stefani je napisao/la:
Da li zena treba slusati svoga muza?
Sigurno da treba. Dodala bi samo pitanje : Da li muz treba slusati Hrista? Jer cinjenica je kada muz pokaze zeni svoju ljubav kao sto je Hrist ljubio,setimo se,dao je zivot za nju, da ce ona biti voljna da sledi njega. Stvari su lake kada su oboje u Gospodu.
A ono da treba da " suti", koliko sam razumela, apostol rece da " suti" u crkvi, a ne u kuci. Zato kao sto Dina kaze postoji Dogovor. I zena treba biti svome muzu poslusna u svemu. No, ako nam se ne svidi njegova odluka mi se ne trebamo upustati u raspravu. U tisini jednostavno na kolena i obratiti se njegovoj Glavi,koja je vise nego sposobna da promeni odluku. Provereno, testirano i dokazano ispravnim.
Cesto cujem to "zena da slusa", a mene samo zanima koliko se ti isti brinu o svojim zenama. Da li su im doneli ogrev. Kada je bolesna da li su je zamenili u kucnim poslovima. Da li pokazuju razumevanje kada je slaba. Kolko su joj radosti napravili. Da li je cuvaju da ne dize tesko. Da li se saosecaju sa njom.Da li ste ljuti kada rucak nije na vreme gotov ili zasucete rukave i ponudite se da joj pomognete da pre zavrsi. Da li je pohvalite kada joj rucak uspe. One vam sluze svaki dan. Peru,peglaju,kuvaju,decu odgajaju, spremaju.Koliko puta ste je zamenili u tome i poneli njen teret. Osetili njegovu tezinu. A verujete mi jeste tezak. Zato su mnogo puta nervozne. Da li ste njenu nervozu razumeli ili je ona jos jedan od gundjala,kojoj bi trebala lekcija "suti". Mogu zapaziti da obicno ti koji insistiraju na tome da zena "suti" su bas ti kojima skripi u braku bas zbog toga sto ne ljube svoje zene kao Hrist crkvu.
Ja mislim da bi žena rado slušala muža koji je spreman dati ono što je Krist dao Crkvi. Krist ima pravo tražit od nas našu poslušnost jer je sam za nas dao svoj život. Tražiti istu poslušnost od žene, a bez spremnosti na istu Kristovu ljubav do smrti... je nezakonito. E sad, druga je stvar što nitko nije savršen, ni muž, ni žena, pa onda sve zna zaštekat.
Naravno, može biti slučaj kad jedno trpi zbog drugoga, pa je žena poslušna mužu koji toga nije vrijedan ili da muž trpi zbog žene koja ne uzvraća ljubav. To je dobro za tog trpećeg člana obitelji, jer time pokazuje svoju ljubav (a to nikad ne propada, to je jedino što ne prolazi). A često je i na posvetu onog partnera/ice koji ne zna vratiti ono što je primio (ili vraća krivo).
Dakle, dobro je činiti dobro... uvjek... bez obzira radilo se o mužu ili ženi.