Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Ko su kardinali?

power_settings_newLogin to reply
+5
Euro
Sinke
No Nick
crusader
Ruta
9 posters

descriptionKo su kardinali? - Page 3 EmptyRe: Ko su kardinali?

more_horiz
Sinke, tacno je da postoje u Novom zavetu episkopi, djakoni i prezviteri, no gde stoji da 'episkopi' imaju ovlast nad 'prezbiterima', mozes me samo uputiti, posto ne znam na sto mislis? Citat iz 1.Tim.5:19 kojeg si naveo glasi:

Citat:

Protiv svećenika ne primaj tužbe, osim kad
imaju dva ili tri i svjedoka!

I ja ne vidim ovde to sto ti zelis reci?? Isto tako Dela 6:1 ne govore da su bilo kome podlozni (ne znaci da nisu, samo kazem da taj text ne govori o tome).

Zdravo, No Nick, u nadi za obilje Božjeg blagoslova.

Pavao piše Timoteju, koji je bio biskup- navedeni citat dokaz je da su biskupi držali red u svećenstvu.
Ako je bilo pritužbi na svećenika, biskup je morao proučiti iste- a Pavao govori da Timotej bude oprezan u vezi toga i drži do temeljite istrage protiv svojih podčinjenih.

Djela Apostolska 6:1 govore o ustroju đakona i njihovim dužnostima.

more_horiz
Pozdrav, Sinke, hvala za blagoslove, zelim ti istom merom!

Gledaj jednu stvar. Ne razumem te kada kazes:

Pavao piše Timoteju, koji je bio biskup- navedeni citat dokaz je da su biskupi držali red u svećenstvu.

Prosto iz razloga sto nigde nisam citao da je Timotej bio biskup?? Isto tako, citat iz 1.Timotijeve 5:19 glasi:

Protiv svećenika ne primaj tužbe, osim kad imaju dva ili tri i svjedoka!

Znaci, ovde je nesto drugo u pitanju a ne hijerarhija i slino. Grcki text koristi rec πρεσβυτερου, a ne vidim da se govori o nekakvoj hijerarhiji, i ne vidim da je Timotej bio 'biskup', nepoznat termin novozavetnoj Crkvi. Razumem vasu teologiju svestenstva, ali isto tako moras priznati da ona nije sasvim izgradjena na novozavetnim osnovama, nego na stavu crkvenih otaca, sto ne mora biti pogresno, ali ipak nije isto. Jedino to mi je zamerka, nista vise.

Pozdrav.

more_horiz
Ja neznam uopce gdje se koncepcija Rimokatolicke Crkve navodi u Bibliji a kamoli od kuda kardianali i biskupi...Tako da je ocito od kud su izasli...

more_horiz
Prosto iz razloga sto nigde nisam citao da je Timotej bio biskup??

Riječ "episcopoi" doslovce znači "nadglednik", ali je u slavenskim zemljama korištena riječ "biskup"- što do neke mjere oponaša grčki original. Drugim riječima, "biskup" je prijevod riječi "episcopoi".

Kada to znamo, lako je shvatiti da Sveto Pismo govori o povijesnoj ulozi Timoteja i Tita unutar hijerarhije Rane Crkve. Pavao Titu govori da poredi starješine ( Titu 1:5 ) što je, naravno, dužnost biskupa koji je hijerarhijski viši od svećenika. Već spomenuti citat 1 Timoteju 5:19 funkcionira kao dokaz da su biskupi ne samo davali statuse svećenicima ( πρεσβυτερου ) već i primali pohvale i optužbe protiv njih- ako je čovjek imao razloga ljutiti se na svećenika, išao bi Titu kao njemu pretpostavljenom. Pavao instruira Timoteja da protiv starješina ( svećenika, prezbitera ) ne prima optužbe ako ne postoji čvrsta osnova dana od više svjedoka.

Povijesni izvori jednako tako govore da su dva gore spomenuta čovjeka imali biskupski status- mada mnogi Protestanti tvrde da je takvo što nepouzdan izvor smatrajući Sveto Pismo nadmoćnijim. Dok se možemo složiti s ovom interpretacijom, postavljaju se daljnja pitanja: tko je rekao da je Crkva podijeljena na "starješine" kada , za razliku od đakona, njihova uspostava nije spomenuta u Bibliji?

Razumem vasu teologiju svestenstva, ali isto tako moras priznati da ona nije sasvim izgradjena na novozavetnim osnovama, nego na stavu crkvenih otaca, sto ne mora biti pogresno, ali ipak nije isto.

Budući da Irenej već na samom početku drugog stoljeća šalje Magnezijancima pismo u kojem koristi Biblijske pojmove koje sam naveo gore, možemo zaključiti da su apostoli, Crkveni Oci i današnja Katolička Crkva u jednakom hijerarhijskom postavku.

Zadnja promjena: ; sri 12 ruj 2007, 18:10; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Istina je napisao/la:
Ja neznam uopce gdje se koncepcija Rimokatolicke Crkve navodi u Bibliji a kamoli od kuda kardianali i biskupi...Tako da je ocito od kud su izasli...

Od Grčkih riječi koje se koriste u Bibliji "epsicopoi" ( koji se prevode s "biskupi" ), "presbuteroi" ( koji se prevode kao "svećenici" ) i "diakonoi" ( koji se prevode kao "poslužitelji" ).

Uopće ne bi bilo pogrešno biskupa Strossmayera nazvati "episkop Strossmayer", ali taj prijevod riječi rijetko kada se koristi. Slično kao što pojedini prijevodi Biblije koriste riječ "pastor" za pojedine hijerarhijske razine- vjerujem "starješine", ali ovisi o protestantskoj zajednici. Mnoge od njih uopće nemaju hijerarhijsku strukturu na globalnom nivou, što sigurno nije Biblijski.

more_horiz
Ne zelim se upustati u polemiku ali bih vas podsjetio da je kardinal stipinac "svetac" kao i nikolaj velimirovic.
Zasto sam ovo napisao iz prostog razloga jer jedan pripada rimokatolickoj ,a drugi pravoslavnoj crkvi.
Zvanicnici tih crkava priznaju jedni druge i cak se nazivaju sestrinskim crkvama,ipak recite jednom katoliku da je Nikolaj Velimirovic svetac pa cete vidjeti sta vas je snaslo,ili probajte obrnuto da kazete pravoslavnom da je Stepinac svetac.....toliko o bratskoj i krscanskoj ljubavi i karakteru jedne i druge tzv krscanske crkve.
A o kardinalima uzalud trazite po Bibliji,pogledajte u povjesti paganstva.....

more_horiz
Ne zelim se upustati u polemiku ali bih vas podsjetio da je kardinal stipinac "svetac" kao i nikolaj velimirovic.
Zasto sam ovo napisao iz prostog razloga jer jedan pripada rimokatolickoj ,a drugi pravoslavnoj crkvi.
Zvanicnici tih crkava priznaju jedni druge i cak se nazivaju sestrinskim crkvama,ipak recite jednom katoliku da je Nikolaj Velimirovic svetac pa cete vidjeti sta vas je snaslo,ili probajte obrnuto da kazete pravoslavnom da je Stepinac svetac.....toliko o bratskoj i krscanskoj ljubavi i karakteru jedne i druge tzv krscanske crkve.

Stepinac nije svetac, barem ne u službenim statusima Crkve.

Što se tiče ovog "konflikta", stvar je politike više nego religijsko-teoloških problema.

A o kardinalima uzalud trazite po Bibliji,pogledajte u povjesti paganstva.....

U Bibliji jasno imamo hijerarhijsku strukturu Rane Crkve, a ti bi umjesto poganske literature mogao prijeći na Božju Riječ- koja Je dosad opravdavala moja vjerovanja a tvoja prožimala kao kriva.

more_horiz
Sinke je napisao/la:

Stepinac nije svetac, barem ne u službenim statusima Crkve.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Stepinca blaženim 1998. Njegov je spomendan Stepinčevo, 10. veljače.

A i papa i stipinac nisu krscani bar ne u Biblijskom smislu jer katolicka crkva nikad nije ni bila krscanskom crkvom osim sto se tako zvala...no Isus dolazi i dace svima po djelima njihovim.

more_horiz
ILIJA je napisao/la:

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Stepinca blaženim 1998. Njegov je spomendan Stepinčevo, 10. veljače.

A i papa i stipinac nisu krscani bar ne u Biblijskom smislu jer katolicka crkva nikad nije ni bila krscanskom crkvom osim sto se tako zvala...no Isus dolazi i dace svima po djelima njihovim.

Postoji razlika između blaženstva i svetosti, beatifikacija prethodi kanonizaciji... kardinal Stepinac proglašen je blaženim, i ne ubraja se među svece.

Drugi pasus je nastavak tragikomedije u ILIJinoj režiji, može li se znati tko su prema tvojem scenariju (pardon, u biblijskom smislu) kršćani, i koja Crkva je kršćanska? Izgleda da po tvome kršćani uopće nisu postojali do 16. st.? lol!

more_horiz

Pa kada znaš te stvari, zašto govoriš da je Stepinac "svetac"?

Blagoslovljen bio! Bacaš kamenje na mene i na moju Crkvu, ali neka nam bude svakome po djelima.

Što se tiče "Biblijskog smisla", nadam se da ćeš uskoro prijeći na moju temu
https://izaija95.forumcroatian.com/Apologetika-f1/Borba-za-tijelo-Mojsijevo-t906.htm

i reći mi otkud apostol Juda zna da se borba odvijala za tijelo Mojsijevo između anđela i demona a nigdje nije zapisano u Bibliji.

Čini se da apostol Juda nije bio Protestant, jer je vjerovao i u istine van Svetog Pisma. Ali je sigurno bio Katolik, jer vjeruje u Apostolsku Tradiciju uz Sveto Pismo.

more_horiz
Nije to nikakvo kamenje to su cinjenice.
Odgovorio sam ti na tvoju temu.
Nadam se da ces se jednom pridruziti pravoj Kristovoj crkvi iz Hebrejijima poslanice 12 glave i zaboraviti na lazne rijeci koje govore crkva Gospodnja,crkva Gospodnja ovo, je jer u tim rijecima nema spasenja.
Osim toga apostol Juda je sam Apostol a ne katolik ali to sam ti vec odgovorio na tvojoj temi...

more_horiz
Pozdrav, sinke brate!

Riječ "episcopoi" doslovce znači "nadglednik", ali je u slavenskim
zemljama korištena riječ "biskup"- što do neke mjere oponaša grčki
original. Drugim riječima, "biskup" je prijevod riječi "episcopoi".

Da, tacno, slazem se sa ovim, samo i dalje ne znam odakle naziv "biskup", no nema veze. Smile

Kada to znamo, lako je shvatiti da Sveto Pismo govori o povijesnoj ulozi Timoteja i Tita unutar hijerarhije Rane Crkve.

Nisi me razumeo i nisam se ja najbolje izrazio. Ponavljam da razumem vas stav glede svestenstva, znaci ovo te pitam mimo toga: gde nalazis u Svetom Pismu da je Timotej bio episkop i Tit? Ovo te pitam prosto iz razloga sto se ne mogu setiti da li ima takvog texta (ne kazem da ga nema!!!), da su oni bili biskupi, to jest nadglednici ili episkopi, koji su bili nad ostalim da kaze 'duznostima' u Crkvi (ako sam upotrebio najbolji izraz...), jer moje je misljenje da su to sinonimi za iste duznosti, ali ne znam, mozda i nisam u pravu, razmisljam.... Smile

Povijesni izvori jednako tako govore da su dva gore spomenuta čovjeka
imali biskupski status- mada mnogi Protestanti tvrde da je takvo što
nepouzdan izvor smatrajući Sveto Pismo nadmoćnijim. Dok se možemo
složiti s ovom interpretacijom, postavljaju se daljnja pitanja: tko je
rekao da je Crkva podijeljena na "starješine" kada , za razliku od
đakona, njihova uspostava nije spomenuta u Bibliji?

Da, i sa ovim se slazem, ali mislim da postoji nekoliko zanimljivosti ovde. Prvo, ne smatram da moramo u formu kopirati apostolsku Crkvu, jer to (1) ni ne mozemo i (2) ne trebamo, prosto iz razloga sto bismo morali nositi, ne znam, sandale, pricati aramejski pre svega, zatim grcki itd itd itd. Mislim da istorijski kontext odredjuje i kako ce se nesto vrsiti (opet nemam boljeg izraza da opisem ono sto mislim, valjda me razumes...), ne moze se nase vreme poistovetiti sa njihovim. Da, treba dakako postojati odredjena hijerarhija (uzas bez toga!) a sad...Nemam pojma, da ne pricam unapred dok ne promislim sto i kako...

A sto se tice "staresina"-pa to su prezbiteri, samo sto se ne nazivaju tako. Bitna je sustina, duznost.

Budući da Irenej već na samom početku drugog stoljeća šalje
Magnezijancima pismo u kojem koristi Biblijske pojmove koje sam naveo
gore, možemo zaključiti da su apostoli, Crkveni Oci i današnja
Katolička Crkva u jednakom hijerarhijskom postavku.

Uh, taj Irinej je bas zanimljiv za istrazivati, no ne smatram ga nepogresivim, samo da znas, i siguran sam da je pogresio u nekim interpretacijama. Smile Ne mora ni najmanje znaciti da je bio u svemu u pravu, a razumem zasto su ga sledili oni nakon njega, cak i donekle razumem zasto je toliko pisao o svemu tome, samo opet mi se cini da nije dao hijerarhijsku postavku kakvu ti poentiras, glede Katolicke Crkve, nego pre je dao pravoslavnu, no trebam to vise istrazit.

Svejedno, lepa tema za razmisljanje u slobodno vreme... lol!

Pozdrav.

more_horiz
Pozdrav, sinke brate!

Riječ "episcopoi" doslovce znači "nadglednik", ali je u slavenskim
zemljama korištena riječ "biskup"- što do neke mjere oponaša grčki
original. Drugim riječima, "biskup" je prijevod riječi "episcopoi".

Da, tacno, slazem se sa ovim, samo i dalje ne znam odakle naziv "biskup", no nema veze. Smile

Kada to znamo, lako je shvatiti da Sveto Pismo govori o povijesnoj ulozi Timoteja i Tita unutar hijerarhije Rane Crkve.

Nisi me razumeo i nisam se ja najbolje izrazio. Ponavljam da razumem vas stav glede svestenstva, znaci ovo te pitam mimo toga: gde nalazis u Svetom Pismu da je Timotej bio episkop i Tit? Ovo te pitam prosto iz razloga sto se ne mogu setiti da li ima takvog texta (ne kazem da ga nema!!!), da su oni bili biskupi, to jest nadglednici ili episkopi, koji su bili nad ostalim da kaze 'duznostima' u Crkvi (ako sam upotrebio najbolji izraz...), jer moje je misljenje da su to sinonimi za iste duznosti, ali ne znam, mozda i nisam u pravu, razmisljam.... Smile

Povijesni izvori jednako tako govore da su dva gore spomenuta čovjeka
imali biskupski status- mada mnogi Protestanti tvrde da je takvo što
nepouzdan izvor smatrajući Sveto Pismo nadmoćnijim. Dok se možemo
složiti s ovom interpretacijom, postavljaju se daljnja pitanja: tko je
rekao da je Crkva podijeljena na "starješine" kada , za razliku od
đakona, njihova uspostava nije spomenuta u Bibliji?

Da, i sa ovim se slazem, ali mislim da postoji nekoliko zanimljivosti ovde. Prvo, ne smatram da moramo u formu kopirati apostolsku Crkvu, jer to (1) ni ne mozemo i (2) ne trebamo, prosto iz razloga sto bismo morali nositi, ne znam, sandale, pricati aramejski pre svega, zatim grcki itd itd itd. Mislim da istorijski kontext odredjuje i kako ce se nesto vrsiti (opet nemam boljeg izraza da opisem ono sto mislim, valjda me razumes...), ne moze se nase vreme poistovetiti sa njihovim. Da, treba dakako postojati odredjena hijerarhija (uzas bez toga!) a sad...Nemam pojma, da ne pricam unapred dok ne promislim sto i kako...

A sto se tice "staresina"-pa to su prezbiteri, samo sto se ne nazivaju tako. Bitna je sustina, duznost.

Budući da Irenej već na samom početku drugog stoljeća šalje
Magnezijancima pismo u kojem koristi Biblijske pojmove koje sam naveo
gore, možemo zaključiti da su apostoli, Crkveni Oci i današnja
Katolička Crkva u jednakom hijerarhijskom postavku.

Uh, taj Irinej je bas zanimljiv za istrazivati, no ne smatram ga nepogresivim, samo da znas, i siguran sam da je pogresio u nekim interpretacijama. Smile Ne mora ni najmanje znaciti da je bio u svemu u pravu, a razumem zasto su ga sledili oni nakon njega, cak i donekle razumem zasto je toliko pisao o svemu tome, samo opet mi se cini da nije dao hijerarhijsku postavku kakvu ti poentiras, glede Katolicke Crkve, nego pre je dao pravoslavnu, no trebam to vise istrazit.

Svejedno, lepa tema za razmisljanje u slobodno vreme... lol!

Pozdrav.

more_horiz
čini mi se da nitko ovdje nije odgovorio tko su kardinali. dakle, u katoličkoj crkvi postoji jedna temeljna jednakost, i temeljno opće svećeništvo svih vjernika. kad se u KC govori o vjernicima, misli se na sve članove od pape do zadnjeg djeteta, i svi oni imaju ista temeljna prava i obaveze. no postoji jedna funkcionalna podjela na kler i laike, naglašavam samo funkcionalna. kler čine zaređeni, a to su:đakoni, prezbiteri i biskupi. naziv svećenik pak, označuje prezbitere i biskupe zajedno. jedino biskupi imaju puninu sv.reda i apostolsko nasljedstvo u punom smislu, ovi ostali su njihovi "ovlaštenici". prvi među biskupima je papa, no ostali nisu tek njegovi zamjenici, nego punopravni pastiri. mnogi neznaju da je vrhovna vlast u KC ne samo papa, već i biskupski zbor u zajedništvu s njime i pod njegovim vodstvom, jednako tako, nije samo papa nezabludiv već i biskupski zbor pod ranije navedenim uvjetima.
kad smo rastumačili temeljnu strukturu Crkve, možemo prijeći na pojedine crkvene službe i titule, jer kardinali su samo biskupi, njihova prava se podudaraju s biskupskima. upozoravam katolike neka ne traže argumente za kardinalat u Objavi, jer on ne istječe iz nje, nego je crkvenog ustanovljenja.
povijesno, kardinali su skupina biskupa, prezbitera i đakona koji su u ranom srednjem vijeku pomagali papi. episcopi cardinales (stožerni biskupi) su bili 7 biskupa tzv.prigradskih biskupija, koje su graničile s Rimom, izravno su pomagali papi, a svaki dan u tjednu je jedan bio zadužen za bgoslužje u sv.Ivanu Lateranskom. presbyteri cardinales, njih 25, upravljali su posebnim crkvama u samom gradu, dok su diaconi cardinales, njih 7, vodili brigu o 7 crkvenih kotareva u gradu. kasnije su svi kardinali bili biskupi, tako je i danas, no ova simbolična podjela na biskupski, prezbiterski i đakonski red traje i danas. važnost im je porasla osobito kad su nakon sukoba s carevima dobili vlast izbora pape, jer je prikladnije to prepustiti izabranim biskupima nego državi. to im je glavna funkcija i danas, uz to što su glavni papinski savjetnici i pomagači. oni nisu glavni biskupi u nekoj zemlji, svaki biskup je potpuno nezavisan..mogao bih pisati još puno, ali zasad samo toliko.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply