Pozdrav, sinke brate!
Riječ "episcopoi" doslovce znači "nadglednik", ali je u slavenskim
zemljama korištena riječ "biskup"- što do neke mjere oponaša grčki
original. Drugim riječima, "biskup" je prijevod riječi "episcopoi".
Da, tacno, slazem se sa ovim, samo i dalje ne znam odakle naziv "biskup", no nema veze.
Kada to znamo, lako je shvatiti da Sveto Pismo govori o povijesnoj ulozi Timoteja i Tita unutar hijerarhije Rane Crkve.
Nisi me razumeo i nisam se ja najbolje izrazio. Ponavljam da razumem vas stav glede svestenstva, znaci ovo te pitam mimo toga: gde nalazis u Svetom Pismu da je Timotej bio episkop i Tit? Ovo te pitam prosto iz razloga sto se ne mogu setiti da li ima takvog texta (ne kazem da ga nema!!!), da su oni bili biskupi, to jest nadglednici ili episkopi, koji su bili nad ostalim da kaze 'duznostima' u Crkvi (ako sam upotrebio najbolji izraz...), jer moje je misljenje da su to sinonimi za iste duznosti, ali ne znam, mozda i nisam u pravu, razmisljam....
Povijesni izvori jednako tako govore da su dva gore spomenuta čovjeka
imali biskupski status- mada mnogi Protestanti tvrde da je takvo što
nepouzdan izvor smatrajući Sveto Pismo nadmoćnijim. Dok se možemo
složiti s ovom interpretacijom, postavljaju se daljnja pitanja: tko je
rekao da je Crkva podijeljena na "starješine" kada , za razliku od
đakona, njihova uspostava nije spomenuta u Bibliji?
Da, i sa ovim se slazem, ali mislim da postoji nekoliko zanimljivosti ovde. Prvo, ne smatram da moramo u
formu kopirati apostolsku Crkvu, jer to (1) ni ne mozemo i (2) ne trebamo, prosto iz razloga sto bismo morali nositi, ne znam, sandale, pricati aramejski pre svega, zatim grcki itd itd itd. Mislim da istorijski kontext odredjuje i kako ce se nesto vrsiti (opet nemam boljeg izraza da opisem ono sto mislim, valjda me razumes...), ne moze se nase vreme poistovetiti sa njihovim. Da, treba dakako postojati odredjena hijerarhija (uzas bez toga!) a sad...Nemam pojma, da ne pricam unapred dok ne promislim sto i kako...
A sto se tice "staresina"-pa to su prezbiteri, samo sto se ne nazivaju tako. Bitna je sustina, duznost.
Budući da Irenej već na samom početku drugog stoljeća šalje
Magnezijancima pismo u kojem koristi Biblijske pojmove koje sam naveo
gore, možemo zaključiti da su apostoli, Crkveni Oci i današnja
Katolička Crkva u jednakom hijerarhijskom postavku.
Uh, taj Irinej je bas zanimljiv za istrazivati, no ne smatram ga nepogresivim, samo da znas, i siguran sam da je pogresio u nekim interpretacijama.
Ne mora ni najmanje znaciti da je bio u svemu u pravu, a razumem zasto su ga sledili oni nakon njega, cak i donekle razumem zasto je toliko pisao o svemu tome, samo opet mi se cini da nije dao hijerarhijsku postavku kakvu ti poentiras, glede Katolicke Crkve, nego pre je dao pravoslavnu, no trebam to vise istrazit.
Svejedno, lepa tema za razmisljanje u slobodno vreme...
Pozdrav.