Kad se čovjek obrati, to je jako dobro usporediti s vjenčanjem. U Bibliji imamo jako puno takvih slika. Božja Crkva je kroz cijelu Bibliju uspoređena s Njegovom zaručnicom, a On je njen Zaručnik.
Kad žena s muškarcem sklopi bračni zavjet, ona se obvezuje da će ispunjavati određene uvjete, koji su osnovni za sreću i kvalitetu budućeg bračnog života.
Isto tako, kad neka osoba sklopi zavjet s Bogom (simbolički - krštenjem), ta osoba se obvezuje da će zadovoljavati određene stvari koje se od nje sada, u ovom NOVOM ŽIVOTU očekuju. Apostol Pavao dosta govori o tome, da obraćeni čovjek živi jednim novim životom. On kaže da je taj čovjek nanovo rođen, da je to sada jedna sasvim nova osoba. Isus je istu stvar govorio. Dakle, ta osoba više ne želi živjeti kao prije i obvezuje se da će poštivati određene uvjete, pravila, zakone, koji imaju samo jednu svrhu: da pridonesu njezinoj sreći, njezinom blagostanju, njezinoj dobrobiti, da pridonesu kvaliteti ove nove zajednice koju je uspostavila s Bogom. "Zakon je Božji dobar, krijepi dušu" - rekao je David. Deset Božjih zapovijedi koje je On dao Izraelcima i cijelom svijetu, su DOBRE, korisne, svete, pravedne zapovijedi (Rim 7:12). Bog je obećao Izraelcima da će biti SRETNI, ako se budu tih zapovijedi pridržavali.
Međutim, to što se ja kao obraćeni kršćanin trudim da vršim Božje zapovijedi i što se trudim da živim ispravnim životom, koji je po Božjoj volji, i što na taj način podnosim unutarnju borbu zbog svoje grešne naravi - to ne znači da moja sigurnost spasenja leži u činjenici da se ja borim i to ne znači da sam ja spašen zbog toga što se ja borim i što ja držim Božje zapovijedi. Pavao je puno govorio u poslanicama protiv legalizma, protiv spašavanja kroz vršenje zakona! Dakle, slažem se s tobom, Jevrejine, da ja svoju sigurnost spasenja ne smijem graditi na SEBI, na SVOJOJ POSLUŠNOSTI ZAKONU, na svojim zaslugama.
Međutim, kad sam ja u gornjim postovima naglašavao unutarnju borbu, ja nisam govorio da je ta borba ono što meni PRIBAVLJA SPASENJE! Ne, ja sam samo rekao da je ta borba POKAZATELJ da sam ja obraćen. Čovjek koji ne vidi gdje fula, gdje griješi, koji ne vidi svoju grešnost pred Bogom (a nažalost živimo u svijetu koji jako ide u tom pravcu, posebno nove generacije - to je danas totalna suprotnost srednjem vijeku, koji je pak zapao u drugu krajnost, da stalno samo drhti i brine se za svoje spasenje...), takav čovjek jednostavno NIJE OBRAĆEN. Obraćeni čovjek se bori, on se svakodnevno "odriče sebe", "umire sebi", "nosi svoj križ", prepoznaje u sebi da je slab i da mu je teško biti vjeran Bogu, jer njegova zla narav stalno ide kontra Božjem Zakonu (Rim 7:14-25)!
Mi u ovom topicu pokušavamo dati, definirati, određene konkretne POKAZATELJE da sam spašen, pokazatelje da sam uspostavio zajednicu s Bogom, da sam na dobrom putu i da ću biti spreman za Nebo ako Isus sutra dođe. Ono što sam ja htio reći s tom "unutarnjom borbom" jest da je to definitivno JEDAN OD POKAZATELJA da je čovjek spašen. Smatram da svaki čovjek koji je uspostavio odnos s Bogom zna o čemu govorim. A ja govorim o tome, da nije lako ići uskim putem, nositi križ, odreći se svakodnevno sebe, svoje sebičnosti, mijenjati svoj način razmišljanja (Rim 12:1.2) i dozvoliti Bogu da bude Bog, da me mijenja, da me uči, da mi sve više otvara oči i srce za sve ono što je "dobro, ugodno i savršeno". TKO GOD JE TO POKUŠAO, ZNA DA TO UOPĆE NIJE LAKO. Možda je lako na dan-dva, ali čovjek koji je čvrsto odlučio živjeti takvim novim životom, taj čovjek se mora BORITI. I kroz tu borbu, on se mijenja, on raste i razvija se, najprije je na mlijeku, ali s vremenom prelazi na čvrstu hranu, i to ne samo na području teološkog znanja, nego prije svega na području života, iskustva, na području LJUBAVI.