amos je napisao/la:Onda objasni šta je hteo pod tim da kaže za vas.Jer ako to nije primenljivo na ceo svet onda Izaija 53.5 Za
naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega
pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše.
Ipak mi se čini da je ovo više nego precizan Mesijanski tekst.Tako da ideja o mesiji iskupitelju greha postoji itekako u starom zavetu.Jako precizno oslikana.
Prvo, Isus je vjerojatno htio reći ovako: "Oni me žele ubiti jer hulim. Dok sam god ja živ, ni vi uz mene niste sigurni. Zato ću se ja predati, da spasim vas i poštedim vas neugodnosti."
To ti je kao da imaš traženog kriminalca, pa onda policija stalno drži pod prismotrom i poziva na obavijesne razgovore njegovu obitelj, ljude koji su mu bliski, itd. A u ono je vrijeme bilo zamislivo da bi netko bio spreman i ubiti nekoga od apostola kad već ne bi mogao doći do Isusa.
Druga je stvar da su apostoli kasnije ispaštali jer se nisu htjeli odreći Isusa. Prije su bili u opasnosti samo zato što su bili s njim. Poslije su se sami doveli opet u opasnost onim što su propovijedali.
Ovo iz Izaije se može primijeniti na bilo koju osobu koja je ubijena, a da se pritom žrtvovala za drugoga. No nebitno, slika Mesije koju su Židovi čekali, iako im je bio poznat ovaj tekst, nije uključivala dimenziju patnje za otkup grijeha. Dakle ni u Isusovo vrijeme nije postojao konsenzus da se ovo odnosi na Mesiju. Pavao je možda vjerovao u to. Druge struje nisu. No paulijanstvo je prevladalo, a drugo je sve proglašeno herezom (ako je prihvatilo Isusa, ali ne na način na koji ga je prihvatio Pavao), ili jednostavno sljepilom (ako je potpuno odbacilo Isusa).
Pazi, s proroštvima je stvar uvijek takva da su dovoljno općenita da ih tek naknadno možeš primijeniti. Nikad ti proroštvo neće biti "za tri dana, točno u dva popodne, nad Libanonskim gorjem pojavit će se zvijezda repatica". Ne, stalno su to neke općenite slike, pa su tu životinje kojima izrastaju rogovi, a to su u biti carstva...
Zašto bi Bog svojim prorocima govorio u rebusima?
Pa dobro to je tvoje viđenje Boga, ako te to zadovoljava ok.Ja sam pronašao istinu koja me je oslobodila, a veruj mi bilo je tu mnogo čega da se rešava.Ne bih javno preko foruma čega je sve tu bilo jer sam već jednom dobio prebacivanje o tome ko zna kakvi bili a sada ovde govore.No ipak uživam u istraživanju originala sve više i više tako da ne bih uzalud gubio vreme na nekakve kopije.
OK, možemo reći da jer Kur'an kopija Biblije, no teško da ćeš reći da je Bhagavad Gita kopija Biblije, jer su to dva neovisna spisa, a Bhagavad Gita prethodi Isusovu dobu. A govori slične stvari koje govori i Isus. Dakle što je tu original, a što kopija? Bhagavad Gita ili evanđelje? I odakle piscu Bhagavad Gite uvid?
Ne možemo jer Budina misija je bila drugačija, iako je pokazao izvanrednu duhovnost sa obzirom na vreme i otkrivenje koje je imao,ipak verujem da je živeo u veme Hrista da bi bio Hrišćanin .
Kao što npr. ja tvrdim da je Isus bio čisti budist. Ali budući da je živio u autoritativnom monoteističkom okruženju, onda su ga mogli proglasiti ili luđakom ili Sinom Božjim.
Ima istine u ovim rečima koje si rekao, no treba malo još dodati pravih sastojaka.Hrist nije stanje već pomazanje, odnosno Isus postaje Hrist kada Sveti Duh se nastanjuje u Njemu u punini.Ne verujem da svaka osoba ima kapacitet, jer Isus je rekao da postoji dobra ili loša zemlja, dobro i loše seme itd...
OK, ne svaka osoba unutar istog života, no svaka osoba će u jednom od identitetskih intervala koje nazivamo "život pojedinca" to dostići.
To je već stvar ko ušta veruje.Ja verujem da je biblijski Isus istorijski Isus, ne nekakva legenda.Ti veruješ drugačije, no ja ipak imam više dokumentovanih dokaza za svoju tvrdnju nego što ti imaš
Nisi li ti sam rekao da je najrelevantniji spis o Isusu sama Biblija? Gdje su onda ti dokumentirani dokazi? A biblijska slika Isusa je legendarna. Povijesnu sliku Isusa pokušava ustvrditi Jesus seminar, npr.
U protivnome možemo reći ovako: ja vjerujem da je Odisej stvaran povijesni lik, zato jer se spominje i u Ilijadi i Odiseji.
Vidiš pored ta dva ponuđena gledišta postoje i druga gledišta.No ti nudiš izbor između dva pogrešna dok ipak postoji jedno pravo.
Ja bih jako rado volio čuti pravo gledište jer me zanima kako je moguće ostvariti odnos ljubavi (koji mora biti ravnopravan) s nekim tko traži da mu se pokoriš.
Dobro ali kakve to ima veze sa Isusom.Imaš li kakvih istorijskih dokaza da je bilo tako pa da možeš na osnovu njih tvrditi i verovati tako nešto.
Nemam. Imaš li ti?
Nemoj sad opet izvlačiti Lukino evanđelje, jer ono, iako spominje neke povijesne događaje, nije pisano po zahtjevima historiografske metodologije.
Svaki sin ili kći Božija u sebi imaju jedno seme koje je u stanju mirovanja.Međutim od momenta rađanja ta osoba luta i u trenutku kada Sveti Duh dođe na osobu to seme kreće da raste i polako da istiskuje sve ono što se nakupilo unutra tokom godina.E taj momenat kada to seme počne da niče je momenat novog rođenja iz nepropadljivog semena.E sada u tom semenu postoje već atributi Božiji koje je namnio tom delu Hristovog tela i seme kako raste i sazreva dolazi do ploda koji onda pokazuje Hristolikost u nekom od elemanta.No pored toga Sveti Duh se nastanjuje u osobi koja onda pod pomazanjem Duha može govoriti stvari koje sm Bog izgovara.E sada u čovekovom umu se odigrava borba u kojoj se dve sile međusobno suprostavljaju, Bog i sotona.U toj borbi čovek odlučuje kome će se prikloniti, a što je zrelije to seme koje niče u njemu to su odluke sve ispravnije.E sada pitaš se gde je tu Isus. Taj Bog koji je bio u Isusu koji Ga je načinio Hristom i Gospodom sada prebiva u nama.Tako da kada kažeš Isus Hrist u nama misli se na Boga koji je bio u osobi Isusa iz Nazareta.I to je slično onome što tvrdiš, ali ne i isto.Zato kažem da si nekada jako blizu istine.Tako da pojasnim Isus je ustvari logos reč Božija koja prebiva u nama i upravlja našim reakcijama pod pomazanjem(Hrist) Svetog Duha.
Dobro, ovo objašnjenje razumijem. No mislim da je tu prisutna jedna pogrešna predodžba, a to je predodžba o prirodi borbe između Krista i Sotone. Ako se sjećaš, naša je rasprava počela s pitanjem o Sotoni i potrebi njegova postojanja te odakle njemu slobodna volja. Dakle, ja Sotonu vidim isto tako kao stanje duha (ne dakle kao biće), s time da je to stanje duha koje je inertno, koje ne želi raditi na sebi, koje je lijeno. A onda iz te lijenosti proizlazi općenito želja za sticanjem koristi bez truda, za šlepanjem za drugima, za gaženjem preko leševa do vlastitog cilja. Kad sam bio mali uvijek sam se pitao zašto je tako lako napraviti nešto pogrešno, a mnogo je teže činiti dobro. Zato jer je zlo zapravo lijenost, a dobro je rad. Dobro je neprekidni rad na izgrađivanju sebe i drugih, a zlo je korištenje čitavog svijeta za vlastiti užitak. Parazitiranje.
Inače, sa sličnog aspekta problemu pristupa i knjiga Put kojim se rjeđe ide, od Morgana Scotta Pecka. On je psiholog, ali je istraživao probleme zla, čak je prisustvovao i egzorcizmima. I također tvrdi da postoji element milosti koji upravlja našim životima.
Prema tome, ja ne vidim tu borbu kao boksački meč između Isusa i Đavla u mom umu, već više kao neku duhovnu borbu između dviju polovica moje svijesti. Kojiput dobije Krist, kojiput Sotona. Čitava ideja je dakle u tome da prevaga otiđe na stranu Krista, a da Sotona posve zakržlja.
E sad, Isus je dakle osoba kod koje je Krist pobijedio, a Sotona zakržljao. Taj se proces vjerojatno odvijao u onih 40 dana u pustinji. Đavlove kušnje u biti predstavljaju Isusove misli koje su ga vezivale uz svjetovno, ali je on uspio napraviti rez. Po tome bi naravno ispalo da nije on rođen bezgriješan, već da je do tog stanja došao u pustinji, odakle se vratio kao nanovorođen i počeo propovijedati.
U biti čitava je ideja u tome da ti tvrdiš da je čovjek tek marioneta koja pasivno izvana prima utjecaje Boga ili Vraga, te onda samo donosi binarne odluke, dok ja tvrdim da su i Krist i Sotona dvije polovice istog uma koji je stalno u nama.
To naravno ne isključuje postojanje Boga, no ne kao nekoga tko upravlja nama, već više kao stvaralačke sile koja nema nikakav drugi plan, osim da se održi proces neprestanog stvaranja. Ako cjelokupno naše bivstvovanje prikažemo kao tok, onda su zla djela granje i kamenje koje zakrčuje taj tok. Bubrežni kamenci. A Bogu je bitno da teče, da je prohodno, jer se samo tako može dalje stvarati.