Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionPetak EmptyPetak

more_horiz
Povod da muslimani svetkuju šesti dan, odnosno da ga drže svetim, koji izvori koriste da ga opravdaju?
Svako dobro u Gospodu:lol!:

descriptionPetak EmptyRe: Petak

more_horiz
Laodikejac__
Povod da muslimani svetkuju šesti dan, odnosno da ga drže svetim, koji izvori koriste da ga opravdaju?
Na osnovu čega to treba da ga "opravdaju"?
Ako aludiraš na sabat koji je naređen samo Mojsijevom narodu,onda treba da znaš da to nije doslovno dan subota!?
Već sam ti govorio o tome ali avaj,ti očito ne shvataš šta uopšte znači sabat(sebt) i na osnovu svog neznanja tražiš da ti Islam "opravda" svetkovanje dana Petka!?
Ponavljam sabat nije doslovno dan subota,a ti izvoli pa mi dokaži suprotno!?
Otvorio si ovu temu i trebao bi onda poznavati materiju o kojoj želiš da debatuješ.
Iznesi neke dokaze nakon kojih bih imao pravo tražiti od muslimana da "opravdaju" Petak!
Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
O, pozdrav Jasone! Vidim da si sada ovdje. Smile Revno siris da'vu (ili kako se to vec pise).

more_horiz
Dominik__
O, pozdrav Jasone! Vidim da si sada ovdje.Revno siris da'vu (ili kako se to vec pise).
Pozdrav i tebi Dominik.
Ovdije sam jer se ne susrećem sa vrijeđanjem,tako da su ljudi na ovom forumu spremni kvalitetno i kulturno da debatuju!
Što se tiče da´we to nije slučaj,jer ako budeš isčitavao moje postove možeš primijetiti da nema ubijeđivanja sa moje strane.Niko se ne može "natijerati" u Islam i Kur´an je jasan po tom pitanju,a isto tako jasan je kada kaže da će svako izabrati svoj put ka vjerovanju svojom voljom ako bude želio.
Prema tome moji postovi su u tom duhu.

more_horiz
jasone pozdrav! i Bog s tobom!

Ja sam pito da mi neko obrazloži za petak, zašto se svetkuje od strane muslima, a ne mislim uopšte sada na subotu kao dan Božji! Jer i tema glasi "Petak" a ne Subota!

Svako dobro u Gospodu ti želim!

čekam odgovor i dalje

more_horiz
Laodikejac__
jasone pozdrav! i Bog s tobom!
Pozdrav i tebi Laodikejac i svako dobro.
Ja sam pito da mi neko obrazloži za petak, zašto se svetkuje od strane muslima, a ne mislim uopšte sada na subotu kao dan Božji! Jer i tema glasi "Petak" a ne Subota!
Naime ja sam već pisao o Petku na temi Biblija ili Kur´an čini mi se,i objasnio sam zbog čega je Petak kod muslimana to što ustvari jeste.
Po našem islamskom vjerovanju u Petak je stvoren prvi čovijek Adem a.s(Adam) naš praotac.U Petak je izveden iz Đženeta na zemlju,i u Petak je i umro.Po mnogim vjerodostojnim hadisima se prenosi da će i Kijametski dan(Smak svijeta) nastupiti u Petak,a Allah dragi najbolje zna.
Prema tome đžuma namaz se klanja svakog Petka u podne i tada se ništa ne radi.To ne znači čitav dan,nego samo za vrijeme do završetka đžume namaza iza podne.

Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
Mislim da je subota jedini pravi dan za odmor tijela i duhovno uzdizanje, ako mene pitate. U ucenju yoge je svaki dan povezan s planetarnim utjecajem jedne od 7 osnovnih planeta, a ove s cakrama u tijelu. Da vam to sada nadugo ne objasnjavam. Uglavnom subota odgovara utjecaju planete Saturna... koji opet ima vrhovno duhovno znacenje, da vas i s tim ne zamaram te je povezan s djelovanjem najvise cakre - sahasrare. Dakle, subota je dan za odmor o svjetovnog i usmjeravanje prema duhovnom. Stoga, mi se izvorno judaisticko vjerovanje cini ispravnim i najizvornijim.

A ovo sto je neki Papa tamo proglasio nedjelju, ili Muhamed petak, to je meni poprilicno sve upitno.

more_horiz
Mislim da je subota jedini pravi dan za odmor tijela i duhovno uzdizanje, ako mene pitate......

Cesto je dobro misliti, a lose znati. Smile

Malo je tema stara, al ne zamjerite sto sam je digao ponovo na vrh. Za mene je ovdje jos sve novo.

more_horiz
ma u redu je i ja nisam bio dugo na ovom forumu, više razloga otom potom
međutim još nema adekvatnog odgovora u vezi petka

more_horiz
A sta je adekvatan odgovor?

OK, pokusacu ja odgovoriti. Zasto petak?

-Zato sto je tako receno u Knjizi a Knjigu koju su dobili muslimani vjeruju da je od Boga. Po tome znaci zato sto vjerujemo da nam je Bog tako rekao. Nadalje prenosi se i da je Muhammed (za kojeg se vjeruje da je Boziji Poslanik) rekao u vezi "svetkovanja" petka.

Dakle, izvori su Kur'an i Hadis.

Samo bih napomenuo jos jednom da petak nije kod muslimana bas neradni dan kao sto je u Judeo-Krscanskoj tradiciji subota i nedjelja. To je vise centralni dan posvecen hefticnom (tjednom, sedmicnom) glavnom okupljanju u dzamiji sa malo vecom posvecenosti Bogu.

more_horiz
A koji je dan neradni kod muslimana?

more_horiz
Nema neradnog dana. Samo period svakog petka kad se treba ostaviti poslove i posvetiti se Bogu. Osim ako sami ne odlucimo da ovaj dan zbog njegove odredjenosti uzmemo za vece razmisljanje o Bogu te ga stavimo sami pod neradni dan. I osim ako ne uzmemo bajrame kao praznike za neradne dane. To je sve proizvoljno do muslimana. Nije po odredbama Kur'ana.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply