Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionKult, sekta, denominacija, Crkva?! EmptyKult, sekta, denominacija, Crkva?!

more_horiz
Koji su to kriteriji po kojima se određuje da li je neka kršćanska zajednica kult, sekta, denominacija ili crkva? U obzir možemo uzimati i sociološki i teološki aspekt.

descriptionKult, sekta, denominacija, Crkva?! EmptyRe: Kult, sekta, denominacija, Crkva?!

more_horiz
sekta ima negativan prizvuk u medijima, a i kršćani kad spominju sektu uglavnom misle na nešto negativno. sekta je zapravo ista riječ kao i sljedba, dakle, slijediti nekoga ili nešto, određenu vjersku misao. kršćani su nazivani sljedbom, Putom. dosta toga ovisi i o lokaciji gdje se termin upotrebljava.u Hrvatskoj si sektaš čim nisi pripadnik katoličke crkve.

kult dolazi od lat. riječi occultus koja znač: taman, mračan, skriven i sl. kult po mojem mišljenju ima apriori negativan prizvuk, za masoneriju bi rekao da je kult, zatim brazilska umbanda, voodo religija, kabala i sl.

teološki gledano, uoičajeno je da kažemo za neku grupaciju da je sekta ili kult ako ne priznaje Isusovo božanstvo, trojedinog Boga (iako mnoge kršćanske crkve ne vjeruju u postojanje triju osoba Otac, Sin i Duh), neki pomiču kriterij ubacuju neke druge odrednice. mislim da je svatko od nas doživio da nas nazovu sektašem

descriptionKult, sekta, denominacija, Crkva?! EmptyRe: Kult, sekta, denominacija, Crkva?!

more_horiz
Zašto bi baš nevjerovanje u Trojstvo bio kriterij za to da neku vjersku zajednicu nazovemo sektom ili kultom?

more_horiz
pozdrav dragane

dobro pitanje. nekako je to postalo uobičajeno, kao neka vrsta internog dogovora. jehovine svjedoke smatraju sektom, mislim na druge kršćanske crkve, a znamo da oni niječu Isusovo božanstvo, a rekao bi i Svetog Duha, smatrajući ga samo Božjom silom, ne i duhovnom osobom. mnoge druge crkve koje niječu postojanje triju osoba imaju poprilično čudna tumačenja o Bogu. priznaju Isusovo božanstvo i Svetog duha, ali ih nazivaju Božjim titulama pod kojima se objavio, kao ne postoje istovremeno Otac; Sin i Duh, nego u svakoj epohi djeluju pod jednom od tih imena. tako, ima tu puno tumačenja, mišljenja, vjerovanja, mišung jednom riječi i međusobnog tituliranja

more_horiz
Po mom razumevanju smatram da je svaka vera koja negira Isusovo bozanstvo izvan Hriscanstva.Dok sve koje priznaju Isusa kao Boga pripadaju Hriscanskoj porodici.

E sada :
1. Crkva je skup nanovorodjenih ljudi Bozijih.
2.Sekta je deo necega , parce ili ogranak.Tako da je Hriscanstvo judaisticka sekta bilo u pocetku.Naravno u nasoj polupismenoj kulturi je taj izraz dobio zlokobno znacenje pa se smatra da je to nesto opasno, ali to je samo naziv za jedan deo vece celine koji se istice po necemu posebno.
3.Denominacija je jedan deo crkvene organizacije, jedan okvir u kojem prebivaju vernici zajedno sa nevernicima, ili sa jos uvek neobracenim narodom iz sveta.Samo po sebi pripadati nekoj denominaciji ili konfesiji ne znaci nista.Svaka ima neka svoja pravila po kojima fumkcionise i kako je tvorevina ljudi sama po sebi kao i svaka druga organizacija nije savrsena, ali je zato podlozna promenama na bolje.

Posto sam procitao da se nazivaju "sektasima" oni koji ne veruju Trojstvo na nacin kao veruju mnogi Hriscani, i zbog toga ih se proglasava izvan tokova Hriscanstva,i sam sam bio takvog stava dok nisam imao priliku, odnosno dok mi Gospod nije otvorio oci i zapusio usta i pokazao mi da trebam paziti sta pricam. Embarassed I imao sam priliku da budem na sluzbi u jednoj zajednici koji imaju drugaciji pogled na Oca, Sina i Svetog Duha.Za tu zajednicu Bog nije Bog Otac, Bog Sin, Bog Sveti Duh, vec je Bog Otac , Sin i Sveti Duh.To troje cini Boga koji je osoba.I tako dobijamo Jednog Boga, i jednu Bozansku osobu koja u sebi sadrzi sve tri objave, jer On to jeste.Proveo sam neko vreme sa njima i uvideo da su to iskreni vernici, slusao rec u njihovoj zajednici, video njihove zivote i bio posramljen kolicinom njihove ljubavi koju su mi pruzili nakon svih teskih reci koje sam uputio na njihov racun.Naravno svaka zajednica ima svoje ljude koji nisu bas sposobni da pokazu sta je ono sto veruju na nacin koji sadrzi ljubav u sebi, i bas ti i takvi ljudi uglavnom vise po forumima i zbog toga sam i sam imao problem sa njima.Ali ovi ljudi nemaju vremena da vise po forumima jer rade po ceo dan, njihov zivot je pokretno svedocanstvo koliko zele i trude se da svojim zivotom ugode Onome koji ih je iskupio.Tako da eto posto sam bio, video i cuo, kako sam umeo da ostro da napadam sve koji su se izjasnjavali da pripadaju toj zajednici, i bio ostar protivnik, tako isto i sada javno zelim da kazem da nisam bio u pravu i da sam video da medju njima ima ljudi koji ih predstavljaju na los nacin, ali da je ta zajednica nesto posebno i da u njoj ima dosta ljudi koji su sve svoje predali Gospodu na nacin na koji vecina Hriscana nebi zeleli da predaju,i zive sveto .Iako se ne slazem sa neki njihovim ucenjima, idalje sam ponosan da kazem da su to moja braca i sestre kao i svi drugi koji ljube Gospoda ma u kojoj konfesiji ili denominaciji pripadali.
Ali red je i da kazem koja je to zajednica.Zajednica se se zove Nevesta Hristova, i slede ucenja coveka kojeg nazivaju prorokom poruke poslednjeg crvenog doba i uznesenja Wiliama Mariona Branhama.
Svako dobro, i Boziji mir i blagoslov vam zelim.

more_horiz
To kako sebe zovemo i kako se sami nazivamo je jedno, a to sto smo pred Bogom je nesto sasvim drugo.

Moze neko da se zove crkvom i da se uzda u crkvu koliko god zeli ali Biblija jasno kaze da je to nadanje lazno, a Pavao jasno kaze da Svevisnji ne prebiva u rukotvorenim crkvama ....

"Bog koji je stvorio svijet i sve što je u njemu, on budući gospodar neba i zemlje, ne živi u rukotvorenijem crkvama,

Niti prima ugađanja od ruku čovječijeh, kao da bi onome trebalo što koji sam daje svima život i dihanje i sve." Djela apostolska 17,24-25

Ko ima uho da čuje neka čuje šta govori Duh crkvama: koji pobijedi daću mu da jede od mane sakrivene, i daću mu kamen bijel, i na kamenu novo ime napisano, kojega niko ne zna osim onoga koji primi. Otkrivenje 2,17

Da li je vaznije ono sta ljudi misle ili je vazno ono kako Bog gleda na nas?
Da li je vaznije to da smo prihvaceni od onih koji idu u vjecnu propast ili od onoga koji nam nudi Vjecni zivot i izobilje dobra i ljubavi?

Prije dve hiljade godina oni koji sljede Krista smatrani su jereticima i sljedbenicima sekte Isusa Nazrecanina:"Utvrdismo da je ovaj čovjek kuga, da pokreće bune među svim Židovima po svijetu, da je kolovođa nazaretske sljedbe," Djela apostolska 24,5
Ako su apostole smatrali sektom i jereticima sto bi to bilo sramota za danasnje krscane ?

more_horiz
Nema tu nikakvih mjerila zasnovanih na bilo kakvom razumu, to je cista demagogija. Sekta znaci sljedba, i po tome svi su sekta, jer svatko nesto svoje slijedi. Dakle, jedini razuman stav je da se svi uvazavamo medjusobno, i da svatko slijedi svoje. No, ako nekoga hoces ocrniti, onda kazes da je ovo ili ono... ali iza toga nema nikakvog razumnog utemeljenja.

Pseudo-objasnjenja obicno krecu s brojnoscu, ali sto to znaci? Nisu li onda katolici sekta u Arabiji i Kini?!

Drugo najcesce pseudo-objasnjenje je da neka vjera nije utemeljena u lokalnoj kulturi?! A koja jeste...?! Niti jedna nije nastala u Hrvatskom zagorju, dakle sve su odnekud dosle...

Da bi neko znacenje (bilo kojkeg) pojma bilo utemeljeno, ono mora biti univerzalno primjenjivo. Pravda, ljubav, istina su jednako objasnjene i u Kini, i u Zagrebu. Ali sa pojmom sekte to je nemoguce, i svako objasnjenje tzv. "sekte" se svodi samo na lokalne prilike i ne vrijedi negdje drugdje. To znaci da cijela koncepcija sekte nije u redu, uvredljiva je i sluzi samo za ocrnjivanje drugih i unosenje razdora u ljudsko drustvo.

more_horiz
Evo iz sociološke persektive karakteristike jedne sekte:

1. Odbacuje vrijednost svijeta ili globalnog društva
2. Relativno mali broj sljedbenika
3. Članstvo nosi dragovoljni karakter
4. Stalno kontrolirano i oštro fiksirano članstvo
5. Težnja za izolacionizmom
6. Pretenzija na elitizam
7. Odsustvo podjele na kler i svjetovne ljude
8. Formalna jednakost članstva
9. Netrpeljivost prema drugačijem mišljenju
10. Grubost i sankcije za prestupe

more_horiz

Evo iz sociološke persektive karakteristike jedne sekte:

1. Odbacuje vrijednost svijeta ili globalnog društva

Ne ljubite svijeta, ni što je u svijetu! Ako tko ljubi svijet, nema ljubavi Očeve u njemu. 1. Ivanova 2,15

Znamo da smo od Boga i sva svijet leži u zlu. 1. Jovanova 5,19

A sud je ovaj što vidjelo dođe na svijet, i ljudima omilje većma tama negoli vidjelo; jer njihova djela bijahu zla. Jovan 3,19

2. Relativno mali broj sljedbenika

I vidjeh, i gle, jagnje stajaše na gori Sionskoj, i s njim sto i četrdeset i četiri hiljade, koji imahu ime oca njegova napisano na čelima svojima. Otkrivenje 14,1

Budući dozvao svojih dvanaest učenika, Isus im dade vlast nad nečistim duhovima, da ih istjeravaju i liječe svaku bolest i svaku nemoć. Matej 10,1

A Isaija viče za Izrailja: ako bude broj sinova Izrailjevijeh kao pijesak morski, ostatak će se spasti. Rimljanima 9,27

3. Članstvo nosi dragovoljni karakter

Luka 9,23 A govoraše svima: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.

4. Stalno kontrolirano i oštro fiksirano članstvo

Učvrstio vam srca da budu besprijekorno sveta pred Bogom i Ocem našim o Dolasku Gospodina našega Isusa i svih svetih njegovih s njime. 1. Solunjanima 3,13

Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. Ivan 17,9

Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Hebrejima 4,12

5. Težnja za izolacionizmom

A kad razumije Isus da hoće da dođu da ga uhvate i da ga učine carem, otide opet u goru sam. Jovan 6,15

A ti kad se moliš, uđi u klijet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se ocu svojemu koji je u tajnosti; i otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno Matej 6,6

6. Pretenzija na elitizam

I reče im: vi ste od nižijeh, ja sam od višijeh; vi ste od ovoga svijeta, ja nijesam od ovoga svijeta. Jovan 8,23

Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu. Galaćanima 3,26

7. Odsustvo podjele na kler i svjetovne ljude

I reče mi: gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi proroštva knjige ove. Bogu se pokloni. Otkrivenje 22,9

8. Formalna jednakost članstva

Jer, vi ste, po vjeri, sinovi Božji, u Isusu Kristu. Galaćanima 3,26

Što je dakle Apolo? Što je Pavao? Sluge putem kojih vi bili ste dovedeni vjeri; svaki od njih postupao je prema darovima koje mu je Gospodin dodijeli. 1. Korinćanima 3,5

A vi ste izbrani rod, carsko sveštenstvo, sveti narod, narod dobitka, da objavite dobrodjetelji onoga koji vas dozva iz tame k čudnome vidjelu svome; 1. Petrova 2,9

Vi pak ne dajte se zvati `Rabbi`, jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća.

Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima.

I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa - Krist. Matej 23,8-10

9. Netrpeljivost prema drugačijem mišljenju

Tko mnogo istračava i ne ostaje u naku Kristovu, nema Boga. Ako netko dođe k vama a da ne bude donosilac tog nauka, ne primajte ga k sebi i ne poželite mu dobrodošlicu. Tko njemu želi dobrodošlicu povezuje se s njegovim opakim djelima. 2. Ivanova 1,9-11

10. Grubost i sankcije za prestupe

Jer je plata za grijeh smrt, a dar Božij je život vječni u Hristu Isusu Gospodu našemu Rimljanima 6,23

I baciće ih u peć ognjenu: ondje će biti plač i škrgut zuba. Matej 13,42

Tada ćete vi saznati da sam ja GOSPOD, kad njihovi mrtvi budu legli u sred njihovih idola, uokolo oltara, na svakom visokom brijegu, na vrhu svake planine, pod svakim granatim stablom, pod svakim bujnim hrastom, čak ondje gdje oni nude jedan utažujući miris svim svojim idolima. Ezekiel 6,13

Kao sto smo naveli Isus je smatran sektasem a iskljucivani su iz crkve oni koji bi bili sa njim u drustvu. Apostoli su takodje nazivani pripadnicima jeresi i sektasima a i danas socioloski gledno svi oni koji sljede put Isusa Krista nisu pred svijetom nista vise do sekta ali pred Bogom oni su sinovi i kceri Svevisnjeg.

[/size]

more_horiz
Amen Ilija!! cheers

more_horiz
ljudi samo se držite cjelovitog evanđelja i Isusa KristaKult, sekta, denominacija, Crkva?! Icon_smile samo je On PUT ISTINA I ŽIVO I NITKO DRUGI...divna milost Božja
tako kaže Božja riječKult, sekta, denominacija, Crkva?! Icon_biggrin mene je Isus promijenio i pomogao mi...može i vama samo čitajte Novi Zavjet i vjerujte Isusu koji je dao svoj život za nas sve...velika je ljubav Njegova prema namaKult, sekta, denominacija, Crkva?! Icon_biggrin

more_horiz
Meni ne igra nikakvu ulogu kako se i što naziva. Bitno je da ljudi vjeruju u Boga, Isusa kRISTA, a da li su sekta, religija ili ne znam što, potpuno ne bitno.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply