Kažeš da Židovi nemaju zajedništvo s Petrom, "Kristovim nasljednikom". Međutim, zaboravljaš da je Petar i sam bio Židov. Toliko toga Katolici izostavljaju... Toliko toga zanemaruju i toliko toga prikrivaju, a uzmu jednu jedinu riječ ("ključevi") iz Biblije, te ju protumače onako kako njima paše i to im je cijela biblijska podloga za doktrinu o apostolskom nasljeđu.
Ne razumijem što se izostavlja, gdje se nalazi dokaz o nasljedstvu crkvenih službi krvnom linijom? Mi vrlo jasno u sv. Pismu vidimo da, kad apostoli uvode nove službe, čine to polaganjem ruku i zazivom Duha Svetoga, prema osobama koje ne moraju biti ni u kakvom krvnom srodstvu (nego naprotiv – krvno, tjelesno nasljedstvo starog saveza je predznak i navještaj duhovnog nasljedstva novog), upravo onako kao što Crkva to čini danas. A u vezi ključeva:
Brate Caesare, taman da se postaviš na glavačke, ti nećeš u tom tekstu (Mt 16:18-19) nikad moći pronaći ono što Katolici tvrde da u njemu piše!
Ne samo da se ne mogu složiti s ovom ocjenom, nego štoviše držim da je potpuno kriva, i da je nauk o Petrovom primatu (a također posljedično tome i nezabludivosti) potpuno dokaziv već samo ovom perikopom promatranom zasebno, a nekmoli razmatranjem kompletnog novozavjetnog svjedočanstva, kao što ćemo sada vidjeti.
Dotičemo se drugog ključnog pitanja u našoj debati i mislim da bi ovdje trebalo prikazati potpunu egzegezu čitavog odlomka da bi se uvidjelo o čemu je zapravo riječ i sa kojom uvjerljivošću Isus zajedno sa čitavom prisutnom simbolikom progovara o Petrovom primatu, no ovdje ću nastojat samo u kratkim crtama iznijeti glavne točke. Pročitajmo najprije cijeli odlomak:
13Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: "Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?" 14Oni rekoše: "Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka." 15Kaže im: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?" 16Šimun Petar prihvati i reče: "Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga." 17Nato Isus reče njemu: "Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. 18A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. 19Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima."
(Mt 16, 13-19 )Prvi motiv – dolazak u Cezareju Filipovu, grad koji se ni na jednom mjestu više ne spominje u evanđeljima. Može nam djelovati neobično činjenica da se ovako važan događaj – prva ispovijest učenika o Isusovom identitetu i obećanje ključeva kraljevstva nebeskog Petru, odvija na jednom relativno beznačajnom lokalitetu, no pogledamo li malo dublje u pozadinu cijele priče, uvidjet ćemo jednu zanimljivu simboliku. Naime, spominje se blizina grada, a poznato je da kod Cezareje Filipove postoji masivna stijena, gdje bismo pouzdano mogli smjestiti ovaj događaj na način da se uklapa u kontekst, kada Isus Petra proglašava stijenom. No, prije toga primijetimo da nitko od učenika nije posve siguran u Isusov identitet – kao što vidimo, svašta se o tom priča. Jedino Petar, kome je dano otkrivenje s neba da je Isus Krist, Sin Božji. I na temelju toga otkrivenja, Isus ga proglašava stijenom na kojoj gradi svoju Crkvu, Crkvu koju vrata paklena neće nadvladati – dakle neće nikad otpasti od vjere i time zavoditi ljude u propast, niti će ikad nestati sa zemlje, i obećava mu ključeve kraljevstva nebeskog, kao simbol prvenstva vlasti u Crkvi, kojima će svaka njegova odluka donesena na zemlji, vrijediti i na nebu – dakle biti pod vodstvom Duha Svetoga, i Božjim jamstvom kao ispravna. Objašnjenje značenja ključeva kao simbola vlasti nalazimo kod proroka Izaije:
''…i pozvat ću svoga slugu Elijakima, sina Hilkijina. 21Obući ću mu tvoju haljinu, tvojim ću ga pojasom opasat', tvoju ću mu vlast predati u ruke te će biti otac žiteljima jeruzalemskim i kući Judinoj.Metnut ću mu na pleća ključ od kuće Davidove: kad otvori, nitko neće zatvoriti, kad zatvori, nitko neće otvoriti.''
(Iz 22, 20-22)A zatim i u Otkrivenju, sa jasnom uputom o moći vlasti ključeva koja dolazi od samoga boga, a predana je Petra da upravlja zemaljskom Crkvom:
''I anđelu Crkve u Filadelfiji napiši: "Ovo govori Sveti, Istiniti, Onaj koji ima ključ Davidov i kad otvori, nitko neće zatvoriti; kad zatvori, nitko neće otvoriti''
(Otk 3,7)Dakle, samo iz ovog odlomka, vrlo jasno iščitavamo činjenicu: Petrovog primata, i Petrove nezabludivosti u pogledu donošenja definitivnih odluka u svojstvu uloge koju mu je Isus predao. I da se ne bismo samo ovdje zaustavili pa nekoga natjerali na misao da o tom pitanju više ništa ne piše u Bibliji (iako bi i tada ovi argumenti bili jednako valjani), obratimo pažnju na ostale činjenice koje će nam upravo iz konteksta ukazati na neprestano isticanje Petrovog prvenstva u Crkvi i među apostolima:
1. Petrovo ime spominje se najviše puta u Bibliji (195 puta, slijedeći je Ivan čije ime se spominje samo 29 puta)
2. Petar se pri nabrajanju apostola uvijek spominje prvi
(Mt 10,1-4; Mk 3,16-19; Lk, 6, 14-16; Dj 1,13) i apostoli se u nekoliko navrata navode kao ''Petar i njegovi drugovi'', učenici, odnosno apostoli
(Lk 9,32; Mk 16,7; Dj 2,37; 5,29 ).
3. Petar prvi među apostolima ispovijeda vjeru u Krista
(Mt 16,16; Mk 8,29; Iv 6,69 )4. Petar više puta govori u ime apostola
(Mt 18,21; 19,27; Mk 11,21; Lk 7, 40-50; 8,45; 12,41; Iv, 6,68 ), prvi istupa u dramatičnim situacijama
(Mt 14, 28-32; 17, 24-27; Mk 10, 23-28 ) i predvodi apostole u izboru Judinog nasljednika
(Dj 1,15)5. Petar izgovara prvu propovijed
(Dj 2, 14-40), prima prve obraćenike u Crkvu
(Dj 2, 37-41), čini prvo čudo
(Dj 3, 6-7), nameće prvu kaznu
(Dj 5, 1-11) i provodi prvo izopćenje
(Dj 8, 18-23)6. Petar dobiva izravnu objavu od Boga o primanju pogana u Crkvu
(Dj 10, 9-16; 46-48), predvodi prvi opći sabor u Jeruzalemu
(Dj 15), te izriče prvu dogmatsku odluku
(Dj 15, 7-11) 7. Isus prije muke moli za Petra da ustraje u vjeri kako bi učvrstio svoju braću
(Lk 22,31-32)8. Isus se Petru prvome ukazuje
(Lk 24,34; 1 Kor 15,5)…i nikako ne zaboravimo - ključni trenutak u kojem Isus Petru nakon trostruke zakletve vjernosti oprašta trostruko zatajenje, potvrđuje primat i predaje pastirsku vlast nad čitavim Božjim narodom na zemlji:
“Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: "Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?" Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim." Kaže mu: "Pasi jaganjce moje!" Upita ga po drugi put: "Šimune Ivanov, ljubiš li me?" Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim!" Kaže mu: "Pasi ovce moje!" Upita ga treći put: "Šimune Ivanov, voliš li me?" Ražalosti se Petar što ga upita treći put: "Voliš li me?" pa mu odgovori: "Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim." Kaže mu Isus: "Pasi ovce moje!"
(Iv 21, 15-17)Tko ovim činjenicama može odoljeti i još uvijek tvrditi kako Petrov primat nema temelja u Bibliji – neka mu je sa srećom.
Jasno je da papstvo (u pravom smislu riječi) nije postojalo prije 5. stoljeća
Kao što smo utvrdili, vjerska istina Petrovog primata jasno je dokaziva sv. Pismom, a jednako tako i Predajom Crkve, i utoliko je ona istinita, unatoč tome što se služba Petrovog nasljednika u svim svojim ovlastima ne očituje toliko izričito (kao što je primjerice, danas slučaj) već u prvim stoljećima, i taj slučaj moramo pridržati postupnom profiliranju vjerskih istina, kao što je slučaj u mnogim ostalim pitanjima. Poput trinitarnih i kristoloških pitanja, oko kojih su se vodili dugotrajni sporovi, i ako smo spremni u tom dijelu prihvatiti valjanost načela postupnog razvoja oko shvaćanja dogme, ne postoji razlog zašto bi ovdje bilo ikako drukčije.
a episkopat nije postojao prije 2. stoljeća.
Neće ići, služba episkopa (= nadglednika, = biskupa) vrlo se jasno očituje već na stranicama Biblije
(Dj 20,28; 1 Tim 3,1; Tit 1,7 ). Štoviše, ovog trenutka tvrdim da je moguće iščitati i dokazati iz triju pastoralnih poslanica sv. Pavla, da biskupi Timotej i Tit imaju iste ovlasti upravljanja i naučavanja koje su predane apostolima, i iste ovlasti koje imaju današnji biskupi Katoličke crkve, čime bismo mogli staviti konačnu točku na ovo pitanje. No, o tom kasnije.
A kad želi ohrabriti svoje apostole, kaže li ikad da im ostavlja Petra, koji će ih uputiti u svaku istinu? Nikad ga ne spominje. Niti jednom. Umjesto toga, kaže da će im ostaviti Duha Svetoga, koji će ih uputiti u svaku istinu (Ivan 16:13). Ne kaže čak ni da će Duh uputiti najprije Petra, ni da će Petra najviše uputiti, nego da će ih sve uputiti jednako.
Apsolutno, kao što stoji u Pismu:
"Šimune, Šimune, evo Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću."
(Lk 22, 31-32)Dakle Petar je nakon poslanja Duha Svetoga zadužen da učvrsti vjeru svoje braće apostoli, a isto tako i ostalih vjernika. I to ne nekakvog hrabrenja ili bodrenja (što može svatko učiniti), nego posve specifičnog I budući da je molitva Isusa kao savršenog pravednika, savršeno djelotvorna, mi znamo da se ona i ispunila, i zato vidimo da kasnije Petar predvodi prvu Crkvu, dobiva prvu izravnu objavu, i svojim je autoritetom službeno proglašava na Jeruzalemskom saboru. Pritom je, naravno, Duh Sveti pokretačka snaga koja vodi Petra, a Petar instrument, službenik Božji preko kojeg Bog izvodi svoja djela na način kako je zamislio.
Na temelju Biblije, kao ni na temelju povijesti, nigdje ne vidimo da je Petar bio priznat za vođu od strane apostola i crkve općenito. Ne možemo ga vidjeti kao onoga koji je vrhovni autoritet po pitanju vjere i morala, ne možemo ga vidjeti kao onoga koji štiti svoju crkvu od hereze.
Naprotiv, titula sustarješine ostalim starješinama koji si pridržava pravo opominjanja
(1 Pt 5, 1-4), kao i situacija na Jeruzalemskom saboru i u životu prve kršćanske općine u Jeruzalemu, daje nam do znanja da Petru pripada vrlo posebna vlast unutar apostolskog zbora. Primijetimo da Petar na saboru prvi ustaje među apostolima, proglašuje doktrinu, nakon čega slijedi muk kao znak prihvaćanja. Ista je situacija i dan danas u Crkvi, Petrov nasljednik je onaj koji ima konačnu riječ u vezi presude, a nasljednici apostola (biskupi) to potvrđuju, proglašuju i izlažu u svojoj biskupiji.
Mnogi spisi iz perioda od 1. do 5. stoljeća govore da su Pavao i Petar osnovali crkvu u Rimu, te da su obojica tamo mučena. Ali ovi spisi ne kažu da je Petar ostao u Rimu i postao tamo biskupom. Ustvari, Irenej tvrdi da su obojica, Pavao i Petar, napustili crkvu u Rimu nakon što su ju osnovali. "Catalogus liberianus" (354. god.) tvrdi da je Petar proveo 25 godina u Rimu kao biskup. Međutim, povijesno je sasvim jasno da u to vrijeme biskup još nije postojao. Uostalom, uvijek je mudrije vjerovati starijim izvorima, pa to i činimo. Nadalje, na temelju povijesnih izvora, možemo biti puno sigurniji da je Petar bio u Antiohiji, nego u Rimu. Ne bi li stoga Antiohijski biskup imao veće povijesno pravo tražiti da posjeduje navodni Petrov supremat, nego rimski biskup, ako se to pravo temelji na mjestu gdje je Petar vršio svoju službu?
Naravno, Petar i Pavao osnovali su mnoge crkvene općine, no ipak su za svoje nasljedstvo u službi ostavili u mjesto njihovog posljednjeg prebivališta, a to je Rim. Poslušajmo uostalom što o tom pitanju piše Irenej:
''Budući da bi bilo preopsežno u ovakvom svesku nabrajati [apostolski] slijed u svim crkvama, zbunit ćemo sve one koji na bilo koji način, bilo iz samodopadnosti ili oholosti, ili pak slijepila i opake namisli, sabiru drugdje nego je to određeno, ukazujući ovdje na slijed biskupa u najslavnijoj i najstarijoj Crkvi svima znanoj, a koju su utemeljili i ustrojili dvojica najslavnijih apostola, Petar i Pavao, one Crkve koja posjeduje Predaju vjere nama proslijeđenu pošto su je ljudima navijestili apostoli. Sa tom Crkvom [rimskom], zbog njezinog nadnaravnog podrijetla, moraju biti u skladu sve Crkve, svi vjernici čitavog svijeta, i u noj su svi vjernici zadržali apostolsku Predaju. Blaženi apostoli [Petar i Pavao], pošto su osnovali i sagradili Crkvu [rimsku], predali su službu biskupstva Linu. Pavao spominje ovoga Lina u poslanici Timoteju [2 Tim 4,21]. Njega je naslijedio Anaklet, a nakon njega, treći nakon apostola, za biskupstvo je odabran Klement. On je vidio blažene apostole i upoznao ih. Moglo bi se reći da je još slušao odjek njihovog propovijedanja i imao njihovu Predaju pred očima. Ali ne samo on, jer su postojali još mnogi koji primiše poduku [u vjeri] od apostola. U Klementovo vrijeme, nemala razmirica pojavila se među braćom u Korintu, Crkva iz Rima poslala je vrlo energično pismo Korinćanima, opominjući ih za mir i obnovu vjere… Tog Klementa naslijedio je Evarist… a sada, za dvanaestog nasljednika biskupstva [u Rimu] izbor je pao na Eleuterija. Ovim redom, po apostolskom nauku prenošenom u Crkvi, propovijed istine stigla je sve do nas.''
(Protiv krivovjerja, 3, 3, 2-3).
Kad je uopće Katolička Crkva nastala? Je li nastala u prvom stoljeću?
Katolička crkva koja danas tvrdi da je nepogrešivi autoritet po pitanju vjere, nije nastala prije 4. stoljeća. Prema tome, o kakvom "apostolskom nasljeđu" mi uopće govorimo? O kakvom autoritetu?
Jest. Nastala je dan Pedesetnice i svoje supstancijalno jedinstvo zadržala je po apostolskom nasljeđu sve do danas. Ova činjenica, kako u Irenejevo vrijeme tako i danas, zbunjuje mnoge duhove koji su više voljni radije samodopadno se uzdati u vlastite sposobnosti u pronalaženju prave istine, nego prihvatiti Isusov poziv da svoje nedoumice kažemo Crkvi, koja će onda po vlasti od Boga povjerenoj uspjeti dati konačan (i točan) odgovor na naše pitanje.