Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Vino Babilonsko - što je - teološki precizno?

power_settings_newLogin to reply
+8
hrvoje hrki
ILIJA
Ruta
tomahowk1
No Nick
moki72
Izrail
Sinke
12 posters

descriptionVino Babilonsko - što je - teološki precizno? EmptyVino Babilonsko - što je - teološki precizno?

more_horiz
Druga anđeoska poruka u Otkrivenju 14,8 glasi:
"Za njim eto drugog anđela koji govori:"Pade, pade Babilon, veliki koji vinom gnjeva i bluda svojega opi sev narode"
Prepoznajemo li sadašnji Babilon?
Poruka iz Otkrivenja 18,2 ponavlja poruku iz Otkrivenja 14,8 sa snažnijim pozivom koji govori o duhovnoj iskvarenosti Babilona..
Od vremena Abela i Kaina na svijetu plamte vatre vjerske netolerancije i progona..Drevni Babilon je tip velile - globalne konfederacije vjerskog otpada i netolerancije koja je radikalna u svojim zahtjevima kontrolirana savjesti..
Vrhunac moći i slave Babilon je ostvario pod Nabukodonozorom..Glinene pločice navode kako su Nabukodonozor i njegov otac Nabopalasar obnovili Babilonsku kulu koja je predstavljala spasenje..
"U to vrijeme mi Marduk zapovijedi da sagradim kulu Babilonsku, koja je vremenom postala slaba i pala u zapuštenost; naredio mi je da čvrsto utvrdim njene temelje na grudima podzemnog svijeta, a njeni šiljati tornjevi trebaju stremiti ka nenesima" -Nabopalasar
"Čvrsto sam odlučio podignuti vrh E-temen-an-ki da bi bio rival nebu"

Gotovo svaka kršćanska denominacija ima svoju varijantu analize Babilonskog vina gnjeva i bluda..Mnogi reformatori su ubijeni zbog odbijanja vina Babilonskoga..Jesu li se vremena promijenila..Kao da jesu..protestantizam više nije hrabar ići dalje i razgolititi vino Babilonsko..

Idemo analizirati , što držite da je to vino Bbailonsko i zašto...
Imaš li u svojoj čaši vina babilonskoga ili ga vidiš više u čaši koju drži druga ruka a s njom "ekumeniziraš..." ili odbijaš ekumeniziranje..?
Tko objektivno poznaje vino babilonsko da bi njegovo znanje imalo silu poziva iz Otkrivenja 18,2..?Da se vino ne može prepoznati Bog ne bi uputio poziv za izlazak iz Babilona!
Držim da onaj koji ga prepoznaje - u svom je vjerskom ophođenju sa Kainovcima - potpuno predan na spasenje babilonaca..Ne svađa se s njima, ima strpljenja, spreman je žrtvovati se za oslobođenje sužanja iz Babilonskog sužanjstva...jer ga štiti Nebo...

Vino Babilonsko - što je - teološki precizno? 32-42Vino Babilonsko - što je - teološki precizno? 32-88Vino Babilonsko - što je - teološki precizno? 32-4

http://www.demond.de/chor/Mitschnitte/haendel-messias/04%20-%20www.uni-chor.de%20-%20Haendel%20-%20Messias%201-%20No.%203%20Coro%20Denn%20die%20Herrlichkeit%20Gottes%20des%20Herrn%20wird%20offenbaret.mp3
abraham

Zadnja promjena: ; pon 28 svi 2007, 20:59; ukupno mijenjano 1 put.

descriptionVino Babilonsko - što je - teološki precizno? EmptyRe: Vino Babilonsko - što je - teološki precizno?

more_horiz
Ne razumijem baš previše "ekumeniziraš ili odbijaš ekumenizaciju". Može malo bolje objašnjenje?

descriptionVino Babilonsko - što je - teološki precizno? EmptyRe: Vino Babilonsko - što je - teološki precizno?

more_horiz
abraham je napisao/la:
..Mnogi reformatori su ubijeni zbog odbijanja vina Babilonskoga..Jesu li se vremena promijenila..Kao da jesu..protestantizam više nije hrabar ići dalje i razgolititi vino Babilonsko..

Pa mislim da su najbolji razgolićavatelji bili farizeji.
I u hramu bi gledali na grešnike s mislima "Hvala ti što nisam takav"
Ipak Isus kaže ne tako nego "Oprosti meni grešniku"
Mislim da je prvi znak opijenosti babilonskim vinom to kad počnemo samo gledati druge a sebe ništa.
A da je vino babilonsko na djelu vidljivo je i po tpme što niti jedna denominacija nije potpuno samokritična.
Svatko bi htio da ne bude prvi i da ne kaže što ne valja u njegovoj denominaciji.
Ja sam nastojao ne biti opijen i javno iznosim ono što smatram nevaljalim u svojoj denominaciji, poput ponašanja nekih po pitanju Međugorja itd.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
abraham je napisao/la:
..Mnogi reformatori su ubijeni zbog odbijanja vina Babilonskoga..Jesu li se vremena promijenila..Kao da jesu..protestantizam više nije hrabar ići dalje i razgolititi vino Babilonsko..

Mislim da je prvi znak opijenosti babilonskim vinom to kad počnemo samo gledati druge a sebe ništa.
A da je vino babilonsko na djelu vidljivo je i po tpme što niti jedna denominacija nije potpuno samokritična.
Svatko bi htio da ne bude prvi i da ne kaže što ne valja u njegovoj denominaciji.
Ja sam nastojao ne biti opijen i javno iznosim ono što smatram nevaljalim u svojoj denominaciji, poput ponašanja nekih po pitanju Međugorja itd.

sa ovim se Izrael potpuno slazem,svatko treba u svojoj domeni,napraviti najbolje.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Ne razumijem baš previše "ekumeniziraš ili odbijaš ekumenizaciju". Može malo bolje objašnjenje?

Poziv u Otkrivenju 18,4 sigurno računa na prepoznavanje "Duha" lažnog jedinstva koje je ekumeniziranjem po principu redukcije obnovljenih istina usmjereno na preopznavanje autoriteta Rima kako bi se odbacio antibabilonski ekumenizam koji na osnovu Božje Riječi prepoznaje Babilonsko vino i u svojoj kući - denominaciji nastavlja trezvenu reformaciju disociranjem lažnog od istinitog. Antibabilonski reformizam kao sila istinskog Duha Kristove molitve iz Ivana 17 pokazuje svoj teološki i doktrinarni argument na osnovu biblijskog pentakostalizma koji u sadašnje vrijeme prepoznaje Babilonsko vino u svakoj sredini.
Anđeo koji obasjava Zemlju u velikoj sili - Otkrivenje 18 je upravo pokret antibabilonskog ekumenizma koji upozorava na opasnosti ekumenizma koji primjenjuje princip spojenih posuda - svih kršćanskih denominacija kako bi se u prelijevanju postigao isti nivo sadržine i isto njezino značenje - u prepoznavanju jednog zemaljskog autoriteta na osnovu kompromisa..
Dakle , Biblija razlikuje ekumeniziranje opijanjem vinom bluda i ekumeniziranje protiv vina bluda - putem fundamentalnog pentakostnog reduciranja laži od istine radi ne-sudjelovanja u Babilonskim grijesima.
Ovdje možemo govoriti o adventističkom pentakostalizmu - pokretu koji se pridružuje pokretu iz Otkrivenja 14,6-12 glave.
No vino je toliko izmješano da je disocijacijom gotovo nemoguće odvojiti istinu od laži..Bolje je Novo vino za nove mijehove, koje je ono "staro" vječnoga saveza, vino Isusa Krista - vino koje je svjedočanstvo krvi u Duhu Svetom za opravdanje vjerom koje pripravlja nove mjehove kako bi obavili posao ujedinjenja u jutru probuđenja kada se Babilon do kraja urušava - ne ljudskom rukom već udarcem Kamena s Neba..U adventizmu se spojnica Otkrivenja 14,6-12 i Otkrivenja 18 nije mogla ispunjavati zbog neprimjenjivanja Kristovog antilaodicijskog programa kupovanja zlata žeženog u ognju..Taj otpor odbacivanju mlakosti imao je strah od kritike temelja formalizma kao smrtne opasnosti za živoz crkve..Doktrina odbacivanja mlakosti bila je apstraktna, no ona je u svim svojim fazama -
konkretna..Tu je reformacija koja se nastavlja - nova pedesetnica koju Bog inicira kako u adventističkoj crkvi tako i izvan nje u svim crkvama te će se spojiti pokret iz Otkrivenja 14,6-12 sa odzivima iz drugih denominacija na osnovu posljednjeg izlijevanja Duha Svetog.Tu spojnicu nazivam antibabilonski pentakostalizam - i antibabilonski ekumenizam..
abraham
Za sve, poslušajmo:
http://www.demond.de/chor/Mitschnitte/haendel-messias/19%20-%20www.uni-chor.de%20-%20Haendel%20-%20Messias%201%20%20-%20No.%2012%20Coro%20Chor%20Ehre%20sei%20Gott%20in%20der%20Hoehe.mp3
još i Hosana:
http://www.demond.de/chor/Mitschnitte/Bach_H-Moll-Messe_Osanna_in_excelsis_Nottuln011200.mp3

more_horiz
Izrail je napisao/la:
abraham je napisao/la:

Amen:
http://www.demond.de/chor/Mitschnitte/haendel-messias/32%20-%20www.uni-chor.de%20-%20Haendel%20-%20Messias%202+3%20%20-%20Chor%20Coro%20ultimo-%20Amen..mp3
idemo dalje
abraham

more_horiz
Dakle, da probam ja sad....

Načelno govoreći, čini mi se da diskurs koji upotrebljavaš promiče formu elitističkog intelektualizma ( što nije pogrešno- diskurs nije problem ) ali forma ne podržava sadržaj. Naime, automatskim formiranjem svojeg stava prema Biblijskom citatu Otkrivenja 18:4 nisi dosljedan ekumenskoj definiciji koja ne traži doktrinalno mijenjanje niti jedne denominacije da bi ista bila u skladu s teologijom Katoličke Crkve. Naime, protestantske su denominacije u stanju hereze po Katoličkoj teologiji te ih je nemoguće prihvatiti u zajedništvo s Katoličkom Crkvom dok dotične ne formiraju prihvatljiv nauk. U skladu s time, Božje sluge ( u tvojoj interpretaciji ) ne mogu izaći iz nečeg što se zove ekumenizam jer on nije nikakva službena organizacija niti "grad".

Naime, ekumenistički nauk, koji se uglavnom ravna prema definicijama Edmunda Schlinka, uopće ne spominje teološko/doktrinalne promjene već zajedništvo svih Kršćanskih Crkvi. Ne razumijem po kojem sustavu je baziran tvoj argument da je ekumenizam Katolički pokušaj doktrinalnog ujedinjenja Protestantizma- dakle i Pentakostalizma- s Rimom kada glavnu riječ vodi protestantski teolog.

Iskreno, čini mi se da u duhu ranih reformatora smatraš Rim bludnicom iz Otkrivenja, ali za tu raspravu potrebni su vantematski dokazi koje nisi iznio- drugim riječima ad hoc formiraš aksiom da Otkrivenje ima kontekst kojeg ne uspijevaš održati. Dok poštujem tvoje mišljenje, ne razumijem gdje se isto razlikuje od ostalih teologa i mislilaca čija nauka ne prelazi barem minimum empiričke zadovoljštine - tvoja ideja o antibabilonskom pentakostalizmu nije loša, ali se ne razlikuje od tisuća i tisuća Biblijskih interpretacija koje bi tvoja razmišljanja smatrala smrtonosnim zavodničkim laganjem koje će ljude odnjeti u pakao - a da se dotične osobe koje tako misle pozivaju na svoju formu ekumenizma te svoju ideju o Bibliji.

U skladu s razvojem civilizacije, uspijeli smo dokučiti ideju liberalizma- i dok se ne slažem s Francisom Fukuyamom da je politički ustroj završio svoju evoluciju te da ne možemo formirati djelotvorniji sustav od liberalne demokracije- držim da je ekumenizam neka vrsta globalne pojave koja nije negativna- i ne radi se o nekakvoj teološkoj misli koliko o slobodi religije i međusobnom pomaganju različitih kršćanskih Crkvi i denominacija.

Drugim riječima, ekumenizam nije toliko teološko pitanje jer se ne radi o učenju već načelu. Apsurdno je možda citirati Voltairea, ali sloboda govora i tolerancija su ipak nešto za što se valja boriti. Naravno, već je u antici bilo prosvjeda protiv demokratskog ustroja jer se smatralo da "hiperliberalizam" daje jednaka prava i seljaku i Aristotelu ali mislim da nije sve u tome i da ekumenska strana demokracije treba biti ohrabrivana. Dapače, mislim da je ekumenizam prilično opravdan protestantskom etikom, ali nisam ekspert za nju pa neću ulaziti.

Dakle ponavljam: ekumenizam nije nekakav "inter-faith", neka nova religija, već načelo zbližavanja različitih kršćanskih Crkvi.

Te u skladu s time, nisam baš siguran da se isti može formirati nečim doktrinalnim kao što je direktno davanje konteksta Biblijskom citatu Otkrivenje 18:4 .

more_horiz
Prije no odgovorim bratu Sinkeu na gornji post navest ću citat iz današnje homilije pape Benedickta XVI o odnosu bogatih prema siromašnima u Južnoj Americi - Brazilu..i o tamošnjim uzrocima izlaska iz katoličke crkve ..:
[size=12]Moje osobno iskustvo uvijek potvrđuje Biblijsku istinu o sudbinskim posljedicama poštenja vladara za život naroda.
Mnoštvo je tragedija moglo biti ublaženo da su ljudi vlasti bili pošteniji i vjerniji Bogu.Ne samo poštenje u odbacivanju srebroljupstva već i poštenje prema svim moralnim kršćanskim vrijednostima - posebno vrijednostima koje proizilaze iz uvažavanja zlatnog pravila činjenja i spiritualnosti..
Dopala mi se stoga izjava pape Benedickta XVI iz Njegove jutarnje homilije koju ću djelomično citirati na ovome mjestu kao i na topicu o poštenju političara u Razno.Pokušajte čitati Njegovu homiliju bez predrasuda o antikristovskoj zavjeri, pokušajte je uklopiti u povijesni problem rješavanja pitanja siromaštva i odnosa bogatih u crkvi prema siromašnima..Bogati imaju veliki utjecaj na odnos prema evangelizacijama i svojim nekršćanskim ponašanjem prema bijedi nanose štetu u usmjerenju pogleda moćnika prema Kristu..Kada moćnici odbacuju Krista tada narod pada u depresiju - izlazi iz crkve i odlazi prema boljoj ponudi utjehe..:
Papa Benedict XVI:
" ...I tamo gdje je nazočna “istinska bijeda” i “nejednakost u razdiobi dohotka”, treba “sve sagledati sa stanovišta dostojanstva čovjeka, koja nadilaze jednostavnu igru ekonomskih faktora”. “Nužno je u političkoj i poduzetničkoj klasi obrazovati istinski duh istine i poštenja”, rekao je Papa brazilskim biskupima.

Nema, dakle, potrebe za objašnjenjima koja bi polazila od realnih društvenih odnosa, a kamoli za njihovom revolucionarnom preobrazbom. “Prava revolucija dolazi samo kroz svece, samo od Boga”, naglasio je Benedikt XVI u Săo Paulu, na početku brazilskog boravka, indirektno polemizirajući i s marksistima i s “teologijom oslobođenja”. Jedina revolucija je, dakle, metanoia; permanentno obraćenje, a ne permanentna revolucija - krajnje je jednostavna poruka Benedikta XVI, neprovjeriva i utoliko genuino vjerska, jer je suština vjere da ne ište dokaze."
Na kontinentu gdje živi više od polovine svih katolika, gdje je Crkva u krizi i prema broju svećenika s obzirom na broj vjernika i prema broju vjernika koji iz nje bježe u druge oblike vjerovanja, gdje je golem jaz između silnog bogatstva malobrojnih i duboke bijede mnogih - Benedikt XVI je ovih dana predstavljao Crkvu voljnu da taži i duhovnu i materijalnu glad čovječanstva, ali okrenutu nadasve Nebu. Crkvu koja poručuje vjernicima da idu Kristovim putevima, da nude jedni drugima Boga kao milosrdnu ljubav, koju je Benedikt XVI stavio u naslov svoje prve enciklike Deus charitas est./iz Jutarnjeg lista/

Pogledajte razliku između permanentnog obraćenja i permanentne revolucije.Tu sam činjenicu zastupao više godina.Nešto od toga sam našao u potezima i životu Račana.
Može li po Vašim mišljenjima biti permanentnog obraćenja koje bi dovelo do blagostanja uvažavanja Krista?
Držim da je papa pozvao bogate na otrežnjenje od vina Babilonskoga kako bi zaustavio njihov negativni utjecaj na usmjerenje pogleda siromašnih na Krista..Bogati - opijeni vinom bluda kvare vjeru siromašnih kvarenjem evangelizacije..
Već ovdje možete uočiti značajan faktor prepoznavanja nebiblijski učenja u odnosu prema siromašnima i njihovoj vjeri u Krista.Ekumena koja samo ekumenizira bez kritike nebiblijskih doktrina o odnosu prema siromašnima ne može računati na jedinstvo kršćana..I ekumena treba biti usmjerena na metanoju,
na permanentnu revoluciju obraćenja - na istinsko obraćenje i napuštanje lažnih doktrina koje su dovele do bluda babilonskog..
Biblijsko uvažavanje Krista je zaista veliko blagostanje kao i punina Duha o kojoj govori papa.Upravo se punina Duha nalazi u središnjici moga diskursa o Otkrivenju 18,1-7.
Slična kritika subjektivnih snaga Europe koje otklanjaju Krista od naroda pomoću politike zapošljavanja može se uputiti i europskoj demokraciji..
Svi bi kršćani mogli pokazati Kristovska djela vjere kada bi imali Kristovu vjeru - i protestanti i katolici i ortodoksi i inokosnici..Nebiblijski praktičan odnos prema siromašnima je posljedica opijenosti srebroljupstvom koja proizilazi iz neobraćenja odnosa prema opravdanju vjerom i opravdanju vjerom i djelima..Kojom vjerom vjerujemo?Biblijskom -Kristovom - koja ima djela, ili, vjerom bez djela, mrtvom vjerom - opijenom vinom bluda..?
Antibabilonska ekumena - ekumena po Svetome Duhu koji prepoznaje vino i razlikuje istinu od laži...

abraham[/size12]

more_horiz
Držim da je papa pozvao bogate na otrežnjenje od vina Babilonskoga kako bi zaustavio njihov negativni utjecaj na usmjerenje pogleda siromašnih na Krista..Bogati - opijeni vinom bluda kvare vjeru siromašnih kvarenjem evangelizacije..
Već ovdje možete uočiti značajan faktor prepoznavanja nebiblijski učenja u odnosu prema siromašnima i njihovoj vjeri u Krista.Ekumena koja samo ekumenizira bez kritike nebiblijskih doktrina o odnosu prema siromašnima ne može računati na jedinstvo kršćana..I ekumena treba biti usmjerena na metanoju,

Ne razumijem što bi značilo "nebiblijske doktrine o odnosu prema siromašnima". Misliš valjda na Teologe Oslobođenja i Marksiste? Reci mi, da ne pišem odgovor ako sam krivo interpretirao tvoja razmišljanja. Kakva bi trebala biti politika prema siromašnima da bi bila "biblijska" kada Djela Apostolska navode jednu politiku ( zajedničko vlasništvo) , a Poslanice Pavla drugu ( "altruistički kapitalizam", pa čak i robovlasništvo ? )

Slična kritika subjektivnih snaga Europe koje otklanjaju Krista od naroda pomoću politike zapošljavanja može se uputiti i europskoj demokraciji..

Na koju "politiku zapošljavanja" misliš?

more_horiz
Prije odgovora o nebiblijskim doktrinama o odnosu prema siromašnima kao i o politici zapošljavanja pročitajmo zapažanje Đurđice Ivanišević Lieb iz Glasa Koncila od prošle godine :
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_zapazanja.html?broj_ID=8623
a isto tako i ovaj članak: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_vjeronauk.html?broj_ID=2189
Zatim encykliku Rerum novarum pape Lea XIII i encikliku o radu pape Ivana Pavla II
kako bismo uočili činjenicu da odnos katoličke crkve glede odnosa siromašnih i bogatih.:
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_vjeronauk.html?broj_ID=612
Glede teologije oslobođenja slažem se djelomično sa stavom :
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_interview.html?broj_ID=5609
a više sa :
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_teoloski.html?broj_ID=2224

Nebiblijske doktrine o siromaštvu i bogatstvu su one koje ne pozivaju na uvažavanje Kristovog odnosa prema siromašnima
i na njegov način ublažavanja bijede..Pogledajmo također Jakovljevu poslanicu..
Katolička i Evangelička crkva u Njemačkoj na primjer stalno prigovaraju političarima nedostatak uvažavanja kršćanskih vrijednosti u politici zapošljavanja - koja ne razgrađuje jaz između bogatih i siromašnih niti uvećava moć radnika na sigurnost zapošljavanja...

Zadnja promjena: ; pon 14 svi 2007, 17:56; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
abraham je napisao/la:
Prije odgovora o nebiblijskim doktrinama o odnosu prema siromašnima kao i o politici zapošljavanja pročitajmo zapažanje Đurđice Ivanišević Lieb iz Glasa Koncila od prošle godine :
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_zapazanja.html?broj_ID=8623
a isto tako i ovaj članak: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_vjeronauk.html?broj_ID=2189
Zatim encykliku Rerum novarum pape Lea XIII i encikliku o radu pape Ivana Pavla II
kako bismo uočili činjenicu da odnos katoličke crkve glede odnosa siromašnih i bogatih.:
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_vjeronauk.html?broj_ID=612

Tu je potrebna i deklaracija o oslobođenju od siromaštva koju mislim da je trebala potpisati i Hrvatska...
Nebiblijske doktrine o siromaštvu i bogatstvu su one koje ne pozivaju na uvažavanje Kristovog odnosa prema siromašnima
i na njegov način ublažavanja bijede..Pogledajmo također Jakovljevu poslanicu..
Katolička i Evangelička crkva u Njemačkoj na primjer stalno prigovaraju političarima nedostatak uvažavanja kršćanskih vrijednosti u politici zapošljavanja - koja ne razgrađuje jaz između bogatih i siromašnih niti uvećava moć radnika na sigurnost zapošljavanja...

Počinjem shvaćati, ali ne razumijem alternativu koju nudiš. Mislim, kakva po tebi treba biti makropolitika u skladu s Jakovljevom poslanicom? Pavao u kontekstu 1 Timoteju 6:17 i 1. Korićanima 7:21 sugerira da materijalni status uopće nije važan ako se držimo Isusa. Evanđelje kaže jednako tako da su Božji prijatelji imali bogatstvo ( Luka 27:12, Matej 6:29 ).

Bogatstvo je opasno, ali nije opasno samo po sebi već radi kušnji koje dolaze uz njega.

Ali vratimo se na pitanje- kakav odnos misliš da treba biti prema siromašnima od strane političara da bi bio "biblijski" ?

more_horiz
Vrlo otvoreno pitanje i rado bih čuo više odgovora; odgovorit ću rado jer sam ga i profesionalno istraživao i ustvrdio da ekonomski sistemi postaju nestabilni uslijed "kušnji" koje se šire brže od lančane reakcije...
Hoću ukazati na tip kršćanskog političara koji se ne može kupiti ni prodati, koji respektira Novozavjetnu solidarnost:

http://www.glas-koncila.hr/rubrike_teoloski.html?broj_ID=1807

a isto tako i o presudnoj dimenziji političara koji je potreban suvremenosti-
političar moderni teolog koji se zalaže za kršćanske europske korjene :
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_teoloski.html?broj_ID=8073
ali makroplaniranje zahtjeva ne samo intelektualca multidisciplinarnog već i pobožnog u svom razvoju svijesti:
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_teoloski.html?broj_ID=7025

abraham

more_horiz
abraham je napisao/la:
Vrlo otvoreno pitanje i rado bih čuo više odgovora; odgovorit ću rado jer sam ga i profesionalno istraživao i ustvrdio da ekonomski sistemi postaju nestabilni uslijed "kušnji" koje se šire brže od lančane reakcije...
Hoću ukazati na tip kršćanskog političara koji se ne može kupiti ni prodati, koji respektira Novozavjetnu solidarnost:

http://www.glas-koncila.hr/rubrike_teoloski.html?broj_ID=1807

a isto tako i o presudnoj dimenziji političara koji je potreban suvremenosti-
političar moderni teolog koji se zalaže za kršćanske europske korjene :
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_teoloski.html?broj_ID=8073
ali makroplaniranje zahtjeva ne samo intelektualca multidisciplinarnog već i pobožnog u svom razvoju svijesti:
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_teoloski.html?broj_ID=7025

abraham

Ne shvaćam baš previše ,ali se nadam da ćeš još malo pojasniti i sve staviti u kontekst svoje verzije ekumenizma.

more_horiz
Nemam "verziju ekumene "- već izlazak iz Babilona držim za "antibabilonsku ekumenu"...jer iz svake denominacije koje ustraju u biblijski označenom vinu babilonskom, izlazi Božji narod , posebno u vrijeme Moćnog anđela koji osvjetljava cijelu Zemlju.Ne zastupam ni jedan fundamentalizam - osim pentakostnog druge pedesetnice - Moćnog anđela iz Otkrivenja 18,1 -Izlazak iz katoličke crkve u latinskoj Americi ima svoje socijalne i ekonomske korjene a manje duhovne razloge...Papa Benedickt XVI apelira na zaustavljanje odlazak katolika u protestantske crkve.Komentator smatra da je jedan od uzroka gubitka i odnos prema teologiji oslobođenja:

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2007,5,8,papa_brazil,73461.jl

abraham

more_horiz
A sada Papina kritika marksizma i kapitalizma:
http://news.yahoo.com/s/ap/pope_brazil;_ylt=Ahk9f1qdD7XEJSyKBi4rS7TlWMcF
http://news.yahoo.com/photos/ss/events/wl/033002pope;_ylt=AgKuV8Li9DZeCFbJgyXUT4gZO7gF

more_horiz
Da, Teologija Oslobođenja je nešto prema čemu i ja imam simpatije, ali ne vole je Zapadnjaci.

Ali htio sam te pitati- da li je Babilon Katolička Crkva ili je on općenito nekakav pojam van institucije?

more_horiz
Ne zastupam ni jedan fundamentalizam - osim pentakostnog druge pedesetnice

Primecujem abrahame da cesto koristis ovaj izraz druga pedesetnica, sta ti podrazumevas pod tim?

more_horiz
da zaista i mene interesuje šta je druga pedesetnica Abrahame ???
a što se tiče ekumenizma kao što te pitao i sinke jeli ga podržavaš i ko je Babilon poslednjeg vremena ? po tebi ?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply