Biblija je vjerodostojna za kršćane....kako to oni objašnjavaju...s druge strane visoka kritika u 19 stoljeću Bibliju izjednačava s ostalim knjigama....molimo argumente onih koji zastupaju to gledište...
Krizostom je napisao/la:Biblija je vjerodostojna za kršćane....kako to oni objašnjavaju...s druge strane visoka kritika u 19 stoljeću Bibliju izjednačava s ostalim knjigama....molimo argumente onih koji zastupaju to gledište...
No Nick je napisao/la:Pa hajde pokazi mi to nekim konkretnim primerom, voleo bih to videti??
Osim toga, Biblija nije pala sa marsa, upakovana u svim izdanjima, nego su je pisali ljudi u odredjenoj kulturi, vremenu, sto god...kao sto i sam kazes. Sto znaci da su koristili ondasnji recnik i terminologiju, ali ne i nacin razmisljanja. Tu je razlika. Tako, kada kazes da je i Biblija ponesto pokupila, ja bih sam volio videti na koje je to ona nacine uradila, a kako je to izgledalo u okruzenju izraela, npr.? Ok??
No Nick je napisao/la:Zelim da mi ti kazes zasto mislis da je sve pokupljeno iz egipta, iz paganizma, ili odakle li vec?? Jako mnogo volim ovu materu, neznabozacke izvestaje o stvaranju, potopu, cemu god, posebno kada se usporedjuju sa biblijskim, zato me i zanima to sto pitas?
Uz par nadahnutim pojedinaca koju su negdje nešto čuli formirala se religiozna misao Židova.
Ta se misao kroz SZ razvijala iz pomoć proroka
koje je opet malo tko razumio, da bi se sve kulminiralo pojavom Isusa
gdje su Židovi pokazali koliko razumiju ono što su im proroci govorili.
Elementi koje su Židovi pobrali su sinteza
egipatsko-sumerskih izvora, što su i povjesničari potvrdili, stručnjaci
za lingvistiku...
Ako gledamo još dalje u prošlost, sve su to
ostaci jednog znanja o funkcioniranju Stvarnosti koje potječe iz
Egipta. To znanje je bilo ono što ćemo mi tek otkriti kad spoznamo da
se znanost i religija mogu spojiiti, ali jedino kada znanost napusti
svoj materijalizam, a religija svoje fantazije...
Mali princ je napisao/la: