Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Je li ikad opravdano ubiti u božje ime?

power_settings_newLogin to reply
+16
Marta
KRAJVREMENA
amos
QEA
niinja
Medeni
spetrov
Jesus the communist
ILIJA
simply
Justin
dragan
Bhakti
Totus Tuus
Aladin
Djuro Djuric
20 posters

descriptionJe li ikad opravdano ubiti u božje ime? EmptyJe li ikad opravdano ubiti u božje ime?

more_horiz
Evo pitanje je vrlo jednostavno.Ako smatrate da je odgovor da,navedite i primjer.

descriptionJe li ikad opravdano ubiti u božje ime? EmptyRe: Je li ikad opravdano ubiti u božje ime?

more_horiz
U vreme Starog Zaveta je bilo, a u vreme Novog Zaveta, svakako to nije!

Kada je Mojsije izveo Izrael iz Egipta, Bog je pobio sve prvorođene Egipćane, a nakon toga kada su ulazili u obećanu zemlju, bilo im je zapoveđeno da istrebe sve narode koji su tamo živeli, od bebe u kolevci pa do starca na štakama, bez razlike. Kada oni to nisu obavili onako kako je to Bog zahtevao od njih, Bog je bio jako ne zadovoljan i čak ih je i kažnjavao zbog toga. Ima toliko primera za to, Stari Zavet je prepun tih primera. U Novom Zavetu vernici to nisu mogli činiti, jer se promenuo Savez između Boga i ljudi, i umesto: "Mrzi svog neprijatelja," što je bilo u Starom Zavetu, rečeno je: "Ljubi svog neprijatelja." što je Novi Zavet.

Ovo je sve samo ukratko, a dokaza za ovo imam hiljade iz Biblije.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

descriptionJe li ikad opravdano ubiti u božje ime? EmptyRe: Je li ikad opravdano ubiti u božje ime?

more_horiz
Svaki je ljudski život dragocjen, čak i ubojičin i od največeg zločinca. Kad je Isus rekao da treba oprostiti 70x7 puta, zaštitio je svaki ljudski život.

more_horiz
Smatram da nije. I zato mi Stari Zavjet nikad neće bit jasan...

more_horiz
Pa i u Novom Zavjetu imamo primjera kada je Bog smrću kažnjavao neposlušnost (Ananija i Safira), dok je i u Starom Zavjetu bilo primjera pokazivanja nezaslužene milosti (...jer grijesima Amorejskim još nije kraj).

Ni meni nije u potpunosti jasno kada i kako, no to još uvijek nije razlog da sumnjamo u Njega.

more_horiz
Vama kojima nije jasno zašto i kako, probajte da pratite Kajinovu lozu ili liniju, i videćete da nikada iz te loze nije potekao niti jedan pravednik, pa će te možda dublje razmišljati o razlozima ZAŠTO? Inače svi pravednici potiču od Sita. Samo proverite to u Pismu, i možda će vam nešto postati jasnije!

Brat Aladin

more_horiz
Kajinova loza je potopom uništena, tako da danas niko više ne potječe od njega, svi smo Sitovi potomci. Stvarno neznam što si time htio reći.

more_horiz
Rekli ste da je čak ni ubojicu ne treba ubiti,i slažem se s tim.Ali evo još jednog pitanja:što ako mi znamo da će netko ubiti recimo 10-ak ljudi a jedini način da to spriječimo jest da ga ubijemo,tada u oba dva slučaja postajemo ubojice.Što biste onda učinili a da se slaže sa vašaim religijskim naukom?

more_horiz
To jednostavno nije istina da je Kajinovova loza uništena. Jer sinovi Božiji (Setova linija) su videli kćeri zemaljske (Kajinova linija) kako su lepe te ih uzimahu za žene. Te dve loze su se pomešale i produkt toga je prošao i kroz barku. Inače i Jovan apostol kaže da ne želimo stvari koje čini Kajinovi potomici. "Ne kao što Kajin beše od zloga..." A i Isus je rekao: "Vaš otac je đavo i zato želje svog oca želite činiti." Sve je to Kajinova loza nakon potopa, ali pomešana sa Setovom, a sama vera odnosno nevera, ili dela otkrivaju ko je ko danas. Možda to ne razumeju neki na forumu, no nije bitno. Želeo sam samo reći da postoji određena dubina Pisma koja se ne može dokučiti površnim odnosom prema Bibliji.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Svakom ko misli da je Kajinov loza unistena savetujem da jos jednom procita Bibliju!

more_horiz
dragomire dobar savjet Wink
Djuro Djuric je napisao/la:
Rekli ste da je čak ni ubojicu ne treba ubiti,i slažem se s tim.Ali evo još jednog pitanja:što ako mi znamo da će netko ubiti recimo 10-ak ljudi a jedini način da to spriječimo jest da ga ubijemo,tada u oba dva slučaja postajemo ubojice.Što biste onda učinili a da se slaže sa vašaim religijskim naukom?
Ja ti mogu reć što se poklapa s mojim viđenjem, bez obzira na religijsko, jer ja postupam po savjesti, a ne po nalaganju religije. Nebi ubio tog čovjeka. Nipošto nebi, jer biranje "manjeg zla" je redovito krivi put.

more_horiz
Aladin je napisao/la:
To jednostavno nije istina da je Kajinovova loza uništena. Jer sinovi Božiji (Setova linija) su videli kćeri zemaljske (Kajinova linija) kako su lepe te ih uzimahu za žene. Te dve loze su se pomešale i produkt toga je prošao i kroz barku. Inače i Jovan apostol kaže da ne želimo stvari koje čini Kajinovi potomici. "Ne kao što Kajin beše od zloga..." A i Isus je rekao: "Vaš otac je đavo i zato želje svog oca želite činiti." Sve je to Kajinova loza nakon potopa, ali pomešana sa Setovom, a sama vera odnosno nevera, ili dela otkrivaju ko je ko danas. Možda to ne razumeju neki na forumu, no nije bitno. Želeo sam samo reći da postoji određena dubina Pisma koja se ne može dokučiti površnim odnosom prema Bibliji.

Brat Aladin
[url=http://www.nevesta-hristova.org
www.nevesta-hristova.org[/quote[/url]]
meni je izuzetno izuzetno drago da među nama ima netko tko tako dobro razumije Pismo, i njegovu dubinu, jer eto kako čovjek može iz Biblije krivo pročitati da je kajinovo sjeme uništeno... skoro smo došli u zabludu... kroz barku je prošlo ni više ni manje nego 8 ljudi, mahom noini potomci. mislim da Bog ne bi dopustio da kad je već odlučio uništiti svijet prođu i neki "divovi". da, Isus je rekavši "vaš otac je đavo i zato želje svog oca želite činiti" mislio baš na kajinove potomke. je rajt

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
dragomire dobar savjet Wink
Ja ti mogu reć što se poklapa s mojim viđenjem, bez obzira na religijsko, jer ja postupam po savjesti, a ne po nalaganju religije. Nebi ubio tog čovjeka. Nipošto nebi, jer biranje "manjeg zla" je redovito krivi put.

Ali zar nisi tad ubio tuh 10 ljudi?

more_horiz
Djuro, kršćani vjeruju da smrt nije kraj.
Također kršćani vjeruju da je samo BOG taj, koji smije nekome odrediti smrtnu kaznu. Razmisli o tome.

Ali da se osvrnem na osnovno pitanje:

Smatram da ubiti i umoriti nije isto.

"Ubiti" može značiti puno toga - to može biti slučajno ubojstvo, a može biti i izvršenje smrtne presude (koju je Bog u SZ-u odredio za one neznabožačke narode).
"Umoriti" znači ubiti nekoga iz zlih pobuda.

more_horiz
Ali zar nisi tad ubio tuh 10 ljudi?
Tih 10 ljudi puštam Bogu u ruke i mogu se moliti, činiti ono što je do mene, jer, ako si imalo upoznao život, vidio si da nema crno-bijelih situacija kakvu si ti ovdje naveo. Svijet je kaotičan, nepredvidiv, pa i čovjek sam u sebi, možda je ovo izvan teme, ali pogledaj čovjeka koji ima rak. Liječnici ga detaljno pregledaju i sve znaju o tom raku OSIM kako će se dalje razvijat. To što misliš da će nešto bit na jedan način (da će on ubit 10 ljudi), apsolutno ne mora biti tako. Ljudi koji hode s Bogom ne vjeruju u sudbinu, a ako i vjeruju, onda vjeruju i da je mogu mijenjati.

more_horiz
DA li je ubojstvo grijeh? Jest, ubojstvo je grijeh!!! A da li svako ubojstvo mora biti grijeh???? Ne mora!!! Kako to? Kako može biti da je ubojstvo neka grijeh, a nekada nije???

Evo objašnjenja: Dva čovjeka rade u šumi. Jednome pri radu odleti sjekira iz ruke i ubije drugoga. Čovjek je mrtav. Da li se radi o ubojstvu??? Ne, radi se o nesretnom slučaju!!! U djelu (ubojstvu) nije bilo namjere, motiva, pobude za ubijanjem. Zato ono nije grijeh. Kako Bog gleda na to? Tako što je rekao da se svaki ubojica kazni smrću: "Oko za oko, zub za zub". To je princip Božje pravde. Ali za ovakve nesretne slučajeve Bog je imao riješenje. Odredio je šest gradova koji su se zvali Gradovi-utočišta (Brojevi 35 poglavlje) u koje je ubojica smio pobječi. Tu je bio zaštićen od krvne osvete. Ali i u ovom poglavlju Bog naglašava razliku između ubojstva s namjerom (iz mržnje i slično), za razliku od slučajnog ubojstva (35,22-25). Dakle, da bi neko djelo bilo grijeh – ono u sebi mora imati grešan motiv ili grešnu namjeru!!!

Kada ne bi bilo tako, onda bi i Bog prilikom uništenja svijeta potopom – činio grijeh. A grijeha nema, iako je život oduzet cijelom jednom naraštaju (osim 8 osoba). I zemaljski sud ima pravo osuditi čovjak na smrt. Da li tada sud (suci) čine grijeh??? NE! Jer oni izvršavaju pravdu!!! Kada bi neki sudac zloupotrebio svoj položaj i iz privatnih i zlih razloga osudio osumljičenog na smrt (iako je nevin) – tada bi sudac počinio zločin (grijeh).
To je odgovor na pitanje koje postavljaš u naslovu ovog posta.

A da sada odgovorim na tvoje drugo pitanje. Što učiniti kada netko zna da će druga osoba ubiti 10 ljudi? Odgovor je vrlo jednostavan: treba ju u tome spriječiti. Kako? Uvijek postoji više načina. Pozvati policiju, upozoriti moguće žrtve, razgovarati sa potencijalnim ubojicom i pokušati ga odgovoriti od tog zla. I naravno, pomoliti se Bogu za pomoć u toj situaciji. A u slučaju da se to odvija automatskom brzinom, pa nemamo vremena nikoga obavijestiti, niti razgovarati, niti se moliti – tada treba svakako spriječiti osobu u njenoj namjeri. Kako? Onako kako znamo i umijemo (pazeći pri tome i na vlastitu sigurnost). Ako nikako drugačije, onda i fizičkom prisilom. A što ako se u tome dogodi da (u borbi) potrencijalni ubojica smrtno strada? Je li to grijeh??? Nije. Jer u tome nije bilo zle namjere. Nema grijeha, jer nema zle pobude u srcu osobe koja sprečava zločin. A na sudu – kako će proči taj čovjek? Hoće li biti kažnjen za ubojstvo? Ili će biti oslobođen zbog nužne obrane? I uz to još i odlikovan za hrabrost, jer je spasio 10 života???

Da li je to u Božjim očima grijeh? Ne, jer Bog glada na srce. A u srce osobe nije bilo nijednog zlog motiva, nijedne zle pobude: mržnje, uvređenosti, sebičnosti, pakosti, oholosti itd.
Bez obzira na djelo (smrt), čovjek je bez grijeha!!!

more_horiz
Ne ubij! Izl 20:13

Ubiti u Bozje ime? Mislio si valjda ljubiti u Bozje ime!?
Bog nas je ovlastio upravo to- da ljubimo.Da li je nesto grijeh ili ne to Bog zna i to si u pravu, On gleda na srce ,no mi nismo da presudjujemo, nego ima Bog koji sudi a pozvani smo na poslusnost Njegovu sinu Isusu Kristu.

A tko drži riječ njegovu, u njemu je zaista ljubav Božja savršena; po tom poznajemo, da smo u njemu. Tko govori, da u njemu ostaje, i taj treba tako da hodi, kao što je on hodio.

Ljubljeni, ne pišem vam nove zapovijedi, nego zapovijed staru, koju imadoste od početka; stara zapovijed jest riječ, koju ste čuli.” 1Ivanova 2:1-7

MAT 5:43 Čuli ste, da je bilo rečeno: Ljubi bližnjega svojega i mrzi na neprijatelja svojega!

MAT 5:44 A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one, koji vas progone!

MAT 5:45 Tada ćete biti djeca Oca svojega nebeskoga, koji pušta da sunce njegovo izlazi nad dobre i zle i daje da daždi nad pravedne i grješnike.

MAT 5:46 Jer ako ljubite samo one, koji vas ljube, kakvu ćete plaću imati? Ne čine li to i carinici?

MAT 5:47 I ako pozdravljate samo prijatelje svoje, što osobito činite? Ne čine li to i neznabošci?

MAT 5:48 Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski!

more_horiz
.......vjekovima i vjekovima, krizari samo prozvani "bozjim izlaslanicima" ubijali su u bozje ime.....

more_horiz
remove_circleSimilar topics
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply