Mila je napisao/la:imhotep je napisao/la:volio bih čuti u čemu to naše naučavanje vodi u ropstvo.
Evo moje mišljenje (iako nismo u temi) zašto vaša teologija vodi u ropstvo. Zato što tupite po stvarima kao da su centar Evanđelja nešto što uopće nema zabrane - npr ne jesti svinjetinu. Ok je to da je to zdravije i mi trebamo brinuti o svome tijelu. Bog nam je dao tijelo da se o njemu brinemo, a ne da ga uništavamo, no jedno je brinuti se za svoje zdravlje, a drugo je ući u krajnost pa ne smjeti ni okusiti svinjetinu - to je ropstvo, padanje pod zakon i nikako nije u duhu Novaga zavjeta gdje je Isus sve očistio, a da bi stvar bila još gora drugima tupite stalno subotu i ''svinjetinu'' umjesto da se fokusirate na spasenjske stvari. Gdje god ste vi tu je svinjetina. Idemo svjedočiti o Kristu, svinjetina je glavna tema, idemo evangelizirati svinjetina, idemo ovo svinjetina, idemo ono svinjetina. Sad karikiram, ali vam želim reći kako to djeluje meni, a znam i mnogim drugima. A da Krist to nije očistio još bih vas i razumila...
bravo, jako dobro napisano. vidiš, i ja se borim protiv toga, iako sam u crkvi . po mom mišljenju, zakon svinjetine nije obvezan, važna je umjerenost, a često se svinjetini daju magijska ceremonijalna svojstva. istina je da je svinjetina najnezdravije meso, ali opet kakva korist ako netko ne želi recimo pojesti paštetu sa 5% svinjetine, a pojede cijeli goveđi but i onda postane debeo. i taj isti će pokazivati prstom na one koji jedu svinjetinu "vidi ih krše zakon" a ne vidi da je njegovo tijelo nezdravije odnnjegovog. ima takvih slučajeva dosta. to je kršenje božanskog zakona umjerenosti.
što se subote tiče, ne treba ju stavljati u prvi plan, ali svakako dan od odmora je dan od odmora i ne može štetiti. ja se osjećam blagosloveno što jedan dan u tjednu zaboravim na sve svjetovne brige. a isto tako ne osjećam se robom zato što ne jedem svinjetinu, naviknut sam na to, iako ne tvrdim da ju ne jedem iz Biblijskih već iz zdravstvenih razloga. samo ne mislim da je Isus očistio onom vizijom petru, već tu postoje drugi razlozi