Justinu:
ALI, ako kažemo da je ova tvoja definicija PRAVILO, odnosno da UVIJEK VRIJEDI - tada dolazimo do velikih problema. Zbog čega? Pa između ostaloga, i zbog toga, što bi to onda bio odličan izgovor za
sve one koji bi htjeli ući na Nebo kroz "široka vrata"... Razmisli o
tome... Nisu ljudi tako dobri, kako ti misliš.
Već smo prije imali raspravu o tome čine li životinje grijeh, i nismo se složili. Po mom shvaćanju niti životinje čine grijeh niti ljudi životinje koje iz perspektive bogobojaznih ljudi žive u grijehu. No, to niti životinje niti životinjske ljude ne oslobađa poslijedica svojih djela. Svatko će na kraju vremena završiti u svojem viđenju raja koji iz perspektive pravoga raja u stvari izgleda kao pakao.
Hoćemo li unatoč ovome i dalje tvrditi:
"Ma važno je samo da sam ja shvatio da je nešto grijeh...ako nisam
shvatio, onda to nije grijeh, baš me briga..."?? Vidiš, ovakav stav
podrazumijeva da čak ne trebam ni puno pokušavati shvatiti što je grijeh, a što nije...
Jedan crnomagijaš (A. Crowley) je u prošlom stoljeću rekao: Čini što te volja, to je sav zakon!
Zanimljivo je to usporediti s Augustinovim: Ljubi, i čini što želiš! Jer, u izjavi prvog nedostaje uvjet potpune slobode, ali i poslijedice.
Ja bih se usudio nadodati na izjavu prvospomenutog slijedeće: ….ako si voljan snositi poslijedice. Možemo mi učiti djecu kako si rekao, ali ne smijemo zaboraviti da će bez obzira znali ili ne da je nešto grijeh, takva aktivnost imati pogubnu poslijedicu na stanje duše.
To simply:
Možeš li ti (ili ja) reći lopovu da je lopov? Ili preljubniku da je to zlo? Možeš li mu reči da je zbog toga grijeha – grešnik? Naravno da možeš!!!
I kakve koristi od toga, osim što konstatiram njegovo stanje i tako sam sebi potvrđujem svoju utemeljost na dobrom putu.
Dakle, lopov koji je ukrao – subjektivno ne mora znati da je to grijeh? Pa zašto se onda skriva dok krade?
Zašto čeka noć i samoću da bi izvršio krađu? Zato što ne zna da je to grijeh? Ili zato što zna???
Baš me zanima koliko bi bilo lopova na svijetu kad ne bi postojala kazna?! Ne krije se lopov od svojeg posla, nego zato da taj posao obavi kako spada-da ga ne ulove i kazne. Skriva se od kazne, a ne od grijeha, jer da zna ZAŠTO je to grijeh ne bi to činio.
Normalno je da svako djelo (svaki uzrok ima svoju posljedicu. Međutim, suočenje s posljedicama grijeha – kod čovjeka češće izaziva sramotu, nego pokajanje. U biti, grešnika ne smata sam grijeh (jer je izvor ljepih "osjećaja" sreće), nego ga smetaju posljedice grijeha. Lopov se nekaje zato što je krao, nego se srami kada ga uhvate u krađi!!! Preljubnik se ne kaje zato što je činio preljub, nego zato što je uhvačen u tome!!!
Eto, sam si to rekao!!
Grešno srce navodi čovjeka da se kaje zbog posljedica grijeha, a ne zbog njegovog uzroka – grešne naravi!!!
Jasno ko dan! A zašto? Jer se tada grješnik osjeća ukakano i želi otkriti zašto je u drekima. Onda skuži da je tome uzrok ipak možda neki
grijeh, ali nije siguran. Pa opet napravi glupost, pa mu bude još gore. Nakon
nekoliko pokušaja budala konačno shvati zašto mu je tako, I shvati svoj grijeh.
I proplače kad vidi što je propustio dok je bio u grijehu. I više ne čini
grijeh jer ga je Istina oslobodila.
Kada čovjek «skopča da je fulao» i priznaje to Bogu – on to (u večini slučajeva) ne čini zbog svojeg stanja (grijeha), nego zbog suočenja sa posljedicama svog stanja. Tada se on i kaje zbog posljedica, a ne zbog uzroka. Takvo pokajanje je lažno pokajanje!!!
To svakako! Ali poslijedice su Božji alat-batina da čovjek shvati!
Pravo pokajanje udara u uzrok (grešnu narav), a ne u njegovu posljedicu (grešno djelo)!!!
Slažem se…