Evo iz sociološke persektive karakteristike jedne sekte:
1. Odbacuje vrijednost svijeta ili globalnog društva
Ne ljubite svijeta, ni što je u svijetu! Ako tko ljubi svijet, nema ljubavi Očeve u njemu. 1. Ivanova 2,15
Znamo da smo od Boga i sva svijet leži u zlu. 1. Jovanova 5,19
A sud je ovaj što vidjelo dođe na svijet, i ljudima omilje većma tama negoli vidjelo; jer njihova djela bijahu zla. Jovan 3,19
2. Relativno mali broj sljedbenika
I vidjeh, i gle, jagnje stajaše na gori Sionskoj, i s njim sto i četrdeset i četiri hiljade, koji imahu ime oca njegova napisano na čelima svojima. Otkrivenje 14,1
Budući dozvao svojih dvanaest učenika, Isus im dade vlast nad nečistim duhovima, da ih istjeravaju i liječe svaku bolest i svaku nemoć. Matej 10,1
A Isaija viče za Izrailja: ako bude broj sinova Izrailjevijeh kao pijesak morski, ostatak će se spasti. Rimljanima 9,27
3. Članstvo nosi dragovoljni karakter
Luka 9,23 A govoraše svima: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.
4. Stalno kontrolirano i oštro fiksirano članstvo
Učvrstio vam srca da budu besprijekorno sveta pred Bogom i Ocem našim o Dolasku Gospodina našega Isusa i svih svetih njegovih s njime. 1. Solunjanima 3,13
Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. Ivan 17,9
Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Hebrejima 4,12
5. Težnja za izolacionizmom
A kad razumije Isus da hoće da dođu da ga uhvate i da ga učine carem, otide opet u goru sam. Jovan 6,15
A ti kad se moliš, uđi u klijet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se ocu svojemu koji je u tajnosti; i otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno Matej 6,6
6. Pretenzija na elitizam
I reče im: vi ste od nižijeh, ja sam od višijeh; vi ste od ovoga svijeta, ja nijesam od ovoga svijeta. Jovan 8,23
Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu. Galaćanima 3,26
7. Odsustvo podjele na kler i svjetovne ljude
I reče mi: gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi proroštva knjige ove. Bogu se pokloni. Otkrivenje 22,9
8. Formalna jednakost članstva
Jer, vi ste, po vjeri, sinovi Božji, u Isusu Kristu. Galaćanima 3,26
Što je dakle Apolo? Što je Pavao? Sluge putem kojih vi bili ste dovedeni vjeri; svaki od njih postupao je prema darovima koje mu je Gospodin dodijeli. 1. Korinćanima 3,5
A vi ste izbrani rod, carsko sveštenstvo, sveti narod, narod dobitka, da objavite dobrodjetelji onoga koji vas dozva iz tame k čudnome vidjelu svome; 1. Petrova 2,9
Vi pak ne dajte se zvati `Rabbi`, jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća.
Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima.
I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa - Krist. Matej 23,8-10
9. Netrpeljivost prema drugačijem mišljenju
Tko mnogo istračava i ne ostaje u naku Kristovu, nema Boga. Ako netko dođe k vama a da ne bude donosilac tog nauka, ne primajte ga k sebi i ne poželite mu dobrodošlicu. Tko njemu želi dobrodošlicu povezuje se s njegovim opakim djelima. 2. Ivanova 1,9-11
10. Grubost i sankcije za prestupe
Jer je plata za grijeh smrt, a dar Božij je život vječni u Hristu Isusu Gospodu našemu Rimljanima 6,23
I baciće ih u peć ognjenu: ondje će biti plač i škrgut zuba. Matej 13,42
Tada ćete vi saznati da sam ja GOSPOD, kad njihovi mrtvi budu legli u sred njihovih idola, uokolo oltara, na svakom visokom brijegu, na vrhu svake planine, pod svakim granatim stablom, pod svakim bujnim hrastom, čak ondje gdje oni nude jedan utažujući miris svim svojim idolima. Ezekiel 6,13
Kao sto smo naveli Isus je smatran sektasem a iskljucivani su iz crkve oni koji bi bili sa njim u drustvu. Apostoli su takodje nazivani pripadnicima jeresi i sektasima a i danas socioloski gledno svi oni koji sljede put Isusa Krista nisu pred svijetom nista vise do sekta ali pred Bogom oni su sinovi i kceri Svevisnjeg.
[/size]