Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionPitanja o različitostima EmptyPitanja o različitostima

more_horiz
Pitala me jedna poznanica i ja joj nisam znala objasniti, koja je razlike između adventista i jehovinih svjedoka osim što adventisti svetkuju subotu?

Pošto ja ne znam, ima li netko tko zna da to malo pojasni.

Navodno: slične su im službe, muškarci dolaze u odijelima, ne vjeruju u pakao i grob je kraj svega, obnova zemlje, tj. da je nova zemlja koja će biti ova naša zemlja koja će se obnoviti, svetu pričest imaju rijetko, itd, i još ovi drugi idu po kućama...uh...

ajd sad, ko će to znati objasniti meni da ja njoj scratch

descriptionPitanja o različitostima EmptyRe: Pitanja o različitostima

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
Noemi je napisao/la:
Pitala me jedna poznanica i ja joj nisam znala objasniti, koja je razlike između adventista i jehovinih svjedoka osim što adventisti svetkuju subotu?

Navodno: slične su im službe, muškarci dolaze u odijelima, ne vjeruju u pakao i grob je kraj svega, obnova zemlje, tj. da je nova zemlja koja će biti ova naša zemlja koja će se obnoviti, svetu pričest imaju rijetko, itd, i još ovi drugi idu po kućama...uh...

Ne znam koje su slicnosti izmedju adventista i Jehovista,kad oni nemaju cak niti Bibliju kao ostali protestanti,sto se tice muskaraca i odjela,pa red je biti pristojno obucen kad ides u crkvu,ne znam kad jehovisti imaju pricest,i sto je rijetko,sto gusto, evo ti jednog linka tamo je Izrael ,pronasao jako dobro opisanu razliku,ali ja sad ne nadjem gdje je na nasem forumu to,ovdje se moze pogledati. www.adventisti.cg.yu o jehovistima neznam niti jedan link gdje bi mogla napraviti,paralelu,a na nasem forumu ,kod protestantizma.adventisticka crkva,Kriszostom je odmah u prvim postovima stavio nauku adventist.Nadam se da sam barem malo pomogla tebi i tvojoj poznanici.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dino moja ,neću sad njoj trčati ni zivkati je, ali bih voljela da znam, škakljiva su to pitanja za mene koja pojma o jehovinima nemam i sad ja trebam , kao ispasti pametna jer komšinica misli kako ja sve znam lol!

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Noemi je napisao/la:
Dino moja ,neću sad njoj trčati ni zivkati je, ali bih voljela da znam, škakljiva su to pitanja za mene koja pojma o jehovinima nemam i sad ja trebam , kao ispasti pametna jer komšinica misli kako ja sve znam lol!

Mala moja,ne plasi se kazi samo da ni slicni nismo,kad dodje komsinica,a dotle ce i sam to vidjeti.obred obred obred obred </BLOCKQUOTE>

descriptionPitanja o različitostima Emptyn

more_horiz
Noemi je napisao/la:

Razlika je u Istini.
No bolje je objektivno ispitati sličnosti i razlike pomoću Svetoga pisma..i posjetama službama itd..Uputi Tvoju prijateljicu na 28 osnovnih istina koje možeš pročitati na
www.adventisti.hr
ili je pošalji u obližnje crkve kako bi sama pitala - zašto vi nosite takva i takva odijela...kao oni u bankama ili saboru ili kao one dame koje gluhe slušaju Bacha i zaspu ljuljajuči se iza lepeze..
Odjela su nekoga od Varteksa a nekoga od drugih..itd.
Na Papua Gvineji su odjela dosta drugačija od ovih naših orlovski krgnova,
kod Eskima opet malo drugačija.. u nastojanju da odijelo bude uredno
i svećano mnogi u tome pretjeravaju ali sve manje liče na frakove..
Harizmatički liberalizam u Papua Gvineji je vezan za tamošnju tradiciju, naš provincijski imitira euforičnu otkačenost..O da Jehovini svjedoci obično nose torbe preko ramena, otiru cipele kod neljubaznih domaćina itd..
To ti je - Zašto snaške nose tašne i prave pekmez-taške, a one gospoje nose iznad koljena, e pa i ja ću ..

more_horiz
Evo ovdje već naveliko raspravljaju o njima....

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1652

more_horiz
Sad da ne generaliziram ali stekao sam dojam kako će Adventisti rado
isticati sva ona mjesta gdje se govori o suboti, ali će vrlo rijetko citirati
mjesta gdje Isus krši subotu ili gdje se spominje nedjelja. Adventisti
vegetarijanci marljivo će navoditi citate gdje se u Bibliji kritizira jedenje mesa,
ali će prešutjeti sva ona mjesta gdje se izričito govori o Božjem dopuštenju
da se jede meso!
Jehovini svjedoci će, naprotiv, sva ona mjesta u Bibliji
koja ne odgovaraju njihovoj nauci jednostavno izbaciti iz teksta ili ih
prevesti drugim riječima i tako im dati posve drugo značenje! Isto tako uigravaju scene u kojima vježbaju prilaženje ljudima i započinjanje dijaloga.
Stoga ako ih upitate nešto izvan očekivanog znaju se jako zbuniti.

Sad nemojte misliti da osuđujem to je samo moj dojam kao i to da su jehovini svjedoci agresivniji od adventista.
A za neke teološke razlike treba pogledati link što ga je dao Abraham.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
mjesta gdje Isus krši subotu ili gdje se spominje nedjelja. Adventisti
vegetarijanci marljivo će navoditi citate gdje se u Bibliji kritizira jedenje mesa,
ali će prešutjeti sva ona mjesta gdje se izričito govori o Božjem dopuštenju
da se jede meso!
Jehovini svjedoci će, naprotiv, sva ona mjesta u Bibliji
koja ne odgovaraju njihovoj nauci jednostavno izbaciti iz teksta ili ih
prevesti drugim riječima i tako im dati posve drugo značenje! Isto tako uigravaju scene u kojima vježbaju prilaženje ljudima i započinjanje dijaloga.
Stoga ako ih upitate nešto izvan očekivanog znaju se jako zbuniti.

Sad nemojte misliti da osuđujem to je samo moj dojam kao i to da su jehovini svjedoci agresivniji od adventista.
A za neke teološke razlike treba pogledati link što ga je dao Abraham.

Ma mislim da imas dobar dojam,ali bih se ja ovog puta osvrnula,ne na adventiste kao ljude,nego na adventisticku doktrinu,jer mi znamo i nedjelju,a mi ne uzimamo da je Isus krsio subotu,a i sto se mesa tice,znamo mi i kad i do kad se jelo,ali jedenje ili ne jedenje mesa nije upitno za spasenje,ali je rijec o zdravom nacinu zivota,i pola svijeta su vegetarijanci a nisu adventisti.Medicinski je dokazano da je bolje nejesti mesa,i vidi,kad je covjek bolestan prvo mu se daje lagana hrana.A Kinezi i krscani i nekrscani jedu sve,i kukce,i pse sve vrste i svinje i zmije,pa ne mozes ih iskljuciti,kao ljude,da nemaju prava na spasenje.Adventisti vjeruju u trojstvo,a jehovisti imaju odnos prema trojstvu drugaciji,oni imaju svoju verziju biblije,a mi koristimo,bibliju koju koriste svi krscani,a evo jos jedan link www.adventistickilinkovi.com, www.adventisti.hr.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dino, ovo je pun pogodak! Ma znala sam da nešto ima, kopkalo me u glavi, al se nisam mogla sjetiti, pa to je to: jehovini su napravili svoju verziju Biblije!
To je to! Sad imam sliku svega. Puno hvala!

more_horiz
Izrail je napisao/la:
mjesta gdje Isus krši subotu ili gdje se spominje nedjelja.

ovo je jedna jako fino rečena neistina. prvo, Isus nije kršio subotu nikada (odnosno četvrtu zapovijest) već je rušio one farizejske nepotrebne predaje što se subotom smije a što ne smije učiniti. oni su išli čak do te mjere da su branili subotom činiti dobro. a reći da je Isus kršenjem takvih predaja ukinuo i subotu, vrlo je zanimljivo...
drugo, ni jedan adventist se ne boji citirati stihove u Bibliji u kojima se spominje nedjelja, iz prostog razloga što su potpuno bezopasni. tko se još boji citata da je nedjelja prvi dan tjedna...

more_horiz
imhotep je napisao/la:
prvo, Isus nije kršio subotu nikada (odnosno četvrtu zapovijest) već je rušio one farizejske nepotrebne predaje što se subotom smije a što ne smije učiniti.
Lijepo rečeno, slažem se.
imhotep je napisao/la:
oni su išli čak do te mjere da su branili subotom činiti dobro.
Nebi se s ovim složio da su do te mjere išli, pa Isus ih je sam pitao da ti sin ili vol padne subotom u bunar, zar mu nebi pomogao odma.
imhotep je napisao/la:
a reći da je Isus kršenjem takvih predaja ukinuo i subotu, vrlo je zanimljivo...
Nije ukinuo subotu. Barem po mom mišljenju. Nedjelja se slavi zbog drugog razloga: jer se "prvog dana u tjednu" dogodilo ono najveće, onaj najvažniji trenutak u povijesti, najradosniji dan je postala nedjelja, tako da su već u I. ili možda II. stoljeću (koliko se sjećam bilo je u I.) apostoli rekli da je kršćanska "subota" od sad nedjelja.
sunny

more_horiz
pročitajte malo o Konstantinu, dekretu i društvenim kretanjima onog vremena...

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
Nebi se s ovim složio da su do te mjere išli, pa Isus ih je sam pitao da ti sin ili vol padne subotom u bunar, zar mu nebi pomogao odma.

točno tako! upravo je u tome fascinantnost njihovog egoizma, za svoju životinju bi skakali u bunar subotom, a kad se radi o pomaganju drugom čovjeku, onda ništa. to me podsjeća na ove današnje udruge prijatelji životinja, koje stavljaju često životinje na prvo mjesto, umjesto čovjeka.
Nije ukinuo subotu. Barem po mom mišljenju. Nedjelja se slavi zbog drugog razloga: jer se "prvog dana u tjednu" dogodilo ono najveće, onaj najvažniji trenutak u povijesti, najradosniji dan je postala nedjelja, tako da su već u I. ili možda II. stoljeću (koliko se sjećam bilo je u I.) apostoli rekli da je kršćanska "subota" od sad nedjelja.
Pitanja o različitostima Icon_sunny

prvo da se razumijemo, ja dijelim ljude na dobre i zle, a ne na one koji svetkuju subotu i na one koji svetkuju ostale dane, tako da te ne smatram niti lošijim niti ne znam kakvim što ne svetkuješ subotu. ali čisto radi nekakve objektivnosti htio bih da razjasnimo neke stvari uz pomoć činjenica. pošto smo jednako stari ni ti ni ja se ne možemo sjećati početka štovanja nedjelje. ali eto prizivamo uz pomoć logike razne povijesne izvještaje, doktorske disertacije, članke itd itd.
već sam pisao na jednom forumu kako se malo precjenjuje djelovanje apostola kontra subote. zamišlja se apostole kao velike ratnike koji su svim silama marširali kontra subote a za nedjelju kao dies domini. međutim, istina je ova: apostoli su bili pripadnici židovske sekte, i pridržavali su se židovskih propisa. od pavla se čak tražilo da se podvrgne nekakvom obrednom pranju kako bi pokazao da i dalje vrši zakon. od takvih se apostola nije mogla očekivati promjena subote u nedjelju. do toga je najvjerojatnije došlo nakon razorenja jeruzalema 135. godine, kada jeruzalemska polužidovska zajednica gubi svaki utjecaj na globalno kršćanstvo, a primat uzima rimski biskup i od tada znak raspoznavanja kršćana od židova postaje nedjelja. vrlo jednostavno. nigdje ne piše puno dokaza ni za to da su apostoli svetkovali nedjelju, ni da su svetkovali subotu. ali čitanjem između redova (a naveo sam ti primjer pavla) se nekako može zaključiti da su držali zakon, i to i one najsitnije propise, a da se ne spominje deset zapovijedi
no ajde malo da se i teme dotaknemo. evo u zadnje vrijeme se dosta bavim jehovinim svjedocima (prije toga sam se bavio mormonima). mogu reći da nisu oni toliko (ne znam koju riječ da uzmem a da ne bude "glupi") kao što ih se katkad smatra. razradili su oni svoje doktrine o nepostojanju trojstva, Isusu kao mučeniku na stupu umjesto na križu, neprimanju krvi u slučaju opasnosti, veličanju Božjeg osobnog imena itd. to su ujedno osnovne razlike između njih i nas. ono što im najviše zamjeram je to što su napravili svoj prijevod Biblije iz kojeg se jasno vidi šta žele

more_horiz
imhotep je napisao/la:
točno tako! upravo je u tome fascinantnost njihovog egoizma, za svoju životinju bi skakali u bunar subotom, a kad se radi o pomaganju drugom čovjeku, onda ništa. to me podsjeća na ove današnje udruge prijatelji životinja, koje stavljaju često životinje na prvo mjesto, umjesto čovjeka.
Da, licemjerje, taj "kvasac" na koji je Isus upozoravo ljude. A što se tiče prijatelja životinja... joj, inače sam često tolerantna osoba, ali kad njih vidim kako paradiraju ili izvode neke gluposti kao prije par mjeseci kad su doveli dvoje golih ljudi nasred trga u Zagrebu
i obojali ih u crveno kao krv...

A što se drugog dijela poruke tiče, vjerovatno je istina što kažeš, da se nemože točno odrediti kada je počelo sa svetkovanjem nedjelje, ali baš mi se čini da sam čitao da je to bilo u 1. stoljeću. Ma nije ni bitno. Nevjerujem da će Bog po tome sudit Smile
Što se tiče onoga da apostoli nebi napustili subotu jer su bili Židovi, pa znaš da je na prvom saboru u Jeruzalemu 50. godine donesena odluka da se novi kršćani netrebaju obrezivat ni ništa od židovstva prisvajat nego da se klone bluda, udavljenog i krvi koliko se sijećam, piše u Djelima.
Znači, nisu bili posebno navezani na Toru.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply