Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kršćanstvo - jedini put spasenja?

power_settings_newLogin to reply
+5
Spart
usamljena
stefani
sunshine
amos
9 posters

descriptionKršćanstvo - jedini put spasenja? - Page 2 EmptyRe: Kršćanstvo - jedini put spasenja?

more_horiz
Postavio bih jedno zanimljivo meni pitanje:

Dali mislite da su u ovom danasnjem vremenu savremenih komunikacija ljudi neobavesteni o Isusu?

Cisto sumnjam da su neobavesteni!!

descriptionKršćanstvo - jedini put spasenja? - Page 2 EmptyRe: Kršćanstvo - jedini put spasenja?

more_horiz
ne,ali nie dovoljno samo biti obavijesten,potreban je osoban susret s Njim.

svi koji su se kasnije u zivotu obratili, obratili su se ne sami od sebe, nego jer ih je dotaknulo ono nesto,tj. Duh Sveti,ali to se ne dogodi na ovom svijetu svima.

npr koliko je bilo progonitelja krscana u pavlovo vrijeme? a Isus se bas pavlu obratio i ucinio ga apostolom vjere.naravno,on je mogao odbiti ali tko bi odbio tako nesto ako ti se Bog toliko priblizi koliko se njemu priblizio.

more_horiz
sunshine je napisao/la:
ne,ali nie dovoljno samo biti obavijesten,potreban je osoban susret s Njim.

svi koji su se kasnije u zivotu obratili, obratili su se ne sami od sebe, nego jer ih je dotaknulo ono nesto,tj. Duh Sveti,ali to se ne dogodi na ovom svijetu svima.

npr koliko je bilo progonitelja krscana u pavlovo vrijeme? a Isus se bas pavlu obratio i ucinio ga apostolom vjere.naravno,on je mogao odbiti ali tko bi odbio tako nesto ako ti se Bog toliko priblizi koliko se njemu priblizio.

Naravno da je potreban osoban susret sa Njim, ali kao do tog osobnog susreta dolazi? Za to pitanje nalazimo opet u predivnoj poslanici Rimljanima.To sam vec objasnio ali evo opet.
10.13 "Jer: Tko god prizove ime Gospodnje, bit će spašen.14 Ali kako da prizovu onoga u koga ne povjerovaše? A kako da povjeruju u onoga koga nisu čuli? Kako pak da čuju bez propovjednika? 15 A kako propovijedati bez poslanja? Tako je pisano: Kako li su ljupke noge onih koji donose blagovijest dobra.16 Ali nisu svi poslušali blagovijesti -evanđelja! Zaista, Izaija veli: Gospodine, tko povjerova našoj poruci? 17 Dakle: vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom."
Dakle tek kada je neko obavesten o reci Bozijoj, osoba moze da prihvati.Jel kako da prihvati ono sto nikada nije cula.Danas nema vise tog izgovora svi su culi.Sveti Duh je taj koji uverava i svedoci srcu, i izabira one koje ce spasti.Izabira ih tako sto vidi u njihovo srce, Njega se ne moze prevariti, On tacno zna ko hoce a ko nece Hrista.I tu ulazimo u jednu neispitanu dubinu.
Naravno da se ne dogodi svima, dogodi se samo onima koji su spremni da se ponize pred Gospodom, samo njima se to dogodi.I njih Gospod trazi i nalazi, a svi drugi nazalost zato sto ne zele da se ponize i odreknu sebe radi Hrista propadaju.
Poniznima Gospod milost daruje, a samo ponizan moze da shvati i promeni svoj nacin razmisljanja.U Jakovljevoj poslanici kaze
4.4 Preljubnici!Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu?Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijateljaBožjega.5 Ili mislite da Pismo uzalud veli: Ljubomorno čezne za duhom što ga nastani u nama?6 A daje on i veću milost. Zato govori: Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost.
Dakle definicija oholosti je ja znam kao treba.I onaj koji je ohol moze biti moralan i fini, ali da ga ta oholost spreci da primi evandjelje, jer misli da zna da je njegov put i njegova religija ono sto vodi u vecni zivot.Ne Gospod ne uzima takve, vec kaze poniznima milost daruje.Oni koji kada cuju rec zadrhte od svog greha i kazu, milost Oce, i tu se otvara put Isus.
Tako osoba dolazi u licni kontakt sa Isusom, ali ako misli da zna da je njegova religija pravi put i ne poslusa rec poruke, nema ni vere spasonosne ni osbnog susreta koji moguc samo po toj veri koja dolazi slusanjem. Jednostavno.
Apostol Pavle mi je predivan primer biblijski kao neko ko stvarno zeli da sluzi Gospodu a bira pogresan nacin i religiju za to biva presvedocen.Isus je nasao nacin kao da dodje do Pavla, video e njegovu zarku zelju da Mu sluzi i presvedocio ga tako sto je stao ispred njega. I danas ima divnih svedocanstava kako Gospod trazi i nalazi ljude u zemljama gde tesko stize evandjelje, Njega to ne moze da spreci da dozove svoje ovce.Postoji svedocanstvo jednog Islamca koji je sanjao Isusa koji mu je rekao ja sam Isa i u mene trebas verovati i pokazao mu kucu u koju da ode, i kad tamo gle cuda se skrivali Hriscanski misionari.I on je prihvatio Hrista tamo gde je zakonom Hriscanstvo zabranjeno.Ima Gospod svoje nacine kako da obznani svojima svoje ime.Samo Ga mi cesto ogranicavamo.

more_horiz
amos je napisao/la:

Znao sam da ti samo poturas koske od prvog dana, izigravas finocu, ali dobro, ja licno ne volim da glodjem koske.Tako da ni ovu tvoju necu prihvatiti.

Zanimljivo "amos" znaš sve od prvog dana, a tek sada progovaraš, reci mi, dali je to zbog tvoje finoće ili mojih koski koje nemožeš poglodati ?

more_horiz
Pozdrav svima.

Mislim da se ovom pitanju pristupa formalno, a ne suštinski. Biti kršćanin ništa ne znači samo po sebi. Mnogi kršćani žive u neprijateljstvu s Bogom i ne pokoravaju mu se. Dok s druge strane postoje ljudi koji nikada nisu ni čuli za Bibliju i Krista, ali žive životom koji je Bogu po volji. Jer Bog gleda na srce, a ne na titulu (ime).

Bog gleda na srce, što znači da Njega zanimaju motivi koji nas pokreću: da li su to zli motivi (sebičnost, pohlepa, požuda, ponos, itd itd ), ili su to motivi dobrote (nesebičnost, poštenje, vjernost, istinoljubivost, spremnost na žrtvu i na oprost – jednom riječju ljubav).

Bog djeluje na svakog čovjeka – zato može biti i Sudac svakom čovjeku. Sveti Duh utječe na život svakog čovjeka – čak i onih koji nikada nisu ni čuli za Krista i Svetog Duha. Pavao to objašnjava ovako: „Ne, pred Bogom nisu pravedni slušatelji Zakona, nego - izvršitelji će Zakona biti opravdani. Ta kad se god pogani, koji nemaju Zakona, po naravi drže Zakona, i nemajući Zakona, oni su sami sebi Zakon: pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim.“ Rimljanima 2,13-15.

Dakle, ako pogani – vođeni svojom naravlju žive u skladu sa Božjom voljom – oni pokazuju svojim životom da je ono što Bog zahtjeva upisano u njihova srca – u motive koji ih pokreću. Zato Isus kaže da ima svoje ovce i u drugim torovima (ovčinjacima) – jer Bog poznaje srce svakog čovjeka.

Ovo je velika „pljuska“ kršćanima koji robuju ritualima, blagdanima, tradiciji, koji su ponosni na svoje kršćanstvo (a koje je samo forma, ljuštura iza koje nema srca koje je Bogu po volji). I Židovi su robovali tradiciji, formalizmu, ritualima – dok im je srce bilo daleko od onoga što je Bogu po volji (sjetimo se samo Isusovog citiranja Izaije: „Licemjeri, dobro prorokova o vama Izaija: Narod me ovaj usnama časti, a srce mu je daleko od mene“ (Matej 15,7.8.).

more_horiz
usamljena je napisao/la:
amos je napisao/la:

Znao sam da ti samo poturas koske od prvog dana, izigravas finocu, ali dobro, ja licno ne volim da glodjem koske.Tako da ni ovu tvoju necu prihvatiti.

Zanimljivo "amos" znaš sve od prvog dana, a tek sada progovaraš, reci mi, dali je to zbog tvoje finoće ili mojih koski koje nemožeš poglodati ?

Gresis odmah sam prigovorio da ti mozda samo bacas koske.Cini mi se da je stranac pitao sta mislim pod tim.Uzdrzi se od tih i takvih provokacija, u suprotnom cu jednostavno prestati da komuniciram sa tobom pa se svadjaj sam sa sobom.
I znam ja da nije amos ono sto tebe zulja, amosov karakter je samo nedostatak argumenata da napadnes ono sto te stvarno zulja,reci koje sam govorio nisu amosove reci.Tako kaze rec Bozija, ne amos.Amos je niko i nista, i ne vredi se njegovom licnoscu baviti, to nece promeniti cinjenicu da je Isus Hrist jedini put, istina i zivot i da nema nijednog imena drugog danog ljudima po kojem se mogu spasti.To tebe zulja, a ne dali ja idem ili ne idem po dzunglama, i kakav sam covek.
Pozdrav

more_horiz
simply je napisao/la:
Pozdrav svima.

Mislim da se ovom pitanju pristupa formalno, a ne suštinski. Biti kršćanin ništa ne znači samo po sebi. Mnogi kršćani žive u neprijateljstvu s Bogom i ne pokoravaju mu se. Dok s druge strane postoje ljudi koji nikada nisu ni čuli za Bibliju i Krista, ali žive životom koji je Bogu po volji. Jer Bog gleda na srce, a ne na titulu (ime).

Potpuno se slazem sa tobom, samo sto tema nije kakav treba biti Hriscanin, vec dali postoji drugi put osim Hriscanskog puta, stoga se i nismo bavili tom tematikom.Naravno malo sam je dotakao pitanjem nanovorodjnja koje cini coveka da moze ziveti po volji Bogu.Pitanje sta znaci ziveti po volji Bozijoj za pocetak sam Isus kaze koja su to dela koja su Bogu ugodna:
Ivan 6.28 Rekoše mu dakle: Što nam je činiti da bismo radili djela Božja? 29 Odgovori im Isus: Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.
Dakle bez vere u Sina nista drugo nije moguce.To je pocetak.

simply je napisao/la:
Bog gleda na srce, što znači da Njega zanimaju motivi koji nas pokreću: da li su to zli motivi (sebičnost, pohlepa, požuda, ponos, itd itd ), ili su to motivi dobrote (nesebičnost, poštenje, vjernost, istinoljubivost, spremnost na žrtvu i na oprost – jednom riječju ljubav).

Odgovor na to pitanje se nalazi u neizbeznoj Rimljaninima poslanici:
8.5 Da, oni koji žive po tijelu, teže za onim što je tjelesno; a koji po Duhu,za onim što je Duhovo:6 težnja je tijela smrt, a težnja Duha život i mir.7 Jer težnja je tijela protivna Bogu: zakonu se Božjemu ne podvrgava, a i ne može.8 Oni pak koji su u tijelu, ne mogu se Bogu svidjeti.9 A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov.
Mislim da nije potrebno objasnjavati kao se dolazi do Duha Hristovog, ali apostol ovde u poslanici kaze da ko nema Duha Hristova ne moze da vrsi volju Boziju, jednostavno ne moze, samo onaj koji je ispunio prvi korak, a to je novo rodjenje vodom i Duhom Svetim u poslusnosti reci Hristovoj, moze tek onda da vrsi ta dela.
simply je napisao/la:
Bog djeluje na svakog čovjeka – zato može biti i Sudac svakom čovjeku. Sveti Duh utječe na život svakog čovjeka – čak i onih koji nikada nisu ni čuli za Krista i Svetog Duha. Pavao to objašnjava ovako: „Ne, pred Bogom nisu pravedni slušatelji Zakona, nego - izvršitelji će Zakona biti opravdani. Ta kad se god pogani, koji nemaju Zakona, po naravi drže Zakona, i nemajući Zakona, oni su sami sebi Zakon: pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim.“ Rimljanima 2,13-15.

Slazem se potpuno u izjavi koja je napisana, ali bih dodao jos jednu stvar koju si propustio, Bog je vec sudio i zavrsio taj sud, i svi su proglaseni krivima Rimljanima 3.19 A znamo: što god Zakon veli, govori onima pod Zakonom, da svaka usta umuknu i sav svijet bude krivac pred Bogom.
I nakon sto je ceo svet proglasio krivima, dao im je nacin i resenje :

Rimljanima 3.21 Sada se pak izvan Zakona očitovala pravednost Božja, posvjedočena Zakonom i Prorocima,22 pravednost Božja po vjeri Isusa Krista, prema svima koji vjeruju. Ne, nema razlike!23 Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja;24 opravdani su besplatno, njegovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu.25 Njega je Bog izložio da krvlju svojom bude Pomirilište po vjeri. Htio je tako očitovati svoju pravednost kojom je u svojoj božanskoj strpljivosti propuštao dotadašnje grijehe; 26 htio je očitovati svoju pravednost u sadašnje vrijeme - da bude pravedan i da opravdava onoga koji je od vjere Isusove.
Dakle ako se zadubimo u ove stihove videcemo da je jednini nacin opravdanja dan ljudima kroz prihvatanje Hristove zrtve verom.Nema drugog nacina, niti ikakav moralni zivot to moze da nadomesti.

simply je napisao/la:
Dakle, ako pogani – vođeni svojom naravlju žive u skladu sa Božjom voljom – oni pokazuju svojim životom da je ono što Bog zahtjeva upisano u njihova srca – u motive koji ih pokreću. Zato Isus kaže da ima svoje ovce i u drugim torovima (ovčinjacima) – jer Bog poznaje srce svakog čovjeka.

Ovo nije naravno bas potpuno ispravno gledanje na ove stihove.Da bismo gledali ispravno na te stihove moramo gledati kompletan tekst, a on nigde ne govori da ti pagani nisu ili jesu primili Hrista, nego naprotiv apostol Pavle( tu se slazem sa tobom) govori Izraelcima ove reci da se uzalud pouzdaju u zakon koji su primili od Mojsija kada ga ne izvrsavaju i to ih ini jos i gorima od onih koji nikada za zakon nisu culi, a ipak zive ispravnije od njih.Ali tu zivot vecni nije u pitanju, apostol Pavle je vec u svojim recima pod osudu stavio ceo svet, a ovi stihovi kazu da Izraelci koji su mislili da su jedini Boziji narod jednako pod tom osudom.Isus kaze da ce On i pozvati te ovce i da ce se one odazvati, u suprotnom nisu Njegove.Tako da onaj koji jeste u srcu zeljan Gospoda uvek odgovori na rec, mada ih je sve manje koji hoce da odgovore na poziv, ali to je Isus i rekao da ce biti tako.

simply je napisao/la:
Ovo je velika „pljuska“ kršćanima koji robuju ritualima, blagdanima, tradiciji, koji su ponosni na svoje kršćanstvo (a koje je samo forma, ljuštura iza koje nema srca koje je Bogu po volji). I Židovi su robovali tradiciji, formalizmu, ritualima – dok im je srce bilo daleko od onoga što je Bogu po volji (sjetimo se samo Isusovog citiranja Izaije: „Licemjeri, dobro prorokova o vama Izaija: Narod me ovaj usnama časti, a srce mu je daleko od mene“ (Matej 15,7.8.).

Naravno da jeste velika pljuska svim "hriscanima" koji se nadaju da ce samo zato sto pripadaju nekoj konfesiji ili denominaciji, li bilo kojoj religiji drugoj, pa taman i vrsili sve te radnje i cinilo dobra dela koliko god mogu, ipak ostaju zli ako ne dozive novo rodjenje, koje ce im onda po Svetom Duhu dati novu prirodu koja ce iskreno teziti da ugodi Bogu.
Jovan 3.4 Kaže mu Nikodem: Kako se čovjek može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se? 5 Odgovori Isus: Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. 6 Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je. 7 Ne čudi se što ti rekoh: 'Treba da se rodite nanovo, odozgor.'

Naravno dotakao si se dubine sta je ustvari Hriscanstvo i biti nanovorodjeni
Hriscanin, ali to idalje nije argument da izvan evandjelja postoji nacin spasavanja, i da izvan Isusa Hrista i Njegovog puta,Njegovih reci i Njegovog imena postoji bilo sta sto covek moze dati da bi dobio spasenje i zivot vecni.Naravno pravilno si ukazao na to da i mnogi koji se nalaze u razlicitim konfesijama i denominacija misle da ih to cini spasenima i da je to dovoljno, da jednostavno ako nisu doziveli nanovo rodjenje i promenjen zivot, treba da stave prst na celo i razmisle dali je ovaj svet i ovaj zivot ovde toliko bitan i vredan da bi na kraju zavrsili u ognjenom jezeru, jedan dobar poziv na pokajanje i preispitivanje svog zivota u svetlu pisma nikada nije na stetu, uvek na korist.
Vidis ja verujem da postoje lazni i pravi vernici, tako da Hriscanima nazivam samo one kojima zivot i stavovi pokazuju da su Hriscani, a ne to sto pripadaju mojoj ili bilo kojoj drugoj verskoj organizaciji.Tako da verujem da ona prica koju smo dotakli o ovcama i jarcima savrseno oslikava da ce u onaj dani biti mnogi iznenadjeni, bili su u toru, ali nisu bili ovce nego jarci.I tu je izvor svih zbunjoza ti jarci stalno mute vodu.I zato jedan poziv apostola Pavla vrlo koristan za sve:
2 Korincanima 13.5 Same sebe ispitujte, jeste li u vjeri! Same sebe provjeravajte! Zar ne spoznajete sami sebe: da je Isus Krist u vama? Inače niste pravi.

more_horiz
amos je napisao/la:
usamljena je napisao/la:
amos je napisao/la:

Gresis odmah sam prigovorio da ti mozda samo bacas koske.Cini mi se da je stranac pitao sta mislim pod tim.Uzdrzi se od tih i takvih provokacija, u suprotnom cu jednostavno prestati da komuniciram sa tobom pa se svadjaj sam sa sobom.
I znam ja da nije amos ono sto tebe zulja, amosov karakter je samo nedostatak argumenata da napadnes ono sto te stvarno zulja,reci koje sam govorio nisu amosove reci.Tako kaze rec Bozija, ne amos.Amos je niko i nista, i ne vredi se njegovom licnoscu baviti, to nece promeniti cinjenicu da je Isus Hrist jedini put, istina i zivot i da nema nijednog imena drugog danog ljudima po kojem se mogu spasti.To tebe zulja, a ne dali ja idem ili ne idem po dzunglama, i kakav sam covek.
Pozdrav

Dobro "amos" prije nego prestaneš komunicirati sa mnom, želim ti reći da ti se divim, kako uspjevaš biti, poklopac za svaki lonac..? Lep pozdrav i svako dobro ti želim, a možda se sretnemo i u džungli, izagrajući u ljubavi prema Hristu, navještajući radosnu vijest poganima.

more_horiz
Molit ću mir na ovoj temi!!! Dosta sa prepucavanjima!!!

more_horiz
evo i ja bi se malo uključio u temu, koja je, ako ćemo iskreno poprilično kompleksna. više puta sam se našao u situaciji, (a vjerujem i svi vi) da me netko upita, što će se na dan suda dogoditi s npr. hinduistom ili recimo bušmanom u Africi koji nikada nije čuo evanđelje, a živio je najbolje kako je znao i mogao u skladu s zakonom koji je upisan u njegovo srce, rekli bismo savjest koju svaki čovjek ima. naravno, zbog duhovne smrti savjest svakog čovjeka je u većoj ili manjoj mjeri oštećena i limitirana.

znamo da je Isus u velikom nalogu zapovjedio da se Evanđelje propovjeda svakom čovjeku, dakle pripadnicima svih svjetskih religija. vjerujem da niti jedna od njih nikome ne može donjeti spasenje, zato što je sotona bog ovog svijeta i sva religioznost izvan kršćanstva inspirirana je njegovim duhom. islam niječe Krista po svim pitanjima, hinduizam štuje mnoštvo bogova, ustvari demona itd. kad bi se netko mogao spasiti nasljedovanjem religije kojoj po inerciji pripada zemljopisno, tada bi nalog o propovjedanju Evanđelja bio besmislen i selektivan, a znamo da nije.

Isus kaže da se Evanđelje mora navijestiti svm narodima, i tek tada će se ostvariti preuvjet za Njegov drugi dolazak. što to zapravo znači? tehnički gledano, znači li pojam svaki narod, svaki pripadnik dotičnog naroda? hoće li u trenutku Isusovog dolaska baš svaki živući odrasli čovjek čuti Evanđelje, poziv na obraćenje i vjeru? To su teška pitanja! Nadalje, složio se netko s tim ili ne, ali mnogi ljudi danas čuju nekakvu verziju Evanđelja, ali poprilično nekompletnu, da ne kažem iskrivljenu. Računa li se i to pred Bogom, ili moraju čuti samo ono što je nadahnuto Duhom?

Rimljani 2:16 su izvor mnogih rasprava i neslaganja. Pavao spominje standard zakona upisanog u srce u kontekstu dana suda, a znamo da poslije tog suda više nema popravnog ispita za nikoga. očigledno je da ovdje misli na pogane, nevjernike koji ne poznaju pisani Božji Zakon. tako pobornici teze o mogućnosti da netko bude spašen izvan Krista imaju temelj za svoj stav. s druge strane, pogledamo li ovo poglavlje u kontekstu trečeg, četvrtog, petog i šestog poglavlja, onda se može reći da ono što Pavao kaže jest u smislu naglaska na odgovornost Židova koji su propustili ispuniti Božje standarde unatoč činjenici sa su imali pisani Zakon. to ne oslobađa odgovornosti pogane, jer prema učenju drugih poglavlja iz Rimljana vidimo da su svi ljudi u vlasti grijeha i jedini put izlaska je vjera u Krista.

realno gledajući, postoji opasnost u učenju da se netko može opravdati izvan vjere u Krista. ne nužno zato što je to učenje potencijalno krivo, kažem to je vrlo teška materija. nešto drugo je u pitanju. ljudi su skloni navlačiti vodu na svoj mlim narodski rečeno i protumačiti to kao opravdanje da odbiju poziv na obraćenje i vjeru. mogu jednostavno reći: "Živim kako najbolje znam i umijem, Bog zna moje srce!" Naravno, čak i ako je učenje o opravdanju izvan Krista moguće, to vrijedi samo za one koji nikada nisu čuli Evanđelje. čim čujemo poziv na obraćenje i vjeru, naša odgovornost pred Bogom počinje. Isus kaže, tko bude čuo, povjerovao i krstio se , bit će spašen, a tko bude čuo, i odbio vjerovati, osudit će se (parafrazirano).

more_horiz
stranac je napisao/la:

Nadalje, složio se netko s tim ili ne, ali mnogi ljudi danas čuju nekakvu verziju Evanđelja, ali poprilično nekompletnu, da ne kažem iskrivljenu. Računa li se i to pred Bogom, ili moraju čuti samo ono što je nadahnuto Duhom?

Sa svim bi se uglavnom slozio ali bi se ponaosob bavio razlicitim delovima.Da bismo razumeli ovaj fenomen potrebno je da verom prihvatimo sledece reci, bez toga ne mozemo ici dalje ja verujem kada je ova tema u pitanju.
Matej 22.14 Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.
Isus ovde kaze malo i stvarno to i misli ja verujem.Malo je onih koji su izabrani koji se ustvari odazivaju pozivu.Ova izjava zvuci malo cudno u svetu koji se dici mnogim "hriscanima", ali to nije tacno, Bog zna svoje, i pritom ne sugerisem na bili koju denominaciju ili konfesiju da je ispravnija ili pogresnija, tu pricu smo se dogovorili da ostavimo van teme, ovde se bavimo pojedincem koji odbija ili prihvata Hrista u bilo kojoj denominaciji ili konfesiji.Znaci sam pocetak, temelj.
Ali idemo dalje, dakle malo je izabranih ili onih koji se spasavaju, to je licni stav i nema veze sa pripadnoscu bilo cemu osim Hristu.
U bibliji imamo jedan primer apostola Pavla koji zeli sluziti ali bira pogresnu religiju i nacin da Mu sluzi, i On ga presrece na putu za Damask i otkriva mu se.I danas imamo svedocanstva muslimana koji su sanjali, videli dobili poruku od Gospoda licno, gde ime se objavio kao Isa iz k urana i poslao ih pravo kod misionara.Bog zna i ima nacine da nadje i pronadje svoje izabrane tamo gde ne stize rec.Ali je malo izabranih kaze rec, malo.Ljudi nece Hrista, mom bratu niko nije svedocio, jedno vece mu je bilo dosadno i uzeo je da cita Novi Zavet i vec te noci je bio na kolenima i trazio oprost.Niko ga to nije naucio, ja nisam, ja sam mu samo dao Novi Zavet i to je bilo dovoljno.Nismo cak ni ziveli u istoj kuci, nismo se videli mesecima.Tako da izgovor da evandjelje koje se propoveda nema snagu nece raditi u dan suda, nego samo sluzi da nas opomene da iznosimo pravo evandjelje.Bog moze da ucini da se ljudi obrate i bez nas i prihvate, ali kada mi budemo stali ispred Njega moracemo dati odgovor zasto nismo rekli celu istinu.I jako bitan deo te istine je bas cinjenica da nema drugog puta, da svi drugi vode u ognjeno jezero.

Zadnja promjena: amos; sub 02 svi 2009, 15:28; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
stranac je napisao/la:

realno gledajući, postoji opasnost u učenju da se netko može opravdati izvan vjere u Krista. ne nužno zato što je to učenje potencijalno krivo, kažem to je vrlo teška materija. nešto drugo je u pitanju.

Blago receno, po meni previse blago receno.Vec samo ucenje da postoji spasenje izvan Hrista je hereza, jer ucenje sluzi da nauci ispravnom a Isus je jedino sto je ispravno, tako da ako mi koji znamo da je Isus jedina, istina, put i zivot kazemo da ima i drugih putica, doduse sporednih ali moze i tako, kako ce tek samo to da iskoristi sotona da kroz druge religije zavodi sve redom.Nama je dano da naucavamo istinu i cim nesti izreknemo to je vec naucavanje, i zato trebamo paziti sta naucavamo.Pogotovo kada smo na ovako javnom mestu i kazemo da postoji spasenje izvan Hrista, to znaci da mi govorimo jednom recju onima koji citaju i slusaju nas da ne moraju da menjaju svoju laznu veru za istinitu, nego samo trebaju snaznije ustrajavati u lazi i tako ce doci do istine.
Uostalo koji vernik koji je prihvati Hrista moze reci da postoji drugi put.Postoje samo dve vrste, prvi je nezreo i treba jos da uci.A drugi je u ovosvetskoj filozofiji prevaren.I jedan i drugi nesvesno naucavaju herezu, misleci da sire dobru volju medju ljudima, to je jako opasno.Svako ko zeli da iznosi stavove i samim tim se bavi naucavanjem mora da bude svestan odgovornosti koju je preuzeo na sebe, mi se ne bavimo ovde neozbiljnim diskusijama , vecnost je u pitanju, ne smemo biti neodgovorni.
James 3.1 Neka vas, braćo moja, ne bude mnogo učitelja! Ta znate: bit ćemo strože suđeni.
2 Doista, svi mnogo griješimo. Ako tko u govoru ne griješi, savršen je čovjek, vrstan zauzdati i cijelo tijelo.

Voleo bih da podignemo nivo odgovornosti, i pritom mislim na bracu i sestre u Hristu kada je u pitanju ono sto govorimo, da proverimo dali je igde zapisano to sto tvrdimo, da se malo vise bavimo recju Bozijom i sta ona naucava, i da ne lupamo glavu oko toga dali je Gospod toliko dobar da dopusti i druge puteve, jer nam On nije tako ostavi da naucavamo, to je filozofija, a nama je ostavljena jasno rec:
6 Odgovori mu Isus: Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.7 Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.
To nam je ostavi da verujemo i naucavamo, a ne da ima drugih puteva jer je On divan i dobar i ljubav, ne ovo nam je ostavio i toga treba da se cvrsto pridrzavamo, ako se mi ne pridrzavamo onoga sto je Isus govorio, pa to govori o nama nesto koliko verujemo ustvari Isusovim recima i navescujemo Njegove reci.
Ima jos jedan stih koji bih voleo da svako od nas stavi u srce i razmislja o njemu i bude svestan njega kada god otvori svoja usta ili krene da naucava rec Boziju ili njegove puteve:

Matej 12.36 A kažem vam: za svaku bezrazložnu riječ koju ljudi reknu dat će račun na Dan sudnji.
37 Doista, tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi.

I sam ponekad zaboravim na ove stihove i na njihovu ozbiljnost, i ako hocemo nesto da tvrdimo, moramo znati da je ovo forum, i da stavljamo sa tom tvrdnjom jedan polog odgovornosti za reci koje smo izrekli.Ovo mislim samo na iskrene vernike, ne na one sve druge, ove reci njima nece koristiti.Nego onima koji zele iz celog srca da ljube Gospoda svim srcem, onda Ga trebaju ljubiti svim srcem i u recima svojim pokazati da je On Bog Jedini, i da nema drugog osim Njega.Budimo hrabri i ne podlezimo pritiscima sa strane, nema drugog puta sem Isusa Hrista pa taman nas ceo svet zamrzeo zbog toga, Isus je to i rekao da ce nas vecina mrzeti zbog Njega, i ko zeli biti sa Gospodom mora da odluci.Jeli sa Njim ili sa svetom.Odgovorni smo sta radimo sa onim sto nam je ostavio, od te odgovornosti ne mozemo da pobegnemo i zato je bolje da je prihvatimo i govorimo punu istinu, bez razblazivanja.A ovi drugi ce lako naci nacina da se proguraju da iznesu svoje stavove, i da nas napadnu nemilosrdno.Ali i to je Isus rekao da treba biti.
Sve ovo gor napisano je vec mnogo pre mene zapisao apostol Pavle i upozorova nas danas isto :
Kolosanima 2.6 Kao što primiste Krista Isusa, Gospodina, tako u njemu živite:7 ukorijenjeni i nazidani na njemu i učvršćeni vjerom kako ste poučeni, obilujte zahvaljivanjem. 8 Pazite da vas tko ne odvuče mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na počela svijeta, a ne na Krista. 9 Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva; te ste i vi10 ispunjeni u njemu, koji je glava svakoga Vrhovništva i Vlasti.

I zato pazimo, svako dobro zelim. lux

more_horiz
amose

nekompletno ili iskrivljeno evanđelje nisam naveo kao izgovor ljudima na dan suda, nego kao realnu činjenicu nažalost. takvo evanđelje nema snagu osvjedočenja, zato što nije došlo od Božjeg Duha. zapravo, nikakvi izgovori neće vrijediti na dan suda. tvoje davanje Novog zavjeta bratu bila je prava stvar, a tu je i tvoj život koji je također slikovita propovjed.

more_horiz
stranac je napisao/la:
amose

nekompletno ili iskrivljeno evanđelje nisam naveo kao izgovor ljudima na dan suda, nego kao realnu činjenicu nažalost. takvo evanđelje nema snagu osvjedočenja, zato što nije došlo od Božjeg Duha. zapravo, nikakvi izgovori neće vrijediti na dan suda. tvoje davanje Novog zavjeta bratu bila je prava stvar, a tu je i tvoj život koji je također slikovita propovjed.

Jeste realna cinjenica da je evadndjelje razblazeno nekakvim svetskim idejama i merilima, i bas ova tema u kojoj smo pomaze u tome da mi imamo jasno evandjelje namesto nekakvog mixa koji su danas mnogi progutali i sire dalje.Ne brini razumemo se odlicno samo sam tvoj post upotrebio kao podlogu za dalje, i dublje iznosenje evandjelja.Posto ovo o cemu sada razgovaramo jeste evandjelje, ako se slazes.Ustvari samo sam to odgovorio na retoricko pitanje koje si postavio.
stranac je napisao/la:
Računa li se i to pred Bogom, ili moraju čuti samo ono što je nadahnuto Duhom?

Mozda bi neko nasao za shodno da tim retorickim pitanjem sebi da izgovor da odbije Hrista, kao sto je naveo na jednoj temi:
Eutanasije je napisao/la:

A mudri čovek Istoka Mahatma Gandi je rekao da
voli Hrista, a mrzi hrišćane. I da nije hrišćana Indija bi odavno bila
hrišćanska.

Tako da ne hriscani koriste bas to za svoj izgovor, eto nema pravog evandjelja nema pravih Hriscana, eto cak i oni sami govore to., pa cisto preostroznosti radi sam zeleo da se pozabavimo zajedno tim pitanjem, da ne ostane neodgovoreno.Cisto da se zna da Gospod ima nacina i u bari da izvede cistu vodu ako je potrebno da se neko spase.Jer svako ko evangelizira uglavnom da i Novi Zavet onome koji zeli da ga uzme, tako da ako vec nece da poslusa coveka dobice rec.Ima Gospod svoje nacine naravno za sve, nismo mi bas toliko vazni koliko smatramo da jesmo, ja sm naprimer smo jedan od koliko milijardi ljudi, kao skakavac sam, a Gospod ima toliko naroda svog koji dublje razume Njega i Njegovu rec, a vidis tada kada sam dao bratu Novi Zavet nisam bio Hriscanin ni dva meseca, pojma nisam imao niocemu.Samo srce spremno da da ono sto ima, i bum.

more_horiz
Kada smo vec kod zamucivanja vode ima jedna zanimljiva prica iz prirode a vezana je za ovce i za jarce, odn koze.
U prirodi koze su dosta snalazljivije od ovaca, uvek nadju pre njih vodu, dok ovce pastir mora dovesti do vode.I sta se desava, postoji prirodna mrznja koza prema ovcama, one pre stignu uvek do vode , napiju se vode i onda pocnu nogama mutiti tu vodu.I ima jedan razlog za to: Ovce ni pod koji izgovorom ili razlogom i bilo koliko da su zedne nece da piju zamucenu vodu, i to je bas razlog iz kojeg koze zamute vodu, da bi ostavile ovce zednima.
Zanimljiv primer iz prirode, i ako znamo da je Isus koristio te primere bas ovaca i koza moze da bude jos korisnije.
Mogu koze da mute do besvesti vodu, mi imamo Pastira koji zna da nas odvede na izvor tihane i bistre vode.I On je sa nama u sve dane do svrsetka veka , i zna On ko su Njegovi i ne dopusta da budemo igubljeni, vec trazi i nalazi i na izvor vodi! lux

more_horiz
Poštovani Amos,

I dalje se baviš formom, umjesto suštinom. Nije kršćanstvo „put“, nego Isus. Isusov život, a ne kršćanstvo je put ka Bogu. Kršćanstvo je toliko rascjepkano, raznoliko, formalno – da lako može čovjeka zavesti, razočarati, pogrešno usmjeriti. Ali postoje kršćani koji slijede Isusa i koji žive potpuno po Isusovom „putu“. Takvih je malo, jer "Uđite ne uska vrata, jer široka vrata i prostran put vode u propast, i mnogo ih je koji idu njim. Kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u život, i malo ih je koji ga nalaze." Matej 7,13.14.

Za tebe čovjek koji nije kršten ne može biti vođen Svetim Duhom. Ali za Pavla može: „Ako neobrezani (čitaj: nekršteni) vrši propise Zakona, zar mu se neobrezanje neće uračunati kao obrezanje?“ Rimljanima 2,26 Bog gleda na srce, ponavljam ti. A ne na formu.

Pavao nastavlja: „Onaj koji nije tjelesno obrezan (čitaj: kršten), a ispunja Zakon (živi po Božjoj volji), sudit će tebi koji si uz sav pisani Zakon i obrezanje prestupnik Zakona.“ Rimljanima 2,27 Možeš li zamisliti kako jedan domorodac iz Afrike (koji nije ni čuo za Isusa) sudi formalnom kršćaninu koji je kršten??? Po Bibliji može, jer Bog gleda na srce, a ne na formu. Božji Duh može voditi svakog čovjeka. Tebi to, čini mi se, nije jasno. Kao što nije bilo jasno niti farizejima.

Pišeš da je već bio Božji sud, kada su svi ljudi osuđeni kao grešna bića. Ali postoji još jedan sud, koji je tek pred nama. Voliš citirati „jarce i ovce“. A upravo tu Isus govori o posljednjem sudu: «Kada Sin Čovječji dođe sa svojim sjajem u pratnji svih anđela, sjest će na prijestolje svoje slave. Tada će se pred Njim skupiti svi narodi, a On će ih razlučiti jedne od drugih kao što pastir luči ovce od jaraca.» Evanđelje po Mateju 25,31.32.

Kada Isus dođe po drugi put, bit će sud svim ljudima koji su ikada živjeli na planeti Zemlji. Isus kaže da će svi umrli ljudi uskrsnuti iz grobova (u kojima mrtvi ljudi jesu; nisu otišli ni u kakav raj ili pakao, ili čistilište). «Dolazi naime čas kada će svi koji počivaju u grobovima čuti Njegov glas, te izići iz njih: koji su činili dobro, na uskrsnuće - na život; koji su činili zlo, na uskrsnuće – na propast.» Evanđelje po Ivanu 5,28.29.

Dakle, iako su svi grešnici – jedni će biti spašeni „u Kristu“ (ovce), a drugi će umrijeti „u grijehu“ (jarci).

Pozdrav.

more_horiz
simply je napisao/la:
Poštovani Amos,

I dalje se baviš formom, umjesto suštinom. Nije kršćanstvo „put“, nego Isus. Isusov život, a ne kršćanstvo je put ka Bogu. Kršćanstvo je toliko rascjepkano, raznoliko, formalno – da lako može čovjeka zavesti, razočarati, pogrešno usmjeriti. Ali postoje kršćani koji slijede Isusa i koji žive potpuno po Isusovom „putu“. Takvih je malo, jer "Uđite ne uska vrata, jer široka vrata i prostran put vode u propast, i mnogo ih je koji idu njim. Kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u život, i malo ih je koji ga nalaze." Matej 7,13.14.

Dali si uopste citao sta sam pisao, i pokazi mi gde sam rekao da je Hriscanstvo jedini put istina i zivot, ne uvek sam pisao da je Isus jedini put, istina i zivot.Ali Isus iz Novog Zaveta samo taj, kako pise tamo, i ako tog i takvog Isusa covek prihvati bice spasen.A takvog Isusa propovedaju iskreni Hriscani, a ne pripadnici neke crkvene institucije.Za mene Hriscana ima u svim konfesijama i denominacijama, ali nisu svi koji su konfesijam i denominacijam Hriscani.Potrudi se malo da ako mi vec kazes postovani, da me stvarno ispostujes i procitas sta sam pisao pa onda da mi stavljas reci u usta.

simply je napisao/la:
Za tebe čovjek koji nije kršten ne može biti vođen Svetim Duhom. Ali za Pavla može: „Ako neobrezani (čitaj: nekršteni) vrši propise Zakona, zar mu se neobrezanje neće uračunati kao obrezanje?“ Rimljanima 2,26 Bog gleda na srce, ponavljam ti. A ne na formu.

Kako si zakljucio da ja imam takav stav, kada ga uopste nemam.Za mene je vodeno krstenje samo spoljasnji pokazatelj necega sto se unutra vec desilo.Tako da nemam takav stav i nemoj mi opet stavljati reci u usta koje nisam ni rekao ni mislio.

simply je napisao/la:
Pavao nastavlja: „Onaj koji nije tjelesno obrezan (čitaj: kršten), a ispunja Zakon (živi po Božjoj volji), sudit će tebi koji si uz sav pisani Zakon i obrezanje prestupnik Zakona.“ Rimljanima 2,27 Možeš li zamisliti kako jedan domorodac iz Afrike (koji nije ni čuo za Isusa) sudi formalnom kršćaninu koji je kršten??? Po Bibliji može, jer Bog gleda na srce, a ne na formu. Božji Duh može voditi svakog čovjeka. Tebi to, čini mi se, nije jasno. Kao što nije bilo jasno niti farizejima.

Meni je to savrseno jasno i nemoj mi opet stavljati reci u usta, i ako se pobrines da procitas moje postove videces sta zastupam pa ces znati.Ali ne mogu verovati da postoji neko ko nije cuo za Isusa.I za to imam argument i dao sam ga iz reci.Pogresno si shvatio taj odeljak, ipak tebi promice sustina i bavis formom.

simply je napisao/la:
Pišeš da je već bio Božji sud, kada su svi ljudi osuđeni kao grešna bića. Ali postoji još jedan sud, koji je tek pred nama. Voliš citirati „jarce i ovce“. A upravo tu Isus govori o posljednjem sudu: «Kada Sin Čovječji dođe sa svojim sjajem u pratnji svih anđela, sjest će na prijestolje svoje slave. Tada će se pred Njim skupiti svi narodi, a On će ih razlučiti jedne od drugih kao što pastir luči ovce od jaraca.» Evanđelje po Mateju 25,31.32.

Sada tebi promice sustina Very Happy , sustina je da je onaj koji ne poverova ime Jedinorodjenog sina vec osudjen, takoda je taj poslednji sud samo izricanje kazne.Ka kada ides kod zemaljskog sudije, i ako se nisi pobrinuo ranije da se nagodis sa sudijom i tuziocem, znas sta te ceka ako si kriv.Kazna, tako da je to neminovnost, usao si u sudnicu, zano si da si kriv, vec si osudjen u principu samo je formalnost izricanje presude.

simply je napisao/la:
Kada Isus dođe po drugi put, bit će sud svim ljudima koji su ikada živjeli na planeti Zemlji. Isus kaže da će svi umrli ljudi uskrsnuti iz grobova (u kojima mrtvi ljudi jesu; nisu otišli ni u kakav raj ili pakao, ili čistilište). «Dolazi naime čas kada će svi koji počivaju u grobovima čuti Njegov glas, te izići iz njih: koji su činili dobro, na uskrsnuće - na život; koji su činili zlo, na uskrsnuće – na propast.» Evanđelje po Ivanu 5,28.29.
Dakle, iako su svi grešnici – jedni će biti spašeni „u Kristu“ (ovce), a drugi će umrijeti „u grijehu“ (jarci).

Pozdrav.

Ovo je vec stvar u kojo se svi razlikujemo u stavu i dogovorili smo se da cemo te razlike ostaviti van teme, tako da se necu uplitati u to gde su do suda , nego cu se baviti zivotom na zemlji, i preskociti taj deo, i baviti se sudom.Dakle onaj koji na zemlji zivi i odbije Isusa Hrista objavljenog u reci Bozijoj, taj je unapred vec osudjen i ide na presudu a ne na sudjenje.A onaj koji je prihvati Isusa Hrista po reci Bozijoj tome se ne sudi vec prelazi iz smrti u zivot.Nemam sada vremena, ali kasnije ili nocas cu se jos malo bolje pozabaviti tvojim recima, ovo sam samo na brzinu posto imam obaveza.

Pozdrav

more_horiz
Amose simpli je valjda gledao na naslov teme : Krišćanstvo-jedini put spasenja? pa je možda zato tako reagovao.
Jer mi se čini da nije čitao postove do sada postavljene. Ali tema je jako važna i tiče se velike Istine, a shvatih da mnogi ne shvataju ozbiljnost toga da je Isus Put, Istina I Život. Moram priznati da je meni lično jako značilo i da mi je Bog doneo jedno Otkrivenje za koje nisam znala da ga nemam.

simply
Kada
Isus dođe po drugi put, bit će sud svim ljudima koji su ikada živjeli
na planeti Zemlji. Isus kaže da će svi umrli ljudi uskrsnuti iz grobova
(u kojima mrtvi ljudi jesu; nisu otišli ni u kakav raj ili pakao, ili
čistilište). «Dolazi naime čas kada će svi koji počivaju u grobovima
čuti Njegov glas, te izići iz njih: koji su činili dobro, na uskrsnuće
- na život; koji su činili zlo, na uskrsnuće – na propast.» Evanđelje
po Ivanu 5,28.29.

Ovo nije tema ali mi se otvorilo jedno pitanje. Pa zamolila bih moderatore da ovo prebace negde da ne smeta temi.
Simply čitajući ovo javilo mi se pitanje. Kažeš da će ako sam te dobro razumela u dolazećem sudu uskrsnuti svi ljudi koji su ikada živeli na zemlji, a da li će tada biti uskrsnut Mojsije koji se kao živ pojavilo na gori preobraženja sa Ilijom i Isusom. I da li će ponovo uskrsnuti oni koji su uskrsli kada je Isus preminuo na krstu? Ne verujem u postojanje čistilišta.
Sada razmišljam pa i Enoh je bio uznesen živ , Ilija takodje. Šta je sa njima onda? Sigurno da postoji neko mesto gde su oni. Možda te nisam dobro razumela.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply