Mali princ je napisao/la: Duhovnost je prirodno i spontano življenje Božjih zakona, kada ti ne trebaju propisi niti regule da bi bio moralan, živjeti u skladu s Božjom voljom, kada Volju Očevu vidiš kao svoju.
Poštovani prinče! Drago mi je da možemo izmjenjivati svoja razumjevanja duhovnosti. Nadam se da ukoliko imamo drugačija gledišta i razumjevanja tih pojmova neće biti ljutnje. Evo kako bih odgovorio na ono što si napisao:
Tvrdiš da je duhovnost nešto spontano i prirodno za čovjeka. Ja sam kroz proučavanje Biblije naučio upravo suprotno: Nakon pada u grijeh došlo je do velikih promjena. Adam koji je stvoren na Božju sliku (Postanak 1,27) padom u grijeh je izgubio Božje obličje, a to prokletstvo je prenio i na sve svoje potomstvo. Zato se Adamova djeca više ne rađaju po Božjem obličju, nego po obličju grešnog Adama!!! (Postanak 5,3)
Od tada svi ljudi, svi mi, rađamo se kao Božji neprijatelji, kao grešnici, jer je naša narav grešna. Čovjek nije biće koje je dobro u svojoj suštini, nego koje je zlo: "Nema pravedna ni samo jednoga, nema razumna, nema nikoga koji traži Boga. Svi su zastranilli, zajedno se pokvarili. Nema ni jednog jedinog koji čini dobro" (Rimljanima 3,9-12 ).
Budući da je dubina našeg bića zla, loša, pokvarena - nama je prirodno i spontano činiti zlo, a ne dobro. Nama je prirodno i spontano biti religiozan, a ne duhovan! Sve ono što Božja riječ zabranjuje čovjeku je "u krvi": samopravednost, sebičnost, oholost, samovolja, pohlepa, bezobzirnost, mržnja, ubojstva, krađa, idolopoklonstvo, požuda ...
Dokaz da smo religiozni, a ne duhovni nalazi se u činjenici da od Boga bježimo u religije. Bog zahtjeva da ostavimo grijeh, a mi tražimo religije koje će nam omogučiti izgovor za grijeh. Bog kaže: "Ne gradi sebi kipove i slike ničega!!!" a mi se ponosimo što pripadamo crkvama koje su pune "kršćanskih" kipova i slika (kao da je manji grijeh ako se klanjam Isusovom kipu, nego kipu Nimroda, Baala, Mordoka, Zeusa ...). Da smo duhovni - onda bi u nama bio Božji Duh koji bi odbacivao svaki kip, svaki religiozni (materijalni) predmet (križeve, krunice, raspela, amajlije, relikvijare, ...) a svoje pouzdanje bi smo stavili u osobu - Krista.
Dalje pišeš da ti nisu potrebni propisi, regule da bi bio moralan. Upravo suprotno:
bez propisa i pravila nema niti morala. Tek kršenje pravila, zakona, načela - nastaje grijeh: "Ja sam grijeh upoznao samo po Zakonu, jer ne bih upoznao požudu da Zakon nije rekao: "Ne poželi". A grijeh uhvativši zgodu, proizvede pomoću zapovijedi svaku vrstu požuda u meni.
Bez Zakona, naime, grijeh nije djelatan!" (Rimljanima 7,7.8. )
Ukoliko nema nekog zakona koji nešto zabranjuje, tada nema niti prekršaja, niti grijeha. Tada svako zlo postaje moralno. Tada ubiti, ukrasti - nije grijeh, jer nema pravila, propisa, Zakona - koji bi ga definirao kao grijeh. Da bi postojalo ono što je moralno - mora postojati jasan kriterij dobrote - a to je Božji moralni zakon (ili Deset zapovijedi).
Grijeh nastaje upravo prekršajem Moralnog zakona (ne samo
slova tog Zakona, već i njegovog
smisla, njegovog
duha: nije grijeh samo ubiti, već je grijeh već i mrziti)
Bez Božjeg moralnog zakona, nema ni grijeha!!!