miskec4096 je napisao/la:
Treba razlučiti vjersku slobodu i slobodu vjeroispovijesti. Sloboda vjeroispovijesti je to da ti možeš javno izraziti da ti vjeruješ to što vjeruješ, a vjerska je sloboda da SVATKO može izraziti da vjeruje to što vjeruje. Naravno, ti onda možeš osobno misliti da onaj tko se razlikuje od tebe nije u pravu, no prema vjerskoj slobodi ti njemu ne smiješ nametati svoje mišljenje, jer vjerska sloboda znači da su sve vjere ravnopravne.
Nemam pravo da namećem, ali imam pravo da reklamiram zar ne? Da diskutujem, da ubeđujem sve dok ne maltretiram, što i nebi trebalo da bude odlika Hrišćana.
Naravno da je samo jedna konačna istina, no nitko od nas ne zna koja je, prema tome to što ti vjeruješ u uništenje u ognjenom jezeru, dok se ne dogodi, nije nimalo vjerojatnije od moje vjere u ponovno rođenje u nekom drugom vremenskom okviru (ranijem ili kasnijem).
Slažem se sa tobom, i jedno znam svi ćemo pre ili kasnije utvrditi koliko smo bili upravu.No idalje verujem Božijoj reči.To je lepota izbora zar ne?
Ovo je čest sofizam u koji, svjesno ili nesvjesno, upadaju zagovaratelji istinitosti Biblije. Nema sumnje da Lukino evanđelje spominje stvarne povijesne osobe, događaje ili mjesta - ali Isusova metafizička priroda nije nešto što se može objektivno provjeriti. Isto tako, ne znamo jesu li doista svi ljudi koji su tamo opisani, doista postojali. Usporedbe radi, ako uzmeš neki povijesni roman, npr. Zlatarevo zlato od Šenoe, onda u njemu postoje povijesne osobe Toma Erdődy, Krsto Ungnad ili Stjepko Gregorijanec, ali to nimalo ne dokazuje da su povijesne osobe bile Dora Krupićeva, Grga Čokolin ili Magda Paprenjarka.
No sve da su oni do jednoga potojali, to opet ne kazuje ništa o tome ŠTO je bio Isus. Već sam naveo primjer sa Sai Babom. On postoji. Ali što je on? Čovjek, utjelovljenje Đavla ili utjelovljenje Boga? To ne možeš dokazati pa čak i da napišeš hiperrealističnu reportažu o Sai Babi.
Pričali smo o istorijskom Isusu, najbolji zapis o njeu je Lukino evanđelje.Čak šta više Luka je prišao poprilično znanstveno celom delu, jer je opisao prilike, vladare, a sa druge strane arheološke iskopine potvrđuju sve njegove istorijske navode.
Ne, Hebreji su POGREŠNO razumjeli što je htio kazati. U pravu si kad kažeš da su ga htjeli kamenovati jer se gradio Bogom - ali ISUS SE NIJE GRADIO BOGOM. Odnosno, nije se gradio Bogom na hebrejski način, gdje se Boga promatra kao osobu koja je odvojena od svijeta. Isus je Boga (tj. Oca) smatrao kao sveukupnost svijesti koja postoji. "Ja i Otac jedno smo, tko mene vidi, vidi i Oca." Isus je isto tako mogao reći i "Ti, Petre, i Otac jedno ste. Tko god tebe vidi, vidi i Oca."
Otac je Bitak. Sin je Biće. Duh Sveti je Bit. Iliti u prijevodu, Otac je sve što postoji, Sin je pojedini oblik postojanja, a Duh Sveti je ono po čemu Sin shvaća da je dio Oca.
Ali nije rekao, rekao je Ja i Otac jedno smo.Nemaš nikakav dokaz da je mislio tako, samo pretpostavljaš.Jer ako pokušavaš da sagledaš ono što je Isus naučavao trebaš prihvatiti biblijski izveštaj.Zašto? Jer onda ispade da oni koji su bili sa Isusom nisu shvatili ono što je On govorio, a da si ti uspeo da shvatiš iz onoga što su upravo oni sami zapisali.To mi je apsurdno.Bolje je onda odbaciti sve i ići dalje i ne zamarati se sa tim.
Evanđelje kaže. Misliš li na prolog Ivanova evanđelja? Pa čije su to riječi, Isusove ili Ivanove?
Ako ćemo iskreno celo evanđelje si Ivanove reči, odnosno kako je on sam preneo ono što je video i čuo.Zato postoje četiri sinoptička evanđelja iz četiri različita ugla.
Mene zapravo zanima zbog čega taj silni antagonizam kršćana prema new ageu.
Preduga priča, potrebna je nova tema.No ako želiš evo ti dokumentarac pa pgledaj pod nazivom bogovi novog doba:
http://www.svetlostistine.org/Videoteka/Razno/KoreniZlaDanasnjice.aspxJako davno snimljen dokumentarac, nije najbolje objašnjenje ali dosta je dobro.Adventisti su bili baš vredni u tom delu.
Pazi, Biblija je kompilacija. Biblija je sastavljena na temelju pabirčenja i odbacivanja ogromne hrpe materijala rane Crkve. Postojala je masa verzija evanđelja iz koje su izdvojena baš ta 4. Postojala je hrpa poslanica koje su apostoli slali kako bi odgovarali na neka praktična pitanja. Apostolske poslanice nisu ništa drugo nego ono što će kasnije nastaviti Katekizam katoličke crkve.
Poslanice koje su odbačene nisu odbačene iz nekog mračnog razloga nego zbog toga što je u to doba bila gomila poslanica pod imenima apostola, zato Pavle kaže potpisujem svojom rukom.Iz tog razloga odbačene su one koje nemaju uporište u ranijim spisima.
Tu je po meni Luther napravio totalnu nelogičnost, jer je otfikario sve ono nakon stvaranja biblijskog kanona, ali je zadržao ono prije, iako su motivi tih spisa bili jednaki - urediti teološko učenje i vjersku praksu. Dakle, vjera u cjelovitu Bibliju vjera je zapravo u poprilično nasumično generirani skup spisa (ne posve nasumično, ipak se tu dosta promišljalo, ali na način da je poprilično velika slučajnost da Biblija izgleda tako kako izgleda, a ne drugačije).
Grešiš Luther je otfikario sve što je bilo u suprotnosti sa ranim spisima koji datiraju od samih apostola, i sa tim odbacio prakse koje su došle kao posledica mešanja sa okolnim narodima i religijama.Kao uostalom ovo što ti tvrdiš je posledica mixa.Samo što ti tome prilaziš izvan Hrišćanstva pa nema štete, no ako bi ti to ka Hrišćanin tvrdio onda bi to bilo opasno.Međutim kroz istoriju je bilo i ima još uvek ubacivanja ideja u Hrišćanstvo.Npr danas se Hrišćani ne mole da im Gospod otkrije tekst, već meditiraju nad tekstom.Jedan onako moderan primer sinkretizma svojstven protestantizmu.
No ja ipak pokušavam razgraničiti Isusove riječi od tumačenja evanđelista ili pak od Pavla. Nemalo sam puta poželio iz Evanđelja izvući samo popis rečenica koje je rekao Isus. Isto kako je u Tominom evanđelju. Pa da onda možemo konkretno raspravljati o Isusovu učenju, nezamagljeni unaprijed formuliranim sudovima o otkupitelju svijeta.
To ne možeš jer sve što je On rekao dolazi iz pera tih ljudi i načina kako su to oni razumeli.Ja verujem da Bog mnogo više od bilo čega što ljudski um može da pomisli,a kamoli da razume.
Na osnovi čega određujem što je istina? Na osnovi logičkog preispitivanja čitave priče o otkupljenju, o Božjem planu i o motivima Božjeg stvaranja svijeta. Usporedbom s drugim religijama. Usporedbom pojedinih jezičnih podataka iz Biblije sa svojim znanjem hebrejskog i starogrčkog. Usporedbom pojedinih biblijskih motiva s motivima koji se javljaju u drugim kulturama.
Da ali to te ne dovodi opet do objektivnog sagledavanja slike.Nego čak šta više do sve subjektivnijeg.Da ne zaboravimo pristrasnost nekoj ideji kojumožeš koristiti kao filter, način razmišljanja koji je uslovljen stvarima koje smo primili i uzeli za ozbiljno a da ih nismo ni proverili, samo su upali u nas tokom razvijanja , školovanja itd... Ali svaka tvrdnja je dovedena u pitanje i pala je od kako je čovek počeo da se zanima za stvari oko sebe.No ti ipak na tim tvrdnjama si zasnovan delom svesno, a većim delom nesvesno.
Stvar je u tome da tu ima previše nelogičnosti. Evo ti samo minoran primjer: po Otkrivenju se kaže da će Isusov dolazak vidjeti svako oko. I sad nastaju silne rasprave kako je to moguće, jer je Zemlja okrugla, dakle na koji će način Isus doći da ga svi vide istovremeno. Naravno, najjednostavnije je objašnjenje da je autor Otkrivenja mislio da je Zemlja ravna ploča i da je to jednostavno pogreška njegove percepcije. No ako uzmeš da je Biblija nepogrešiva, onda naravno ni Ivan u Otkrivenju nije pogriješio, pa se onda mora zaključiti da će se jednostavno nekako iskriviti zakoni fizike kako bi to bilo izvedeno baš onako kako piše u Otkrivenju.
Kao prvo otkrivenje je knjiga prepuna simbola i ne treba je sagledavati doslovno.No ipak ako čitaš evanđelje Isus kažće da će dvoje biti u njivi na jednom mestu i jedan će se uzeti a drugi neće, a onda sledećeg trenutka kaže da će dvoje biti u krevetu. U ovim rečima ti možeš videti da Isus zna da je zemlja okrugla i da je na jednom mestu noć a na drugom dan.
Svako oko će videti dolazak jer kao što se munja prostire sa jednog kraja na drugi tako će biti i dolazak, svako oko će Ga videti jer će stati pred Njega na sud.I postoji još gomila objašnjenja na koji način će ga svako oko videti mimo tog da će se zakoni fizike menjati.No da će se menjati menjaće se.Sunce neće sjati, zvezde će padati, sve ovo što poznajemo će se promeniti.Sa druge strane promeniti zakone fizike nije preterano teško, čovek uradi nešto što pre nije mogao i onda jednostavno promeni zakone da bih uskladio svom novom otkriću.To se dešava stalno.
Što se tiče ideje o nepogrešivosti Biblije, to odbacujem kao jednaku besmislicu kao i ono o nepogrešivosti pape. No opet, u mnogim stvarima Biblija se slaže s nečim što možemo naći i u drugim vjerskim tradicijama, i to treba svakako uzeti u obzir. Treba se držati one da više oči više vidi, pa ako se neka stvar pojavljuje samo u Bibliji, a neka druga u Bibliji, Kur'anu i Bhagavad Giti, onda ćemo ovu drugu bolje razmotriti.
Biblija nije ne pogrešiva, no ono što ona govori o Bogu i Njegovom planu za ljude je nepogrešivo.Kuran ne bih da komentarišem , od onih sam Hrišćana što veruju samo u jedan put, Isusa Hrista.
Inače, autoriteti te samo mogu zastrašiti. Uostalom, kad se baviš spoznajom, u jednom ćeš času nužno doći do točke nakon koje počinje nepoznato i u kojoj ti više nikakav autoritet neće biti od pomoći. Ako želimo otkriti istinu o prirodi Boga, moramo mu se sami približiti, bez posrednika. Jedna tema kaže "zašto ne trebamo imati drugog posrednika osim Isusa?". Ja bih rekao "Zašto trebamo imati ikakvog posrednika?" To je samo između nas i Boga. I iako je Isus zapravo Bog, kada gledamo kršćanske molitve, one su prvenstveno upravljene Isusu, a ne Bogu Ocu. Duhu Svetom se još manje mole. Pogledajmo samo Apostolsko vjerovanje. Jedna rečenica o Ocu, pola retka o Duhu Svetom i kompletna Isusova biografija. Zato i kažem da je kršćanstvo kult ličnosti Isusa Krista. Isus će doći, Isus će suditi...postao je bitniji i od Oca i od Duha Svetoga, iako on sam kaže da je Duh Sveti najbitniji, a i da je Otac bitniji od njega samoga.
Uh,uh, ako veruješ u u tri osobe jednog Boga onda možeš reći tako.No ja ne verujem u tri osobe jednog Boga.Verujem u jednu osobu Jednog Boga.Poduža tema ne bih je ovde započinjao.No ako pak želiš na tu temu imaš je započetu na jednom drugom forumu, tu se bavim malo slobodnije tom temom:
http://pentekost.daddy-forum.com/teoloske-rasprave-f3/sv-trojstvo-otac-sin-i-duh-sveti-t9-15.htm#580Sa druge strane "apostolsko" veroispovedanje o kojem govoriš je isto post biblijski dokument sastavljen odnosno dovršen 381 godine a započet 325 i smatram ga pogrešnim. Kada se pogledaju malo bolje tvoje tvrdnje nisu toliko daleko od istine u jednom trenutku, ali onda u sledećem odlaze u jednu drugu krajnost. Mi trebamo posrednika jer jako dobro znamo kakvi smo. Zato je Isus došao i umro da nas iskupi i posreduje za nas svojom krvlju, pokazao je ljubav pre negoli smo i pomislili da Ga prihvatimo. To ti je kao da ideš jako velikom brzinom niz planinu, nemaš kočnice i pokušavaš da rešiš taj problem.No taj put je jako dugačak i tek na kraju je provalija i čini ti se da i nije tako strašno zbog dužine puta, no na kraju je ipak provalija.I u toku vožnje osoba pored tebe ti nudi rešenje hajde da iskočimo sačuvaćemo živote, no ti nećeš žao ti auta, i uostalom ko kaže da je na kraju provalija, staću ja na vreme, imam ja načina i na kraju bum, nema više.
Tako je sa ponudom koju nudi Bog kroz Hrista.No ljudima je uglavnom žao da se ostave stvari koje jako vole i to je glavni motiv odbacivanja.Znaju jako dobro koja je cena ako krenu putem koji je ucrtao Bog.Najgore od svega je što moraju da se ponize i odreknu sebe, to retko ko može, a to je način.