Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Da li bi Isus svetkovao uskrs, bozic....?!

power_settings_newLogin to reply
+5
10
crusadercro
stranac
Sinke
ILIJA
9 posters

descriptionDa li bi Isus svetkovao uskrs, bozic....?! EmptyDa li bi Isus svetkovao uskrs, bozic....?!

more_horiz
“Da li bi Isus slavio uskrs?”

"On je to sigurno mogao da kaže. Mogli su i apostoli, čija su učenja i doktrine sačuvani u knjigama Dela apostolska, i u poslanicama koje su napisali Pavle, Petar, Jakov, Juda i Jovan. Međutim, nigde nema ni pomena od takve preporuke, niti bilo čega što bi na njega podsećalo.

Sveto pismo ne podržava taj prehrišćanski praznik i u stvari osuđuje takve proslave. Pošto Sveto pismo osuđuje paganske obrede i klanjanje lažnim bogovima (5. Mojsijeva 12, 2932), mi znamo da za Boga Oca i Isusa, Njegovog Sina Vaskrs nije značajan, niti ga oni odobravaju u tom smislu.

Isus je, u stvari, potpuno suprotstavljen religioznim ritualima koji Ga navodno slave, a u stvarnosti imaju korene u obožavanju lažnih bogova. On objašnjava razliku između nastojanja da se ugodi Bogu i pokušaja da se ugodi ljudima: “Dobro je prorokovao Isaija za vas licemere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene. No zaludu me poštuju učeći naukama, zapovestima ljudskim... dobro ukidate zapovest Božju da svoj običaj sačuvate.” (Marko 7, 69,)

Vaskrs ili Uskrs je ljudska tradicija, a ne Božja zapovjest. Ali on je i više od toga. To je paganski ljudski običaj, koji je kao i ostali običaji u vezi sa klanjanjem lažnim bogovima. Isus i Njegovi apostoli nikad ne bi odobrili njegovo svetkovanje jer meša paganizam sa navodno hrišćanskom simbolikom i obredima. On potiče iz drevnih prehrišćanskih rituala plodnosti.

I zaista, većina uskršnjih simbola otkriva da je taj praznik u stvari prevara nametnuta dobronamernim ljudima koji nisu ni slutili o čemu je zapravo reč. Bog želi da Mu se molimo duhom i istinom (Jovan 4, 2324), a ne da obnavljamo stare običaje koji su nekad korišćeni prilikom klanjanja drugim bogovima."

descriptionDa li bi Isus svetkovao uskrs, bozic....?! EmptyRe: Da li bi Isus svetkovao uskrs, bozic....?!

more_horiz
Ivan 11,25Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.

<tr>
Ivan 11,26I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?
Ivan 11,27Odgovori mu: "Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!

Radosna svakodnevnica iščekivanja uskrsnuća mrtvih pravednika i preobraženja živih mnogima je nepoznata jer nisu bili upućeni razlikovati stvarnost vječnog evanđelja od pričina još od vremena Grgura Velikoga koji je na pr. misionarima u Hrvatskoj dao naputak da ne ruše paganske građevine već da ih ispune kršćanskim sadržajima što je u ostavilo traga u pučkoj religioznosti..
Apostol Pavao se susreo sa paganizmom Grka ali je našao načina da prikaže razapetog Krista kojega su mnogi pagani uzvjerovali odbacujući paganizam..

descriptionDa li bi Isus svetkovao uskrs, bozic....?! EmptyRe: Da li bi Isus svetkovao uskrs, bozic....?!

more_horiz

"Naučno je utvrđeno da su badnjedanska večera i božićna gozba žrtva precima,mrtvima, bogovima starog panteona."

"Nije teško doći do porekla Vaskrsa i onoga što on zaista predstavlja.Mnogi naučni radovi ukazuju na to da je Vaskrs prehrišćanski religiozni praznik, koji je nastao i razvijao se mnogo pre Isusovog vremena i koji je prenet u novu eru preko istorije imperija kakve su bile Vavilon, Persija, Grčka i na kraju Rim.
Vajnov rečnik Starog i Novog zaveta (Vine’s Complete Expository Dictionary of Old and New Testament Words) kaže:“Reč ‘Easter’ (Vaskrs) nije hrišćanskog porekla. To je oblik reči Astarte, jedne od titula haldejske (vavilonske) boginje,kraljice neba. U odnosu na Pashu paganski praznik Easter bio je potpuno različit, uveden u apostatsku zapadnu religiju kao deo pokušaja da se paganski praznici prilagode hrišćanstvu.” (W.E.Vine,1985, “Easter”)
Aleksander Hislop u svojoj knjizi The Two Babylons (Dva Vavilona; 1959)istražuje poreklo Vaskrsa. On je otkrio da je oblik Vaskrsa zadržan kod mnogih naroda, bez obzira na to da li su primili hrišćanstvo ili nisu. “Šta reč Vaskrs (Easter) znači sama po sebi? Ona je prevashodno haldejskog porekla. Easter nije ništa drugo do Astarte, jedna od titula Beltise, boginje neba, čije su ime stanovnici Ninivije izgovarali kao ...Ištar.” (str. 103)
Vaskrs i običaji povezani s njim potiču od raznih paganskih rituala. Hislop objašnjava da je “četrdesetodnevni post neposredno pozajmljen od poštovalaca vavilonske boginje.” (Hislop, str. 104) U Egiptu je sličan 40dnevni post “držan izričito u znak sećanja na Adonisa ili Ozirisa, velikog boga posrednika.” (Hislop , str. 105)

Da li krscani mogu da slave ovakve praznike da li se uopce smiju i zvati i jesu li takvi koji to cine krscani i da li znaju sto cine?

more_horiz
U 1.Korinćanima 21
piše Pavle :
21 ἐπειδὴ γὰρ δι' ἀνθρώπου θάνατος καὶ δι' ἀνθρώπου ἀνάστασις νεκρῶν.

21 Doista po čovjeku smrt, po Čovjeku i uskrsnuće -ἀνάστασις-od mrtvih!

i to po Isusu Kristu :

20 Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih!
Isus sam kaže:
23 Kaza joj Isus: Uskrsnut će brat tvoj! 24 A Marta mu odgovori: Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan. 25 Reče joj Isus: Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. 26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo? 27 Odgovori mu: Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!

Tako Isus kaže onima koji su ga htjeli zbuniti za uskrsnuće:

31 A što se tiče uskrsnuća mrtvih, zar niste čitali što vam reče Bog: 32 Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije on Bog mrtvih, nego živih! 33 Čuvši to, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom.

Kako se razlikuje evanđoska radost i slavljenje sile uskrsnuća i pravednosti Božje koja se pokazala na nama jer je Bog učinio Sina grijehom kako bi se po uskrsnuću pokazalo opravdanje nad onima koji vjeruju - drugim riječima ne bi trebali od straha od paganstva ne slaviti uskrsnuće radošću opravdanja uvijek kada imamo svetu večeru?

Oslobođeni istinskom slavom koju je Isus predao učenicima kako bi se njihova radost ispunila - nemamo straha slaviti uskrsnuće Isusovo očekujući slavno uskrsnuće pravednika..
Jer imamo stvarnost Uskrsnuća - silu koja je u Boga očekujući događaj kada će -" tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt":
42 Tako i uskrsnuće mrtvih: sije se u raspadljivosti, uskršava u neraspadljivosti; 43 sije se u sramoti, uskršava u slavi; sije se u slabosti, uskršava u snazi; 44 sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno. Ako ima tijelo naravno, ima i duhovno. 45 Tako je i pisano: Prvi čovjek, Adam, postade živa duša, posljednji Adam - duh životvorni. 46 Ali ne bi najprije duhovno, nego naravno pa onda duhovno. 47 Prvi je čovjek od zemlje, zemljan; drugi čovjek - s neba. 48 Kakav je zemljani takvi su i zemljani, a kakav je nebeski takvi su i nebeski. 49 I kao što smo nosili sliku zemljanoga, nosit ćemo i sliku nebeskoga.
50 A ovo, braćo, tvrdim: tijelo i krv ne mogu baštiniti kraljevstva Božjega i raspadljivost ne baštini neraspadljivosti. 51 Evo otajstvo vam kazujem: svi doduše nećemo usnuti, ali svi ćemo se izmijeniti. 52 Odjednom, u tren oka, na posljednju trublju - jer zatrubit će - i mrtvi će uskrsnuti neraspadljivi i mi ćemo se izmijeniti. 53 Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost. 54 A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt. 55 Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? 56 Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha Zakon. 57 A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!

ἀνάστασις nije odvojena od radosti - dapaće neodvojivo su zajedno..
Kaže Isus:
13 A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi.

Što je punina ove radosti i kako se ona ispoljava u narodu u nepaganskom sadržaju u kojemu nema asketizma niti hedonizma?

Jer:
22 I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno - 23 ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio. 24 Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.

Zar se ne bi trebalo radovati Uskrsnuću pravednika po slavi koju nam je dao i koju smo primili da se ona pokaže u izljevanju Duha koji viče - Aba Oče?

more_horiz
Ser Džems Frejzer opisuje kako su uskršnje ceremonije ušle u zvaničnu Crkvu: “Kad samo pomislimo koliko puta je Crkva vešto uspela da poseje seme nove vere na staru pagansku osnovu, možemo pretpostaviti da je uskršnje slavljenje umrlog i vaskrslog Hrista nakalemljeno na sličan praznik mrtvog i vaskrslog Adonisa (grčkog imena boga Tamuza), koji ... je svetkovan u isto godišnje doba.” (The Golden Bough; Zlatna grana; 1993, str. 345)

Zašto jaja i zečevi?

Jedan katolički pisac objašnjava kako je došlo do povezivanja jaja i zečeva sa Vaskrsom. Odmah ćete zapaziti nepostojanje bilo kakve veze sa Svetim pismom kada je reč o tim mitskim ritualima:

“Jaje je postalo vrlo popularan simbol Vaskrsa. Mitovi o nastanku sveta kod mnogih starih naroda počivaju na kosmogenom jajetu iz koga je nastao univerzum. U starom Egiptu i Persiji prijatelji su razmenjivali ukrašena jaja u vreme prolećne ravnodnevice, koja je označavala početak njihove nove godine. Ta jaja su za njih bila simbol plodnosti zbog toga što je drevnim narodima izlazak živog bića iz jajeta bio veliko iznenađenje. Hrišćani na Bliskom istoku usvojili su taj običaj i uskršnje jaje je postalo religiozni simbol. Ono je predstavljalo grob iz koga je Isus izašao u novi život.” (Greg Djus, Catholic Customs and Traditions, 1992, str. 101)

Kao i jaja, tako su i zečevi počeli da se vezuju za Vaskrs, jer predstavljaju snažan simbol iz drevnih obreda plodnosti.

“Maloj deci se obično govori da uskršnja jaja donosi uskršnji zeka. Zečevi su deo prehrišćanske simbolike plodnosti zbog svoje sposobnosti da se brzo razmnožavaju. Uskršnji zeka nikad nije imao religiozno značenje.” (Djus, str. 102)

Pošteni biblijski naučnici priznaju da Isus nikad nije odobrio taj praznik, niti su to učinili njegovi apostoli. To je urađeno za vreme cara Konstantina i Sabora u Nikeji 325. godine, skoro tri veka posle Isusove smrti i vaskrsenja iz mrtvih, Vaskrs je zamenio Pashu.

Enciklopedija Britanika kaže: “Konačno rešavanje spora (da li i kada svetkovati Vaskrs) bilo je jedno od razloga da Konstantin sazove Nikejski sabor 325. godine... Sabor je jednoglasno odlučio da se Vaskrs svetkuje u nedelju i to u istu nedelju po celom svetu, i “da niko posle toga ne sledi slepilo Jevreja.” (11. izdanje, str. 828829, “Uskrs”) Konstantinova odluka bila je odlučujuća prekretnica za hrišćanstvo. Oni koji su ostali verni Isusovim i apostolskim uputstvima, postali su otpadnici, mala i progonjena grupa (Jovan 15, 1820). Veoma raznolik skup verovanja i prakse, preuzet iz starih, prehrišćanskih religija, ali zaogrnut plaštom hrišćanstva, učvrstio se u praksi kod većine.

more_horiz
O idolskom stovanju bozica uskrsa i slicnih praznika u cast demona i laznih bogova:

http://remnantprophecy.sdaglobal.org/Librarypdf/Music-Entertainment/Christmas-Easter.pdf

more_horiz
[quote="ILIJA"]O idolskom stovanju bozica uskrsa i slicnih praznika u cast demona i laznih bogova:

http://remnantprophecy.sdaglobal.org/Librarypdf/Music-Entertainment/Christmas-Easter.pdf[/quote]

Dakle okrenimo se originalu izvora svjetlosti da bismo vidjeli svoju sjenu:
Da li bi Isus svetkovao uskrs, bozic....?! 175-41
i proslavili Boga vjerom koja kroz ljubav radi..No znajmo da nas svte oči promatraju i svete uši čuju kada nam pomisli još i nema..

Dakle u čemu je neidolsko štovanje utjelovljenja i mesijanskog rođenja i mesijanskog uskrnuća ako li neotkrivenim licem gledamo slavu Božju i nadamo se da ćemo ugledati Onoga Koji je ispunio zakon i proroke?
Nije li Isus otkupom proslavio Oca i potvrdio slavu rođenja..?
Kojim djelom potvrđujemo novorođenje tj. djelo Božje u nama?

more_horiz
Sve, zapravo, ovisi o nečem što se naziva asimilacija- i stavu kojeg imamo prema toj pojavi.

Asimilacija je preuzimanje običaja i tradicija drugih kultura unutar svoje vlastite, ali mijenjajući izvornu namjenu istih u korist nove.

Mnoge vjerske zajednice smatraju asimilaciju negativnom i "jezivom" pojavom, tvrdeći da je asmiliranje s poganskim kulturama ( ali ne i religijama ) povezano s klanjanjem poganskim božanstvima. Prema toj teoriji, osobe koje slave Božić, ne slave Isusov rođendan, već obilježavaju klanjanje poganskim božanstvima.

Problem koje ove zajednice imaju je da prelako i preplitko shvaćaju svoju vlastitu situaciju u današnjem svijetu. Brze su i spremne napasti sve plodove asimilacije u drugim Crkvama, ali rijetko kad imaju svjest o svojim vlastitim praksama koje potječu iz poganskih religija.

Ako se asimilacija odbaci, prijevodi Biblije na latinično pismo postaju miješanje Kršćanstva i poganskih religija- latinica je pogansko pismo čiji su simboli bili korišteni i u poganskim ritualima. Primjerice, ako okrenete veliko početno slovo abecede- A- naopačke, dobit ćete simbol jarca. Narodi koji su "započeli" latinicu imali su za božanstvo jarca, zato su njegovu glavu i stavili kao prvo slovo abecede, dajući mu tako na važnosti.

Jedanko tako, jedan od konkretnijih primjera je korištenje kravate. Mnogi pastori ovih zajednica na skupovima znaju grmiti protiv slavljenja Božića, noseći na sebi kravatu, poganski odjevni predmet starih Slavena.

Da sad skratim, Isus je rekao da se Njegova Riječ objavi različitim narodima svijeta- dakle različitim kulturama. Da je tvrdio suprotno, apostoli bi uz Evanđelje širili i Židovsku kulturu, a znamo da ovo nije istina. Da stvar bude "bolja", Pavao poziva na molitvu za kraljeve poganskih nacija ( 1 Timoteju 2:1 ) da bi se život proveo u Bogobojaznosti. Jer niti jedan kralj tijekom apostolskih propovijedanja nije bio Kršćanin.

more_horiz
za nasljedovanje Krista bitno je vidjeti što je On činio, što je zapovjedio da činimo i što su ili nisu činili vjernici zabilježeni u Bibliji, prvenstveno u Novom savezu (vezano za ovo pitanje) Isus nije zapovjedio svetkovanje svojeg rođenja u tijelu, niti uskrsnuća. Apostoli i drugi zabilježeni vjernici u Djelima i poslanicama to nisu činili, Pavao, apostol koji je napisao trinaest poslanica Crkvi niti slovom to ne spominje, ali zato raskrinkava što se krije iza religioznih blagdana ... dakle, stvar je jasna, odgovor je kategorički ne

more_horiz
"Tvoju smrt Gospodine navjestamo, TVOJE USKRSNUCE SLAVIMO, Tvoj slavni dolazak iscekujemo." Tako se moli svaki dan, na svakoj sv. Misi u Svetoj Katolickoj Crkvi. Kristovo Uskrsnuce se slavi svakodnevno, posebno na Dan Gospodnji, dan kad je nas Gospodin Uskrsnuo. Godisnji Blagdan Uskrsa je samo prilika da se na malo dublji i svecaniji nacin proslavi Kristovo Uskrsnuce koje svakodnevno slavimo!

more_horiz
crusadercro je napisao/la:
"Tvoju smrt Gospodine navjestamo, TVOJE USKRSNUCE SLAVIMO, Tvoj slavni dolazak iscekujemo." Tako se moli svaki dan, na svakoj sv. Misi u Svetoj Katolickoj Crkvi. Kristovo Uskrsnuce se slavi svakodnevno, posebno na Dan Gospodnji, dan kad je nas Gospodin Uskrsnuo. Godisnji Blagdan Uskrsa je samo prilika da se na malo dublji i svecaniji nacin proslavi Kristovo Uskrsnuce koje svakodnevno slavimo!

... šunka, jaja i zečevi imaju neke veze sa ovim šta ti govoriš?

more_horiz
10 je napisao/la:
crusadercro je napisao/la:

... šunka, jaja i zečevi imaju neke veze sa ovim šta ti govoriš?

Polako 10,to je samo raskorak rijeci i djela a crnu kroniku necemo spominjati.

more_horiz
Onaj kojemu najviše smeta Uskurs zove se sotona,a vidim da ovdje ima ekipe kojima taj događaj blago rečeno i nije baš drag.

more_horiz
Izvinjavam se ako sam nekog slučajno uvrijedio, ali zaista mi nije to namjera, ja osobno isto mogu reći da slavim Uskrs, samo na drugačiji način, htio sam naglasiti da (ovo je moje mišljenje) kršćanin treba svakodnevno hoditi sa Bogom i zahvaljivati Mu za ono što mu je Isus omogučio svojom žrtvom i uskrsnućem, i čak ne bih imao ništa protiv toga da se jedan dan u godini (iako se ne zna točan datum) ljudi "posebno" sjete tog događaja. Osobno moram priznati da me pomalo iritira što se najviše stavlja naglasak na to kako se dobro najesti, napiti ili zabaviti, a na Krista se nitko ni ne sjeti niti ga se spominje. Ovo je moje svakidašnje iskustvo među ljudima tako da to govorim iz prve ruke ...

Dakle ponavljam, poštujem svakog, ne namećem nikome svoje stavove, a ovo gore pitanje koje sam postavio nije bilo zlonamjerno, možda sam ga trebao malo opširnije postaviti, a mislim da smo ovdje na forumu da upoznajemo jedni druge i da učimo jedni od drugih.

Pozdrav svima!

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Onaj kojemu najviše smeta Uskurs zove se sotona,a vidim da ovdje ima ekipe kojima taj događaj blago rečeno i nije baš drag.

Tko prihvata uskrs,taj siri ljubav Kristovu i kazuje na Njegovu veliku zrtvu,a ne anatemise ljude koji pitaju zasto i cemu taj folkor u najvecem Daru neba za Covjeka.I to jos na sam dan uskrsa ne moze se uzdrzati i ne pokazati ciji je sluga.Ociti primjer raskoraka rijeci i djela.

more_horiz
A ti si Dina baš dobar primjer dala u širenju Kristove ljubavi,pogledaj svoj prijašnji post pa ćeš vidjet da si Uskrs i crnu kroniku strpala u isti koš.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
A ti si Dina baš dobar primjer dala u širenju Kristove ljubavi,pogledaj svoj prijašnji post pa ćeš vidjet da si Uskrs i crnu kroniku strpala u isti koš.

Nije tocno,nego sam prebacila ,,krscanima''koji niti na uskrs ne mogu pokazati postovanje prema velikoj Kristovoj zrtvi.

more_horiz
A šta da im ja radim.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply