Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Što je duhovnost?

power_settings_newLogin to reply
+4
Justin
Mali princ
vivi
simply
8 posters

descriptionŠto je duhovnost? - Page 3 EmptyRe: Što je duhovnost?

more_horiz
Religioznost je vanjska forma. Duhovno je iz srca. Smile

Farizeji su bili religiozni. A Isus je bio duhovan. Wink

more_horiz
U usporedbi s duhovnim čovjekom, religiozan čovjek je često puta poput slijepca, koji tvrdi da nije slijep.
Duhovan čovjek ima duhovne oči i može vidjeti (pravu) opasnost puno bolje, nego religiozan čovjek.

To možemo usporediti i s osjećajem bola. Religiozan čovjek je jako nesretna duša, jer hoda po vrućem ugljenu, a nema osjećaj bola, koji bi ga upozoravao na opasnost.

more_horiz
Većina ljudi nikada nije razmišljala da su religioznost i duhovnost pojmovi koji govore o različitom. Ali kada počnemo dublje istraživati Bibliju, tada možemo uočiti jasnu razliku između ova dva pojma, između ove dvije pobožnosti.

"Religiozna pobožnost" označava čovjeka koji prihvaća da Bog postoji, ali nema povjerenje u Njega. Možemo reći da religiozan čovjek vjeruje "u Boga", ali on ne vjeruje "Bogu". On prihvaća Božje postojanje, prihvaća da je Bog stvorio svijet, da je Isus Krist bio na zemlji, da je razapet na križu. Ali, istovremeno ne vjeruje Bogu kada nešto zahtijeva od njega: "promijeni svoj način razmišljanja", "ne oslanjaj se na svoj razum", "ne vjeruj svojim emocijama više nego Bogu", "čvrsto se osloni na Božja obečanja", "ne oslanjaj se na svoja djela, nego na Božju milost", "ostavi svaki grijeh da bi bio sretan" ... Tada pokazuje da je unatoč svojoj pobožnosti – neposlušan Bogu!

Religiozan čovjek više vjeruje sebi – svojim emocijama, religioznim doživljajima, životnom iskustvu – nego Bogu. A povjerenje u svoje emocije, proglašava vjerom u Boga.

"Duhovna pobožnost" prihvaća Božje postojanje, ali istovremeno pokazuje povjerenje prema Boga, Njegovoj riječ, Njegovim obećanjima. Sve što Bog zahtijeva, duhovan čovjek i čini. On vjeruje više Bogu, nego sebi i svojim emocijama. On živi poslušno Bogu! Spoznao je svoju nemoć u borbi s grijehom, pa se potpuno pouzdaje u Isusa Krista kao svog Spasitelja. Spoznao je da Bog zahtijeva bezgrešan život, pa tako i živi. Duhovna pobožnost rezultira životom slobodnim od grijeha!

"Biti religiozan" znači pripadati nekoj religijskoj skupini ili organizaciji koja ne zahtijeva promjenu grešnog srca i njegovih grešnih motiva. Organizacije zahtijevaju određeno ponašanje i bespogovornu poslušnost iracionalnim dogmama (crkvenim vjerovanjima). Religioznost je plod pokornosti ljudskom autoritetu.

Religiozan čovjek ne želi ostaviti grijeh, već se želi osloboditi njegovih posljedica.

Religiozan se postaje tako što roditelji priključuju osobu (dok je još dijete) religioznoj zajednici kojoj sami pripadaju, tako da to nije čin samostalne odluke (poput novorođenja).

Duhovnost je vrsta pobožnosti koja nastaje kao rezultat djelovanja Svetog Duha. Ona donosi unutrašnju promjenu u čovjekov život, tako da ga oslobađa ropstva grešnoj naravi i osposobljava za novi život gez grijeha. Duhovnost nije plod ljudskog, već isključivo Božjeg djelovanja. Ona podrazumijeva vodstvo Božjeg Duha u životu, u razumjevanju Božje objave i u obnovi karaktara. Što je rođeno od Duha, to je duh(ovnost)!!! (Ivan 3,6)

Svatko od nas se rodio kao religiozno biće. Takvi ostajemo cijelog svog života, ukoliko se ne susretnemo s Bogom, i pri tom susretu Mu se ne pokorimo. Da bi smo izbjegli osobni susret sa Bogom, mnoge religije nude nam susret sa grešnim čovjekom (svećenikom, propovjednikom, guruom, duhovnim trenerom), kao i sa religijskim predmetima – idolima (slikama, kipovima, relikvijama, "svetim" predmetima). Sve to je beskorisno, jer ne može zadovoljiti naše duhovne potrebe (pomirenje s Bogom i život bez grijeha), pa čovjek i dalje ostaje u neprijateljstvu s Bogom. Da bi smo zadovoljili naše duhovne potrebe - treba nam susret sa Bogom koji će rezultirati novorođenjem (i početkom duhovnosti)!!!

more_horiz
Da sa ovim se mogu sloziti, simply, i to je ono sto smo pricali i na temi karaktera, istinska vere je unutrasnje iskustvo. I to je tako jos do Kajina i Abelja, mnogi ljudi zele dakle samo da imaju odredjeni ritual koji treba da ucine neku tradiciju ali to nije istinska vera.

Mozda to mozemo reci i ovako vera je prihvatanje Bozije Reci na licnom nivou.

To je dakle prepoznavanje sebe u onom sto Bog kaze, RECIMO BOG KAZE OPRAVDANI VEROM IMAMO MIR SA BOGOM, religizoan covek ce to tumaciti, dokrinarno alnalizirati pisati knjige o tome, ali ce istinski vernik to moci prihvatiti na licnom nivou iskustva.

Nadam se da razumes sta ti pricam, evo da budem jasnije jednom su ljudi pricali o duhovnom prorockom daru otkrivanja tajni srca, i pozvali su coveka koji je taj dar imao u svojoj sluzbi, i znas sta su mu rekli, ja sam napisao knjigu o tome ali znas ti to imas ali ja ne! Pa kako je to moguce zato sto nisu prepoznali sebe u tome a to je vera.

Religija stalno nesto petlja pokusava, necemu tezi, ali sa verom je malo drugacije, vera ima to ovde i sada.

DAKLE ISTINSKA VERA UZIMA, ONO STO BOG DAJE, JEDAN POJEDINAC STAJE NA BOZIJE OBECANJE I KAZE TO JE MOJE.

Religija je posve drugacija ona analizira, tezi, stavlja stvari u buducnost, i religiozan uvek prica o stvarima koje u stvarnosti nema.

Prica o ljubavi, koja nije u njemu, o miru koji ne nalazi o novom karakteru, ali to nikada nije sada u njemu, jer to stavlja u buducnost, to je za njega san fikcija kojoj tezi.

Ali istinska vera je posve drugacija, ona ima stvari koje je Bog obecao ima ih sada i manifestuje ih.

Ostali ljudi imaju pricu o necem sto je bilo. Pa pogedaj samo religiju to je sve danas istorija, svi pricaju o necem sto je bilo i o onom sto treba da dodje, ali Bog je veliki Jahve, Ja jesam. On je Bog sadasnjosti. On nije Bog istorije, On je takodje i mocni Bog sada, i vera ga kao takvog prepoznaje.

I dok ne dodjemo u to iskustvo realnosti u sebi mislim da promasjujemo cilj.

more_horiz
Dragomire, molim te da mi ukratko objasniš kako ti razumiješ pojam "vjera"
Pozdrav!

more_horiz
Vera je sustina stvari kojima se nadamo. I ona naravno nije razumska stvar.

Vera i razum su dve potpuno odvojene stvari, vera je slaganje sa onim sto Bog kaze i kada to ne deluje razumno. Tako je Abraham nazivao stavri koje nisu bile realne kao da one jesu. Vera poseduje stvari kojima se nada i kada nema nikakav dokaz za to pa ni onaj razumski.

Vera naziva nepostojece stvari realnim ako je Bog to tako rekao.

I moglo bi se o tome govoriti i govoriti, ali ona vera svakako ne moze biti neka intelektualna koncepcija. Ona to nikada nije bila i nikada nece niti biti. Stavise intelektualno evandjelje je najveci neprijatelj istinske vere.

Vera je dakle stvar koja je iznad razuma, jer je razum varljiv kao i emocije. Vera ne preispituje stvari, ne analizira ih u detalje, vera ih jednostavno prihvata, ako ti kazes tako Boze onda je to tako, vera ne trazi dokaz. Vera jednostavno veruje ono sto Bog kaze da je istina.

Zatim vera prozvodi istinksko iskustvo pobednickog zivota, vera je nasa pobeda i po tom svako moze prepoznati da li je vernik ili ne. Istinska vera uvek pobedjuje svet i stvari sveta i hrabro hoda iznad njih.

Zatim vera nije teologija vera je iskustvo primene Bozije Reci u licnom zivotu.... i moze se jos puno toga reci...

more_horiz
Luka 24

Zadnja promjena: ; sri 18 tra 2007, 16:48; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Bas mi nesto ne polazi ovo kopiranje za rukom, mozda bi mogao moderator da izbrise ovaj prethodni post. Zeleo sam da prekopiram Evandjelje po Luci deo iz 24 glave, gde Isus tumaci Pismo posle svog uskrsnuca. To je dobar deo Pisma da pokaze, razliku izmedju vere i razuma, i to da ustvari pre nego sto covek moze razumeti nesto on to mora verovati.

U tome je poenta, nisu li nasa srca gorela dok nam je on tumacio pisma.

Puno toga oni nisu razumeli od njegovog govora ali je nesto u njima gorelo i oni su verovatli da je to istina. Kasnije kaze se da im je Isus otovrio razum da razumeju Pisma.

To je ono sto pokusavam reci, pre nego sto mozemo nesto razumeti, mi to moramo verovati ili smo na najboljem putu da promasim. Vera prethodi razumevanju, i pre nego sto nesto mozemo razumeti moramo to verovati.

Ako ne jedete moje telo i ne pijete moju krv rekao je Isus nemate u sebi vecnog trajnog zivota. Tako niko to tada nije razumeo, mnogi su mislili da je poludeo ali to je bila istina, iako toga trena neshvacena.

Tek kasnije Pavle je to objasnio u poslanicama kada je doslo vreme da se to shvati, ali u trenutku kada je Isus to rekao to je moralo biti verovano. Vera mora prethoditi razumevanju ne obrnuto, ona mora prethoditi i iskustvu takodje.

Prvo su njihova srca gorela dok je On tumacio Pisma. I to je moralo biti tako, jer vera dolazi od slusanja Bozijih Reci i njih samih.

Postoji nesto u coveku sto je odusevljeno Recju i Hristom i to nije stvar inelekta nego srca, duse.
To je Bibliski vera, a tek kada je covek ima Bog mu otvara razum da dublje razume Pisma.

Pa sada pogledajmo prorostvo za ovo vreme, kaze Pavle zato sto ljubav prema istini nisu primili Bog ce im poslati jaku silu prevare da veruju lazima.

I bas zato sto ljudi nisu imali veru danas imaju ovoliko doktrina i teologija.

Nadam se da sam uspeo, malo blize da objasnim sta mislim da vera jeste, i jos jednom molim nekoga da obrise ovu neuspelu kopiju Bibliskih citata. Pozdrav

more_horiz
Sve je to u redu, dragomire, ali bih te pitao misliš li da je kršćanska vjera u Boga, slijepo vjerovanje? Koje potpuno isključuje naš razum??

more_horiz
Zasto slepo verovanje justin. Ne verujem je u ma sta nego u Rec Boziju.
I na to mogu odgovoriti konra pitanjem da li ti sve moras razumeti da bi verovao?

Postoje li stvari u Bibliji koje ne razumes? Verovatno da, ali to te ne sprecava da verujes da su istinite je li tako?

more_horiz
Dragomire, odgovor na ova tvoja razumjevanja napisat ću na postu "karakter", jer su odgovori vezani uz oba posta! Pozdrav

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply