Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Osveta - "Ne opirite se Zlom!"

power_settings_newLogin to reply
5 posters

descriptionOsveta - "Ne opirite se Zlom!" EmptyOsveta - "Ne opirite se Zlom!"

more_horiz
Lažno mirotvorstvo, naivnost, obrana (intelektualna ili fizička) ili nešto drugo?
Stih je iz Mt 5,39.

Cijenjeni,
želim vas upitati nešto konkretno, pa ćemo se, potom, upustiti u dubinu ovoga stiha.
Uzmimo jednu izmišljenu zgodu da bi nam bilo lakše odgovoriti.
Izlazite iz stana i primjećujete da vam na ulici zlotvor hoće silovati trudnu suprugu. Kad to vidite, a) dajete se što je prije moguće-brže u akciju spašavanja vlastite žene i uptrebljavate fizičku snagu pod cijenu vlastita života, dakle, opirete se nitkovu ili b) započinjete s molitvom Bogu kako bi On spasio vašu suprugu, gledajući vlastitim očima gnusan čin ili zatvarate oči pred stvarnošću, nastavljate moliti bez ikakve reakcije s vaše strane?
(Za žene na forumu možemo malo izmijeniti situaciju: izlazi majka i vidi da nitkov zeli silovati njenu maloljetnu tinejdzerku, a ostalo je isto).

Molim vas, iskrena srca, otvorite se pa prozborite. Ne zanima me što biste trebali uraditi, načela i sl., već kako biste vi reagirali, konkretno?
Hvala za vaše odgovore! Ta nije teško odgovoriti, zar ne?

Smjerno u Kristu Ćubela:D

descriptionOsveta - "Ne opirite se Zlom!" EmptyRe: Osveta - "Ne opirite se Zlom!"

more_horiz
Sa osmehom bih prisao napadacu, a onda bih mu zavalio nogu u glavu. Upotrebio bih udarac nogom, mavasi. Bio bi to napad brzi od munje. Sa serijom snaznih udaraca srusio bih ga na zemlju, i tada bih ga tukao, tukao, tukao dok bih imao snage.

Nezna on ko sam ja!
I kada bi smo se tako upoznali, previo bih mu rane i molio ga da mi oprosti sto sam ga tako nezgodno polomio. Rekao bih mu da ja to nikada ne bih ucinio da me nije izazvao.

Ali kako sam ipak medju one starije ljude zapao ovih zadnjih godina, i dizem po malo tegove, kuci se redovno molim Isusu da cuva mene i moju porodicu. Ono sto preporucujem svima, jeste, molitva: Ne uvedi nas u napast vec sacuvaj od zla.

Brate postavio si nezgodno i neprijatno tvoju temu. Iskreno se nadam da imas neku drugu nakanu, jer ovako moze biti da nece mnogi hteti da pricaju o njoj.

descriptionOsveta - "Ne opirite se Zlom!" EmptyRe: Osveta - "Ne opirite se Zlom!"

more_horiz
Konačno se mogu složiti s Jevrejinom...Smile

more_horiz
Naravno da Bog želi da zaštitim svoje djete,to je sasvim normalna stvar.Ne mislim da je krščanski pasivno gledati da ti siluju djete,ako naravno možeš pomoč.A ako ne to je druga stvar.Shocked

more_horiz
cubela je napisao/la:
Lažno mirotvorstvo, naivnost, obrana (intelektualna ili fizička) ili nešto drugo?
Stih je iz Mt 5,39.

Cijenjeni,
želim vas upitati nešto konkretno, pa ćemo se, potom, upustiti u dubinu ovoga stiha.
Izlazite iz stana i primjećujete da vam na ulici zlotvor hoće silovati trudnu suprugu. Kad to vidite, a) dajete se što je prije moguće-brže u akciju spašavanja vlastite žene i uptrebljavate fizičku snagu pod cijenu vlastita života, dakle, opirete se nitkovu ili b) započinjete s molitvom Bogu kako bi On spasio vašu suprugu, gledajući vlastitim očima gnusan čin ili zatvarate oči pred stvarnošću, nastavljate moliti bez ikakve reakcije s vaše strane?
(Za žene na forumu možemo malo izmijeniti situaciju: izlazi majka i vidi da nitkov zeli silovati njenu maloljetnu tinejdzerku, a ostalo je isto).

Molim vas, iskrena srca, otvorite se pa prozborite. Ne zanima me što biste trebali uraditi, načela i sl., već kako biste vi reagirali, konkretno?

Nije potrebno izmišljavati situaciju nasilja nad ženama u drugom stanju..
To se zbiva svakog dana, svake noći, svakog časa, ne samo tamo daleko, ili ovdje malo bliže, već blizu i oko nas, mi ne reagiramo baš junački u samoj genezi zla - mi smo kukavice koje su se odrekli od evanđeoske borbe
u prevenciji, tek kada se pojavi zlo na našoj koži , na našim vratima, u našoj kući..tada proradi dio savjesti, umjesto da stražimo u svom oružju Božjem da nas Zli ne iznenadi.Naša je demokracija kukavička u duši, političari siluju svoj narod, a narod sam sebe ponižava licemjernim kršćanstvom - ne zaustavljamo zlo u kući u kojoj se rađa i društvo postaje generator neuroza i psihoza koje nas dovode do samoubistva odgovornosti..Svakodnevni život u borbi protiv zla sadrži molitvu koja je dio oružja Božjeg.Mi, moja supruga i ja ne izlazimo iz kuće bez molitve, nastavljamo se moliti i živimo sa molitvom , radimo, pregovaramo itd u molitvi..Bili smo uvijek zaštićeni jer smo znali da se Zli ustremljuje i da je blokiran i ne može se približiti odurnim kriminalom...Ovo što si pitao, zbilo se slično sa Benjaminovim plemenom..Zatim su Amorejci parali hebrejskim ženama trbuhe...Amorejski grijesi danas gori su no u amorejsko vrijeme...Europa je posiijala amorejske grijehe da bi u borbi protiv njih nalazila krivce za surovu neodgovornost koja je dopustila izlazak amorejaca među kršćane kako bi ih zaratili u interesu sila koji se igraju sudbinom Europe u korist lažnog mirotvorstva..Živimo usred amorejaca koji paraju duše nezaposlenošću kako bi se duše pokorile Zlu koje se moli da sakrije zlo...Onaj koji je uzrokovao odgoj i naveo silovatelja pred naš dom snosi odgovornost za grijeh kao i mi koji smo to znali imajući silu vječnog evanđelja koje nismo upotrebili na vrijeme..Odgovorni smo za žrtve sistema silovanja, prekinimo lanac silovanja dobrim te nećemo morati imati lažne dileme....Ovo pitanje je dio suštine u licemjerju dijaloga velike ekumene - između kršćana-židova-islama...Suvremeni amorejci su se obukli u obličje pobožnosti i vrebaju trenutak za silovanje kako bi uzdrmali kršćanstvo ...

Zadnja promjena: ; čet 22 vel 2007, 23:11; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
Sandra je napisao/la:
Naravno da Bog želi da zaštitim svoje djete,to je sasvim normalna stvar.Ne mislim da je krščanski pasivno gledati da ti siluju djete,ako naravno možeš pomoč.A ako ne to je druga stvar.Shocked

Onda, što je Isus mislio kad je izjavio: "Ne opirite se Zlomu!"?
Trebamo, onda, tražiti drugo objašnjenje ili tumačenje?
Hvala za odgovor unaprijed.
Pozdrav svima.

P.S.
Čekam ostale da nam se pridruže sa svojim teologijama, pa ćemo u akciju.

more_horiz
cubela je napisao/la:
Sandra je napisao/la:

Onda, što je Isus mislio kad je izjavio: "Ne opirite se Zlomu!"?
Trebamo, onda, tražiti drugo objašnjenje ili tumačenje?
Hvala za odgovor unaprijed.
Pozdrav svima.

P.S.

Činiti dobro svojim mrziteljima znači ljubiti ih zaustavljajući ih od zla koje su naumili ili biti u evanđeoskoj preventivi usred državnih ureda i crkvi koje su zapustile moralnu reformu lažne ljubavi prema neprijateljima..Što nam vrijedi molitva ako ne činimo dobro svojim neprijateljima..Zlatno pravilo mora biti aktivno ne samo u ekonomskom već i u moralnom i kriminalnom podrčju..Činiti dobro silovatelju ne znači mu reći - izvoli- već dobro ga zaustaviti i potražiti korjen njegovog zla koje vodi i do nas...Otpor bez dobra - nije ljubav prema neprijateljima..Činiti dobro je najbolji otpor-jer ga zaustavlja...Silu koju smo primili kroz vjeru od Krista koji je položio život za neprijatelje svoje kada je koristimo - znaći da se ne moramo dati ubiti već zaustaviti ubistvo tom istom silom položenog života..Otkrijmo tu silu..
No i policija ima svoj posao u kršćanskoj demokraciji...

more_horiz
Ovako i ja mislim abrahame!

more_horiz

90% danasnjeg krscanstva postoji samo u teologijama, zato je i krscanstvo mrtvo ovdje na zapadu

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Sandra je napisao/la:
Ovako i ja mislim abrahame!

Tko je za Forumsku udrugu borbe protiv nasilja nad ženama u društvu i obitelji?
Ovo što je pitao Cubela o reakciji na silovanje - ispred kuće - odnosi se i na događaj u kući , u obitelji, u braku..</BLOCKQUOTE>

more_horiz
dominik je napisao/la:

90% danasnjeg krscanstva postoji samo u teologijama, zato je i krscanstvo mrtvo ovdje na zapadu

Što bi ti uradio na gore postavljeno pitanje, molim lijepo?!
Zanima me praktično kršćanstvo, konkretno ...

more_horiz
Dragi Cubela, kako cu ti dati konkretan odgovor na teoretsku situaciju?

Morao bih biti u toj situaciji da ti mogu odgovoriti!

more_horiz
dominik je napisao/la:
Dragi Cubela, kako cu ti dati konkretan odgovor na teoretsku situaciju?

Morao bih biti u toj situaciji da ti mogu odgovoriti!

Dragi Dominik, već smo naglasili da ne trebamo izmišljati situaciju kad ona već postoji.Stvar je u tome što mi nismo svjesni odgovornosti za situaciju daleku ili blizu..Kao kršćani nismo u praksi problema - to je dio situacije.Postavili smo forum udruge za borbu protiv nasilja nad ženama.Ima nekoliko konkretnih udruga u Hrvatskoj a posebno u Europi i ostalom dijelu , više zapadnog dijela svijeta..koje u svom programu imaju konkretne odgovore na pitanje što uraditi i što se radi i tko radi..Kršćani sa svojom praktičnom moralnom teologijom i uprisustvovljenjem nisu prisutni u stvarnosti nasilja i sprečavanja nasilja nad ženama - posebno u svojoj kući..Ti si već djelomično odgovorio na pitanje no stvar je uključiti se u situaciju...Hajdemo se uključiti u širu i užu društvenu akciju kako bi pokrenuli praktično kršćanstvo sprečavanja nasilja na razne načine...

more_horiz
cubela je napisao/la:
dominik je napisao/la:

Što bi ti uradio na gore postavljeno pitanje, molim lijepo?!
Zanima me praktično kršćanstvo, konkretno ...

Zar kršćanin nebi smio vikati :U pomoć, bez obzira na svoju fizičku snagu i hrabrost..Znam za jedan takav slučaj kada je sudija kaznio one koji nisu priskočili u pomoć i žena je bila silovana..Kazna je bila veoma visoka..I nad nama je mač te kazne ako nismo spremni uključiti se sa svojim kršćanskim kapacitetom i obrnuti odnos teorijskog postotka u korist praktičnog...Priznajem i sam da nisam dovoljno o tome razmišljao niti bio uključen u akciju građanske hrabrosti ...Mi nismo izvježbani za reakciju u tipovima nasilja nad , uzmimo ženama...Odgovorimo i govorimo o tome na forumu u topicu Udruge ....Evo na pr. ministrica gospođa Kosor konkretno je uključena u neke akcije.. Može li Ona pokrenuti kršćansku praktičnu teologiju građana ...?Možemo li mi nešto gospođi ministarki predložiti...
Predložimo.Sjetimo se onog filma od Bunjela u kojem je jedna kršćanka nahranila i napojila penere a oni su je silovali...Toga ima u stvarnosti oko nas svagda...Predlažem da se damo educirati za praktično kršćanstvo...

more_horiz
cubela je napisao/la:
Stih je iz Mt 5,39.

Cijenjeni,

ne znaci da ako si krscanin da se ne trabs braniti kao i svoju obitelj, to misljenje koje je prosireno, joj krscani su bijedni jadni i ne mocni, oni su dobri i nece se tuci je krivo. Kako ce ti Bog pomoci ako ti stojis tamo i gledas sto se dogada zar mislis da bi Krist stajao sa strane i gledao? Ne.

more_horiz
forestsilvy je napisao/la:
ne znaci da ako si krscanin da se ne trabs braniti kao i svoju obitelj, to misljenje koje je prosireno, joj krscani su bijedni jadni i ne mocni, oni su dobri i nece se tuci je krivo. Kako ce ti Bog pomoci ako ti stojis tamo i gledas sto se dogada zar mislis da bi Krist stajao sa strane i gledao? Ne.

Amen!
Ali, nazalost, ima takvih kršćana koji jedno tvrde (teorije i teorije), a drugo čine, ili ništa ne čine. Zato i držim takve stavove za lažno mirotvorstvo. Lako je, a i himbeno, biti mirotvorac na daljinu, udaljen od terena i problema svagdanjih. Takve treba spustiti malo na zemlju, politi ih hladnom vodom da se otrijezne. Uživam biti pored prirodnih ljudi koji koriste vlastiti mozak, a ne ispran, sektaški nategnut, usmjeren, nadmen, recimo to slikovito: padaju mi jehovci napamet, premda ovi i nisu kršćani.

Ima onih koji se ne bi oipirali Zlomu, van tabora jehovaca, zlim osvajačima i hordama, razbojnicima, a onda im je drago kad je netko drugi oslobodio njihovu obitelj, kuću sačuvao, grad spasio, a državu očistio od zlotvora.
Jedno je osloboditi, braniti se i sl., a drugo je osvetiti se. Tu razliku, nažalost, ovi lažni mirotvorci ne primjećuju ili ne žele shvatiti. Slijepi su, pa i nas žele učiniti slijepcima. Varaju se! Treba dobro izmoliti, odvagnuti, procjediti, prosuditi-ispitati i spojiti sve argumente u jedno da bi onda otkrili pravi smisao, gore navedenog stiha, Isusovih riječi. A otkriti pravi smisao biblijskog teksta i jest ključ za zdrave odnose među nama ljudima, vjernicima, bogoslovima i raznim sastavnicama kršćanstva. Amen?

Koliko je jadnih ljudi (branitelja) poginulo da bi drugima bilo bolje, da bi bili slobodni, da bi mogli sada uživati ovaj "mir", a oni su pod zemljom, (ili su zaboravljeni, zakinuti, nenagrađeni, zive u oskudici). Razmislimo i o njima živima i o poginulima i njihovoj rodbini koja je ostala bez njih; učinimo im neko dobro iz zahvalnosti: njih nema, a mi smo tu. Hvala Gospodine za te hrabre ljude, a za one koji su prekoračili tvoje zapovijedi ostavljam Tvom sudu.

Neka vas Bog blagoslovi.
Ćubela:D

more_horiz
Za nasilje nema opravdanja - zato budimo odgovorni - borimo se protiv nasilja dobrim - ne osvetom.
U Obitelj i brak u topicu Udruga ....počeli smo navoditi adrese institucija koje se bore protiv nasilja nad ženama...
Počnite i vi ovdje:
www.vlada.hr

www.mobms.hr

i

ministrica@mobms.hr

more_horiz
Pristacu sa vama u borbu protiv nasilja samo ako se neke zene potrude da ustanu protiv psihickog zlostavljanja muzeva koji ih iskreno vole, ali su te druge zene vrlo zle prema njima.

Mogao bih da nabrojim kako i na koje sve nacine muskarci danas stradaju od zena, ali necu.

Ne pristajem na nasilje, iako sam bio deo takvog nasilja.

Uvek sam se gadio zenskih fenimiskinja. Laz, to je cista laz. Zene udaraju vise i jace i dublje od bilo kod muskog fizickog zlostavljanja.

O cemu se ovde ustvari radi?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply