Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Vatikan: "Katolička crkva je jedina Kristova crkva&quot

power_settings_newLogin to reply
+6
Istina
DraganZ
Justin
Izrail
imhotep
Bhakti
10 posters

descriptionVatikan: "Katolička crkva je jedina Kristova crkva&quot EmptyVatikan: "Katolička crkva je jedina Kristova crkva&quot

more_horiz
Kongregacija za nauk vjere objavila je dokument pod naslovom 'Odgovori
i pitanja' koji se odnose na neke aspekte crkvene doktrine, a prema
kojemu je Katolička crkva jedina Kristova crkva, dok su sve ostalo
krščanske zajednice.

Prema tom tumačenju, Katolička crkva jedina je onakva kakvu je Krist
osnovao i kakva će ostati, dok se ostale kršćanske zajednice, kao
primjerice protestanti
, ne mogu nazivati Crkvom, a jedino pravoslavci
imaju nekih elemenata Crkve. Dokument
koji je potpisao pročelnik Kongregacije, kardinal William Cardinale
Levada, uz zahtjev i dozvolu pape Benedikta XVI., zasigurno će izazvati
polemiku. Sada se potvrđuje dokument Drugog
vatikanskog koncila 'Lumen Gentium' (objavljen 1963.), koji kao
'posebnu crkvu' spominje pravoslavne nacionalne zajednice, koje su
združene s Katoličkom crkvom po priznanju svećenstva i euharistije. Protestantske
zajednice ne mogu, tumači se, biti smatrane crkvama, jer ne predviđaju
svećenstvo i ne čuvaju na suštinski način sakrament euharistije.
Dokumentom
se želi ukloniti sva konfuzija i tumačenja koja su se nagomilala
godinama na teološkom horizontu, pa i u tumačenjima dokumenta 'Lumen
Gentium'. Naglašava se kako jedino Katolička crkva ima sve elemente
koje je uveo Isus.
Tumači se da i
pravoslavci, koji su zadržali neke od tih elemenata, nisu crkvom
nasljednicom Isusovih temelja, jer ne priznaju primat Pape, Petrova
nasljednika. Ipak pravoslavne nacionalne zajednice zavrijeđuju ime
Crkve, ali uz pridjev 'posebne' Crkve, te mogu, kako se navodi, biti nazivane 'Crkve sestre Katoličkih posebnih crkava'.

Izvor: http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti/svijet/20070710_20900.php?ar=public&dateid=1184079992)

descriptionVatikan: "Katolička crkva je jedina Kristova crkva&quot EmptyRe: Vatikan: "Katolička crkva je jedina Kristova crkva&quot

more_horiz
da čujem komentare (ja ću se suzdržati, barem neko vrijeme)

descriptionVatikan: "Katolička crkva je jedina Kristova crkva&quot EmptyRe: Vatikan: "Katolička crkva je jedina Kristova crkva&quot

more_horiz
a ništa, drago mi je da su braća pokazala svoje pravo mišljenje o nama ostalima... skok u srednji vijek to stari

more_horiz
Budući da očekujem novu moderatoricu koja će pristići na forum ja ću sačekati njen komentar.

Wink

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
Budući da očekujem novu moderatoricu koja će pristići na forum ja ću sačekati njen komentar.

Wink

Na koju novu moderatoricu mislis,kako to da uvijek prije znas nego mi sami,a uostalom tebi je, dobro poznato da ovakve stvari,mozes staviti u sobicku za raspravu...lol! lol! </BLOCKQUOTE>

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Wink

ovo me podsjeća na ono "ne želim iskazivati dok ne dođe moj odvjetnik"

more_horiz
imhotep je napisao/la:

Pa je more se i tako reći.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
imhotep je napisao/la:

Pa je more se i tako reći.

Izrail,mislim da nije lijepo ovako se ponasati na ovom forumu,nemoj provocirati nikoga i nista,jer postoje pravila.lol! obred lol! </BLOCKQUOTE>

more_horiz
Pa Dina draga koga sam isprovociral sad.
Daj mi objasni?
Eto molim te natenane.
Samo odgovorih Impotepu kak je i on rekel.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
Pa Dina draga koga sam isprovociral sad.
Daj mi objasni?
Eto molim te natenane.
Samo odgovorih Impotepu kak je i on rekel.

Izrail,STOP,STOP kaj tebe brine nova moderatorica?U svojoj kuci smo svoje gazde,a uostalom,sto ti znas sto se desilo s starom moderatoricom,nego zelis sniziti kvalitetu foruma,s ovakvim primjedbama,a informacije znas da ce se moci dobiti.Mjenjaj taktiku i li mjenjam ja,sad je dosta,ipak nije fer,prema ovom forumu s tvoje strane,a ako obavljas takvu vrstu posla provocirati nas,to je nesto drugo,mi to vrlo lako napravimo, i vratimo istom mjerom,i to lancano.Mislis mi smo debelokozsci i po nama se moze,jos uvijek kao baba imam 3 stapa .lol! Brrrr,kao si me razocarao,a bio si ovdje moj miljenik,i uvijek sam te stitila.......</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Eto ja tražio objašnjenje a ti obred
Ništa ne kužim.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Vatikan: "Katolička crkva je jedina Kristova crkva&quot P

<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
Eto ja tražio objašnjenje a ti obred
Ništa ne kužim.

Nas dvoje se dobro,vec na forumu poznajemo,da s ovakvim tonom ne razgovaram,i objasnjenje ces dobiti,kad za to bude vrijeme,ali staru moderatoricu Noemi,na tvoju veliku zalost nismo ZAMJENILI,ali ona moderatorica -koju ti spominjes i ja se mozemo lako zamjeniti,pa ti je moj pravni lijk,idemo krotko i smjerno,s Vatikan: "Katolička crkva je jedina Kristova crkva&quot Birds_Woodpecker_3_prv Kristom naprijed,i ne spustati,jedni drugome,jer zivot je prekratak,da bi ga proveli u glupostima i podpikavanjima.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Pa ovaj dokument nije ništa novo... KC je oduvijek tvrdila da samo ona ima puninu Božje objave i da je ona jedina prava Kristova Crkva.

Možda je samo sada papa osjetio potrebu da to svima jasno stavi na znanje...

A ne kužim zbog čega...

Čini se da Katolici namjerno počinju bockati Protestante, govoreći da protestantske crkve nisu CRKVE u pravom smislu te riječi... Ne znam što žele postići time..

Ali htio bih samo istaknuti dvije važne biblijske istine ovdje:

1. Crkva nije ORGANIZACIJA, nego ZAJEDNICA VJERNIH.
2. U posljednje vrijeme CRKVA će biti PROGONJENA.

Stoga, ako tvrdimo da je KC jedina prava Kristova Crkva, postavljaju se dva pitanja:
1. Po kojem kriteriju? Biblijskom?
2. Tko će ju progoniti, kad je toliko moćna i velika?

Tu postoje i drugi problemi. Na koji način Katolici pokušavaju dokazati da su oni jedina prava Kristova Crkva? Hvataju se za svoje porijeklo, za pedigre, je li tako? Međutim, po toj logici nema nikakvog razloga da Pravoslavnu Crkvu iz toga isključuju. Gdje je kriterij po kojemu su Pravoslavci "posebna Crkva"? Koji je to kriterij? Jer, oni imaju isto porijeklo kao i KC! Samo što se Pravoslavci nisu htjeli pokoriti rimskom episkopu, kad se ovaj počeo uzdizati iznad ostalih...

Ali ovo su sve vrlo stara pitanja.

KC se poziva na povijest. Međutim, povijest je jedan od glavnih pokazatelja njezinog pravog karaktera.

KC je uvijek htjela biti prva, glavna, JEDINA PRAVA, itd. A taj cilj je postizala KRVAVIM putem.

Ne znam što KC pokušava sada učiniti ovim dokumentom, ali ne vidim ni jedan plemeniti razlog za ovakvo uzdizanje sebe iznad ostalih.

Što KC želi reći svijetu? Što želi ovime postići? Ustala je i rekla: "Ja sam jedina prava i svi mi se trebate pokloniti".
Drugi korak bi mogao biti: "Onaj tko mi se ne pokloni, bit će bačen u peć ognjenu".

To je jedini logični nastavak.

more_horiz
Bhakti je napisao/la:
Tumači se da i
pravoslavci, koji su zadržali neke od tih elemenata, nisu crkvom
nasljednicom Isusovih temelja, jer ne priznaju primat Pape, Petrova
nasljednika. Ipak pravoslavne nacionalne zajednice zavrijeđuju ime
Crkve, ali uz pridjev 'posebne' Crkve, te mogu, kako se navodi, biti nazivane 'Crkve sestre Katoličkih posebnih crkava'.

Izvor: [url=http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti/svijet/20070710_20900.php?ar=public&dateid=1184079992)
http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti/svijet/20070710_20900.php?ar=public&dateid=1184079992)[/quote[/url]]

E bas vam hvala...stvarno smo se bili uplasili pre ovoga, ha,ha...znaci zavredjujemo ime Crkve, e pa bas vam hvala, otkada ste otpali 1054g. ne prestajete sa sablaznima, naovotarijama, krivoverjem ovo je samo jos jedno u nizu ispoljavanje arogancije prema pravoslavnima, verovatno po inerciji tolike zahuktale masinerije zvane vatikan.

more_horiz
hehe, imate pravo i čast da se nazovete sestrinskim crkvama Very Happy
žao mi je što nitko na ovoj temi od braće katolika ne komentira, valjda svi čekaju odvjetnika ili što. ali poslije se ne bi trebali žaliti da ste ugroženi na ovom forumu

more_horiz
imhotep je napisao/la:
hehe, imate pravo i čast da se nazovete sestrinskim crkvama Very Happy
žao mi je što nitko na ovoj temi od braće katolika ne komentira, valjda svi čekaju odvjetnika ili što. ali poslije se ne bi trebali žaliti da ste ugroženi na ovom forumu

Upućujem i na druge topice gdje je ova tema redovno praćena i komentirana uz priloge i zvučne vijesti.Naglasio sam da vjernici nisu bili pripremljeni za taj dodatni sadržaj posebno za dodatna relativiziranja kardinala Kaspera koji pokušava zadržati dva kolosjeka - ekumenski i Koncilski kako bi prikazao da je ekumenski put zaobilaženja priznavanja primata rimskog biskupa, apostolske sukcesije i sakramenata gotovo nemoguć i da bi upravo to zaolbilaženje uspjeh ekumene udaljilo u nedogled, kako bi zatim naglasio da se radi o dva tipa crkve što u svome smislu nije izraženo kao mogućnost priznavanja protestantskim crkvama status crkve u kojoj živi Kristova crkva - to je prigovor Berlinskog biskupa Hubera predsjedavajučeg evangeličkog njemačkog savjeta u jučerašnjem prigovoru kardinalu Kasperu.Huber je ustvrdio da za svjesne protestante ta relativizacija o dva tipa crkve - nema neku sudbinsku vrijednost koja bi utjecala na dramatiziranje oko protestantskog identiteta.Huber smatra da je zaobilaznica prepreka koju su postavili katolici - normalna, dok katolici smatraju da precizniji kriteriji u Dokumentima unapređuju dijalog..No činjenica je da protestanti gledaju na katolicizam danas povoljnije nego u prošlosti..Sve više prevladava mišljenje da razlike o važnim pitanjima nisu tako velike i da samo malo više popuštanja od strane protestanata može dovesti do boljih odnosa sa Rimom.Jedan dio protestanata je sklon prihvatiti mišljenje da je katolička crkva u prošlosti oklevatana i da se ta šema klevete prenosi..Takvi smatraju da je nepravedno današnju Rimsku crkvu procjenjivati prema strahotama iz prošlosti i očekivati ponavljanjje strahota..Mislim da priznanje katoličke crkve o njenim pogreškama u prošlosti nije dovoljno izraženo ni u dokumnetima ni među vjernicima.Bilo bi dobro to popraviti, možda je sada prilika da se to učini.To je apel vremena.Katolici to ne mogu zaobiči.No to priznanje ne treba uvjetovati promjenom odnosa prema primatu papstva iako se o tome može razgovarati..No Dokumnet kongregacije za nauk vjere je u katoličkom vjerništvu shvaćen kao ohrabrenje odricanja prava protestantskim crkvama na Kristovu baštinu crkve - Mi smo crkva vi niste, kažu katolici u narodu..Odgovr, i mi smo crkva, je jeka koju treba obrazložiti i povjesno i djelatno što je dosta teško u pučanstvu koje je nedovoljno upoznata sa poviješću crkve..Zato bi u tom smjeru trebalo od Vatikana očekivati nove dokumente koji bi relativiziranjem tvrdog katoličkog stava otvorilo put u reforme koji bi doveli do obogaćivanja kriterija boljih odnosa prema protestantskoj strani.Nadam se da će to biti povezano sa političkim potezima Amerike i Europe.Europa konačno mora krenuti iz pat pozicije prema svojim korjenima koji su još puni rana . Te rane nisu samo na katoličkom tijelu već i na protestantskom..Možemo li nositi rane jedni drugima radi iscjeljenja?Pokušati ih barem razumjeti u korjenu krivnje ne samo doktrinalno već i politički, socijalno, ekonomski, kršćanski..Ako subraći odričemo sukcesivnost zar to ne boli Krista?Kako je dao ključeve tako ih može i uzeti ako ih koristimo na štetu spasenja!Umjesto da razvezujemo - svezujemo, umjesto da svezujemo - razvezujemo i tako umjesto bijelog lanenog platna punog Kristove pravednosti tkamo grubu krvavu crkvenu tkaninu koju Kristova nevjesta ne može nositi jer je umrljana krvlju duša kojima smo odrekli spasenje jer se nisu vratili katoličkoj crkvi ili nisu izašli iz nje po našim mjerilima i tumačenjima proročanstava..
Mislim da prigovor o nejavljanju katolika na ovu temu nije osnovan.Papino uputstvo za dijalog o tim pitanjima koja se tiču ekumenskih dijaloga usmjereno je na podizanje dijaloga sa psihološke razine na stručnu i kulturološku kako bi se izbjegle nesuglasice kod nekontrolirane iskrenosti.Vjernici trebaju iskazati što misle ali nastojati da ne povrijede drugu stranu u dijalogu zajedničkog traženja najboljih rješenja..Kao što postoji zajednički dio među kršćanima tako postoji u tom zajedničkom dijelu i zajedničke zablude i predrasude..Trebamo zanti da mnoštvo iskrenih kršćana služe prema svjetlosti koju imaju u nastojanju uvećanja duhovnog znanja i vrlina..

more_horiz
Prvi put na izaiji95 filmovi iz Vatikana:
Link

more_horiz
Pa mnoge druge Crkve od pentekosnih do karizmatskih misle da su oni jedini ispravni, pa zasto onda nebi i Katolici....

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply