Totus Tuus je napisao/la: Nebi se s ovim složio da su do te mjere išli, pa Isus ih je sam pitao da ti sin ili vol padne subotom u bunar, zar mu nebi pomogao odma.
točno tako! upravo je u tome fascinantnost njihovog egoizma, za svoju životinju bi skakali u bunar subotom, a kad se radi o pomaganju drugom čovjeku, onda ništa. to me podsjeća na ove današnje udruge prijatelji životinja, koje stavljaju često životinje na prvo mjesto, umjesto čovjeka.
Nije ukinuo subotu. Barem po mom mišljenju. Nedjelja se slavi zbog drugog razloga: jer se "prvog dana u tjednu" dogodilo ono najveće, onaj najvažniji trenutak u povijesti, najradosniji dan je postala nedjelja, tako da su već u I. ili možda II. stoljeću (koliko se sjećam bilo je u I.) apostoli rekli da je kršćanska "subota" od sad nedjelja.
prvo da se razumijemo, ja dijelim ljude na dobre i zle, a ne na one koji svetkuju subotu i na one koji svetkuju ostale dane, tako da te ne smatram niti lošijim niti ne znam kakvim što ne svetkuješ subotu. ali čisto radi nekakve objektivnosti htio bih da razjasnimo neke stvari uz pomoć činjenica. pošto smo jednako stari ni ti ni ja se ne možemo sjećati početka štovanja nedjelje. ali eto prizivamo uz pomoć logike razne povijesne izvještaje, doktorske disertacije, članke itd itd.
već sam pisao na jednom forumu kako se malo precjenjuje djelovanje apostola kontra subote. zamišlja se apostole kao velike ratnike koji su svim silama marširali kontra subote a za nedjelju kao dies domini. međutim, istina je ova: apostoli su bili pripadnici židovske sekte, i pridržavali su se židovskih propisa. od pavla se čak tražilo da se podvrgne nekakvom obrednom pranju kako bi pokazao da i dalje vrši zakon. od takvih se apostola nije mogla očekivati promjena subote u nedjelju. do toga je najvjerojatnije došlo nakon razorenja jeruzalema 135. godine, kada jeruzalemska polužidovska zajednica gubi svaki utjecaj na globalno kršćanstvo, a primat uzima rimski biskup i od tada znak raspoznavanja kršćana od židova postaje nedjelja. vrlo jednostavno. nigdje ne piše puno dokaza ni za to da su apostoli svetkovali nedjelju, ni da su svetkovali subotu. ali čitanjem između redova (a naveo sam ti primjer pavla) se nekako može zaključiti da su držali zakon, i to i one najsitnije propise, a da se ne spominje deset zapovijedi
no ajde malo da se i teme dotaknemo. evo u zadnje vrijeme se dosta bavim jehovinim svjedocima (prije toga sam se bavio mormonima). mogu reći da nisu oni toliko (ne znam koju riječ da uzmem a da ne bude "glupi") kao što ih se katkad smatra. razradili su oni svoje doktrine o nepostojanju trojstva, Isusu kao mučeniku na stupu umjesto na križu, neprimanju krvi u slučaju opasnosti, veličanju Božjeg osobnog imena itd. to su ujedno osnovne razlike između njih i nas. ono što im najviše zamjeram je to što su napravili svoj prijevod Biblije iz kojeg se jasno vidi šta žele