Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Ko su kardinali?

power_settings_newLogin to reply
+5
Euro
Sinke
No Nick
crusader
Ruta
9 posters

descriptionKo su kardinali? EmptyKo su kardinali?

more_horiz
Najvisi ljudi Rimokatolicke Crkve,prvi do pape,su grupa kardinala.Biblija jasno kaze da je Krist u svojoj Crkvi postavio apostole,proroke,ev:confused: andjeliste,pastire i ucitelje(Efezanima4;11 ali nigdje ne nalazimo ni traga da je ustanovio grupu kardinala?Odakle oni u "kriscanstvu"?

descriptionKo su kardinali? EmptyRe: Ko su kardinali?

more_horiz
Kao prvo, svećenstvo je podjeljeno da djeluje u više funkcija. Tako,
prema njihovim zaslugama, dobivaju rankove. Ne može bilo koji svećenik
dogurati do kardinala. Postoje dekani, prečasni, podbikupi, biskupi,
nadbiskupi i konačno kardinali. Sve su to titule koje se ne dobivaju
lako, već se gleda na njihova djela, dobra djela. Najviši "kor"
kardinali u svojim skupovima uz dogovor imaju punomoć izmjeniti
pojedine stvake u katoličkim crkvama kao i utjecaj na različite
literature. Većinom drže se Vatikana. Ništa zlo, ako ste mislili.
Njihova riječ je glavna i ispravna! Hrvatska ima jednog heroja i to
blagopokojnog kardinala Alojzije Stepinca!

Ko su kardinali? 51stepinac

HIMAN ALOJZIJU STEPINCU:

PASTIRU DOBRI ALOJZIJE, VJERNI NAROD MOLI TE. SHRVANI SMO ŽIVOTOM,
PODARI NAS UTJEHOM. *BUDI HVALJENO, BUDI SLAVLJENO, BOŽJE IME PO TEBI!

* STAZOM ŽIVOTA TRNOVITOM, HODAO SI USPRAVAN. RASPETOGA SLIJEDIO - PONIZAN NEOKALJAN...

more_horiz
Crusader gdje se taj red svestenika nalazi u Svetom Pismu ili ste vi to dodali?
A sto se tice Alojzija Stepinca,svaka rijec je suvisna jer da je bio Bozjiji sluga i borio se za prava svakoga bica u NDH zasigurno bi poginuo od ruke zlikovca Ante Pavelica.Nasuprot cak je nasilno pokrstavao pravoslavce u to doba.Postavljanje kapelana u NDH vojci itd..........To samo otkriva sliku o vama kad vam je Alojzije Stepinac "blazen"i ponos.Ja o njemu ne zelim da diskutujem.

more_horiz
Zanimljivo....

more_horiz
No Nick ja ne shvatam sta je zanimljivo;kardinali ili Alojzije Stepinac?

more_horiz
Sve je zanimljivo, posebice to sto si kazala u vezi Stepinca, posto vidim "jedni ga hvale drugi zale", pa sta je istina od svega toga?

more_horiz
Brate No Nick pa zna se sta je istina,pa Alojzije Stepinac nije umro mucenickom smrcu zato sto se borio za prava srba,zidova,roma i ostalih,sto je bila njegova duznost i ja bih mu danas dala postovanje.Znamo dobro da je tadasnja Sveta Stolica dala svoj blagoslov nacictisckoj Njeamckoj,fasistickoj NDH i nacisti Musoliniju.Nije mi jasno brate kako to da neznas.Tolike evidencije,slike,spisi gdje se jasno vide veza papa,kardinala i ostalog svestenstva sa fasistima.Slike najbolje pokazuju,vidjljivi osmjeh osmjeh na licima kardinala prilikom prijateljskog susreta sa fasistima i zlikovcima.

more_horiz
Da se vratimo na kardinale,gdje god pokusavamo da nadjemo taj red u Svetom Pismo o njima ni traga.Nasuprto izvorno su kardinali bili grupa vodecih svecenika u drvnoj,paganskoj religiji starog Rima-davno prije dolaska kriscanstva.Brosura Tis is the Catholic Church(Ovo je Katolicka Crkva)koju su izdali"Kolumbovi vitezovi"(Katolicka omladinska organizacija u SAD.objasnjava.U drevno doba kardinali su bili vodeci rimski svecenici-njiohov naziv je izveden od latinske rijeci cardo-sarka (na vratima,stozer,pant)i odnosio se na kljcne clanove klera.Zbog caga su ti svecenici strog Rima povezivani s rjecju sarka?Ocito je da su bili svecenici Janusa,poganskog boga vratiju i sarki Janus je bio smatran "bogom pocetka,stoga je i januar ,pocetni mjesec rimskog (i naseg) kalendara nazvan po njegovom imenu

more_horiz
Ako ćemo razgovarati o Stepincu, možda bi trebali pitati Hrvatske Židove zašto već treći put šalju dokumentaciju u Yad Vashem da se kardinal Stepinac proglasi "Pravednikom među narodima" radi svoje požrtvovnosti i obrane Židova tijekom II. svjetskog rata.

Recite tim ljudima da Stepinac nije heroj- a mnogi od njih su ljudi koji su preživjeli holokaust- pa će reći tko je i što je u Vatikanu radio tijekom rata.

Vjerujem da bi film "Schindlerova lista" uvelike mogao rasvijetliti stanje Katolika tijekom Holokausta. Mislim da Schindler i Stepinac imaju mnogo toga zajedničkog, pa proučite povijest.

Što se tiče kardinala, radi se o višem sloju Biblijskih pojmova "epsicopoi" , "presbuteroi", "diakonoi"- često puta su se njihove odgovornosti miješale, primjerice Pavao sebe zove "diakonos" iako je u praksi imao viši čin u hijerarhiji- čin apostola.

Kardinalima se smatraju osobe koje danas savjetuju Papu i informiraju ga o činjenicama unutar svojih teritorija. Biblija jasno govori da postoje ljudi koji se smatraju stupovima vjere, na samom vrhu hijerarhije ( Galaćanima 2:9 ).

more_horiz
Izvini Sinke mi bi trebali da pitamo Isusa?Molim te da ne zirimo o njemu temu jer je to suvisno.
Ja sam Sinke nekada bila pristrasna majka kad su bili u pitanju moji sinovi ali hvala Bogu,to je promjenio i sada je Bog na prvom mjestu a kad pogrese i ne rade ispravno to cu priznati i necu traziti isprike za njihove postupke.

more_horiz
Ruta je napisao/la:
Da se vratimo na kardinale,gdje god pokusavamo da nadjemo taj red u Svetom Pismo o njima ni traga.Nasuprto izvorno su kardinali bili grupa vodecih svecenika u drvnoj,paganskoj religiji starog Rima-davno prije dolaska kriscanstva.Brosura Tis is the Catholic Church(Ovo je Katolicka Crkva)koju su izdali"Kolumbovi vitezovi"(Katolicka omladinska organizacija u SAD.objasnjava.U drevno doba kardinali su bili vodeci rimski svecenici-njiohov naziv je izveden od latinske rijeci cardo-sarka (na vratima,stozer,pant)i odnosio se na kljcne clanove klera.Zbog caga su ti svecenici strog Rima povezivani s rjecju sarka?Ocito je da su bili svecenici Janusa,poganskog boga vratiju i sarki Janus je bio smatran "bogom pocetka,stoga je i januar ,pocetni mjesec rimskog (i naseg) kalendara nazvan po njegovom imenu

Ovo je jedna od najapsurdnijih ideja koje sam imao prilike pročitati na ovome forumu.

Riječ "kardinal" potječe od latinske riječi" cardo", koja označava "nešto presudno". Sam pridjev "kardinalno" može se upotrijebiti i van religijskog konteksta- primjerice "kardinalni smjerovi" su Sjever, Zapad, Istok, Jug.

Ako i postoje ideje da su se čuvari na vratima zvali "kardinali" ( u što nisam previše siguran ), mora se uzeti u obzir da ime nisu dobili po vratima već po "cardu"- glavnoj ulici unutar Rimske arhitekture koja je, vrlo vjerojatno, završavala na vratima zidina.

ISPRAVCI:
"Knights of Columbia" nisu omladinska, već opća humanitarna organizacija, u skladu s time sumnjam da uopće postoji trakt "This is the Catholic Chruch". Vitezovi izdaju časopis "Columbia".

Janus nije božanstvo "početka" već "vremena" u rimskoj mitologiji.
Zašto baptisti prvi mjesec u godini zovu po poganskom božanstvu?

more_horiz
Ruta je napisao/la:
Izvini Sinke mi bi trebali da pitamo Isusa?Molim te da ne zirimo o njemu temu jer je to suvisno.
Ja sam Sinke nekada bila pristrasna majka kad su bili u pitanju moji sinovi ali hvala Bogu,to je promjenio i sada je Bog na prvom mjestu a kad pogrese i ne rade ispravno to cu priznati i necu traziti isprike za njihove postupke.

Ne širim temu- ispravljam netočne navode o Stepincu.

Što se tiče pogrešaka sinova- hvala Bogu da imaju brižnu majku koja zna svoje prioritete. Ne znam što u kontekstu ove diskusije znači "pitati Isusa", ali ne znam zašto Isus ne bi držao da pitate patnike holokausta o ulozi Katoličke Crkve.

more_horiz
Ne znam što u kontekstu ove diskusije znači "pitati Isusa", ali ne znam zašto Isus ne bi držao da pitate patnike holokausta o ulozi Katoličke Crkve.

Možda ti patnici ne mogu govoriti. Jer su pobijeni u Jasenovcu, Staroj Gradišci, Jadovnu, Starom Sajmištu, Pagu i ostalim ustaškim koncentracionim logorima.

No, ovo nije tema o Stepincu već o kardinalima !

pozdrav

Euro

more_horiz
Pišete bedastoće za kardinale. Izvlačite neke korijene riječi što je
nebitno, a niko ne piše o njihovom djelovanju, sve negirate. Isti ste
poput onih židova koji su mučili Isusa!

* Stepinac je bio mučen nekoliko puta, trovan olovom od strane kumunista.

(Kad bi se barem na ovaj forum zaletio neki svećenik, pa da vas vidim onda)

more_horiz
Euro je napisao/la:
Ne znam što u kontekstu ove diskusije znači "pitati Isusa", ali ne znam zašto Isus ne bi držao da pitate patnike holokausta o ulozi Katoličke Crkve.

Možda ti patnici ne mogu govoriti. Jer su pobijeni u Jasenovcu, Staroj Gradišci, Jadovnu, Starom Sajmištu, Pagu i ostalim ustaškim koncentracionim logorima.

No, ovo nije tema o Stepincu već o kardinalima !

pozdrav

Euro

Kao što sam već rekao, preživjeli Židovi iz holokausta te njihova djeca danas apliciraju dokumentaciju u Izrael da se Stepinac proglasi "Pravednikom u narodima" radi svojih zalaganja za Židove.

Ne znam što znači "pitati Isusa" u danom kontekstu, osim utvrditi istinu.
Ali o Stepincu možemo na drugoj temi, kao što si i sam rekao. Nemam problema s tom temom.

Zadnja promjena: ; uto 04 ruj 2007, 21:10; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
crusader je napisao/la:
Pišete bedastoće za kardinale. Izvlačite neke korijene riječi što je
nebitno, a niko ne piše o njihovom djelovanju, sve negirate. Isti ste
poput onih židova koji su mučili Isusa!

* Stepinac je bio mučen nekoliko puta, trovan olovom od strane kumunista.

(Kad bi se barem na ovaj forum zaletio neki svećenik, pa da vas vidim onda)

Iskreno, malo sam skeptičan u vezi te ideje. Komunisti su ga mogli jednostavno proglasiti izdajnikom zemlje i streljati- nije im trebalo nekakvo tajno trovanje.

more_horiz
Da li ce mi ko odgovoriti gdje se red kardinala nalazi u Svetom Pismu.Ali Crusader nije fer reci da pisem nesto bedasto,samo zato sto nemas odgovor?Jedno moras da znas da ja nemam nista protiv tebe i da su moja nastojanja samo da dodjemo do istine.Nekada je istina nezgodna i boli ali je moramo prihvatiti jer je ona ipak istina.U svakom slucaju Boziji mir.

more_horiz
U svetom pismu se ne spominju nikakvi kardinali. Ne razumijem, zašto
tako hladnokrvno podcjenjivati dužnosnike RK crkve i koji povod je toga
svega? Zbog čega nekima smetaju važne osobe?

* Ako se nešto ne spominje u Bibliji, značili odmah da ga treba
otpisati sa lica zemlje? Stvar je jednostavna: Papa, kao Petrov
nasljednik ima svoje pomoćnike diljem cijelog svijeta, ima svoje
asistente. Puno stvari za majku Crkvu vode upravo kardinali!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply