Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionNeuki biblijski pustinjaci vs. Učeni gurui EmptyNeuki biblijski pustinjaci vs. Učeni gurui

more_horiz
Fazlija je spomenuo da se kršćani bave previše neukim pustinjacima...stoga bih ga ja pitao..po čemu su to Budha i ostali gurui prosvetljeniji od neukih kršćanskih pustinjaka...

descriptionNeuki biblijski pustinjaci vs. Učeni gurui EmptyRe: Neuki biblijski pustinjaci vs. Učeni gurui

more_horiz
Krizostom je napisao/la:
Fazlija je spomenuo da se kršćani bave previše neukim pustinjacima...stoga bih ga ja pitao..po čemu su to Budha i ostali gurui prosvetljeniji od neukih kršćanskih pustinjaka...

Rekoh da u Bibliji ima mnogo praznovjerja za koje vjerujem da su proizvodi ili vjerovanja najobicnijih neukih ljudi, ili namjerna krivotvorenja prepredenih svecenika protiv kojih je i Isus progovarao.

Naravno, takvih dijelova ima i u svim drugim svetim spisima. Npr. Bhagavad Gita ih je puna i sl. Tako mnogi sveti spisi cesto proturijece sami sebi na mnogim mjestima. To je stoga sto su razni ljudi upisivali svoje dodatke, namjerno ili nenamjerno iskrivljavali osnovno ucenje itd. Toga ima u svakoj vjeri. Stoga nije moguce ovako opcenito reci, nego se mora uzeti dio po dio i prouciti da li je nesto temeljna duhovna istina ili neko narodno praznovjerje.

Medjutim, ono sto je mnogo bitnije jeste postojanje (ili nepostojanje) kvalitetnih skola duhovnog misljenja. Nije bitna sama Biblija, Kuran, niti Bhagavad Gita, nego kako mi te spise tumacimo. Tu je kljucna razlika. U Indiji, Kini, Japanu ili Tibetu postoje mnoge duhovne skole. Postoji pluralizam misljenja. Tako covjek ima mogucnost da unutar neke skole nadje tumacenje duhovnosti kakvo ga zadovoljava.

To na Zapadu nazalost nedostaje, takva sirina tumacenja Biblije, pa su razlike izmedju raznih krscanskih skola misljenja (crkava) posve zanemarive. Stoga se desva da je ponuda teoloskih tumacenja vrlo ogranicena, pa ljudi koji se u tome ne nadju jednostavno moraju uglavnom otici iz krscanstva i svoj put naci negdje drugdje. Ne razumijevajuci ovaj problem krscani negoduju zbog sirenja drugih (uglavnim istocnjackih) religija, ne shvacajuci da za to postoji vrlo tocan i jasan razlog... a ne neko mitolosko objasnjenje, djelovanje Djavla, priblizavanje Sudnjeg dana i sl.

U indijskoj duhovnoj bastini razlike izmedju duhovnih skola su vrlo velike i temeljite. Ujedno su vrlo stara civilizacija koja se na vlastitim greskama (kroz koje i mi prolazimo) naucila temeljnoj drustvenoj vrijednosti - snosljivosti. To daje mogucnost ljudima da slobodno unutar hinduizma ili buddhizma izaberu svoj put. Ova sirina zbunjuje krscane, ali ne shvacaju da bas zbog nedostataka tolike teoloske sirine krscanstva mnogi ljudi otpadaju od njega.
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply