Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Sekta?

power_settings_newLogin to reply
+2
Trešnja
Bhakti
6 posters

descriptionSekta? EmptySekta?

more_horiz
Svi vole baratati tom riječju, a najčešće ju čujem iz usta katolika koji sektama nazivaju jehovine, mormone, adventiste, itd.

E, pa moje je mišljenje da se ta riječ nepravedno upotrebljava. Po čemu bi mormoni bili sekta, a katolici ne? Katoličanstvo se također može smatrati sektom kršćanstva, kao što se budizam može smatrati sektom hinduizma, ili čitavo kršćanstvo sektom judaizma. Ili su i jedni i drugi sekte, ili su i jedni i drugi vjerske zajednice. Po mojem mišljenju bi bilo fer da se sve crkve, denominacije i vjerske zajednice tako i nazivaju. Niti jedna crkva nema pravo zato što je brojnija i/li duže postoji drugu nazivati sektom. Možda ta "sekta" jednog dana postaje brojnija od religije iz koje se izrodila (to se desilo upravo s kršćanstvom, kao i islamom nasuprot judaizmu).

Eto, htio sam samo malo osvjestiti ljude po tom pitanju. Ako se netko ne slaže sa mnom, neka iznese svoje argumente...

descriptionSekta? EmptyRe: Sekta?

more_horiz
Ja se slažem s tobom Bhakti cheers

more_horiz
Bhakti je napisao/la:
Svi vole baratati tom riječju, a najčešće ju čujem iz usta katolika koji sektama nazivaju jehovine, mormone, adventiste, itd....

Kaj si se uhvatil katolika, pa neki koje si nabrojao kažu za ove druge, koje si nabrojao isto sekta. Pogledaj ovu anketu na forumu pa ćeš vidjeti da su izdvojeni https://izaija95.forumcroatian.com/Vjera-c2/Crkva-f6/Koje-ste-vjere-p19948.htm#19948
Zar nije tako?
ALi katolici su najfuj i eto oni najčešće rade fuj stvari. lol! obred

more_horiz
A eto, valjda zato što sam okružen katolicima i to sam najčešće od njih čuo. Da živim u Americi, onda bih valjda to doživljavao najčešće od protestanata, I guess... Ispričavam se. Smile

more_horiz
ti onako po navici boks katolike a'

more_horiz
Da, kod nas vrijedi ono - "s kim si takav si" ! Ili si drugačiji pa te "normalni ljudi" gledaju kao čudaka !

more_horiz
Euro je napisao/la:
Da, kod nas vrijedi ono - "s kim si takav si" ! Ili si drugačiji pa te "normalni ljudi" gledaju kao čudaka !

Dakle treba boks katolike.

more_horiz
Čuj, da vjerujem u oko za oko, zub za zub, onda bih rekao da dâ zato što su katolici i u prošlosti, pa i danas (na suptilniji način, u HR pogotovo) boks nekatolike. Jedan od načina je nazivajući sve ostale sektama. Ali ne vjerujem u oko za oko i zub za zub, pa je sve što tražim uviđanje krivog stava prema drugima, i po mogućnosti iskorjenjivanje istog.

more_horiz
Pa ne čine to samo katolici pa dokazao sam ti da je tako i sa protestantima.

more_horiz
A ja sam se složio, ali ne može se poreći da je taj problem izraženiji kod katolika zbog toga što se današnja katolička crkva tradicionalno smatra izvornom kršćanskom crkvom koju je osnovao Petar.

more_horiz
Izrail je napisao/la:

Dakle treba boks katolike.

Gledaj Izraile, želim ti rastumačiti par stvari. Prvo i prvo ja ne pripadam među ljude koji grade svoje međuodnose na svađama ili pak na ignoriranju drugih ljudi. Ja sam samo običan čovjek koji želi saznati nešto više o Bibliji i o povjesnom kontekstu u kojem je nastala. Također, želim saznati iz Biblije, uz pomoć obrazovanih ljudi na ovom Forumu, što Biblija doista uči - dakle tko smo, što smo, odakle smo, što je duša, što je čovjek, tko je Bog, tko je Isus i što nam treba za Spasenje. Nadam se da time nikoga ne vrijeđam.

Činjenica jest da sam odrastao u katoličkom okruženju. A to znači da sam imao prilike vidjeti i naučiti kako to okruženje funkcionira. Svašta sam vidio među katolicima i doživio. No, na tvoju žalost neću se dalje baviti sa katolicima, niti sa papama i biskupima iz daleke nam povijesti, niti sa ikonama Marije i Isusa, raspelima, krunicama i tome sl. To prepuštam drugima. Znam da bi ti sad najviše volio da ja sad opalim po svima njima, što bi tebi dalo psihološku satisfakciju kako si uspio u namjeri da izazoveš bijes kod još jednog nekatolika. Time bi valjda bio presretan, jer bi imao dokaz "kakvi su u stvari oni tamo reformirani, luterani, kalvinisti, adventisti i pentekostalci". Valjda su po tebi "mrzitelji katolika" . Ali još jednom ti napominjem da sam rođen u katoličkom okruženju, pa su mi jasne sve tvoje katoličke psihološke projekcije sve do malog psihološkog rata koji neumoljivo vodiš protiv protestanata na, vidi ti to, protestantskom Forumu !!! I nitko ti ne odgovara na tvoje komentare osim Justina. A ja sam ipak skoro duplo stariji od Justina i molim te nemoj meni prodavati takve fore i trikove. To te lijepo molim.

I na kraju da "iskomentiram" tvoj "komentar" o tome što bih ja to učinio jadnim katolicima.
Ne bih radio ovo - boks- sa katolicima. Jer još sam uvijek pri zdravoj pameti. Pa ne misliš valjda da bih išao šakama na svoje vlastite roditelje ?lol! lol! lol!

more_horiz
Euro je napisao/la:
Ali još jednom ti napominjem da sam rođen u katoličkom okruženju, pa su mi jasne sve tvoje katoličke psihološke projekcije sve do malog psihološkog rata koji neumoljivo vodiš protiv protestanata na, vidi ti to, protestantskom Forumu !!! I nitko ti ne odgovara na tvoje komentare osim Justina. A ja sam ipak skoro duplo stariji od Justina i molim te nemoj meni prodavati takve fore i trikove. To te lijepo molim.

Pa čovječe skroz si izvan teme ovdej.
Ništa ti ne prodajem.
A upao si ovdje nedavno i obred obred sve u šesnest.
Da si bar pročitao prijašnje postove vidio bi tko je uspostavi o standard prozivanja na dvije teme ovdje. Vidio bi Justinovu galamu i ultimativne zahtjeve. A moje ponašanje je reakcija na njegovo.
Sad ti tvrdiš da ja tebi nešto prodaje a došao si se samo svađati jer da nisi prvo bi utvrdio o čemu se radi pa onda boks ali ti si po inerciji.
Katolicima priliči bahatost i bezobrazluk pa si protumačio tako i moje pisanje.
Ja tebe ne prozivam i molim te da me ostviš na miru.
Kad već nisi objektivan.

more_horiz
Dobro. Kako ti kažeš - pustit ću te na miru i budi onda sretan. Ali nemoj u svakom drugom postu etiketirati ljude koji drukčije misle od tebe kao "protivnike katolika". Još će ispasti da ja tu vodim nekakav "vjerski rat" !!!

more_horiz
Euro je napisao/la:
Dobro. Kako ti kažeš - pustit ću te na miru i budi onda sretan. Ali nemoj u svakom drugom postu etiketirati ljude koji drukčije misle od tebe kao "protivnike katolika". Još će ispasti da ja tu vodim nekakav "vjerski rat" !!!

Nije problem u drugačijem mišljenju nego u neobjektivnosti.
A "etiketirati" nazvavši nekog protivnikom katolika je manja stvar nego se ovdje nazivalo.
Bilo je za katolike Idolopoklonici, za papu antikrist i to sve ok al ispada da je "protivnik katolika" neka uvreda.
No ako sam nekog adventista uvrijedio jer sam s Justinom malo žešće raspravljao ja se ispričavam. Nisam loše mislio ali sam bio isprovociran ultimativnim prozivanjem katolika.
Eto oprostite na generalizaciji.
I pozdrav svima.

more_horiz
Mogli bi se malo podsjetiti kako su nazivali Krscane u Apostolsko doba,sjetite se da su u zidovskoj crkvi iskljucivali one koji su bili sa Kristom...

more_horiz
Ljudi braco,meni samo nesto nije jasno,kad je netko sekta i kad nije i ko to odredjuje.Recimo u mojoj denominaciji,u zemlji u kojoj zivim,je crkva,kad predjem jednu granicu,takodje crkva,a kad predjem drugu granicu sekta,raspamecena sam,opametite me,tko je sto je kad i dokad.

more_horiz
Neznam Dino. Tu čovjek nije pametan.
U knjigama piše da su sekte zajednice koje su zatvorene, to će reći, prihvaćaju samo istomišljenike koji njihov religijski sustav u svemu sto posto podržavaju. A sve izvan tih okvira se udaljuje.

Nadalje, obilježje sekte je da nema obnavljanja članstva u širem smislu, tj. da dokle traje generacijski, dotle zajednica postoji. Znači, kad umru zadnji stari, ključ u bravu.

Tako kažu knjige.

Ja, osobno mislim da je sektašenje kad jedan kršćanin ne prihvaća drugog radi drugačijeg uvjerenja. Ali, to je samo moje osobno gledanje na stvar. Ja bih voljela da svi isto mislimo u Isusu Kristu koji je umro da mi imamo život. To je najvažnije, sila Križeva. A sve drugo...polako, kako tko raste u vjeri, tako mu Bog otkriva Istinu. Tako sam i ja, nakon dugog plivanja u Bibliji, spoznala da ljudi ne drže sve zapovijedi Božje kako treba. A koliko je godina prošlo. I sad se netko može naći pa reći, ona je postala sektaš, zato što nam se uvjerenje razlikuje.

more_horiz
Vrlo je jednostavno objasniti što je to sekta.
Koliko ja znam sekta je uvijek bila religiozna zajednica koja je nastala iz neke druge religiozne zajednice na taj način da je grupa pojedinaca napustila glavnu religioznu zajednicu.
To je primjenjivo na sve sekte u svijetu.

No citirat ću ipak i Bratoljuba Klaića u "Rječniku stranih riječi":
"Sekta je religiozna grupa koja se odcijepila od vladajuće crkve".

Ipak, Klaić ne objašnjava što je sa onim religioznim grupama koje su nastale iz drugih nekršćanskih religija.
Tu je stvar isto jasna - ako se pojedina manja grupa odvoji od svoje religiozne zajednice i na njeno čelo stane vjerski vođa onda je to sekta.

Međutim, povijest nam pokazuje kako su ispočetka male religiozne grupe koje su se odcijepile kasnije dobile status religijskih zajednica. Tipičan primjer su Jehovini svjedoci.
Dok su prije 120 godina bili mala grupa koja se sastojala od protestanata koji su napustili svoje crkve onda su bili sekta. Danas su Jehovini svjedoci u mnogim zemljama priznati kao religijska zajednica, jer ih u cijelom svijetu ima blizu 7 000 000 ( sedam milijuna ).
A u nedemokratskim zemljama u svijetu ih pojedine vlasti tretiraju kao sektu u svojim zemljama, jer su članovi Jehovinih svjedoka bivši katolici, protestanti, pravoslavci, hindusi, budisti, adventisti itd.
Dakle sve je stvar vlasti u pojedinim zemljama. Tek su nedavno Jehovini svjedoci priznati u Rusiji i Francuskoj kao religijska zajednica. Ali zato vlasti u afričkim zemljama još uvijek na njih gledaju kao na sektu.

Dakle stvar je u razini stupnja demokracije u nekoj zemlji. Ali moram naglasiti da postoje i grupe koje sasvim zaslužuju naziv sekte, jer su se odcijepile od svoje matične religije ili je neki vođa napustio svoju religioznu zajednicu, zatim promijenio neka učenja i ponašanja svoje bivše religijske zajednice i osnovao novu spiritualnu organizaciju.

pozdrav

Euro

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply