Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Vijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv kreacionizma

power_settings_newLogin to reply
5 posters

descriptionVijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv kreacionizma EmptyVijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv kreacionizma

more_horiz
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) usvojila je
rezoluciju kojom poziva vlade zemalja članica da se "oštro suprotstave"
uvođenju teorije kreacionizma u evropske škole.

Poslanici, koji su u četvrtak usvojili rezoluciju sa 48
glasova "za" i 25 "protiv", traže da se teorija kreacionizma, kojom se
poriče evolucija vrsta putem prirodne selekcije, ne svrsta u naučnu
disciplinu i time izjednači s teorijom evolucije.

"Ukoliko ne budemo pažljivi, kreacionizam bi mogao postati prijetnja ljudskim pravima", navedeno je u rezoluciji.

Predstavljajući dokument, Ann Bruser iz Luksemburga, bivša
ministrica obrazovanja, rekla je da je neophodno spriječiti da se
vjerovanje protivi nauci, navodi se u saopćenju.

"Primarni cilj današnjih kreacionista, od kojih su većina
kršćani ili muslimani, jest obrazovanje. Kreacionisti nastoje da
njihove ideje budu uključene u školske programe. Kreacionizam, međutim,
ne može pretendirati da bude naučna disciplina", navodi se u
rezoluciji.

Parlamentarci iz 47 zemalja članica Vijeće Evrope također su
upozorili da je kreacionizam dugo bio gotovo isključivo američki
fenomen, ali da danas takve ideje nalaze put do Evrope, ugrožavajući
više zemalja VE.

U izvještaju su navedeni primjeri Francuske, Njemačke, Italije, Španije, Rusije, Srbije, Velike Britanije, Poljske, Turske.

Kreacionizam uči da je svijet stvorila neka vrsta inteligentnog
bića, Stvoritelj odnosno Bog i protivi se naučnoj teoriji Charlesa
Darwina o nastanku vrsta
.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/071005049

Kakvo je vaše stajalište o ovoj činjenici

descriptionVijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv kreacionizma EmptyRe: Vijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv kreacionizma

more_horiz
Moje je stajaliste da je to OK, jer je to do sada jedina znanstveno potvrdjena teorija nastanka. Kako je EU gradjanska drzava (ili savez gradjanskih drzava), onda nema mjestu vjerskim tumacenjima u redovnom skolskom programu. Takve stvari mogu vjerske zajednice slobodno poducavati na svojim konfesionalnim vjeronaucima, ali ne i drzava u okviru redovnog skolskog programa. Djeca ce svakako donijeti svoje vlastite zakljucke do vremena kada postignu punoljetnost.

descriptionVijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv kreacionizma EmptyRe: Vijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv kreacionizma

more_horiz
Ma ja ne da podržavam rezoluciju, već se zalažem da se zabrani bilo kakav oblik vjeronauka u školi.
Zamislite kako su djeca zbunjena. Na satovima prirode ih uće Darwinovu teoriju, a na satovima vjeronauka Kreacionističku teoriju.

more_horiz
Pravednik je napisao/la:
Ma ja ne da podržavam rezoluciju, već se zalažem da se zabrani bilo kakav oblik vjeronauka u školi.
Zamislite kako su djeca zbunjena. Na satovima prirode ih uće Darwinovu teoriju, a na satovima vjeronauka Kreacionističku teoriju.

Pa mogli bi zbunjenost riješiti i uvođenjem kreacionizma na satove prirode a evoluciju izbaciti.
Ne shvaćam zašto je EU protiv ovi mi razlozi nisu u najmanju ruku demokretični i u službi pluralizma ideja i teorija. study

more_horiz
Covjeku pa i djeci se treba dati mogusnost odabira slobodnom voljom ono sto oni zele uciti i slusati...

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
Moje je stajaliste da je to OK, jer je to do sada jedina znanstveno potvrdjena teorija nastanka. Kako je EU gradjanska drzava (ili savez gradjanskih drzava), onda nema mjestu vjerskim tumacenjima u redovnom skolskom programu. Takve stvari mogu vjerske zajednice slobodno poducavati na svojim konfesionalnim vjeronaucima, ali ne i drzava u okviru redovnog skolskog programa. Djeca ce svakako donijeti svoje vlastite zakljucke do vremena kada postignu punoljetnost.

Teorija evolucije je usluga mogućem fašizmu i rasizmu...

more_horiz
Ja vas samo hocu pitati...da li evolucija u skorasnjoj povijesti nije pokazala svoje lice?

more_horiz
A što onda EU tako ti si Dina tamo pa valjda znate razlog ove rezolucije?

more_horiz
Nemoj tako Izrailj, zar glavesine tvoje Crkve nemaju presudnu ulogu u kreiranju EU-a???? I ne stoji li sveta stolica iza svega toga????

Ja licno vidim i katolicke prste umesane u to, a vreme ce to jasno pokazati!!!!!

more_horiz
Jedan od razloga je u projektu birokratizacije upravljanja demokratijom - koja je sve manje inspirativna pa se kvaliteta zamaha naroda nadomjestiti u ime naroda znanošću - jedan je od oblika bijega od slobode u Europi koja rezignira od istine..
Mislim da se ne radi o strahu od fundamentalizma već o strahu od spiritualnosti i argumenata sa strane Crkve usmjerenih na korigiranje moralnih načela europskih političara koji su se rado dali birokratizirati te sda čekaju stručnjaka za reformu birokraciju bivšeg ministra Bayerna - Stoibel koji je dosta konzervativan a zamijenio ga je protestant bivši ministar unutrašnjih poslova...Beckstein:
http://www.bayern.de/imperia/md/images/stk/startseite-mitte/amtseid_mpr._beckstein_295.bmp

Inače ućenici baš ne obožavaju evoluciju...No mnoštvo je skupih projekata vezano za tu teoriju...Što bi naučnici radili da se pojavi jača kreacionistička struja ...
Vijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv kreacionizma Kreationismus_DW_Ve_312065g
Vijeće Evrope usvojilo rezoluciju protiv kreacionizma Cn_finger_DW_Politi_292790g
Veäa je opasnost od kreacionizma - ateizam!

more_horiz
abraham je napisao/la:
Fazlija je napisao/la:

Teorija evolucije je usluga mogućem fašizmu i rasizmu...

O Boze dragi sta ti znas reci abrahame...Znas sto je podrska uvijek bila fasizmu i rasizmu, mrznja i fanatizam a i RK Crkva kroz povjest...Evolucija nema nista s tim...

more_horiz
Molitelj je napisao/la:
Nemoj tako Izrailj, zar glavesine tvoje Crkve nemaju presudnu ulogu u kreiranju EU-a???? I ne stoji li sveta stolica iza svega toga????

Ja licno vidim i katolicke prste umesane u to, a vreme ce to jasno pokazati!!!!!

Nemoj ti tako bez dokaza. Imaš li ti konkretno nešto što bi tvoje tvrdnje podkrijepilo ili samo onako ofrlje?afro

more_horiz
Istina je napisao/la:

O Boze dragi sta ti znas reci abrahame...Znas sto je podrska uvijek bila fasizmu i rasizmu, mrznja i fanatizam a i RK Crkva kroz povjest...Evolucija nema nista s tim...

Nacizam je iskoristio Luterove stavove o Židovima ipak najviše.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Molitelj je napisao/la:

Nemoj ti tako bez dokaza. Imaš li ti konkretno nešto što bi tvoje tvrdnje podkrijepilo ili samo onako ofrlje?afro

Imas li ti dokaze stari moj da to nije tako????? I nemoj da se pravis naivan, kada ti je veoma poznato da se ne ulazi u EU, ako pre toga se ne udovolji nekim zahtevima tvoje Crkve!!!!!

more_horiz
Molitelj je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Molitelj je napisao/la:

Imas li ti dokaze stari moj da to nije tako????? I nemoj da se pravis naivan, kada ti je veoma poznato da se ne ulazi u EU, ako pre toga se ne udovolji nekim zahtevima tvoje Crkve!!!!!

Kojim zahtjevima?

more_horiz
Hajde da budem pazljiv, prevashodno zbog tebe stari druze.

Poznato mi je iz vise razloga, da je na primer ( a tako je i sa ostalim drzavama koje su pristupile uniji ) Madjarska, morala da sa svetom stolicom potpise sporazum o primatu Katolicke Crkve u njihovoj drzavi ako su zeleli da udju u EU.

I jos neke finasijske sitnice, ne toliko ne vazne.

more_horiz
Molitelj je napisao/la:
Hajde da budem pazljiv, prevashodno zbog tebe stari druze.

Poznato mi je iz vise razloga, da je na primer ( a tako je i sa ostalim drzavama koje su pristupile uniji ) Madjarska, morala da sa svetom stolicom potpise sporazum o primatu Katolicke Crkve u njihovoj drzavi ako su zeleli da udju u EU.

I jos neke finasijske sitnice, ne toliko ne vazne.

Ja nemam ništa protiv da ti imaš svoje mišljenje mene eto zanima na čemu se ono temelji. Ja bih poštovao i da kažeš "ja tako mislim" no znaš i sam da ako nešto tvrdimo i ponudimo dokaze da ima kud i kamo veću vrijednost.
Vatikan kao država nije u EU a poznato je koliko se EU zalagala da se izbace kršćanski korijeni EU iz europskog ustava a Papa se zalagao za to.
Dakel po meni ne možemo uopće ozbiljno tvrditi da Vatikan ima neki presudan utjecaj na primanje u EU.

more_horiz
Ok, provericu, i ako ne budem u pravu, porecicu svoju tvrdnju. Samo te molim budi malo strpljiv jer ce mi trebat ipak vremena.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply