miskec4096 je napisao/la: Mene bi zanimalo zbog čega se u ovom dijalogu ograničavati samo na odnos kršćanstva i islama. Zar dijalog kršćanstva s ostalim religijama nije moguć?
Evo, u pravilima foruma stoji i ovo:
6.) Nisu dozvoljeni postovi koji vrijeđaju kršćanske vrijednosti i koji pozivaju na sektaštvo, new age i ostale pravce koji se kose sa kršćanstvom i nasljedovanjem Isusa Krista. Takvi postovi bit će brisani a njihovi tvorci upozoreni.
Ovo pravilo naoko izgleda ozbiljno formulirano, ali u principu je poprilično šuplje. Recimo, i islam spada u "pravce koji se kose s kršćanstvom", ako pod definicijom kršćanstva smatramo samo vjeru u to da je Isus Krist jedinorođeni Sin Božji. No ako je kršćanstvo nasljedovanje nauka Isusa Krista, bez obzira na njegov ontološki karakter (jer on sam nigdje u evanđeljima ne koristi gornju formulaciju), onda se s kršćanstvom ne kose ni islam, ni budizam, ni hinduizam, ni new age.
Moje osobno mišljenje jest da nikakav dijalog među vjerskim zajednicama neće biti moguć dok god se budu naglašavale razlike u vjerovanjima, a posebice dok se tomu budu pridavali vrijednosni sudovi (primjerice, "oni vjeruju u reinkarnaciju, a to je s kršćanskog gledišta opasno" - zašto bi to bilo "opasno"? Jedino ako u pozadini toga "dijaloga" ne stoji želja da se poštuje tuđa vjerovanja, već želja da ih se lakše obrati na svoje. U svakom drugom slučaju međuvjerski dijalog može rezultirati i time da neki pojedinci "promijene momčad", što je normalna stvar.). Ideja je tražiti "zajednički nazivnik" među religijama. Mogu li se Isusova čuda objasniti taoistu? Može li se ideja nirvane objasniti kršćanskom terminologijom? I tako dalje.
Obratimo paznju na pravilo 6- koje ti ovdje osporavas.
Ne vidim uopce nikakva smisla, da se ovaj forum deklarira u nekoj krscanskoj domeni, ako bi iskljucivo davao platformu diskutantima koji blate krscanstvo, kao sto to cini recimo jedan drugi religijski forum "K. zivota".
Taj forum je prakticno instaliran, kako bi razvodnio krscansku nauku. Za tebe neznam da li si uopce krscanin, pa onda nebih mogao napisati, da li zelis iskljucivo razvodniti ili ocrniti krscanstvo, ali je iz tvoga upisa evidentno, da ti podlijezes ateisticko-relativistickom mainstreamu egalitiranja svih religija.
Nisu sve religije istovjetne i nisu sve religije istine. Svi ispravni putevi vode ka Istini, ali svi putevi nisu ispravni. Istina moze biti samo jedna. Ako bi sve bile istinite i sve jednake, onda bi bile sve suvisne, jer bi bile obicno praznovjerje.
Sama rijec _Tolerancija_ kaze, da postivas ono sto nije istovrijedno tvom misljenju, dakle ti respektiras i drugacije misljenje od svoga i onoga tko to misljenje iznosi, ali to ne znaci, da ti to misljenje smatras jednakovrijednim svom misljenju, a to upravo traze relativisti.
Oni u maniri apsolutnih gospodara o istini, odlucuju sto je istina, a apsolutnu ISTINU jednostavno nijecu. A to nije bit stvari, jer se upravo ponasaju kao i oni, koje zele opovrgnuti.
Tvrditi, da je nesto apsolutna Istina, i tvrditi da nesto nije apsolutna istina, je istovjetna apsolutna tvrdnja.
Dakle, i relativisti cine istu pogresku koju drugima podmecu, kad tvrde da apsolutna Istina ne postoji, kao i oni koji to tvrde, jer obje tvrdnje su apsolutnog karaktera.
Zato i jest potrebna diskusija argumentima, kako bi bolji argumenti imali prednost. A onda je to tvrdnja, da apsolutna ISTINA postoji, jer apsolutna laz nije moguca. Laz je moguca iskljucivo kao parazit na Istini. Bez Istine nema ni lazi. A laz ne moze agzistirati ako nema Istine. Istina bez lazi moze egzistirati bez problema.
Uzmimo konkretan primjer:
-Muslimani priznaju Isusa kao proroka, ali ne kao Boga.
-U NZ- Isus sam za sebe kaze vise puta da je Sin Bozji, Bog. Posebno evidentno u Ivanovu i Matejevu Evandjelju.
Dakle, kad muslimani argumentiraju, da Isus nije Bog iskljucivo naivnom argumentacijim apokrifnih spisa gnoze i kurana, onda oni imaju losu argumentaciju. Ako za Isusa jos kazu, da je obicni idol, onda oni negiraju krscanstvo kao religiju, blateci njegove svetinje. Ako Uskrsnuce smatraju lazju, i smrt na krizu kao laz, onda oni bez argumenata negiraju krscanku religiju kao takvu. A to je najveci oblik netolerancije.
Time oni krscanstvo deklariraju kao laz. A njihovi argumenti se zasnivaju na lazima gnoze i drugih spisa.
A ovdje moze biti iskljucivo jedna ISTINA, jer Bog ne laze. Ili je Krscanstvo laz ili je islam laz. A ako su islamski argumenti zasnovani na lazima gnoze i drugih spisa, onda islam laze, jer krscanski nauk je vjerodostojan, buduci da su svi Apostoli umrli za svoju vjeru, osim Ivana. A to povijest potvrdjuje! Njima su slijedili plejade drugih krscana, tako da krscanstvo pociva na krvi svojih mucenuika.
Sto je sa islamom? Islam pociva na krvi svojih neprijatelja. Skoro svaka sura po nekoliko puta poziva na ubijanje nevjernika (Sura 9, 5 ili 47, 4), samo kao primjer.
A krscanstvo uci ljubav prema Bogu, bliznjemu svom, pa cak i neprijateljima.
Facit: u jednoj diskusiji su vazni argumenti, jer nitko nikoga stvarno ne zeli misiuonirati. Ili se ja varam?
Da ja se stvarno varam! U diskusiji sa muslimanima sam primjetio iskljucivo njihov misionarski duh, kojem je cilj iskljucivo negiranje tudjih vrijednosti, a isticanje svojih kao apsolutnih istina. I u tome je pogreska njihove misije i prazne argumentacije.