Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Treba li žena slušati svoga muža?

power_settings_newLogin to reply
+11
sunshine
melkisedek
stefani
Marta
KRAJVREMENA
Euro
Mika
Domenika
dragan
Medeni
Darko
15 posters

descriptionTreba li žena slušati svoga muža? - Page 4 EmptyRe: Treba li žena slušati svoga muža?

more_horiz
Da to sam napisala za KRAJVREMENA a ne za tebe.
A ti zbilja svugdije citiras neke kršcanske istine,koje ne reces do kraja,i k tome ih jos protumacis kako nigdje nisam cula!Ne razumjem kako da to sve znas a opet se usudis kritizirati Isusa?ne mogu nikako protumacit tvoj lik..Da tome sto znas oduzmes svoga sumnjicenja,ironije,i da ne nabrajam dalje,dosao bi do jednog prekrasnog istinitog otkrica.Zapravo kao da ga imas pred sobom,a stavio si neprozirne naocale.Od srca ti zelim da bacis neprozirne naocale.

descriptionTreba li žena slušati svoga muža? - Page 4 EmptyRe: Treba li žena slušati svoga muža?

more_horiz
Marta je napisao/la:
Da to sam napisala za KRAJVREMENA a ne za tebe.
A ti zbilja svugdije citiras neke kršcanske istine,koje ne reces do kraja,i k tome ih jos protumacis kako nigdje nisam cula!Ne razumjem kako da to sve znas a opet se usudis kritizirati Isusa?ne mogu nikako protumacit tvoj lik..Da tome sto znas oduzmes svoga sumnjicenja,ironije,i da ne nabrajam dalje,dosao bi do jednog prekrasnog istinitog otkrica.Zapravo kao da ga imas pred sobom,a stavio si neprozirne naocale.Od srca ti zelim da bacis neprozirne naocale.

Nemam namjeru da sa riječima idem do kraja jer su ona bez djela ništavna.
Normalno da se usuđujem kritizirati Isusa jer iskreno niti ne znam tko mu je otac.
Da mu je otac Jahve nikad za sebe ne bi rekao da je jedinorođenac,jer Jahve kaže za Izraela da mu je prvorođenac.
Netko će reći da je Izrael iz SZ Isus,ali ni to nije točno jer Izraelu je pukla kost dok se borio sa Jahvom,a za Isusa se kaže da mu niti jedna kost nije pukla.
Nadalje zar bi Jahve kršio svoje zakone bez obzira da li treba nekog spašavati subotom ili još nevjerovatnije da bi išao spašavati neku bludnicu od kamenovanja,on koji je toliko ljudi potamanio.
Zar Jahve laže kada kaže:Ja sam Jahve i ne mijenjam se?

more_horiz
Abraham Linkon je napisao sledece stihove koje je i
odpevao na vencanju svoje sestre.( Parafraziram)
“ Vidimo da zena nije uzeta od
Adamovih nogu ; dakle zato je ne smemo zlostavljati .
Znamo da zena nije uzeta iz Adamove glave, to je da bi se pokazalo da
ona ne treba da vlada nad njim- evidentno .
Zena je uzeta ispod Adamove ruke: Dakle mora biti zasticena od povreda i
ozleda.
Ona je uzeta iz njegovog boka da bi bila jednaka njemu i iz blizine njegovog srca da bi je voleo zauvek.”

Da li zena treba slusati svoga muza?
Sigurno da treba. Dodala bi samo pitanje : Da li muz treba slusati Hrista? Jer cinjenica je kada muz pokaze zeni svoju ljubav kao sto je Hrist ljubio,setimo se,dao je zivot za nju, da ce ona biti voljna da sledi njega. Stvari su lake kada su oboje u Gospodu.
A ono da treba da " suti", koliko sam razumela, apostol rece da " suti" u crkvi, a ne u kuci. Zato kao sto Dina kaze postoji Dogovor. I zena treba biti svome muzu poslusna u svemu. No, ako nam se ne svidi njegova odluka mi se ne trebamo upustati u raspravu. U tisini jednostavno na kolena i obratiti se njegovoj Glavi,koja je vise nego sposobna da promeni odluku. Provereno, testirano i dokazano ispravnim.
Cesto cujem to "zena da slusa", a mene samo zanima koliko se ti isti brinu o svojim zenama. Da li su im doneli ogrev. Kada je bolesna da li su je zamenili u kucnim poslovima. Da li pokazuju razumevanje kada je slaba. Kolko su joj radosti napravili. Da li je cuvaju da ne dize tesko. Da li se saosecaju sa njom.Da li ste ljuti kada rucak nije na vreme gotov ili zasucete rukave i ponudite se da joj pomognete da pre zavrsi. Da li je pohvalite kada joj rucak uspe. One vam sluze svaki dan. Peru,peglaju,kuvaju,decu odgajaju, spremaju.Koliko puta ste je zamenili u tome i poneli njen teret. Osetili njegovu tezinu. A verujete mi jeste tezak. Zato su mnogo puta nervozne. Da li ste njenu nervozu razumeli ili je ona jos jedan od gundjala,kojoj bi trebala lekcija "suti". Mogu zapaziti da obicno ti koji insistiraju na tome da zena "suti" su bas ti kojima skripi u braku bas zbog toga sto ne ljube svoje zene kao Hrist crkvu.

more_horiz
stefani je napisao/la:

Da li zena treba slusati svoga muza?
Sigurno da treba. Dodala bi samo pitanje : Da li muz treba slusati Hrista? Jer cinjenica je kada muz pokaze zeni svoju ljubav kao sto je Hrist ljubio,setimo se,dao je zivot za nju, da ce ona biti voljna da sledi njega. Stvari su lake kada su oboje u Gospodu.
A ono da treba da " suti", koliko sam razumela, apostol rece da " suti" u crkvi, a ne u kuci. Zato kao sto Dina kaze postoji Dogovor. I zena treba biti svome muzu poslusna u svemu. No, ako nam se ne svidi njegova odluka mi se ne trebamo upustati u raspravu. U tisini jednostavno na kolena i obratiti se njegovoj Glavi,koja je vise nego sposobna da promeni odluku. Provereno, testirano i dokazano ispravnim.
Cesto cujem to "zena da slusa", a mene samo zanima koliko se ti isti brinu o svojim zenama. Da li su im doneli ogrev. Kada je bolesna da li su je zamenili u kucnim poslovima. Da li pokazuju razumevanje kada je slaba. Kolko su joj radosti napravili. Da li je cuvaju da ne dize tesko. Da li se saosecaju sa njom.Da li ste ljuti kada rucak nije na vreme gotov ili zasucete rukave i ponudite se da joj pomognete da pre zavrsi. Da li je pohvalite kada joj rucak uspe. One vam sluze svaki dan. Peru,peglaju,kuvaju,decu odgajaju, spremaju.Koliko puta ste je zamenili u tome i poneli njen teret. Osetili njegovu tezinu. A verujete mi jeste tezak. Zato su mnogo puta nervozne. Da li ste njenu nervozu razumeli ili je ona jos jedan od gundjala,kojoj bi trebala lekcija "suti". Mogu zapaziti da obicno ti koji insistiraju na tome da zena "suti" su bas ti kojima skripi u braku bas zbog toga sto ne ljube svoje zene kao Hrist crkvu.

Ja mislim da bi žena rado slušala muža koji je spreman dati ono što je Krist dao Crkvi. Krist ima pravo tražit od nas našu poslušnost jer je sam za nas dao svoj život. Tražiti istu poslušnost od žene, a bez spremnosti na istu Kristovu ljubav do smrti... je nezakonito. E sad, druga je stvar što nitko nije savršen, ni muž, ni žena, pa onda sve zna zaštekat.

Naravno, može biti slučaj kad jedno trpi zbog drugoga, pa je žena poslušna mužu koji toga nije vrijedan ili da muž trpi zbog žene koja ne uzvraća ljubav. To je dobro za tog trpećeg člana obitelji, jer time pokazuje svoju ljubav (a to nikad ne propada, to je jedino što ne prolazi). A često je i na posvetu onog partnera/ice koji ne zna vratiti ono što je primio (ili vraća krivo).

Dakle, dobro je činiti dobro... uvjek... bez obzira radilo se o mužu ili ženi.

more_horiz
melhisedek:
Ja mislim da bi žena rado slušala muža koji je
spreman dati ono što je Krist dao Crkvi. Krist ima pravo tražit od nas
našu poslušnost jer je sam za nas dao svoj život. Tražiti istu
poslušnost od žene, a bez spremnosti na istu Kristovu ljubav do
smrti... je nezakonito. E sad, druga je stvar što nitko nije savršen,
ni muž, ni žena, pa onda sve zna zaštekat.

Da, tako je. Niko nije savrsen, ali Hrist jeste i ako on prebiva u nasim srcima docicemo u harmoniju braka.
melhisedek:
Naravno, može biti slučaj kad jedno trpi zbog
drugoga, pa je žena poslušna mužu koji toga nije vrijedan ili da muž
trpi zbog žene koja ne uzvraća ljubav. To je dobro za tog trpećeg člana
obitelji, jer time pokazuje svoju ljubav (a to nikad ne propada, to je
jedino što ne prolazi). A često je i na posvetu onog partnera/ice koji
ne zna vratiti ono što je primio (ili vraća krivo).

Potpuno se slaze.Samo bi dodala da tu treba imati mudrusti do koje mere biti poslusan. Gospod nam uvek treba biti na prvom mestu. Ako suprug insistira na krsenju Reci bozije onda ga sigurno svojim zivljenjem u grehu necemo obratiti, da se ne varamo. Znaci prvo Gospod, onda porodica, pa tek onda mi.
Kada pokazujemo ljubav, kao sto kazes koja nikada ne propada, trebamo je pokazati tako sto cemo sluziti partneru kao Gospodu.
melhisedek:
Dakle, dobro je činiti dobro... uvjek... bez obzira radilo se o mužu ili ženi.

U svakom slucaju.

more_horiz
treba ga slusati,ako je u pravu i vrijedi obratno.

znam da se u Bibliji moze naci puno toga nastranog u vezi toga,ali Biblija je pisana u duhu svog vremena,kad zene i muskarci nisu bili ravnopravni, (a to nie Bozja nego covjekova krivnja)

more_horiz
sunsihine:
znam da se u Bibliji moze naci puno toga
nastranog u vezi toga,ali Biblija je pisana u duhu svog vremena,kad
zene i muskarci nisu bili ravnopravni, (a to nie Bozja nego covjekova
krivnja)

možeš li citirati neke nastranosti?
Biblija je pisana u duhu svog vremena

Misliš li da danas nije važna biblija jer nije u duhu našeg vremena? Možda te ne razumem najbolje,možeš li se malo pojasniti?

more_horiz
nisam mislila na nest lose pod tim 'nastrano' nego neshvatljivo nekima. npr. ono "zene na vjerskim sastancima neka sute" ili "bolje je zloca muska nego dobrota zenska" i tak neke stvari, nisam sigurna gdje se tocno to sve nalazi u poslanicama,mislim da je korincanima..

da, ne razumijes me najbolje. smatram da je Biblija neizostavna za svakog krscanina, i ja ju svaki dan citam,barem neki odlomak, preferiram novi zavjet,ali jel ti razumijes sve pavlove poslanice?

time, da je Biblija pisana u duhu svog vremena, htjela sam reci da ju ne mozemo tumaciti onako kako su je tumacili prije tisucu, dvije tisuce godina. zene tad nisu bile ravnopravne, to sam vec rekla,covjekovom krivnjom,ne Bozjom jer on je stvorio muskarca i zenu, prema tome, zena je muskarcu potrebna (nie dobro da covjek bude sam) ali nema pravo gospodariti nad zenom jer ne vrijedi nista vise od nje,a prije su se neki dijelovi Biblije koji govore o odnosu muskarca i zene drukcije tumacili jer oni nisu bili ravnopravni. to sam htjela reci.

more_horiz
ok

more_horiz
jel ti razumijes sve pavlove poslanice?

Prevideh pitanje,sory. Da, razumem ih koliko mi je dano jer verujem da ima ljudi koji ih još bolje razumeju od mene. A ti?

more_horiz
pa... razumijem dosta toga,ali nisu mi bas najjasnije sve izjave..

more_horiz
pa... razumijem dosta toga,ali nisu mi bas najjasnije sve izjave.

kao na primer...koje?

more_horiz
Pozdravljam sve,

pitanje na mestu. odgovor: da žena bi trebala da sluša svog muža u svemu osim ako muž traži od žene da krši Božju Reč.
Čitajući ovu temu vidim da ima sestara koji nemaju takvo mišljenje. Ali Biblija je jasna po toj temi ali navešću primer Abrahama i Sare. Ako pažljivo čitate od početka kada je Bog pozvao Abrama da ide iz zemlje Harana, vidite da ovaj Božji par živi u potpunoj harmoniji. dalje vidimo da Abraham je uvek slušao svoju glavu što je Bog a Sara je uvek slušala svoju glavu što je bio Abraham.
Video sam komentare koje sam shvatio kao da je ovo zastarelo, ali ako se Bog ne menja onda to što je bilo na početku to je i sada u očima Božjim.

i jedno pitanje:
Koga treba žena da sluša Boga ili svog muža?

more_horiz
Slušajući muža sluša Boga. Kako služi mužu tako služi Gospodu.

more_horiz
stefani je napisao/la:

Nisam čekao ovako brz odgovor,...
Da u pravu si upravo u tome i jeste poenta jer se upravo u tome i krije tajna da ako žena sluša muža a muž sluša Boga (što je redosled koji je naveden u Bibliji) onda žena slušajući svog muža sluša Boga (čitaj sluša Boga koji je rekao njenom mužu ono što za nju Bog želi a ne mudrovanja svog muža).

more_horiz
Istina!

more_horiz
stefani je napisao/la:

Muski lingvisticki cod.
Pod uvijetom,da je muz, kao Krist koji ljubi svoju crkvu i predade je za sebe.
Naglasak je na ljubiti,a ne slusati.Ljubav u Bogu je dovrsetak zakona,treba muza dovesti na pokajanje i privoliti ga Kristu,a ako je on bambus,zamislite koliko truda treba vjernoj zeni dovesti ga Kristu,je li to ljubav ili sto?
A pogledajte malo crnu kroniku,kako danasnji ,,vjernici,,muzevi ljube svoje zene.Ne biraju orudja za njeno unistenje.A imaju sve oblike ,,vjernika,,a Boga su se u svom zivljenju odrekli.

more_horiz
Dina je napisao/la:
Muski lingvisticki cod.
Pod uvijetom,da je muz, kao Krist koji ljubi svoju crkvu i predade je za sebe.
Naglasak je na ljubiti,a ne slusati.

Dina imam jedno pitanje za tebe: Da li ti slušaš svoga muža?
Dina je napisao/la:
Ljubav u Bogu je dovrsetak zakona,treba muza dovesti na pokajanje i privoliti ga Kristu,a ako je on bambus,zamislite koliko truda treba vjernoj zeni dovesti ga Kristu,je li to ljubav ili sto?

Ne slažem se sa tobom Dina. Niko ne može nikoga privoleti ka Bogu. Sam Bog je taj koji zove i dovodi ljude ka sebi. Biblijski dokaz:
Rimljanima 9:15. Ivan 6:65
Dina je napisao/la:
A pogledajte malo crnu kroniku,kako danasnji ,,vjernici,,muzevi ljube svoje zene.Ne biraju orudja za njeno unistenje.A imaju sve oblike ,,vjernika,,a Boga su se u svom zivljenju odrekli.

Izvini Dina ali ja sam mislio da je Biblija za vernike a ne za nevernike. To što si rekla nisu vernici. Jedan hrišćanin će ljubiti svoju ženu onako kako Isus ljubi svoju crkvu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply