drugi dio:
Feba piše ali ne objašnjava smisao pomoćnice Adamu, osnovu smisla smisao pomoći u odosu na zakon vjećnog života tj. svetost:
Zbog čega je Bog stvorio Evu? Da bude pomoćnica Adamu. Različite uloge iako su muškarac i žena jednako vrijedni
.
Justin vidi u ženinoj drugoj ulozi opasnost - mogućnost pobune:
Sestro, ja pokušavam shvatiti što to znači da su muškarci i žene ISTI?
Kako možemo biti baš ISTI? Ako smo ISTI, u čemu smo onda uopće različiti? Ako imamo iste uloge, što imamo različito? Zar je jedina razlika između muškarca i žene to, što žene rađaju, a muškarci ne rađaju? Zar bi žene i muškarci trebali u životu imati potpuno iste uloge, potpuno iste poslove raditi, potpuno jednake uloge imati u obitelji, u društvu i u crkvi? Ako je tako, u čemu se onda oni NADOPUNJUJU? Zar je jedini trenutak kada se muškarac i žena nadopunjuju onaj, kad vode ljubav? Zar ćemo svu razliku između muškarca i žene svesti na spolni odnos?
Psiholozi usuglašeno tvrde da su muškarci i žene jako RAZLIČITI, te da se NADOPUNJUJU. Kažu da žene i muškarci razmišljaju DRUKČIJE, da koriste drukčije dijelove mozga pri razmišljanju. Žene imaju od Boga danu ulogu da PRIPADAJU muževima. Evu je Bog DAO Adamu, da mu bude "pomoćnica. Žene imaju potrebu da PRIPADAJU svome mužu. Žena treba "poštivati svog muža", jer je "muž glava žene" (Efežanima 5:22-23), a muž ima ulogu da "voli svoju ženu kao svoje vlastito tijelo" (Efežanima 5:28 ). Doista, tako je bilo zamišljeno. Eva je doista bila dio Adamovog tijela, na neki način, jer je stvorena od njegovog rebra. I doista, ako bio ju volio, Adam bi na neki način volio svoje vlastito tijelo! Nije li divna ova Božja usporedba? Bog je Evu mogao načiniti na drukčiji način, mogao je stvoriti posebno Adama, posebno Evu - na taj način bi pokazao da su oni potpuno ISTI, zar ne? Međutim, Bog je stvorio prvo Adama, a onda Evu od njegovog rebra. Ali to nije sve. Onda je Bog rekao da će "čovjek ostaviti oca i majku i prionuti uz svoju ženu" (Postanak 2:24; Efežanima 5:31). Zašto nigdje u Bibliji ne piše da će ŽENA ostaviti oca i majku i prionuti uz muža? Zato što je muškarac taj, koji treba osnovati novu obitelj, tako je to Bog zamislio. Muškarac treba biti "glava" nove obitelji. Iako danas u svijetu imamo "muških tetkica" više nego ikad u povijesti čovječanstva, ipak je Božja zamisao za čovjeka bila da muško "pita"!
A žena treba pristati da bude njegova pomoćnica.
Doista, glupo je misliti da su muško i žensko ISTI. Kad bi imali iste uloge, tko bi onda trebao "pitati", odnosno tko bi koga trebao zaprositi? Zašto je bezvezno da ženska "pita"? Zato što bi na taj način ona bila DOMINANTNA. Međutim, Bog nas je stvorio s tim "instinktom", ako se hoćemo tako izraziti, koji nam govori da je muškarac onaj, koji treba voditi razgovor, koji treba voditi rasprave u obitelji, koji treba voditi biblijska proučavanja, i slično. Ne znači to da uvijek sve mora biti "po njegovom". Treba postojati pošteni i razumni DOGOVOR. Ali netko mora voditi raspravu. Netko mora voditi proučavanje. Htjeli mi to ili ne, uvijek će u obitelji netko morati VODITI. Bog je tu ulogu dao muškarcu, a ne ženi. A to što su se današnje žene pod utjecajem raznih "ženskih prava" i "feminističkih pokreta" previše razbahatile, pa misle da su ISTE kao muškarci - to sve više nalikuje na ženski pokušaj da "svrgne" muškarca s vlasti i da ona počne voditi glavnu riječ. Drugim riječima, žene danas više nego ikad pokušavaju BITI MUŠKO. A to, drage moje, ide protiv svakog prirodnog (Božjeg) zakona.
Drage žene, vi ćete biti najslobodnije onda, kad prihvatite onu ulogu koju vam je Bog već pri stvaranju svijeta namijenio. Dokle god se bunite protiv uloge majčinstva, brige za kuću, te dokle god ste nepokorne muževima i tvrdoglave - vi ćete biti NESRETNE i nezadovoljne.
To vam je jednostavno
zakon.
To vam je jednostavno
zakon.!- kaže Justin,
Hajde Justine objasni taj Zakon, a prvo ga cijelog citraj odnosno ekspliciraj, molim Te..Znači - kada je žena svećenik to nam je bezakonje?!
Molimo dokaze.
Bakhti reagira:
evo ja sam muško, ali ja jednostavno ne mogu prihvatiti da su žene u podređenom položaju spram muškaraca. slažem se da smo različiti (fala Bogu, to svaki dan iskusimo, zar ne?), ali biti različit, ne znači i biti podređen.
i otkud stalno to da je žena pomoćnica mužu? sve se okreće oko muških! zašto ne bi muž bio pomoćnik ženi? odnosno, zašto normalno ne bi i jedan i drugi bili pomoćnici jedan drugome, i isto tako glava jedan drugome? nije istina da u obitelji netko mora voditi glavnu riječ. znam mnoge parove koji savršeno funkcioniraju jer se zasnivaju na DOGOVORU, a ne nečijem vođenju u vezi.
svi vi pametnjakovići koji govorite o ženskoj podređenosti muškarcima, probajte se zamisliti u ženskoj koži, pa se zapitati biste li i onda isto govorili.
Zatim:
Bhakti je napisao/la: |
svi vi pametnjakovići koji govorite o ženskoj podređenosti muškarcima, probajte se zamisliti u ženskoj koži, pa se zapitati biste li i onda isto govorili. |
Feba:
Ja jesam žena, supruga i majka i uopće nemam problem prihvatiti da je moj suprug glava kuće. Mi sve rješavamo dogovorom ali je njegova zadnja. I puta puta se pokazalo da je tako bilo ispravno. Znalo je par puta biti da sam ja u pravu a on ne. Kada sam se bunila i zahtjevala svoje "pravo", a suprug pristao, uopće nije bilo blagoslova. Međutim, kada sam predala sve Bogu, On je promjenio suprugovo mišljenje i bilo je blagoslova.
Ovo sam napisala mada je to totalno off topic ali većina postova na ovoj temi su ionako off.
Što se tiče ženskog propovijedanja u crkvi, nemam ništa protiv ukoliko žena propovijeda i uči žene i djecu. A glavni doktrinalni smjer zajednici trebali bi davati starješine koje su sposobne podučavati. Tako Pismo kaže.
U smjeru traženja odgovora na pitanje o biblijskoj doktrini i teologiji pastorstva žene imamo neke rezultate na adresi većeg iskustva i istraživanja u Americi :
http://www.adventistsaffirm.org/article.php?id=102pogledajte na toj adresi - vrlo vrlo zanimljivu knjigu i dokumente koji objašnjavaju odnos uloge i poretka i njihovoj vezanosti za stvaranje o kojima je pisao Justin:
Mi vjerujemo da je Bog već na samom početku stvorio Adama i Evu s različitim ulogama/funkcijama.
Biblija kaže: "Na svoju sliku stvori Bog čovjeka,na sliku Božju On ga stvori:muško i žensko stvori ih." (Postanak 1:27)
Također malo dalje kaže:"Kad je Bog stvorio čovjeka, napravio ga je na priliku svoju: stvorio je muško i žensko." (Postanak 5:1-2)
Dakle, muško i žensko je stvoreno "na sliku Božju". Međutim, kako to razumjeti? Zar ne postoje
spolovi i u životinjskom svijetu? Ovdje Biblija ne želi reći da je Bog stvorio
spolove na Božju sliku.
Biblija želi reći da je Bog stvorio muško i žensko, dvije osobe koje su
jednako vrijedne, koje trebaju
djelovati kao jedna osoba, ali koje u isto vrijeme
imaju različite uloge. TO znači da su stvoreni na "sliku Božju".
Postoje li različite uloge unutar Svetog Trojstva? Naravno da postoje. Svaka osoba unutar Trojstva imala je drukčiju ulogu, već od stvaranja svijeta. Tri osobe Svetog Trojstva imale su različite uloge i u planu čovjekovog spasenja - Biblija nam kaže da je Bog Otac "glava Krista" (1. Korinćanima 11:3). Pročitajmo cijeli taj redak:
"Ali hoću da znate da je Krist glava svakome čovjeku, da je čovjek glava ženi i da je Bog glava Kristu."Znači li ovo da je Bog Otac VEĆI od Boga Sina? Nipošto. Znači li, dakle, da je muškarac VEĆI od žene? Ni u kom slučaju.
Oni samo imaju različite uloge, baš kao što unutar Svetog Trojstva postoje različite uloge i ravnopravnost u isto vrijeme. Tako tome dodaje Aladin:
Covek je stvoren na sliku Boziju, dok je jos zena bila u njemu. Kada je zene bila izvadjena iz njega, ona je bila stvorena na sliku svog muza. Zena nije stvorena u Pismu direktno na sliku Boziju, vec covek dok je u pocetku bio musko i zensko u sebi, a to je bio Adam. To potvrdjuje i Pavlova poslanica Korincanima.
I. Korincanima 11:7.
Ali muž ne treba pokrivati glave, jer je slika i slava Božja, a žena je slava
muževlja.
Dakle, uopste ne pokusavam omalovazavati sestre a podici muskarce na neko visoko mesto, kao sto vecina ovog foruma misli. Ali sam ubedjen da su moderni trendovi i feminiziam jako uticali na ucenja mnogih crkava, pa stoga jednostavno pokusavaju sve prilagoditi sadasnjim trerndovima koji su u svetu. Ali mi ne bi trebali da gledamo na to, vec samo na Rec.
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org
Pogedajmo ovu knjigu koja obuhvata doktrinalne dokaze adventističke crkve
sa stranice
:
http://www.adventistsaffirm.org/article.php?id=102Otpadnik iskreno pita:
Da li je moguce, da je do greha zena bila ravnopravna sa muskarcima, ali od greha pa do sada ona to vise nije, jer ne moze biti? Jer to ne moze postici? Da li je greh, greh preko koga je srusila muskarca, oborila ga i ponizila do prasine zla, ostao kao posledica od koje se zena u telu greha nikada nece potpuno isceliti, osim u trenu preobrazenja i duhovnog obnovljenja?
Greh, i njegova posledica usadio se kao zaraza u sud zene, slabiji sud i ona vise nije u stanju da ravnopravno na istom nivou kreira i upravlja bez muskarceve pomoci zivotnim prilikama od velike, boznaske vaznosti?
Ne cini li vam se, da su ovo interesantna pitanja?
Osvrt i stav Lapillusa:
Di ste vi otišli od teme propovijedanja žena.
Sve ove statistike su vrlo smiješne.
Meni je smiješno kada vidim naslov u novinama da žene rade manje prekršaja u prometu od muškaraca, i onda kažu:
Muškarci 25 prekršaja učinjenih u sat vremena
Žene 2 prekršaja učinjena u sat vremena.
I sve to stoji, ali se nitko ne zapita u kojem postotku su u prometu zastupljene žene, u kojem muškarci. Koliko je muškaraca profesionalnih vozača, a koliko žena, i td, i td, i td.
Statistike, statistike.
Bog je stvorio čovjeka i dao mu da obrađuje vrt. (netko to shvaća doslovno, netko kao metaforu. Svejedno kako tko shvaća, poruka je ista.)
I kasnije mu je dao družicu, pomoć jednaku njemu.
Ona je zavedena od zmije, pa je njega navela na grijeh.
ON je ODGOVORAN jer je Bog NJEMU DAO ODGOVORNOST ZA VRT. Nije ona odgovorna. Ona je odgovorna za svoj grijeh, on za njihov zajednički grijeh.
I nakon toga, Bog ih izbacuje i određuje im "kaznu". Ljudi, čovjek, koliko je griješan još je više pojačao ženin grijeh i postoji čitava povijest gorkog ponašanja prema ženama od strane muškaraca.
Dolaskom Krista i spasenjem po njemu, Bog vraća onaj osnovni poredak. ON je odgovoran za "vrt", ONA je njegova pomoćnica JEDNAKA njemu.
Dakle, po VRIJEDNOSTI ON i ONA su JEDNAKI.
Po ULOZI ON je ODGOVORAN, ona mu je POMOĆNICA.
Iz svega toga poizilazi i postupanje i NJEGA i NJE u Crkvi.
ON je ODGOVORAN i ima "upravljačku" ulogu, ali time je i ODGOVORAN.
Biti muškarac u kući, u društvu, u Crkvi znači biti i imati odgovornost, a ne "lupanje šakom po stolu".
On je taj koji PRVI daje ljubav njoj. Ako je odnos muškaraca i žene opisan odnosom Krista i Crkve i obrnuto, onda je Krist taj koji koji je sebe dao za Crkvu, a ona mu ljubav uzvraća slušajući ga i slijedeći njegovu Riječ.
To je uzajamni odnos ljubavi i poštovanja.
Kada to prenesemo na propovijedanje, tada dio propovijedi ili da kažem govorništva u Crkvi koji ima UČITELJSKI karakter pripada njemu, dio propovijedanja ili govorništva u Crkvi koji ima karakter OHRABRIVANJA, raznih iskustava, poticanja na dobro pripada I njoj.
Učiteljski dio propovijedanja je dio koji VODI, USMJERAVA i slično. Zato pripada onome tko je odgovoran.
On također ima odgovornosti. Npr u braku, ima dio koji će lakše učiniti on i dio koji će lakše učiniti ona. No za svaki propust u braku, pa čak i onaj koji je učinila ona i dio je njenig "zaduženja" u braku odgovoran je ON.
Pa sad nek se ON 8kojem pripadam i ja) busa u prsa i hvali svojim "poglavarenjem".
Bolje je i meni i svima koji su ON da kleknu i mole se za Božje proviđenje i vodstvo da budu dostojni imati nju i voditi.
Pošto malo muških shvaća svoju ulogu ovako, Biblijski, zato i postoje sva zla u brakovima, društvu i Crkvi.
Nije problem u NJOJ, već u NJEMU.
On nije na sliku Božju.
Ovo je moje mišljenje.
To nastojim živjeti u svojem braku.
Ljubiti ženu kao što je Krist ljubio Crkvu i sebe dao za nju.
Nakon toga, Crkva (supruga) uzvraća jednakom ljubavlju i poštovanjem.
Ne očekuj ako nisi dao. A da ti daš, prvi, to Bog od tebe očekuje.
Isto tako je i u Crkvi.
Poštuj je i ljubi i biti će svaka žena nemjerljiv blagoslov u Crkvi.
Bio ti svećenik, pastor ili stariješina ili "samo" vjernik.
Ojašnjenje Lapillusa:
Posljedice koji su dobili Adam i Eva nisu na temelju TKO JE PRVI ZGRIJEŠIO nego na temelju ULOGE koju im je Bog namijenio.
Bog je čovjeka Adama postavio u vrt da ga obrađuje i čuva. Kasnije je načinio ženu pomoćnicu jednaku njemu.
Kasnije je načinio ženu pomoćnicu jednaku njemu.
Radi se u ULOGAMA njih dvoje. Da je Adam i prvi zgriješio posljedice bi bile iste. Adam ima odgovornost, i za vrt i za Evu.
Tome je i razlog što ljudi naslijeduju Adamov grijeh. Tome i je razlog što je Krist novi Adam.
Također se radi i o redosljedu stvaranja.
Mislim da u Korinćanima piše da je žena ek (izvor) od muškarca, a muškarac je dia (kroz) ženu.
Ako ću grubo reći: muškarac je izvor od kojeg život dalje nastaje, žena je sredstvo po kojem život dalje nastaje.
Djeluje grubo kada se ovako kaže, ali oboje su jednaki u Božjem planu. Jednako vrijedni.
Ovo što ti pretpostavljaš u svojem tekstu: Da je Adam zgriješio kao Eva - i On bi prošao kao Ona - zena bi mu bila gospodar..Kužiš?
Zašto ne kužiš da je i Adama ćekala ista sudbina kao i Evu da je on bio na mjeso Eve i poslušao zmiju..,
dogodilo bi se SAMO da je Eva stvorena kao prva i kao odgovorna, a Adam kao pomoćnik njoj.
Onda bi vjerojatno muškarci rađali jer bio oni imali ek (izvor) u Evi.
Da li se što promijenilo po pitanju svećenstva žene ?:
Lapillus:
Muž/muškarac nije ženi gospodar ako su oboje u Kristu.
Novi zavjet i Krist ipak su nešto izmjenili. Tko je u Kristu nema više poredak grijeha iposljedice grijeha koje su nastale nakon pada.
Tko je u Kristu novi je stvor.
Nakon Krista vlada NOVI ZAVJET u kojem su grijesi oprani Njegovom krvlju.
Vjerujem da je krv Kristova dovolja da opere grijeh.
Dakako, onome tko vjeruje u njegovu iskupiteljsku žrtvu. Tko to ne vjeruje, njemu još vrijedi poredak nakon pada Adama i Eve.