Istina je napisao/la: E pa ja malo gledam drugacije na neka stvari.Za mene je trivijalna vanjska svetost, ako nema unutrasnje...Hocu reci da znam mnoge krscane koji su prestali kockati,pusiti, piti,drogirati kad su postali krscani,ali su karakterno ostali isti ili gori, sto po meni nista neznaci, promjeni svoje srce pa ces i ostalo....Gore je ono sto izlazi iz usta nego sto ulazi...Hocu reci to da me ta kategorija "vanjske" svetosti neznanima dok nema untrasnje. Kao sto sam rekla da ja radim u tvornici duha i da nemogu dobiti drugi posao nebi me uopce pekla savjest sto to radim,jer prvo moram, a drugo ako covjek zeli pusiti ja mu svojim moralnim cinom nerada u tvornici necui nista pomoci jer kao sto rekoh promjene dolaze iznutra ali ne izvana, pa zato pusio neko ili ne za mene je jako trivijalno, jer nije ni bitno za necije spasenje (Bog ce gledati na srce kad bude sudio a ne na pusenje), bitnije je srce i dusa,a ostalo se nadovezuje...
Ma ne govorim o "vanjskoj" svetosti, dobro znas da sam ja zadnji ovdje koji bi tako nesto propagirao.
Zelim reci da ako imas griznju savijest da takav posao treba napustiti, ako nemas treba biti svjestan da tim radom pridonosis patnji u svijetu, te kada si toga uistinu svjestan, ako i dalje ne osjecas griznju savijest tada slobodno mozes nastaviti raditi.
Ima razlicitih ljudi, na razlicitom stupnju prosvjecenosti i nekima vjerojatno nije nikakav problem da pridonose povecanju patnje u svijetu, ali ono sto je bitno je da toga budes svjestan. Kada to osvjestis, onda jedino ostaje pitanje kakva si osoba ako ti takvo nesto ne smeta i zbog cega je to tako.
Vecina ljudi ima razvijenu savijest, ali zbog raznih utjecaja, obrazaca loseg ponasanja, medijskog pritiska, tu savijest potiskuje i ne obraca paznju na nju. Jos bolji primjer toga je prehrana mesom, da odvedes ljude u mesnicu i pokazes im zivu kravu, koju nakon toga pred tobom zakolju, oderu, skuhaju i posluze ti ju, pola ljudi bi se to zgadilo i odbilo bi jesti. Kada kupis u ducanu odrzak, nisi svjestan sta on predstavlja i normalno da nemas problema to pojesti. Ljudima odgovara zatvarati oci, ali to nikako nije dobro.
Rad u tvornici duhana je slicno slucaju da imas prijatelja koji ti kaze da mu das casicu tekucine i da ce ju on popiti bez obzira sta je unutra, da li bi mu mogla dati otrov (neki blagi, koja ga naravno nece ubiti, ali ce mu naskoditi)? Ista stvar, jedino je pitanje osvjescivanja, moras biti svjestan sta radis i onda odluciti sta je uskladu sa tvojom savjesti, a sta nije. Ovo o cemu ti govoris je zatvaranje oci pred stvarnosti, pred uzrokom i posljedicama.
Naravno nije ovo pitanje samo duhana, ista je stvar i sa mnogim drugim stvarima.... zestokim picima, "losoj" hrani, zutom tisku, losoj glazbi, drogi.....
Istina je napisao/la:
Normalno da nebi radila u tvornici duha da mogu birati ali ako moram
cinila bi to ciste svajesti,jer na svijetu postoje puno gore i opasnije
stvari od pusenja a krscani sirom svijeta ih rade u Isusovo ime.
Ovaj nacin razmisljanja mi se nikako ne svidja i mislim da je jako opasan i stetan; propustanje izbjegavanja zla, zbog racionalizacije da postoji i vece zlo od toga...ili jos gore... "to i drugi rade", odnosno " ja barem nisam los kao neki drugi".....