo dvije tri riječi kao da ti je cilj prepucavanje a ne dijalog.
Pozdrav.

more_horiz
dominik je napisao/la:

Gdje ima tako sto u Bibliji? Koja vjera govori o oziljcima, ranama i paranju? Tko se tako umiljava svojem gospodaru?

Tko ce mi odgovoriti?

to ti je brate još jedan dokaz DA NE TREBA sve pisati u Bibliji
znači sve ono čega nema u biblije ne znači da se ne događa ili s nije dogodilo, ili da nužno NIJE ispravno

ja mislim da nitko ne može pobiti stigme sv.Franje i da su bile dane od Boga:pop:
slično su postojali mnogi stigmatici unutar KC , evo najnoviji je zlatko sudac:heart:

more_horiz
dominik je napisao/la:
Gdje ima tako sto u Bibliji? Koja vjera govori o oziljcima, ranama i paranju?

E Dominiče pa Ispade da ti nisi uopće čitao Novi zavjet. Gospodina su ranili i razapeli ako se nisi krivo izrazio smješan si.lol! lol!

more_horiz
Što je pokazatelj da je netko ispunjen Duhom? Najozbiljnije i najponiznije vas molim da mi odgovorite!

Dok je bio mali, moj brat je skliznuo niz jedan orah i na prsima mu se istetovirao KRIŽ, vjerovali ili ne.
A u to vrijeme je bio poprilična "baraba".... Very Happy Smile Smile Very Happy

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Dizma je napisao/la:
hrvoje hrki je napisao/la:
pa ako je uskrsnuo ( što naravno znam), zašto onda uopće nositi ili prikazivati križ?
npr. na reformiranim crkvama?

Kao simbol i ništa više.

pa , isto bi mogli reći i katolici:sunny:

Ali mi se ne klanjamo niti ljubimo simbole kao da su oni bogovi tako da to nikako ne može biti isto. Zar ne?

more_horiz
Justin je napisao/la:
Što je pokazatelj da je netko ispunjen Duhom? Najozbiljnije i najponiznije vas molim da mi odgovorite!

Dok je bio mali, moj brat je skliznuo niz jedan orah i na prsima mu se istetovirao KRIŽ, vjerovali ili ne.
A u to vrijeme je bio poprilična "baraba".... Very Happy Smile Smile Very Happy

najispunjeniji si duhom kada ga zbilja i primiš u svoje tijelo
a primaš ga kroz Tijelo Kristovo u svetoj pričesti , u svetoj tajni BOžje ljubavi:heart:I love you

more_horiz
Nazalost to nije istina, jer bi tada hrvatska bila puna ljudi punih Duhom Svetim. Prakticno vidimo da to nikako nije tako.

Duh ne dolazi putem kruha.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply