Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trgovina Božjom milošću [mise zadušnice]

power_settings_newLogin to reply
+16
ane
resilina
dachabambi
QEA
Debora
otpadnik
crusader
Medeni
ILIJA
Konin
Sinke
moki72
jony
Spart
Daniel
braslav
20 posters

descriptionTrgovina Božjom milošću [mise zadušnice] - Page 4 EmptyRe: Trgovina Božjom milošću [mise zadušnice]

more_horiz
otpadnik je napisao/la:
Mislim da je danas na sceni u svim crkvama prodavanje ili trgovina Bozjom miloscu. Svi smo sami za sebe skloni da trgujemo Bozjom miloscu, i zloupotrebljavamo je.

Tako je ima mnogo onih koji to rade ko s cipelama.

descriptionTrgovina Božjom milošću [mise zadušnice] - Page 4 EmptyRe: Trgovina Božjom milošću [mise zadušnice]

more_horiz
otpadnik je napisao/la:
Mislim da je danas na sceni u svim crkvama prodavanje ili trgovina Bozjom miloscu. Svi smo sami za sebe skloni da trgujemo Bozjom miloscu, i zloupotrebljavamo je.

točno, samo to je problem prakse koju treba korigirati, a ne nauka

more_horiz
Problem se pojavljuje zato jer je kriva nauka, a ne obrnuto

more_horiz
inliner je napisao/la:
Problem se pojavljuje zato jer je kriva nauka, a ne obrnuto

Ali temeljem čega bi nauka bila kriva? Teško je naći nauk koji se ne da iskoristiti u zle svrhe. Ovo ne znači da je nauka kriva. Praksa može biti drukčija.

more_horiz
Sam naziv ove teme je debilana par excellance. Božjom milošću ne može se trgovati. Na misama se moli za spasenje (otkupljenje) ljudi koji su napustili ovozemaljski svijet i za koje ne znamo (niti možemo znati) gdje se nalaze . Moli se za njihov vječni život kojeg Bog svojom milošću može dati. Ne vidim u čemu je problem? Što se tiče darovanja, takvu praksu vidimo i u Bibliji. Npr. u Markovom evanđelju kako udovica daruje "od svoje sirotinje", "sav sav žitak"...

more_horiz
Razumem milostinju i da treba pomagati Bozji Hram a ne da se pogadjamo kao na pijaci sta koliko KOSTA, kupujem prodajem, Istina Ljubavi je u Molitvi! Molitva je jedna i najlepsa jer se treba moliti pa kad se nesto razgali tokom molitve i ugreje srce treba se uhvatiti za to i stojati u tome i tu je Radost nas Bozije dece i tu je onaj Mir i neiskazana Radost kao kad izadjete iz crkve ili nekog svetog mesta Mir Boziji:)

more_horiz
Ovo sa misama zadušnicama je strašno, već sam i sam pisao o tome. Koliko možemo Bogu platiti. 100, 500, 10 000 Kuna. Tko v iše palti biti će bliže Bogu (pa da to piše u Bibliji na prvoj i zadnjoj stranici???) Ma ljudi dajte razmislite o tome. A Papu nazivati Ocem? Pokažite mi u Bibliji gdje piše koga možemo nazivati Ocem ( ne mislim na fiziološkog oca).
Svi zajedno primite Božji blagoslov.

more_horiz
katolik sam ali to sa naplaćivanjima misa je i više nego bizarno (triba bit realan) ,, to me podjeća na vrijeme kad su se prodavali oprosti i na zlatka sudca.... strašno...

platila sam misu par puta ali rekla san nikad više... iz principa..

Bog čuje naše molitve kad mi za nekog prinosimo Misu dovoljno je da mu kažemo nakanu i nastojimo ga što bolje doživit u euharistiji i pričesti i da budemo dobri......

dosad mi je "davao" sve besplatno i ne bunimo se ni ja ni On..

GREGORIJANSKA 3000 (jesu to one od 33 mise zaredom)

PRVI PUT ČUJEM PRESTRAŠNO.

POZZ.

more_horiz
Ane, Ane, pod hitno se upiši na osnovnoškolski vjeronauk, tamo ćeš lijepo naučiti da se ni jedna Sv. Misa ne može platiti, a baš mi se sada neda objašnjavati. Ako želiš svjedočit svoju vjeru (Katoličku) onda moraš puno toga još naučiti, živjeti onako kako te ista vjera uči, i tek tada možeš javno na forumu diskutirati,a ovako...bolje da ništa ne kažeš.
Vidiš, koliko ljudi na ovom forumu čitaju Bibliju, vjerujem da mnogi od njih i žive tako, oni poznaju svoju vjeru, i da se u njihovoj crkvi služe Sv.Mise, sigurno nebi rekli ovo šta si ti izrekla u svome neznanju. Zato Ane, uzmi Bibliju, pođi na vjeronauk, upoznaj Isusa, upoznaj Crkvu kojoj pripadaš zavoli je, živi od riječi Božje...i tek tada ćeš moći vjernički funkcionirati i s drugima na istoj razini diskutirati. Znam Ane, da ćeš se osjećati povrijeđenom, ali tako je to, jedino istina nas može osloboditi. Pozdrav od mene - usamljene.

more_horiz
ma sve u redu ne osjećam se ja nikako po pitanju toga šta ste rekli ..niste vi vridni mojih osjećaja.

samo volim kad mi neko ukaže na grešku ..citira me i objasni da znam šta sam falila a ne da kaže Falila si al ti neću reć šta..

pa bi volila da mi objasnite..volim učit i ispravljat svoje greške tako se izgrađujem..

pa kad budete mogli volila bi da mi objasnite...znači citat i ispravak.. bila bi zahvlana.

more_horiz
Ane nemoj dopustiti da ti ispiru mozak i muzu lovu od tebe. Razmisljaj svojom glavom moli se Bogu i citaj Bibliju Smile

"Misa se ne može platiti nego se daje (plaća) naknada za nju" pa tko je ovdje lud?

Zadnja promjena: inliner; sri 11 stu 2009, 12:25; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Nije mi jasna jedna stvar.Kako protestanti u svojem napadu na papu kao jedan od njegovih grijeha navode da se ne drži Božje riječi,da mijenja Sveto Pismo,te kao dokaz toga da je papa ANTIKRIST nadobudno navode citat iz Otkrivenja-"I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi,Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu-na svemu što je napisano u ovoj knjizi.",kad je M.Luther radio to isto-mjenjao,dodavao,izbacivao cijele knjige Svetog Pisma koje mu se nisu uklapale u njegovo propovjedanje.Dali je po toj logici on najveći ANTIKRIST od svih???

more_horiz
To je dobro pitanje! Ali mislim da nije na ovu temu! Možda treba otvoriti novu temu sa ovim pitanjem koje si postavio grga145. ali ajde dobro. Koje je promjene M. Luther napravio na Svetom Pismu a koje su utjecale na crkvu, i uopće na sveto pismo? Da li su se dogodile neke promijene na svetom pismu? Mislim da nisu. On se nije slagao sa mnogim stvarima u Svetom Pismu jer ih nije razumio. Ali nije mijenjao originalnost teksta Svetog pisma. A razlog koji ga je naveo na reformu je upravo tema o kojoj govorimo a to je kupovanje misa zadužnica a ustvari je Papa želio napraviti Crkvu Sv. Petra u Vatikanu i usfalilo je novaca, pa je poslao Tetzela da skuplja novce za oprost grijeha... e pa sad ti zaključi. E kad bi milost bila tako jeftina! To su inače činjenice poznate iz povijesti!

more_horiz
Ma naravno da je kupovina oprosta grijeha kako na ovom svijetu tako i u zagrobnom,plaćanje misa zadušnica u tom smislu i slično teška mrlja na licu katoličke crkve,što je crkva(od pape,biskupa pa nadalje) i priznala i osudila kao veliku pogrešku u svojoj povijesti,ali ova tema je pokrenuta zbog toga što to još uvijek i danas postoji.Naravno ne u takvom obliku i opsegu,ali još uvijek se plaćaju mise zadušnice-naravno ne više iz razloga da bi nečija duša prešla iz čistilišta u raj,već više iz razloga nekakve uspomene na pokojnika,obilježavanja sjećenja na nekog ko je preminuo,a usput na neki način i za dobro njegove duše.Mislim da je najveći problem u tome što crkva to NAPLAĆUJE.Kada bi crkva zadržala tu tradiciju da se pokojnik spomene tijekom mise (npr. na dan smrti,ili rođendan,imendan i slično)ali da za to ne traži nikakvu naknadu mislim da nebi bilo niakvih problema ni nesuglasica...

more_horiz
Moze li se novcem kupiti Bozja milost,i kako to da je recimo u jednoj zemlji jeftinja a u drugoj skuplja?

more_horiz
Meni nije jasno zašto je papa izmjenio Deset zapovjedi sa naglaskom na onu drugu koja zabranjuje idolopoklonstvo

http://one.xthost.info/protestantzg/Dekalog.htm

Grga mislim da ti ne poznaješ katoličku teologju, ona kaže da se misa obavlja da bi se ubrzalo spasenje, odnosno za brži izlazak iz čistilišta u raj. Mislim da je cijela ta priča pomalo bizarna i zapravo mi nije jasno kakvo je mentalno stanje osobe koja ide plačati za takvo što... gdje je tu zdrav razum??

Mislim da je problem i u tome što katolička crkva ne uči vjernike kritičkom razmišljanju nego 'uzmi zdravo za gotovo' mentalnom sklopu tako da osoba niti ne razmišlja da li takvo što stvarno može pomoći ili ne nego jednostavno uplati lovu.

Te mise su vjerojatno jeftinije odnosno skuplje u drugim zemljama, da li jednako (za pokojnika) vrijedi misa uplaćena u Zimbabveu kao i ona uplaćena u Kanadi. Da li bi puno misa u Africi vrijedilo više od jedne mise tu HR ako je ukupno plaćeni iznos za njih jednak? Kako možemo znati da li su pokojnici izašli iz čistilišta ili se još uvijek muče tamo? Da li misa za jednog pokojnika individualno više pomaže njemu nego zajednička misa za sve mrtve (uključujući i njega)? Ima li ovdje itko normalan?? Niej mi jasno kako katolici mogu 'gristi' na takve nebuloze.

more_horiz
Misa zadušnica služena s ciljem "ubrzavanja" prelaska duše iz čistilišta u raj je potpuno pogrešna,bez ikakvog uporišta u Sv.Pismu,naravno da se nigdje ne spominje misa zadušnica već je i cjela ta nauka o čistilištu pa tako i svemu što s tim ima veze naknadno izmišljena i od strane nenadahnutih ljudi nametnuta u vjersku tradiciju,dakle bez temelja u Sv.Pismu i iz krajnje prizemnih,sebičnih i bezbožnih razloga-zbog zarade i prikupljanja raznih materijalnih bogatstava iskorištavajući ljudsku neukost,te zloupotrebljavajući svoj vjerski autoritet izazivajući strah od tamo nekog "čistilišta",dovela do banalizacije Boga i vjere tako da je (za neke) postala predmet trgovine srozavajući je na najniži nivo moralnosti gdje se najveće božanske tajne kao milost,oprost i slično kupuju i prodaju kao vreća krumpira i sramotna za sve koji u tome sudjeluju...

more_horiz
Usamljena ja se ovde nisam došla pravit pametna i igrat svetaca i Boga kao vi(jednina) "možda". vjeronauk sam pohađala godinama redovno u školskom programu, nisam ja kriva ako sustav ne funkcionira pa nam govore gluparije umisto da nam govore stvari uistinu važne za našu vjeru ( tako je to lijepoj našoj ).
Bibliju čitam ali u Bibliji ne pišu konkretno sve stvari Bog nam je zato dao tvar zvanu mozak.

Isus je zagovarao siromaštvo..pa ako ja Njega slijedim u siromaštvu kako da platim misu od 150 ili još jače 3000 kuna šta nekome nije mjesečna plaća.???? (retoričko pitanje, ne tribate mi odgovarat nema potrebe da se ponižavate više nego što jeste).

ako zagovaram plaćanje Misa onda znači da odobravam spaljivanje nevinih ljudi prije par stotina godina ... (guglajte pod riječi inkvizicija) .... ili vi još mislite da se sunce vrti oko zemlje...

Isus nije iša po selima i naplaćiva ozdravljivanja (kako imamo danas slučaj,, mislim da me razumite.....znam da to nije tema ali sam se dotakla čisto primjera radi) niti je naplaćiva seminar na gori ...i slično ... prema tome svatko ko tvrdi da je od Boga ne znači da je uistinu od Njega.
svatko može tvrdit nešto a živit drugo...

ja svoju vjeru živim kako živim to se vas ne tiče ...

IQ mi je 152 tako da mislim da ste vi ti koji niste dorasli jer meni ne određiva ni zlatko sudac ni papa ni biskup kako ću ja živit nego moj Bog... sve ja njih poštivam kao i sve svoje suside...ali za razliku od vas meni mozak nije ispran.

došla sam ovde nešto naučit jer mislim da mogu naučit od protestanta jednako kao od katolika , ako je čovik,ako je pošten i dobar.. da živi po svojoj savjesti... i više me naučia jedan musliman kakav bit u vjeri nego stotine katolika koje poznajem..

na kraju krajeva cilj nam je isti ..Isus Krist.

a da taj isti Isus Krist, kojemu se ja jedinom klanjam, se igra tako s nama kako vi nesvjesno tvrdite kaže budite siromašni ali...ček ček...plati (novcima) ako misliš prije ili ili uopće u raj..(to mi zvuči kao neka nerješiva zagonetka ) .. ja bi Ga se prva odrekla.

a to plaćanje misa i slične gluparije priuštile su mom don Anti lipoga BMW-a.

more_horiz
remove_circleSimilar topics
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply