melkisedek je napisao/la: Zapravo, Luther je upono pozivan da se odazove na razgovor i na pojašnjenjenja njegovih stavova. On je ekskomuniciran zbog zadiranja u dogmu, i tu je Crkva bila potpuno u pravu.
Da poznato je nama svima danas kako su se odvijala tada saslusanja u rimo-katolickoj konfesiji, a i razlog Lutherovog protesta je bio duhovni protiv prodaje oprosta, a reakcija rimo-katoliceke konfesije vise povezana sa potrebom za novcem.Stoga i eskomunikacija i naucavanje koje je proisteklo iz toga je plod pogresne prakse prodavanja oprosta.
Crkva nije obična institucija. On je institucija s kojom je Bog sklopio savez Kristovom krvlju. A to je puno veći garant trajnosti saveza od krvi životinja s kojom je bio poškropljen prvi savez sa Židovima. A ipak, unatoč tome što je bila u pitanju životinjska krv, gledali smo Božju vjernost Savezu i u vrijeme najgore nevjernosti Židova. Koliko je onda veća Božja vjernost novom Savezu, kad je on sklopljen Kristovom krvlju. Naravno da čovjek ima pravo (i treba) reagirati na zlo i unutar Crkve, no odbijanje same Crkve zbog zla unutar nje je nemoguće.
Crkva nije institucija, nego je crkvena institucija samo jedan od mehanizama crkve i ako on sam ne radi dobro treba ga popravljati a ne zmureti i ocekivati da problem svi prihvate kao ispravnu stvar.Ali ako idalje taj mehanizam ne profunkcionise, napraviti neki koji funkcionise mi je sasvim ispravno.U tome se mi ne razumemo u pogledu na to sta je crkva.Ali to je vec poduza zasebna tema i mislim da smo o tome vec sve rekli
Ja ne suprotstavljam traženje Isusa traženju jednog pravog učenja. Dapače, meni je to praktično nerazdvojno. Jer, jedna od Isusovih osobina je ta da je on Istina. Prema tome, traženje Istinitog učenja nikako ne može biti pogrešno. A postojanje Istinitog učenja, automatski znači i postojanje onih učenja koja to nisu. Stoga, ne slažem se da se nekoga smije okarakterizirati isključivim i netolerantnim zato što ispovjeda jednu vjeru i što traži jednu pravu vjeru. Ponavljam što sam prije rekao, ja ne vjerujem da je Bog postao čovjek zato da bi mi danas pogađali što je pravo učenje a što nije. Ja mislim da je on postao čovjek u trenutku kad su bili stvoreni uvjeti da svi, uvijek, mogu znato što jeste Istina a što nije, tako da se svi prema tome mogu i odrediti. Mislim da je to i razlog zašto je Crkva opisana kao grad na gori koji se ne može sakriti i nevidjeti. Crkva je uvjek vidljiva. Ako nije vidljiva onda je mrtva i ispljunuta iz usta Božjih. A to je,pak nemoguće zbog Božjeg obećanja.
Trazenjem i nalazenjem Isusa nalazimo i ispravno ucenje, ali ne trazeci ispravno ucenje da nas dovodi do Isusa.Mozemo sve znati ali biti izgubljeni jer znanje ne resava problem, Duh je taj koji ozivljuje.Tako da neko moze znati, ali ne i ziveti a samim tim i razumeti.Vidis ja delim znanje od razumevanja, znaje je nesto nauceno citanjem, a razumevanje dolazi zivljenjem onoga sto sam procitao, stavljati u praksu cini osobu zrelijom, a ne ucenje umom.Mada i um je potreban i koristan, ali nikako dovoljan.Samim tim i ucenje da bi imalo svrhu mora se ziveti.
Mada mi se nekako ovo nase komuniciranje pretvara u naklapanje i nekako se pocinjem pitati zasto to uopste i radimo.Kada znam da se ti neces sloziti samnom, kao ni ja sa tobom po pitanju verodostojnosti ucenja, jer pripadamo konfesijama koje se u dosta toga medjusobno vrlo ostro razracunavaju, a oko onoga sto nam je isto smo se vec poodavno slozili.
Koji je tvoj razlog ako zelis da ga otkrijes iz kog si na forumu, znam da je malo of topic, ali me zanima.Ne kao provokacija ili bilo kakva losa namera, vec iz radoznalosti, posto se nekad zapitam sta zelim da postignem sa svojim razgovorima sa ljudima koje necu ubediti sigurno u ono sto osecam i znam da je istina.Pa eto mozda da podelis svoje motive cisto da vidim sta je kod tebe ono sto te pokrece da ulazis u dijalog sa magarcem poput mene.