Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Stigme i stigmatici

power_settings_newLogin to reply
+9
Gubavac
crusader
QEA
Eutanasije
dominik
Mila
Totus Tuus
Izrail
hrvoje hrki
13 posters

descriptionStigme i stigmatici - Page 4 EmptyRe: Stigme i stigmatici

more_horiz
usamljena je napisao/la:
sunshine daj mi nešto reci o porcijunkuskom oprostu, što to jest ?

kako je sunshine rekla,Majka Crkva podijeli Blago oproštenja grijeha upravo od Sv.Franje izmoljenim oprostom za sve pokajanog srca na dan Gospe od Anđela, 2.8., koji pohode svaku franjevačku crkvu (nije imperativ Porcijunkulu iliti crkvicu Marije Anđeoske Smile )

Ovo je veliko čudo koje priliči ljubljenome Franji Asiškome,
kad bismo barem MI
ljubili bližnje duše toliko (i Boga u njima)!!
da izmolimo oprost Gospodnji
za barem jednu od njih...Sad

Mir i svako dobro sestrice sunshine flower

Bog sa svima nama Miljenicima Njegovim!

more_horiz
Mozete li mi nekim dokumentom potvrditi da je ovo oficielno ucenje Katolicke Crkve?

more_horiz
dina ne vjerujes u to? ne budi tvrda srca, to se zaista dogodilo, Bozja ljubav je cudesna, istina da iznenadjuje iz dana u dan pa tako i ovo.

mir i s tobom brate Mi-Ha-El Very Happy

"Velika slava Porcijunkule (razlog radi kojeg je svetište franjevačkih početaka bilo ljubomorno čuvano i materijalno povećavano, dok duhovno zrači Božjom naklonjenošću i zato je postalo poznato po čitavom svijetu) jest u tome što je ona mjesto Asiškog ili Porcijunkulskog oprosta.
U malom prostoru koji nam je dan na raspolaganje, ne možemo ući u pojedinosti (14);
ograničit ćemo se na sažetak najraširenijeg dokumenta iz 1310. g., na 'Diplomu fra Teobalda, asiškog biskupa' (1296.-1329.) zbog dokazne vrijednosti tog svjedočanstva.
Evo sažetka Teobaldove diplome: sv. Franjo se nalazi u Sv. Mariji Anđeoskoj; noću mu je objavljeno da ode u Perugiu vrhovnom svećeniku Honoriju III., da izmoli oprost za Porcijunkulu, koju je obnovio.
Sutradan je otišao u pratnji fra Masea iz Marignana.
Papa, pošto je oslobodio Franju od obavezne 'manu adiutrice' (birokratske takse za traženi privilegij), upita ga: 'Koliko godina oprosta tražiš?'
Sv. Franjo odgovori: 'Sveti Oče, ja ne tražim godine, nego duše' i nastavi:
'ja bih želio, ako se to sviđa Vašoj Svetosti, da svatko tko uđe u ovu crkvu ispovjeđen i kaje se, bude oslobođen od svih svojih grijeha,
od krivnje i kazne na nebu i na zemlji,
od krštenja do dana i časa kad uđe u spomenutu crkvu'.
Na prigovor pape ('Nije u skladu s običajem Svete Stolice da dade takav oprost'), svetac odgovori:
'Ovo što molim, ne molim od sebe nego u ime Gospodina našega Isusa Krista'.
Nato papa zaključi: 'Sviđa nam se da ga dobiješ' (15).
Oprost se brzo proširio.
Fra Pietro di Giovanni Olivi, 1279. na pitanje o Porcijunkulskom oprostu:
'Može li se vjerovati da je dat potpuni oprost crkvi Svete Marije Anđeoske, u kojoj je osnovan Red manje braće?',
kaže: 'Odgovaram da se to vrlo isplatilo dati, a nama vjerovati.
To slijedi iz više razloga koji su povezani s tim, a to su: dostojanstvo molitelja;
korist vjernika;
uzvišenost evanđeoskog stanja vezanog uz Porcijunkulu, očigledno dostojanstvo vjere svjedoka, velika darežljivost davaoca, to jest njegove Svetosti' (16).
U nastavku odgovara, objašnjava i razvija već spomenute razloge i dodaje nove.
Onaj koji ga je isprosio, sv. Franjo, suobličio se Kristu;
mjesto Sveta Marija Porcijunkulska, posvećeno Majci Božjoj, a obnovio ga Franjo, mjesto 'gdje se rodio i bio obnovljen drugi Kristov, to jest apostolski, život', uzvišeno mjesto radi objava i česte prisutnosti božanstva; jednostavnost i poniznost s kojom je oprost dobiven, dopušten i raširen kao čin velike pobožnosti i ljubavi u obvezi širenja vjere, bez pohlepe i simonijačkih zarada.

Oprost je podijeljen kad se umnožio grijeh ('u ovim posljednjim vremenima Crkve': ideja prisutna u književnosti onoga vremena, također i u spisima sv. Franje, a pretjerana zatim kod sljedbenika Joakima da Fiore!); i ovdje se vraća ideja stigmatiziranog sv. Franje, prorečena u anđelu koji ima znak Boga živoga (17).

Ovaj oprost je od velike važnosti za narod koji je na taj način potaknut na sakrament pomirenja, kajanje i popravljanje grijeha, upravo na mjestu gdje je, po sv. Franji i sv. Klari, bio objavljen evanđeoski život prilagođen ovim vremenima.
I ovdje Olivi inzistira na skladu između Porcijunkule, mjesta oprosta, i Porcijunkule pronalaska evanđeoskog života.
'Budući da evanđeoski život treba biti iznad svega, na sve načine i svuda veličan, slavljen, raširen i promican, mnogo je značilo, osim toga, da se uz navale mnoštva u obnovljenju Porcijunkulu i uz bogatstvo oprosta nađe i pojedinačna milost na istome mjestu, i da se evanđeoski život pojavi u srcima i očima sviju velikom jasnoćom i u svoj svojoj dragocjenosti.
Očito je da se sve to događa darom Duha Svetoga; jer i to stanje je zasluga pred Bogom te ima povlašteno mjesto u kraljevstvu Božjem i u redu milosti; doista, rekao je Krist:
'Blago siromasima, duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko' (Mt 5,3); i:
'Napravite sebi prijatelje od nepravedna bogatstva da vas, kad ono umine, prime u vječne šatore' (Lk 16,9).
To je se po Jeronimo ne može shvatiti ako se ne primjeni na evanđeoske siromahe (18).
Očito je da je baš svečana obnova tog stanja zaslužila za čitav svijet da ta milost (oproštenje) bude udijeljena.
Razmislimo o početku i izvoru tog stanja: nikome nije dano da ga ostvari bez posebne i neizrecive milosti; ne može se ni otkriti svijetu bez posebne milosti.
U vrijeme i na mjestu darivanja takve milosti, vratilo se stanje evanđeoskog života i izlijevanje oproštenja'.
Nakon dugog marljivog proučavanja u kojem brat Petar od Ivana Olivi pokazuje podudarnost povratka evanđeoskog stanja te podjeljivanja potpunog oprosta u Porcijunkuli, francuski teolog nastavlja nabrajati povijesne i teološke razloge radi kojih treba vjerovati u oprost:
iznad svega radi svjedočanstva ljudi dostojnih povjerenja i potvrde mnoštva koje je o toj zgodi i na tom mjestu doživjelo obraćenje srca.
Među svjedočanstvima na prvo mjesto stavlja sv. Franju, dodajući tom dokazu ozdravljenje slijepih koji su grnuli u Porcijunkulu i bezbrojne skupine hodočasnika sa svih strana svijeta (1Čel 27:364; 2Čel 20:606) (19).
Potpuni oprost što ga je zadobio sv. Franjo i koji se održao kao svagdašnji, premda su ga često nijekali i osporavali, ponovno je kao takav potvrđen dekretom Apostolske Penitencijarije "Portiunculae sacrae aedes" od 15. srpnja 1988. (20).
Stoga je danas izvan svake sumnje njegova svagdašnjost i može ga se dobiti samo jednom na dan uz redovite uvjete."
jesi zadovoljna sada? Btb+

more_horiz
sunshine je napisao/la:

@usamljena, ne razumijem bas tvoje pitanje. tamo odes ako zelis, ne znam za druge oproste jer me prvenstveno zanima franjevacka duhovnost pa ti samo o tome mogu govoriti Very Happy

"sunshine" znaš zašto ne razumiješ moje pitanje, zato što ne znaš pravi odgovor, no ništa zato, još si mlada buš svladala gradivo, želim ti veliki napredak u franjevačkoj duhovnosti.

more_horiz
Mi-Ha-El je napisao/la:

kako je sunshine rekla,Majka Crkva podijeli Blago oproštenja grijeha upravo od Sv.Franje izmoljenim oprostom za sve pokajanog srca na dan Gospe od Anđela, 2.8., koji pohode svaku franjevačku crkvu (nije imperativ Porcijunkulu iliti crkvicu Marije Anđeoske Smile )

Bog sa svima nama Miljenicima Njegovim!

"Mi-Ha-El" znači, gdje god te zateče datum oprosta(02.08.) ako imaš blizu (baš) franjevačku crkvu oprošteno ti je, a kaj ako u nekoj selendri nema nikakve crkve ili pak ima, a nije franjevačka, kaj onda z oprostom ?
I još mi reci, tko su to Miljenici Njegovi ?

more_horiz
dina ne vjerujes u to? ne budi tvrda srca, to se zaista dogodilo, Bozja ljubav je cudesna, istina da iznenadjuje iz dana u dan pa tako i ovo.

Cuj ,ja konkretno trazim dokument i da je to oficielno ucenje RKC.
A govoris i o terminu prastanja.

more_horiz
"Mi-Ha-El" znači, gdje god te zateče datum oprosta(02.08.) ako imaš blizu (baš) franjevačku crkvu oprošteno ti je, a kaj ako u nekoj selendri nema nikakve crkve ili pak ima, a nije franjevačka, kaj onda z oprostom ?
I još mi reci, tko su to Miljenici Njegovi ?

Usamljena,
znam da ciljaš pucati, al spusti cijevi,
ne dišemo istim vjerovanjem,
odmori od napada.
Nisi tjerana vjerovati, sunči i ja vjerujemo, što ti smetamo:)?

Oprost je Milost Božja,
ne klanjamo se mi instituciji kao teletu, mi znamo tko je Vlastan Oprostiti grijehe!
No, nama je svjedočenje Kristovo dovoljno da bi vjerovali da je Vlastan Gospodin Slugi svome Apostolu zapovjediti -Kome oprostite, oprošteni su...kome svežete, zadržani su...i na nebu i na zemlji!!-
To podjeljivanje oprosta od Apostolske Crkve
mi zovemo sakramentom Ispovjedi
i trenutak je blagoslovne izmirbe Čovjeka sa svojim Bogom.
U ovom slučaju je podijeljen oprost
svima koji skrušena i raskajana srca pohode frajevačke crkve,
dakle s nakanom izmirenja poći sakupiti Blago Smile

Kažeš, tko su Miljenici Njegovi? Zar ni jednog ne vidiš?
Eto mi Franjini Zaljubljenici u Ljubav vidimo MORE MILJENIKA!!
Svaki iz Ljubavi stvoren Stvor
Božje je Ljubavi Djelo
i šta drugo da stvara do li Savršeno i LJubazno-Miljenike za svoje Kraljevstvo!!!

Bog s nama
flower Miljenicima Njegovim flower

PJESMA STVOROVA

sv. Franjo Asiški

Svevišnji, svemožni, Gospodine dobri,
tvoja je hvala i slava i čast
i blagoslov svaki.
Tebi to jedinom pripada,
dok čovjek nijedan dostojan nije
ni da ti sveto spominje ime.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
sa svim stvorenjima svojim,
napose s bratom, gospodinom Suncem:
od njega nam dolazi dan
i svojim nas zrakama grije.
Ono je lijepo i sjajne je svjetlosti puno,
slika je, Svevišnji, tvoga božanskoga sjaja.

Hvalite i blagoslivljajte
Gospodina moga,
zahvaljujte njemu, služite njemu svi
u poniznosti velikoj.

po bratu našem Mjesecu i sestrama Zvijezdama.
Njih si sjajne i drage i lijepe
po nebu prosuo svojem.

po bratu našem Vjetru,
po Zraku, Oblaku, po jasnoj Vedrini,
i po svakom vremenu tvojem,
kojim uzdržavaš stvorove svoje.

po sestrici Vodi,
ona je korisna, ponizna, draga i čista.

po bratu našem Ognju, koji nam tamnu rasvjetljuje noć.
On je lijep i ugodan, silan i jak.

po sestri i majci nam Zemlji.
Ona nas hrani i nosi, slatk enam plodove,
cvijeće šareno i bilje donosi.

po onima koji opraštaju iz ljubavi tvoje
i podnose rado bijede života;
blaženi koji sve podnose s mirom,
jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.

po sestri nam tjelesnoj smrti,
kojoj nijedan smrtnik umaći neće.
Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu;
a blaženi koje ti nađeš po volji presvetoj svojoj,
jer druga im smrt nauditi neće.

more_horiz
Mi-Ha-El je napisao/la:
Usamljena,
znam da ciljaš pucati, al spusti cijevi,
ne dišemo istim vjerovanjem,
odmori od napada.
Nisi tjerana vjerovati, sunči i ja vjerujemo, što ti smetamo:)?

Oprost je Milost Božja,
ne klanjamo se mi instituciji kao teletu, mi znamo tko je Vlastan Oprostiti grijehe!
No, nama je svjedočenje Kristovo dovoljno da bi vjerovali da je Vlastan Gospodin Slugi svome Apostolu zapovjediti -Kome oprostite, oprošteni su...kome svežete, zadržani su...i na nebu i na zemlji!!-
To podjeljivanje oprosta od Apostolske Crkve
mi zovemo sakramentom Ispovjedi
i trenutak je blagoslovne izmirbe Čovjeka sa svojim Bogom.
U ovom slučaju je podijeljen oprost
svima koji skrušena i raskajana srca pohode frajevačke crkve,
dakle s nakanom izmirenja poći sakupiti Blago Smile

Kažeš, tko su Miljenici Njegovi? Zar ni jednog ne vidiš?
Eto mi Franjini Zaljubljenici u Ljubav vidimo MORE MILJENIKA!!
Svaki iz Ljubavi stvoren Stvor
Božje je Ljubavi Djelo
i šta drugo da stvara do li Savršeno i LJubazno-Miljenike za svoje Kraljevstvo!!!

Bog s nama
flower Miljenicima Njegovim flower

Ako Miljenici božji u mojem pitanju vide samo cijevi spremne za paljbu i napad, onda bolje da ništa nisi ni rekao, jer sve ovo što si napisao, to si učinio bez mrve kršćanske ljubavi, a Sveti Franjo, sigurno skače od radosti po Nebu, gledajući svoje zaljubljenike, kako izgaraju u ljubavi prema braći, koja ne dišu istim vjerovanjem.
Pa da se klanjaš i zlatnom teletu, imao bi više Milosti Božje u komunikaciji sa različitima, a kamoli velebnoj apostolskoj instituciji, kojom se dičiš.
Ugodnu noć i miran san ti želim.

more_horiz
usamljena, molim oprost ako uvrijedih-mišljah da to ne činim!
Reagirah na
usamljena je napisao/la:
sunshine je napisao/la:

@usamljena, ne razumijem
bas tvoje pitanje. tamo odes ako zelis, ne znam za druge oproste jer me
prvenstveno zanima franjevacka duhovnost pa ti samo o tome mogu
govoriti Stigme i stigmatici - Page 4 Icon_biggrin

"sunshine"
znaš zašto ne razumiješ moje pitanje, zato što ne znaš pravi odgovor,
no ništa zato, još si mlada buš svladala gradivo, želim ti veliki
napredak u franjevačkoj duhovnosti.

a evo za Dinu se malko potrudih po dokument u Vatikansku riznicu iako sam ja s dokumentacijom na VI Smile jer mislim srcem Smile
molim prijevod s talijanskoga ne traži Wink

"indulgenza della Porziuncola",
confermata dal Papa Onorio III a partire dal 2 agosto del 1216

Bog s nama

more_horiz
Mi-Ha-El je napisao/la:
usamljena, molim oprost ako uvrijedih-mišljah da to ne činim!
Reagirah na
usamljena je napisao/la:
sunshine je napisao/la:

@usamljena, ne razumijem
bas tvoje pitanje. tamo odes ako zelis, ne znam za druge oproste jer me
prvenstveno zanima franjevacka duhovnost pa ti samo o tome mogu
govoriti Stigme i stigmatici - Page 4 Icon_biggrin

"sunshine"
znaš zašto ne razumiješ moje pitanje, zato što ne znaš pravi odgovor,
no ništa zato, još si mlada buš svladala gradivo, želim ti veliki
napredak u franjevačkoj duhovnosti.

a evo za Dinu se malko potrudih po dokument u Vatikansku riznicu iako sam ja s dokumentacijom na VI Smile jer mislim srcem Smile
molim prijevod s talijanskoga ne traži Wink

"indulgenza della Porziuncola",
confermata dal Papa Onorio III a partire dal 2 agosto del 1216

Bog s nama

Hvala ti na trudu,ali mislim da jos uvijek nije to oficielno katolicko ucenje.
Jer to bi znacilo,cini sto hoces do 1.8 a onda ti je sve oprosteno,a kako covjek uvijek kalkulira i spekulira s Bogom,moglo bi biti i strasno.

more_horiz
Dina je napisao/la:

mislim da jos uvijek nije to oficielno katolicko ucenje.
Jer to bi znacilo,cini sto hoces do 1.8 a onda ti je sve oprosteno,a kako covjek uvijek kalkulira i spekulira s Bogom,moglo bi biti i strasno.

Oficielno?
Hm? Nije dogma,da,
ali jeste u skladu s cjelovitim učenjem Crkve o podjeli oprosta.

To niti ne znači-čini što hoćeš i taj dan si spašen, jer bi to bilo predmjevanje buduće griješnosti, planirano suprotstavljanje Bogu i PREUZETNo pouzdanje u Milosrđe Božje!!
To je grijeh protiv Duha Svetoga!
To je kalkulacija-i Bog nas sačuva toga!
Ali takovu kalkulaciju i grijeh protiv Duha Svetoga ne vidim kad u sv. Sakramentu i Duhovnom Blagu Crkve ištemo, tražimo i dobivamo oproste, već
kad nadobudno živimo odijeljeni od takve Milosti koje je Rizničar Majka Crkva a ključonoša Petar!!

Kalkulirati
Preuzetno
Ta Bog nam je već sve oprostio i ako već nije Hoće
za mene je Oholost par exelans!

p.s. znam da nije naslov teme,neće se ponovit Wink

more_horiz
@usamljena: "mlada si" nie nikakav argument, to sto ja imam 17 ne znaci da ne mogu razumjeti neke stvari, godine nisu mjerilo, sve ovisi od osobe do osobe Wink stvarno nisam shvatila tvoje pitanje,al ok, nema veze.

ovaj forum zove se radosna vijest, a ipak, toliko je postova nad kojima se zgrazam,nebitno ciji su, ali kad sam igrom slucaja nabasala na ovaj forum,ocekivala sam tu nesto drugo, ne politiku i uzeglost.

i onda kad netko pokusa nesto objasniti,kao u ovom slucaju mi-ha-el, napadne ga se rijecima- "Ako Miljenici božji u mojem pitanju vide samo cijevi spremne za paljbu i napad, onda bolje da ništa nisi ni rekao, jer sve ovo što si napisao, to si učinio bez mrve kršćanske ljubavi, a Sveti Franjo, sigurno skače od radosti po Nebu, gledajući svoje zaljubljenike, kako izgaraju u ljubavi prema braći, koja ne dišu istim vjerovanjem.
Pa da se klanjaš i zlatnom teletu, imao bi više Milosti Božje u komunikaciji sa različitima, a kamoli velebnoj apostolskoj instituciji, kojom se dičiš". - ni zajedljivost nie neka dobra osobina,a on je ono napisao s puno Kristove ljubavi. ili kad sam ja pokusala iznijeti neke svoje poglede, neki su rekli da sam new age, ono inkvizicija prakticki. zalosno. ogranicenost nie nest pozitivno,ali mnogi imaju jako uske aspekte.

dina, nie li sv.franjo asiski najveci svetac u katolickoj Crkvi? ili postoji netko kome se Krist priblizio vise nego njemu? pa onda je valjda sve sto je on cinio takodjer "oficielno priznato", ukljucujuci i porcijunkulski oprost? ili su franjevci heretici?

more_horiz
sunshine je napisao/la:
ili kad sam ja pokusala iznijeti neke svoje poglede, neki su rekli da sam new age, ono inkvizicija prakticki. zalosno. ogranicenost nie nest pozitivno,ali mnogi imaju jako uske aspekte.

Thanks, zar ti je moje komentarisanje licilo na inkvizicuju.Naravno da imam uske stavove i time se dicim, naravno jer se trudim da sledim uzak put.Nije tebi receno da si new age zato sto sto si izlagala stavove franjevackog reda, vec zato sto nisi jasno izrazila svoje verovanje da je Isus Hrist jedini put, jedina istina, i jedini zivot.Ali kada smo to resili onda, ne vidim razlog da to sada koristis u svojoj argumentaciji, ja sam se nadao da smo to resili, onog casa kada si rekla da Isus jeste jedini put, istina i zivot.Hvala sto me bez razloga gadjas uvredama i ponovo iniciras problem za koji verujem da sam dao svoj deo da se resi.Nije to lepo, ali nema veze ja necu tebe vredjati.Ali nemoj ni ti vise da prozivas, jer znam da sam ja taj kojeg si nazvala ogranicenim i uskim, i ne pozitivnim tipom.

more_horiz
sunshine je napisao/la:
@usamljena: "mlada si" nie nikakav argument, to sto ja imam 17 ne znaci da ne mogu razumjeti neke stvari, godine nisu mjerilo, sve ovisi od osobe do osobe Wink stvarno nisam shvatila tvoje pitanje,al ok, nema veze.

"sunshine" a zakaj se toliko opravdavaš, još jednom potvrđuješ, ne da si mlada, već da si apsolutno ne zrela. Ostani u miru svetog oca Franje.

more_horiz
amos, nisam te spomenula u postu i nisam mislila striktno na tebe,ali kad si se vec 'otkrio', i tebe smatram jednim od takvih jer ne prihvacas one koji nisu kao ti,odnosno ne vjerujes da ih Bog voli jednako kao i tebe i sve nas.i ne vrijedi uopce raspravljati s tobom kad se drzis pojedinih citata kao pijan plota i tupis po jednom te istom cijelo vrijeme.

usamljena, ostat cu naravno,ali ne opravdavam se,samo sam odgovorila na tvoj post,u cemu je problem? i ti se meni cinis nezrela, iako imas 38 godina, zapravo iznenadila sam se kad sam vidjela tvoje godine. ja jesam mlada,ali neke stvari shvacam bez obzira na to.osim toga,postoje i stari ljudi koji jos uvijek ne kuze neke stvari,a godine su iza njih.godine nisu argument.

ali ne vrijedi ni prepiranje, jer svatko ostaje pri svome misljenju, prema tome... Wink

more_horiz
sunshine je napisao/la:
amos, nisam te spomenula u postu i nisam mislila striktno na tebe,ali kad si se vec 'otkrio', i tebe smatram jednim od takvih jer ne prihvacas one koji nisu kao ti,odnosno ne vjerujes da ih Bog voli jednako kao i tebe i sve nas.i ne vrijedi uopce raspravljati s tobom kad se drzis pojedinih citata kao pijan plota i tupis po jednom te istom cijelo vrijeme.

Nisi me spomenula , ali si sa onim new age skrenula pravo na mene, tako da ne moras biti Sherloc Holmes da otkrijes da je meni upuceno, i nema potrebe da se razotkrivam , bila si vise nego precizna.Smatraj sta god hoces, a to da li ja verujem da Gospod voli ljude isto kao i mene i sta po tome pitanju verujem to kao sto vidim nemas pojma i posto neznas, odbicu ti na ne znanje.Uostalom nije ni bitno koga ja prihvatam ili ne prihvatam, ili koga volim ili ne volim, bitno je sta kaze Bozija rec, citiram:

Djela 4.10 Neka bude znano svima vama i svemu narodu Izraelovu: po imenu Isusa Krista Nazarećanina, kojega ste vi raspeli, a kojega Bog uskrisi od mrtvih! Po njemu ovaj stoji pred vama zdrav! 11 On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni.12 I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti.

Ja se samo slazem sa ovim stihovima u potpunosti.A i novi su, nisu oni isti koje sam navodio, a i jasni su zar ne.I naravno da cu "tupiti" po jednom te istom, jer nam je jedno te isto i dano oduvek.Po ovim pitanjima se sve konfesije i denominacije apsolutno slazu, i verujem i franjevacki red da se slaze, prouci malo ono usta verujes.A ja licno nisam Bog i nemam kapacitete ni mudrosti ni ljubavi da imam razumevanja bas za sve i drugacije, ali znam sta rec Bozija kaze i ne usudjujem se da joj kontriram.Naravno uvek cu se truditi da ne proganjam drugacije koliko god mogu, ali necu zbog neke lazne tolerancije uskracivati Boziju istinu,a ona kaze je ISUS HRIST JEDINI PUT, ISTINA I ZIVOT!!!
Tako da mozes da smatras sta god hoces o meni licno, i ja da smatram o tebi licno, ali na kraju najbitnije je i jedino vazno sta Gospod smatra, a On je to otkrio u svojoj reci, pa ko voli nek izvoli.Tako da ako zels da zastupas neke druge svetske stavove ti mozes i to je uredu, ali naravno onda trebas da ocekujes i da ces dobiti repliku od onih koji zastupaju stavove iz reci Bozije.I naravno onda trebas da udahnes duboko, izbrojis do deset i ne gadjas na licnoj osnovi nego uputis argument biblijski ako mislis da je Gospod drugacije rekao u svoj reci.Naravno onda budes spremna da dobije kontra argument iz reci, i to ti se zove dijalog argumentovan Bozijom recju i svi nesto naucimo iz toga.A ovakav nacin komunikacije mi je pokupljen sa politicko ovosvetskih osnova, ako nemamo argumente gadjacemo ga licno, i pravicemo insinuacije o tome kakav je on covek, postavljacemo pitanja njegovog kredibileta i onda ce ljudi verovati nama.I to nas je uvelo vreme kada vise nema ljudi sa kredibilitetom jer se sve svelo na neko bacanje smeca u lice.Naravno mi Hriscani treba da budemo svetlo i da se ne sluzimo takvim taktikama, nego cak i kada smo napadnuti na takav nacin, da idalje spremno branimo istinu na Boziji nacin, razotkrivajuci dela tame i lazi, umesto da izmisljamo nove i svoje lazi.

more_horiz
sunshine je napisao/la:
i tebe smatram jednim od takvih jer ne prihvacas one koji nisu kao ti,odnosno ne vjerujes da ih Bog voli jednako kao i tebe i sve nas.i ne vrijedi uopce raspravljati s tobom kad se drzis pojedinih citata kao pijan plota i tupis po jednom te istom cijelo vrijeme.

Sada cu se pozabaviti malo tvojom recenicom u svetlu biblijskih istina ok?
Kada kazes ne prihavacas one kao sto si ti, trebas biti precizna u kom smislu.Ja mogu nekog da prihvatim kao coveka i da ga volim, a da on pritom nije Hriscanin.Naravno zato sto ga volim i prihvatam , ne znaci da cu reci da je Hriscanin.Isto tako ne proizilazi iz mog stava da Bog ne voli sve podjednako samo zato sto nisu i ne veruju isto kao i ja.Taman posla, Bog voli sve jednako i za sve jedanko zeli da ne zavrse u ognjenom jezeru, zato je i dao svoga Sina kao vrhunski izraz svoje ljubavi.Ali ja samo kazem da onaj koji ne prihvati taj izraz ljubavi, sam je odbio i sam sebi presudio.Tako da Bog voli sve podjednako, ali nikoga ne prisiljava nego nudi i obavestava.I naravno jako Mu je zao sto sto Ga covek odbija, sto odbija najvecu zrtvu koju neko moze da podnese, svoga Sina.
Naravno Bog je pored ljubavi i pravedni sudija i u Njemu nema nepravednosti, i ako je da svoga Sina i rekao da se u Njega treba verovati samo po Njegovom imenu spasti, onda svako ko je odbio tu zrtvu ide u mesto kazne, ognjeno jezero.
Sto znaci dakle dalje iz toga izvalcim zakljucak i stav za sebe:
1. Ja mogu da volim nekoga koliko god hocu, ako ne prihvati Isusa za spasitelja ode u ognjeno jezero.
2.Ako ga volim necu ga muljati po tom pitanju nego cu mu jasno reci.
3.Ako ga podrzim u tome da je njegov put dobar saljem ga u ognjeno jezero, i time pokazujem da ga ne volim.
4.Ako nekoga volim nikada necu prihvatiti da on ili ona veruju nesto sto vodi u propast.
5.Mogu nekog voleti i prihvatati kao coveka, ali nikada voleti i prihvatati da bilo koje ime osim Isusa vodi u zivot vecni.
6.Ljubav nije gledati nekog kako propada i smeskati se, nego skociti i pomoci mu pa taman dobio i po nosu.Kada davljenika spasavas iz vode, on se otima i pokusava da udavi i onoga koji ga spasava.I bilo je i slucajeva da je davljenik udavio spasioca i posle se sam udavio.Ali nabolji nacin je kada spasavas davljenika ili da mu pridjes sa ledja i da ga zgrabis i izvuces, ili da ga nokautiras pesnicom odmah.U oba slucaja se izlazes riziku da ce da te povredi. Naravno mozes da da kazes sa obale, ma nema veze dobro je to , nece se udaviti, i da se nasmesis blagonaklono.Tada neces morati ni da ga udaras pesnicom, ni da ga vuces za kosu, smo se smeskas i uzivas u suncu.I niko ti nece zameriti sto nisi reagovao, ali neces moci ni da kazes da ti je bilo stalo do te osobe stvarno, i da je stvarno volis.A zamisli tek kada bi prisla i rekla sram te bilo udario si jadnog coveka i vukao ga za kosu, pa ti nemas ljubavi.Zamisli kako bi to zvucalo apsurdno.

ps. Stihove iz biblije mogu naknadno da dodam ako treba, nisam zeleo sada da komplikujem situaciju.Ali ako insistiras mogu.

more_horiz
nisi mi ti jedini rekao da sam new age,tako da,ponavljam, nisam mislila striktno na tebe.

nisi me shvatio, ne radi se tu o prihvacanju mene ili ne znam sto.
slazemo se oko toga da nema spasenja ni po kome osim po Isusu Kristu, tako i ja mislim,iako si vjerojatno krivo protumacio neke moje postove a i ja se nisam uvijek najbolje znala izrazit,no nema to sad veze.

Bog ne bi bio ljubav kad ne bi prihvacao sve ljude, odnosno kad bi sve nekrscane slao u pakao. gdje je tu onda ljubav? a ti si rekao jednom prilikom da smatras kako su samo krscani u raju. ne vjeruje covjek sam od sebe u Isusa- to je dar koji nie dan svima. i sam je Isus rekao, kome je vise dano od njega ce se vise i traziti.prema tome,nie svakome dano vjerovati u Njega.

nie dovoljno samo cuti za Isusa. jel bi ti, kad bi netko poceo govoriti o nekoj vjeri za koju nisi cuo dotad,samo tako odbacio svoju vjeru i tu prihvatio? to nie tako lagano.

ali zato svi ljudi imaju savjest po kojoj se,vjerujem, mogu spasiti,ako je cista. vjerujem da ce svaki covjek kad priedje s ovoga svijeta stati pred Isusa i ako mu je savjest cista, da ce ga Isus prihvatiti (jer On je ljubav) jer ce taj covjek zeljeti u raj zato sto je njegova dusa za njim ceznula cijeloga zivota na zemlji pa koje god vjere bio jer Bog je jedan.

ali naravno, ne mislim da to isto vrijedi za one koji su Isusa upoznali pa ga odbacili,to je druga prica jer ako upoznas Isusa, On je za tebe onda jedini put.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply