Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Da li je preljuba jedini razlog za razvod?

power_settings_newLogin to reply
+7
KRAJVREMENA
Marta
dragan
Trešnja
Izrail
Spart
kainos
11 posters

descriptionDa li je preljuba jedini razlog za razvod? EmptyDa li je preljuba jedini razlog za razvod?

more_horiz
Evo jedna zanimljiva tema...Isus kaže u Matej 5, 32 "Svaki onaj koji otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - navodi je na preljub..."
Da li je preljuba jedini razlog za razvod, da li crkve navode samo ovaj stih kada je u pitanju preljuba, što je sa zlostavljanjem...evo za početak jedan tekst...

Trpite batine jer je razvod grijeh

Da li je preljuba jedini razlog za razvod? 0020007.17

'Razmislite, pa to je brak... trebate pretrpjeti, probati, možda je to zato što pije, pa tu su djeca, žena je ta koja treba trpjeti, udovoljiti' -
kvazireligiozno župnici pravdaju zlostavljanje.

Katolička crkva u Hrvatskoj ima prilično tolerancije kad je u
pitanju zlostavljanje žena u obitelji, pokazalo je istraživanje
doktorice teologije časne sestre Rebeke Anić iz reda Školskih sestara franjevki, piše Jutarnji list.

"...U savjetima zlostavljanim ženama župnici religiozno opravdavaju patnju, umjesto da ih ohrabre da se usprotive nasilju i kažu da se institucija braka ne može čuvati pod svaku cijenu..."

Crkva nema nikakve mehanizme za zaštitu zlostavljanih žena i majki;
štoviše, župnici svojom pasivnošću staju na stranu nasilnika,
nagovarajući žene da trpe i prešućuju svoje patnje u obitelji.

"Ipak razmisli malo, pa to je brak... Trebate pretrpjeti, probati,
on je imao problema, ovakvih, onakvih, pa možda je to zato što pije, pa
tu su djeca, pa nemojte, vi ste ta koja trebate to trpjeti, izdržati...
nemoj, probaj, žena je ta koja treba pretrpjeti, udovoljiti...", savjeti su župnika koje je u zborniku Nasilje nad ženama objavila časna sestra Rebeka Anić, zamjenica ravnatelja Franjevačkog instituta za kulturu mira.

Ona je za potrebe svog istraživanja razgovarala s 21 djelatnicom/volonterkom crkvenih (uglavnom Caritasovih) i nevladinih
udruga te s 14 žena žrtava obiteljskog nasilja u pet gradova u različitim krajevima Hrvatske. Većina žena koje su sudjelovale u istraživanju su vjernice i aktivno sudjeluju u crkvenom životu, ali nisu pomoć pronašle u Crkvi.

Kako bi dobila što konkretnije odgovore kako crkvene ustanove pomažu žrtvama obiteljskog nasilja, poslala je upitnike svim biskupijama. Odgovore je dobila od svih, osim od Krčke biskupije, čiji je biskup Valter Župan, da paradoks bude veći, predsjednik Vijeća za obitelj Biskupske konferencije. "U okviru Crkve u Hrvatskoj postoje samo dva savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja: jedno u Zagrebačkoj nadbiskupiji i jedno u Đakovačko-srijemskoj biskupiji. Postoji osam kuća za žrtve obiteljskog nasilja", kaže Rebeka Anić.

Crkvu bi trebao zabrinuti strah žena da će biti odbačene i osuđivane u crkvenoj zajednici jer "ne znaju dovoljno trpjeti", kaže sestra Rebeka. U teološkoj literaturi u Hrvatskoj tema obiteljskog nasilja posve je zanemarena, pa svećenici preporučuju ostanak u braku bez obzira na zlostavljanje. Tako je jednoj ženi mladi svećenik rekao da suprugu zlostavljaču "mora dati šansu jer je grijeh razvesti se".

Da li je preljuba jedini razlog za razvod? 0055007.17
GRAFIKA: Jutarnji list

"Pastoralni djelatnici ili ne znaju ili zlostavljanim ženama prešućuju da crkveni zakonik dopušta bračnim parovima rastavu uz trajanje ženidbene veze. Rastavljeni supruzi nakon rastave, ako nisu ušli u novu vezu, nisu u grešnom stanju", kaže sestra Rebeka. "To ukazuje na potrebu da Crkva jasnije istakne da se ni institucija braka ne može čuvati pod svaku cijenu: pod cijenu života pojedinih članova obitelji", kaže sestra franjevka.

"Obiteljsko nasilje u Crkvi u Hrvatskoj nije uočeno kao jedan od prijepora od kojih trpe članovi obitelji i stoga nije postalopastoralno-teološkom temom. Savjeti koji se daju ženama žrtvama obiteljskog nasilja (da izdrže još malo, da trpe) pokazuju da se ne poznaje dinamika zlostavljanja u obitelji te da se time nepravedno religiozno opravdava i osmišljava patnja koja nema smisla i samo podržava kružni tok nasilja i patnje, umjesto da se žene ohrabri da se
nasilju usprotive", kaže sestra Rebeka. Mnoge vjernice žrtve zlostavljanja uvjerene su, naime, da njihove patnje, po uzoru na samoga Krista, imaju neki, za njih naravno nevidljiv i nedokučiv smisao. "Pa vidiš li ti, Bože, što ja trpim? Isuse i ti si trpio. Što da radim?", vapila je jedna od sugovornica.

Sestra Anić navodi i primjere "recepata za spašavanje braka", među kojima je onaj s dodatnim rađanjem djece - najpogubniji. "Mnoge žene svjedoče da su ih muževi počeli tući upravo tijekom prve trudnoće, odnosno da su ih tukli bez obzira na trudnoću", kaže sestra Anić.

Sestra franjevka upozorava da je u Hrvatskoj još prisutna odavno napuštena postavka o ženi kao nepotpunoj slici Božjoj, tj. kao o biću
manje vrijednom od muškarca. "Potrebno bi bilo uložiti dodatne napore u
tumačenju da su i žena i muškarac jednako slike Božje", rekla je sestra
Rebeka Jutarnjem, upozoravajući da je u katoličkoj literaturi u Hrvatskoj do Drugog vatikanskog koncila bio prisutan stav koji kaže da "u obitelji ne može
vladati potpuna jednakost između muža i žene jer obitelj ne može imati
dvije jednake glave" te da je "muž glava obitelji i njemu pripada vlast
u obitelji. On se skrbi za uzdržavanje. Žena je srce obitelji i ima
biti mužu podložna. Pokoravajući se mužu, ona se pokorava Bogu (muž jezamjenik Božji), no on tu vlast ne smije zlorabiti."

descriptionDa li je preljuba jedini razlog za razvod? EmptyRe: Da li je preljuba jedini razlog za razvod?

more_horiz
Prvo bih istukla muža a onda bih ga otjerala. On mene da zlostavlja, ma nek proba samo...vidio bi on puno letećih tanjura...

descriptionDa li je preljuba jedini razlog za razvod? EmptyRe: Da li je preljuba jedini razlog za razvod?

more_horiz
To nebi trpila zbog djece jer bi i oni poprimili taj oblik ponašanja.Naravno da bi jedno vrjeme bila strpljiva i mislila da mu treba pomoč pa bi angažirala pastora itd.A ako poslje svih opomena nebi došlo do promjene malo bi se išao šetati.Kad bi shvatio da nemože bez mene valjda bi se onda promjenio a ako ne onda bi znala da me ne voli i da više nemožemo funkcionirati.Sve u svemu bila bi strpljiva ako se može pomoći a ako ne onda svako sebi.Mislim ako muž stvarno voli svoju ženu taj ju ne tuče.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Mislim da je to dosta kompleksno pitanje,trebalo bi poceti,s majkom,kako odgaja svoje sinove,da li je zena krpa,otirac ili njezni cvjet,koga treba njegovati,ali nije samo majka,otac bi morao pokazati da je zastitnik zene kakvu mu je ulogu Bog namjenio.A onda u nasem svijetu,je alkoholizam cast,pod isprikom,pa ko ne pije nije musko,u nekim krajevima ex Yu.je obicaj,cak zadojiti musko dijete s nekoliko kapi rakije,a onda ispeci rakiju,i tu flasu da on otvori ili kad se zeni ili slicno tome.E sad nista ne ide preko noci,to se mora odgajati.Ali covjek kome je glava Krist,ne dize ruku na svoju zenu,ne gleda duge zene,i najveca vrijednost njegove kuce je njegova zena.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
S obzirom da je ovaj strašni problem sve prisutniji u današnjim bračnim zajednicama,crkvene zajednice bi trebale više povesti pitanje o tome kako pomoći tim jadnim ženama i rješiti problem njihovog zbrinjavanja jer one u većini slučajeva ne znaju kome se obratiti.Trebalo bi više javno progovoriti o tome,kome se zlostavljane žene mogu javiti,sa zajamčenom diskrecijom.

more_horiz
to je škakljiv posao, danas se potuku a sutra se pomire, i kad dođe slijedeći put, što raditi...heh

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Noemi je napisao/la:
to je škakljiv posao, danas se potuku a sutra se pomire, i kad dođe slijedeći put, što raditi...heh

Ponuditi im biblijski stil zivota,ali nikako zeni da trpi,kad sve to cujem digla bi revoluciju,pa nek muski malo trpe.Ok.ima bracnih zajednica gdje je i taj slucaj,ali za ljubav nemoze rjesiti sve.Zena je tako puna obaveza,i sad jos mora biti kriva za sve,ako,on pije ,jer on pije iz ocaja,a ona trpi iz ocaja.Ali svecenike koji kazu grijeh se rastati,treba staviti u takvom braku 3 dana,ako trosi novce a zena nezna ni gdje ni sto,nego mora posudjivati svojoj djeci za kruh.A ovo sto Josua kaze treba dati informaciju kome se obratiti,u HR.ima jedna dobra udruga ,,Babe''za ciji sam rad istrazivajuci jednu temu pronasla,da taj posao obavljaju,pravno i psiholoski njeguju zlostavljanje osobe,da osobe i muske i zenske.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Link/Žena-Microsoft PowerPoint slide show

more_horiz
Bravo Josua,ovo si super napravio...Bravo.

more_horiz
Krizostom je napisao/la:

Katolička crkva u Hrvatskoj ima prilično tolerancije kad je u
pitanju zlostavljanje žena u obitelji, pokazalo je istraživanje
doktorice teologije časne sestre Rebeke Anić iz reda Školskih sestara franjevki, piše Jutarnji list.
"...U savjetima zlostavljanim ženama župnici religiozno opravdavaju patnju, umjesto da ih ohrabre da se usprotive nasilju i kažu da se institucija braka ne može čuvati pod svaku cijenu..."

Ma nije baš da crkva ima toleranciju prema zlostavljanju ikoga a ponajviše onih koji su slabiji.
Jasan je stav Crkve o abortusu kad se nemoćno dijete ubija, iako nije popularna zbog toga.
No da se za bračni sklad treba pomučiti i to je istina. No no nkada žena ne mora trpiti nasilje i može zartažiti rastavu od stola i postelje.
Samo Crkva ne opravdava u tom slučaju sklapanje drugog braka ili život s drugim partnerom.
Dakle župnici jasno upoznavaju svakog s njegovim pravima i obavezama i pri sklapanju braka i pri problemima s brakom poslije.
Treba dobro izabrat i molit za dobrog bračnog druga.
Hvala Bogu na mojoj supruzi.
Amen.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
[quote="Izrail"]
Krizostom je napisao/la:

Samo Crkva ne opravdava u tom slučaju sklapanje drugog braka ili život s drugim partnerom.

Hvala Bogu na mojoj supruzi.
Amen.

Hvala Bogu uistinu Izrael,jer dom je dio neba na zemlji ako ga ljudi njeguju,ali daj molim te objasni mi ,zar je posteno da strana koja nije napravila preljubu nema prava na drugi brak,nije kriva za ponizenje koje ju je snaslo,i zar nema prava,na radost zivota na zemlji.
</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina je napisao/la:

<blockquote>ali daj molim te objasni mi ,zar je posteno da strana koja nije napravila preljubu nema prava na drugi brak,nije kriva za ponizenje koje ju je snaslo,i zar nema prava,na radost zivota na zemlji.
</blockquote>

Pa ima naravno ali više ne u braku već mora nalaziti tu radost u služenju djeci ako ih ima ili Gospodinu. Ubiti treba molit za obraćenje odlutalog supružnika jer je odgovorna za njega.
Dakle što Bog združi neka čovjek na rastavlja.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>ali daj molim te objasni mi ,zar je posteno da strana koja nije napravila preljubu nema prava na drugi brak,nije kriva za ponizenje koje ju je snaslo,i zar nema prava,na radost zivota na zemlji.
</BLOCKQUOTE>

Pa ima naravno ali više ne u braku već mora nalaziti tu radost u služenju djeci ako ih ima ili Gospodinu. Ubiti treba molit za obraćenje odlutalog supružnika jer je odgovorna za njega.
Dakle što Bog združi neka čovjek na rastavlja.

Pa cuj djelomicno se slazem,ali po prirodi ljudskoj,nikako,znaci,nije kriva ili kriv,i jos moliti za njega,pa gdje je granica,a on ili ona su si uzeli slobodu preljube i jos znaju da ce nevin ispastati.KAako utjesiti jednu osobu koja je nevina,kako ju pomiriti sa cinjenicom,da je ostala bez osobe koju je voljela,i jos do kraja zivota moliti.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina je napisao/la:
<blockquote>Pa cuj djelomicno se slazem,ali po prirodi ljudskoj,nikako,znaci,nije kriva ili kriv,i jos moliti za njega,pa gdje je granica,a on ili ona su si uzeli slobodu preljube i jos znaju da ce nevin ispastati.KAako utjesiti jednu osobu koja je nevina,kako ju pomiriti sa cinjenicom,da je ostala bez osobe koju je voljela,i jos do kraja zivota moliti.</blockquote>

Eto ti maobanaliziraš ali čovjek najviše može učiniti u odabiru kad se povodi dobrim kvalitetama osobe s kojom stupa u brak.
I ženidba je sakrament to znači da Bog daje ono što takvoj osobi nenedostaje.
A ako ostavljena živi uredan sakramentalni život može imati više zadovoljstva od nekih koji ne žive sakramentalno a jesu u braku.
Probaj pa ćeš vidjeti.
Sakrament ženidbe u Katoličkoj Crkvi daje Božje jamstvo da on djeluje u braku ako mu se i jedan od supružnika otvori.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>Pa cuj djelomicno se slazem,ali po prirodi ljudskoj,nikako,znaci,nije kriva ili kriv,i jos moliti za njega,pa gdje je granica,a on ili ona su si uzeli slobodu preljube i jos znaju da ce nevin ispastati.KAako utjesiti jednu osobu koja je nevina,kako ju pomiriti sa cinjenicom,da je ostala bez osobe koju je voljela,i jos do kraja zivota moliti.</BLOCKQUOTE>

Eto ti maobanaliziraš ali čovjek najviše može učiniti u odabiru kad se povodi dobrim kvalitetama osobe s kojom stupa u brak.
A ako ostavljena živi uredan sakramentalni život može imati više zadovoljstva od nekih koji ne žive sakramentalno a jesu u braku.
Probaj pa ćeš vidjeti.
Sakrament ženidbe u Katoličkoj Crkvi daje Božje jamstvo da on djeluje u braku ako mu se i jedan od supružnika otvori.

Ma nije to nista,tako je nekim ljudima u zivotu,vidjela,ljude,i to nije brak od 2-3 god.pa ono krivi izbor,nego 25 god.kako ovo prakticno stoji,samo se jedan moli za sve,da li takav covjek/zena zasluzuje molitvu poslije krsenja Bozje zapovjedi,a da se razumjemo,preljub je uvijek planirani grijeh,to je po meni jedini grijeh,koji je redovito planiran,ukrasti se moze iz nehata,na brzinu,ubiti isto tako,ali preljubiti,to ne ide bez plana.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Preljub, dakle bludnost je kazna za grijeh oholosti.
Razmisli o tome.

more_horiz
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>Pa cuj djelomicno se slazem,ali po prirodi ljudskoj,nikako,znaci,nije kriva ili kriv,i jos moliti za njega,pa gdje je granica,a on ili ona su si uzeli slobodu preljube i jos znaju da ce nevin ispastati.KAako utjesiti jednu osobu koja je nevina,kako ju pomiriti sa cinjenicom,da je ostala bez osobe koju je voljela,i jos do kraja zivota moliti.</BLOCKQUOTE>

Probaj pa ćeš vidjeti.

Ma nije to nista,tako je nekim ljudima u zivotu,vidjela,ljude,i to nije brak od 2-3 god.pa ono krivi izbor,nego 25 god.kako ovo prakticno stoji,samo se jedan moli za sve,da li takav covjek/zena zasluzuje molitvu poslije krsenja Bozje zapovjedi,a da se razumjemo,preljub je uvijek planirani grijeh,to je po meni jedini grijeh,koji je redovito planiran,ukrasti se moze iz nehata,na brzinu,ubiti isto tako,ali preljubiti,to ne ide bez plana.</BLOCKQUOTE>

Znam jednu istinitu priču otome kako se jedan bračni par jako volio.I onda nekako žena se počela drogirati,pa ići sa drugim muškarcima a muž ju tražio i dovodio kući.Prao ju onaku prljavu i smrdljivu,ona pijana drogirana,silovana ma užas a on to sve trpio,molio se, tražio ju.I nekako on nju uspije istrgnut sa ulice i svih poroka.E već mi suze krenu kad se sjetim te priče.Taj čovjek je poznavao Božje srce puno ljubavi za nas grešnike ,i Bog mu je dao snagu da tom ljubavi ljubi svoju ženu.Poslje su živjeli sretni u službi Gospodu ,ali uvjek ču pamtiti tu priču i molila bi Gospoda da i ja tako postupim ako bi mi muž zastranio bilo gdje pa makar i preljub.Volim svog muža i mislim da bi našla drugo rješenje za taj problem ,a nebi se rastala od njega pa čak ni zbog toga.

andjeo

more_horiz
Trešnja je napisao/la:
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
Dina je napisao/la:

Probaj pa ćeš vidjeti.

Znam jednu istinitu priču otome kako se jedan bračni par jako volio.I onda nekako žena se počela drogirati,pa ići sa drugim muškarcima a muž ju tražio i dovodio kući.Prao ju onaku prljavu i smrdljivu,ona pijana drogirana,silovana ma užas a on to sve trpio,molio se, tražio ju.I nekako on nju uspije istrgnut sa ulice i svih poroka.E već mi suze krenu kad se sjetim te priče.Taj čovjek je poznavao Božje srce puno ljubavi za nas grešnike ,i Bog mu je dao snagu da tom ljubavi ljubi svoju ženu.Poslje su živjeli sretni u službi Gospodu ,ali uvjek ču pamtiti tu priču i molila bi Gospoda da i ja tako postupim ako bi mi muž zastranio bilo gdje pa makar i preljub.Volim svog muža i mislim da bi našla drugo rješenje za taj problem ,a nebi se rastala od njega pa čak ni zbog toga.

:angi:

Jako zanimljiva i dirljiva priča,ali da li bismo bili svi spremni tako učiniti?Ne znam kako bih ja postupio u toj situaciji,iako znam da bi bio spreman pomoći,ali kada bih i oprostio,da li to znači da bih ostao sa njom?

more_horiz
remove_circleSimilar topics
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply