Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Usporedba sakramenata krštenja i ispovjedi

power_settings_newLogin to reply
+2
hrvoje hrki
melkisedek
6 posters

descriptionUsporedba sakramenata krštenja i ispovjedi - Page 2 EmptyRe: Usporedba sakramenata krštenja i ispovjedi

more_horiz
Koristio sam bas ono sto je melkisedek naveo da je sakrament, i uporedio sa realnoscu, i nasao da te dve stvari izmedju sebe nemaju veze, i to nemaju zadnjih poprilicno godina.Kako da se praksa i teorija po pitanju mnogih doktrina razlikuju.

Ali kako znaš da je to tako? Odnosno, ja pretpostavljam zašto to misliš jer sam i sam slično mislio.
Primjetio sam da dosta protestanata ima sličnu priču (ovdje ne uklučujem tebe, da ne bude da o tebi govorim, nego to govorim jer sam proveo neko vrijeme s jednom zajednicom): potekli iz katoličke obitelji (ili pavoslavne, ovisno odakle su) ali vjeru nisu doživljavali, praktično niti upoznali iako su primili sakramente. Živjeli kao da Boga nema i kasnije se obratili kao... (tu sad dolazi neko ime). I onda kad su se obratili, vidjeli su kako je Crkva loša i hladna i kako je za ništa nije briga nego muze pare i priča priče. Vide kako je Crkva iz koje su potekli puna takvih mrtvaca i kažu: "Hvala Bogu da sam je napustio" jer mi tamo nije mjesto.

Međutim, ono što ne shvaćaju je slijedeće: nisu oni otišli iz Crkve zato što Crkva nema što za reći, nego zato što njih nije bilo briga što ona govori. Ponašali su se kao da je to sve ispraznost (najblaže rečeno), pa su onda, normalno, to i napustili. A kasnije, kad su pronašli neko mjesto gdje su bili, onda su po Crkvi udarili upravo zbog grijeha koje su sami činili dok su bili njeni "članovi". Onda su mi rekli: Crkva je puna ljudi koji ne mare za ništa (a zaboravili su da su to bili upravo oni), Crkva je puna grešnika (a zaboravili su da su joj i oni davali takvo lice), na Crkvu su prebacili sve svoje grijehe i onda su zbog tih njihovih grijeha počeli po njoj udarati. Sad

Umjesto da su shvatili: "ja sam grešan i treba mi pokajanje", oni su udarili po Crkvi koja ih (nas) je trpila i strpljivo podnosila. Kad sam se vratio Crkvi, bio sam ponovo na ispovjedi kod jednog starog svećenika iz mjesta u kojem sam pričešćen. I tad sam vidio koliko se tu zapravo radi o dobroj i savjesnoj osobi, i koliko sam ja bio taj koji je sve krivo činio (te stoga i vidio).

Ironično je da su svi koji su potekli iz KC, na svakoj misli, prije pričesti, ispovjedili svoju grešnost na ovaj ili onaj način čak desetak puta. I kladim se da su to svaki put prečuli. Jer, da nisu prečuli (kao što sam i ja prečuo iako sam sve to molio), ne bi se čudili što u Crkvi vide grešnike. Jer, molitve tu nisu bez razloga i smisla. To što smo mi često ravnodušni i nezainteresirani je naš problem zbog kojeg nas Bog i kažnjava tako da sami napustimo Crkvu po kojoj imamo sakramente spasenja.
Jedini argument koji se protiv Crkve ne smije upotrijebiti (da je sastavljena od grešnika) je argument koji se najčešće čuje. Jer, naravno da je Crkva sastavljena od grešnika. Ta ona je bolnica ranjenim dušama. Onaj tko osljepi za tu stvarnost, prije ili kasnije će od te Crkve i otpasti jer će si dopustiti da bude sablažnjen, od ovoga ili onoga, na ovaj ili onaj način.

Npr. mi se ne klanjamo likovima i idolima oni samo stoje tu bas gde mi zelimo da se poklonimo, tako da je doktrina da je idolopoklonstvo greh ispravna u katolickoj konfesiji, ali praksa pokazuje nesto sasvim dru go.Ne zelim na ovoj temi da ulazim u taj problem ali samo radi poredjenja da bi bilo jasnije nasta sam mislio.

Neću ni ja ulazit puno u problem, no katolici u kipovima ne vide bogove niukom slučaju, dakle, nije idolopoklonstvo. Ono što treba razumjeti je slijedeće: pravo idolopoklonstvo je klanjanje lažnom bogu, to znači: tko ne vjeruje da Isus jeste Bog - idolopoklonstvo. Tko ne vjeruje da je Bog jedan i trojedin - idolopoklonik. Tko ne vjeruje u sve objavljene istine o pravom Bogu, nego ih odbija i vjeruje u nekakvu svoju ideju- idolpoklonik. Nitko danas ne vjeruje da je bog kip, ali itekako puno ljudi jeste idolopoklonik i to u pravom smislu riječi, jer nikad se nisu ljudi toliko klanjali lažnim bogovima koliko se danas klanjaju svojim umotvorenim idejama.

Uh, raspisah se o svemu. Nastavak sutra. Pozdrav.

descriptionUsporedba sakramenata krštenja i ispovjedi - Page 2 EmptyRe: Usporedba sakramenata krštenja i ispovjedi

more_horiz
Melkisedek
Melkisedek je napisao/la:
I ja mogu razgovarati s prijateljima otvoreno. I to su situacije kad se nekome može posvetiti vremena koliko god je potrebno. Ja mogu sve poslušati, mogu i savjet dati, ali nemam ovlast otpustiti (ili zadržati) grijeh. Ja nikome, ali doslovno nikome, ne mogu reći: "sad kad si to rekao/la sad su ti grijesi oprošteni". Jer to jednostavno nije tako, čak i kad se čovjek najiskrenije kaje za učinjene grijehe. Ono što ja mogu učiniti u tom slučaju je reći: "sad lijepo otiđi u crkvu kod svećenika i ispovjedi sve svoje grijehe". Jer, karizma otpuštanja i zadržavanja grijeha nije dana svima. Ona je posebno dana apostolima preko drugog sakramenta, svećeničkog reda (koji se prenosi neprekidnom apostolskom sukcesijom i biskupskim polaganjem ruku). Ja to nemam, stoga ne mogu to činiti. A čovjek si i ne može samovoljno uzeti takvo što, to doslovno mora biti nasljeđeno (i to ne od bilo koga).

Da ono o cemu sam govorio nije otvoreno razgovaranje izmedju prijatelja, nego dusebriznicki razgovor sa osobom rukopolozenom u tu sluzbu u zajednici.Znaci jedna osoba koja je svestenik ali na jedan drugaciji nacin u skladu sa sposobnostima i darovima koji su mu dati.Nazalost, ne postoji dovoljno ozbiljno shvatanje te sluzbe u protestantizmu i slazem se da je to jedan veliki problem, ali nije svugde tako.Kod nas u zajednici je striktno odredjeno da takvu vrstu razgovora i savetovanja moze da obavlja samo osoba koja je rukopolozena na to, odnosno moze da nosi terete tih ljudi i da ih nakon savetovanja ne prezire ili se ne nadje sama u smutnji, i naravno ak o postoji iskreno kajanje dusebriznik moze reci da Isus oprasta grehe za koje se iskreno kajemo, ali ne moze, kao i kod katolika da da oprost nekom ko se licemrno kaje, tako da nema tu da tako kazem misticnu vrednost, nego se poziva na realnost Bozije reci i kaze ako se stvarno iskreno kajes Gospod ti oprasta.Sada da bi malo bolje razmotrili celu tu situaciju moramo igrati otvoreno, u svakom drugom slucaju je to samo prebacivanje lopte sa jedne strane terena na drugu, zasta bas i nisam mnogo zainteresovan.Meni je to prepucavanje , a ne traganje za istinom i nacinom kako jos vise da pomognemo svaki svojoj konfesiji da napreduje.Znam Melkisedek ka se ti uvek pozivas na ucenje, ali problem je sto se tog ucenja jako mali broj ljudi pridrzava, i ako je ponavljam sakrament ispunio sve uslove sakramenta, onda je on sam po sebi ispravan.Naravno ono sto tvrdim da dusebriznicki razgovor kod mene u zajednici se ne razlikuje mnogo od ispovedi u katolickoj, s tim sto je kod nas jasno naznaceno da je zabranjeno prijateljski razgovarati o temama koje brat nije rukopolozen da nosi, vec trebas se obratiti osobi koju je Gospod izgradio da moze da nosi, a osoba koja je izgradjena ona je i rukopolozena.
Nemoj i ti upadati u zamku da zakljucujes na osnovu nekog poznavanja protestantskog ucenja, sta i kako se dogadja kod nas, jer time radis bas ono zasta si naveo da se time bave gore pomenute kategorije ljudi.Postoje ljudi koji ozbiljno shvataju stvari i koji neozbiljno shvataju, i zastupljeni su na obe strane.I time sto ces uperiti prstom u nesto sto naravno u potpunosti ne razumes, i sto poznajes samo nesto sto si cuo od ljudi sa ovog foruma ili dok si bio u toj zajednici, ne znaci da si cuo i video sve.
Ja verujem da je tu problem oko naziva necega sto se dogadja na obe strane, samo se drugacije imenuje i posmatra, ali je u biti samoj jedna te ista stvar.Ispoved ispred svestenika, ili dusebriznicki razgovor sa sves tenikom, i u oba slucaja pokajanje i oprostenje Od Boga, a ne od ljudi.Dakle sve ono sto si gore napisao kao ucenje kada bi se stvarno dogadjalo i da se dogadjalo, do reformacije nebi ni doslo, jer Luther je se pobunio protiv prodaje oprosta, sto snaci samog obesnazivanja i obezvredjivanja samog sakramenta, sto se ti trudis da zaobidjes, ali eto da te podsetim opet.
Vidis kod nas za vreme bivseg predsednika je bio obicaj da nas mlati samo zato sto smo bili protiv njegove vladavine, medjutim kada bi ga pitali dali policija bije studente, on bi se seretski nasmesio i rekao, pa to besni gradjani dodju sa dzipovima i tuku ih.Nema policija sa tim nikave veze.I nikako to nismo mogli dokazati, ali modrice su govorile mnogo vise od reci, a i on je znao, samo se pravio da ne zna, i smejao nam se u lice, a mi smo mogli samo da se jedimo, sta vredi dokazivati nekome ko vec zna ali se pravi da ne zna.

Zadnja promjena: amos; sub 04 tra 2009, 11:55; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Ovo sve šta si napisao možese reći i u par riječi,Isus je dao autoritet apostolima i svojoj Crkvi da otpuštaju grijehe a Luther je sam sebi dao autoritet i htio da sve to ukine.

Ako malo budes prostudirao istoriju crkve naci ces da Luther nije sam sebi dao autoritet, nego mu je bas fakultet usput receno katolicki, dao diplomu doktora teologije sto je vece zvanje ako cemo tako nego moje ili tvoje.Ali se nije cak pozivao ni na to zvanje, nego na rec Boziju i njen autoritet koji je u to doba grubo krsila crkva.Ukoliko zaobidjes tu cinjenicu tih dogadjaja i zabijes glavu u pesak u zelji da dokazes da nema nista izvan katolicke konfesije, samo ces sebe dovesti u problem.Ali to je naravno samo tvoja stvar.....

more_horiz
Pa da,kao šta sam ti rekao Isus je dahnuo u apostole Duha Svetog i poslao ih da opraštaju grijehe a oni su taj dar ostavili svojoj Crkvi,dok je u Luthera dahnuo sotona i htio je da on taj dar Crkvi uzme.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Pa da,kao šta sam ti rekao Isus je dahnuo u apostole Duha Svetog i poslao ih da opraštaju grijehe a oni su taj dar ostavili svojoj Crkvi,dok je u Luthera dahnuo sotona i htio je da on taj dar Crkvi uzme.

Ti i ja vise nazalost nemamo sta vise da pricamo.Ides predaleko sa svojim izjavama i ne zelim da ucestvujem u tome sa tobom, sam nosi svoj problem dokle god hoces.Dali je u to vreme rimo katolicka konfesija bila inspirisana Svetim Duhom bi isto bila tema za razmatranje u tom slucaju, a to je istorija i ono sto je sada cinjenica je da je protestanska konfesija kao i katolicka i pravoslavna legitimna u potpunosti, svidelo se to vama ili ne.Nigde Isus nije pomenuo da taj dah je praksa koja se sprovodila u vreme Luthera.I nikada Isus nije rekao da se tako radi.I ti stihovi se naravno moraju tumaciti u kontesktu celog Novog Zaveta i svih Isusovih ucenja, da bi se otkrilo koji je pravi nacin koji su koristili apostoli, a ne uzeti izjavu i nalepiti na neku praksu i reci tako su radili apostoli i tako su predali nama.Nigde u gore pomenutim argumentima nisam video da je Isus imao ispovedaonicu, niti da su je apostoli imali, nisu imali cak ni zgradu, skupljali su se po kucama i katakombama.Tako da reci da su apostoli radili na nacin na koji se to sada radi treba preispitati, dali su oni bas tako radili ili drugacije.O tome je rec, i to je isto doveo u pitanje Luther.
Problem je u nacinu koji je pogresan u praksi, a znamo da kada Bog da nacin on se mora dosledno sprovoditi u praksu da bi to sve imalo smisla.Tako da ja ne dovodim u pitanje da je Isus rekao te reci, ali dovodim u pitanje tumacenje tih reci koje je kasnije pretoceno u jednu praksu, koje je posle komercijalizovano, i na kraju obesnazeno i izgubilo svoj pravi smisao i upotrebu.
Slican problem su imali i farizeji, struja koja je u pocetku dobro krenula i zelela da se priblizi Bogu, ali je posle zalutala u obicaje i razlicite obredne prakse.Nije dobro religioznu i tradicionalnu radnju racunati kao zivu veru i odnos sa Bogom, iz prostog razloga jer je to zabluda.Te radnje su date kao pomoc zivoj veri, a ne kao zamena ili centralna stvar.

more_horiz
Pa slažem se da nemožemo ovako dalje,ja ti dajem Biblijske argumente a ti filozofiraš.Katolička Crkva je uvjek bila vođena Duhom Svetim jer nam je to obečao Gospodin rekavši da je sa nama u sve dane pa do kraja svijeta ,za razliku od tvoje zajednice koju je stvorio neki čovjek prije 100 godina.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Pa slažem se da nemožemo ovako dalje,ja ti dajem Biblijske argumente a ti filozofiraš.Katolička Crkva je uvjek bila vođena Duhom Svetim jer nam je to obečao Gospodin rekavši da je sa nama u sve dane pa do kraja svijeta ,za razliku od tvoje zajednice koju je stvorio neki čovjek prije 100 godina.

Evo kako ti dajes biblijske argumente:

Smirnof:" Nije tako, ja mislim da je ovako jer moja konfesija koja je u istoriji napravila toliko katastroficnih gresaka, je nepogresiva"

Daj sredi malo argumente i pruzi malo vise teksta ka npr. Melkisedek, on se potrudi da argumentuje stvari, isto katolik ali ne pise jedno recenicne postove koji su samo ponavljanje necega sto je cuo negde.

more_horiz
A koji si ti meni dao argument osim svojih priča i lutherog autoriteta.Ja tebi govorim šta je Isus rekao apostolima a ti meni neke svoje filozofije kojim možeš tako i cijelu Bibliju izokrenut naopako.

more_horiz
amos je napisao/la:

Da ono o cemu sam govorio nije otvoreno razgovaranje izmedju prijatelja, nego dusebriznicki razgovor sa osobom rukopolozenom u tu sluzbu u zajednici.Znaci jedna osoba koja je svestenik ali na jedan drugaciji nacin u skladu sa sposobnostima i darovima koji su mu dati.Nazalost, ne postoji dovoljno ozbiljno shvatanje te sluzbe u protestantizmu i slazem se da je to jedan veliki problem, ali nije svugde tako.Kod nas u zajednici je striktno odredjeno da takvu vrstu razgovora i savetovanja moze da obavlja samo osoba koja je rukopolozena na to

Evo, do sad smo se usuglasili u slijedećem:
1. Ispovjed je potrebna.
2. Ispovjed nije obično pričanje s prijateljem.
3. Ispovjedati ne može svatko.
To nisam očekivao budući da većina protestanata ne priznaje niti to. No, kao što znamo, protestantizam nije jedna vjera pa je teško unaprijed pretpostavljati što netko vjeruje o nekom konkretnom pitanju. No, sad kad smo svjesni da ispovjedati ne može svatko, nego netko nad kime su položene ruke, slijedeće pitanje koje nužno slijedi je: a tko je položio ruke na tog koji ispovjeda?
Naime, jasno je da ja ili ti ne možemo samovoljno položiti ruke na nekoga i reći: e to bi bilo to. Tako su učinili osnivači npr. mormona, no to je lakrdija i bogohulje. Polaganje ruku mora biti neprekidna sukcesija od Krista na ovamo. Zato sam na drugoj temi i napisao da postoji izbor: Katolička Crkva, Pravoslavna Crkva ili ništa.
Stoga, evo pitanje: zašto ti nisi pravoslavac? Bilo bi mi drago da jesi i da s te osnove vodimo razgovor.

Nemoj i ti upadati u zamku da zakljucujes na osnovu nekog poznavanja protestantskog ucenja, sta i kako se dogadja kod nas, jer time radis bas ono zasta si naveo da se time bave gore pomenute kategorije ljudi.

Slažem se da ne mogu govoriti o svim protestantima na osnovu stavova jedne grupe. Tim više što ni vjere raznih grupa nisu iste. No, ja nisam osporavao učenje protestanata zbog eventualnog odstupanja od njihovog učenja od strane ljudi. Znači, ja nikad ne osporavam nečije učenje zbog toga koliko ljudi se tog učenja drži ili ne drži.

Postoje ljudi koji ozbiljno shvataju stvari i koji neozbiljno shvataju, i zastupljeni su na obe strane.I time sto ces uperiti prstom u nesto sto naravno u potpunosti ne razumes, i sto poznajes samo nesto sto si cuo od ljudi sa ovog foruma ili dok si bio u toj zajednici, ne znaci da si cuo i video sve.

Ja znam da postoje ljudi koji ozbiljnije i neozbiljnije shvaćaju učenje svoje zajednice. No ja zajednicu i ne prosuđujem po broju ozbiljnih ili neozbiljnih, nego baš po onom što uči. Protestanti, općenito, imaju velikih problema u učenju (znači, ne govorim o praksi). Jedno od toga je i pitanje ispovjedi (jer većina u tome gleda čin koji nije od Boga dan). Tvoja zajednica ima netipično protestantsko shvaćanje, no još trebamo vidjeti kako stvari funkcioniraju oko rukopolaganja, tj. da li je ono ispravno ili je ono samovoljno uzeto (tj. neki čovjek se sjetio da bi to trebalo biti, pa je onda samovoljno pokrenuo taj niz).

Ispoved ispred svestenika, ili dusebriznicki razgovor sa sves tenikom, i u oba slucaja pokajanje i oprostenje Od Boga, a ne od ljudi.Dakle sve ono sto si gore napisao kao ucenje kada bi se stvarno dogadjalo i da se dogadjalo, do reformacije nebi ni doslo, jer Luther je se pobunio protiv prodaje oprosta, sto snaci samog obesnazivanja i obezvredjivanja samog sakramenta, sto se ti trudis da zaobidjes, ali eto da te podsetim opet.

Ništa ja ne zaobilazim, samo napominjem po neznam koji put, ispovjed je postojala 1500 godina prije Luthera, postojala je za njegovo vrijeme, postoji i danas, 500 godina nakon Luthera, a ako bude Zemlje, bit će je i za 1500 god. Dakle, ono što ja govorim je: nitko nema pravo ukidati nešto što je Bog postavio. Uostalom, nitko to i ne može ukinuti. Ja znam da je u Crkvi uvijek bilo svega. Toga ima i danas. To nije nikakva novost niti nešto što ne bi bilo i očekivano (Crkvi nije obećano da neće biti prorešetana, nego samo da neće pasti). No ništa od toga ne može poništiti Božji Savez koji je sklopljen u njegovoj Krvi.

Vidis kod nas za vreme bivseg predsednika je bio obicaj da nas mlati samo zato sto smo bili protiv njegove vladavine, medjutim kada bi ga pitali dali policija bije studente, on bi se seretski nasmesio i rekao, pa to besni gradjani dodju sa dzipovima i tuku ih.Nema policija sa tim nikave veze.I nikako to nismo mogli dokazati, ali modrice su govorile mnogo vise od reci, a i on je znao, samo se pravio da ne zna, i smejao nam se u lice, a mi smo mogli samo da se jedimo, sta vredi dokazivati nekome ko vec zna ali se pravi da ne zna.

Postoji jedna izvjesna razlika između Crkve i ostalih svjetskoh organizacija... Crkvu je osnovao Bog i s njom je sklopio Savez u svojoj krvi i taj savez kaže da će se Istina navještati uvijek. Strašan problem protestantizma je taj što se on javio u 16. stoljeću, a pojedine zajednice i dosta kasnije. To pitanje se ne može zaobići. Jer, ako ni pravog kanona Pisma nema do 16. stoljeća, onda je jasno da niti prave vjere ne može biti do tada (naravno, promatrajući iz kuta protestantske vjere u sola scriptura).

Ako malo budes prostudirao istoriju crkve naci ces da Luther nije sam sebi dao autoritet, nego mu je bas fakultet usput receno katolicki, dao diplomu doktora teologije sto je vece zvanje ako cemo tako nego moje ili tvoje

Diploma ne znači autoritet u Crkvi. Diplomu ima puno ljudi, no nemaju svi autoritet učenja. Dapače, diploma ne znači ništa ako se netko ne slaže sa službenim učiteljstvom. Luther, da ne bude zabune, nije ni prvi ni posljednji koji ima diplomu a ne slaže se s učenjem. Na žalost, Luther nije pošao putem mnogih svetaca koji su se u Crkvi borili, ali ne na način negiranja učenja, nego upravo zalaganjem za provođenjem učenja u djelo.
Dali je u to vreme rimo katolicka konfesija bila inspirisana Svetim Duhom bi isto bila tema za razmatranje u tom slucaju, a to je istorija i ono sto je sada cinjenica je da je protestanska konfesija kao i katolicka i pravoslavna legitimna u potpunosti, svidelo se to vama ili ne.

Zanimljivo je da je npr. Dante dobar broj papa i kardinala smjestio u 9. krug pakla i okrenuo in naglavačke uronjene u svašta. Crkva nikad, ali nikad, nije rekla da papa ne može biti u paklu. "Privilegij" pakla može baštiniti doslovno svatko, uključujući i pape. No, ono što je zanimljivo je slijedeće... čak i najgori papa nikad nije donio službeni proglas po kojem bi se za neki grijeh reklo da nije grijeh (što se danas događa u mnogim zajednicama). Nikad ni jedan, čak ni najgori, nije dirao u učenje.

Nigde Isus nije pomenuo da taj dah je praksa koja se sprovodila u vreme Luthera.I nikada Isus nije rekao da se tako radi.I ti stihovi se naravno moraju tumaciti u kontesktu celog Novog Zaveta i svih Isusovih ucenja, da bi se otkrilo koji je pravi nacin koji su koristili apostoli, a ne uzeti izjavu i nalepiti na neku praksu i reci tako su radili apostoli i tako su predali nama.Nigde u gore pomenutim argumentima nisam video da je Isus imao ispovedaonicu, niti da su je apostoli imali, nisu imali cak ni zgradu, skupljali su se po kucama i katakombama.

Naravno da Isus nije propisao kako će se ispovjed obavljati. Pa on čak nije ni Pismo ostavio. Čak nije rekao niti da se ono napiše. On je samo ostavio hijerarhiski ustrojenu Crkvu koju od početka do kraja vodi Duh Sveti. I samo ću još jednom napomenuti da je ispovjed 1500 godina starija od Luthera. Također, ovi stihovi koje sam citirao u uvodnom postu nisu jedini stihovi koji govore o vlasti otpuštanja i zadržavanja grijeha, jer smisao ove teme i nije trebao biti sama ispovjed, nego zašto većina protestanata prihvaća krštenje koje obavlja čovjek (a to je veći čin nego ispovjed), a ne prihvaća ispovjed. Ako treba, možemo mi navesti i druge stihove da se proširi kontekst.

Problem je u nacinu koji je pogresan u praksi, a znamo da kada Bog da nacin on se mora dosledno sprovoditi u praksu da bi to sve imalo smisla.

Ali problem uopće nije u praksi. Tj. onaj tko ozbiljno shvaća, taj nema problema. Problem je baš u teoriji tj. da li je ispovjed klanjanje sotoni kao što to npr. adventisti tvrde.

Slican problem su imali i farizeji, struja koja je u pocetku dobro krenula i zelela da se priblizi Bogu, ali je posle zalutala u obicaje i razlicite obredne prakse.Nije dobro religioznu i tradicionalnu radnju racunati kao zivu veru i odnos sa Bogom, iz prostog razloga jer je to zabluda.Te radnje su date kao pomoc zivoj veri, a ne kao zamena ili centralna stvar.

Razlika između Židova i Crkve je ta što je Židovima rečeno da će njihovo učenje biti izmjenjeno, a Crkvi je obećano da će biti vječno. Židovi su slika koja je trebala biti promjenjena i zamjenjena Crkvom koja jeste vječna i nepromjenjiva. A ipak, i sama slika je bila takva da nitko nije imao pravo napustiti ju, tj. nikad se nije moglo dogoditi da netko kaže: jer je većina naroda grešna, ja ću ga napustiti i osnovati svoj novi i poboljšani narod. To nikad nije bilo dozvoljeno, niti za Židove, niti za Crkvu.

more_horiz
melkisedek je napisao/la:
Naime, jasno je da ja ili ti ne možemo samovoljno položiti ruke na nekoga i reći: e to bi bilo to.

Rukopolaganje obavlja staresinstvo i zajednica vernih u kojoj se dogadja rukopolaganje.Ali moras biti svestan cinjenice da se bas Avgustinovski red stajao iza Luthera sve dok nije izbio problem oko prodaje oprosta.Atipicna situacija je izazvala podelu i na kraju mnogo problema, kako sam vec jenom to rekao taj problem moramo posmatrati u onom vremenu i dogadjajima i nacinima koji su bili uzrok i posledica te situacije.Razumem nasta ti ukazujes, ali ako cemo biti otvoreni ti i ja vreme i okolnosti su bile mnogo druacije nego sada.Problem je bi bas taj da ti koji su trebali cuvati istinu i rukoplagati pdrzavali su Jan Tetzela, kojeg bi Prva crkva eskomunicirala odmah .Ali da stoji argument poslusnosti staresinama stoji i dalje kao potreba i obaveza vernika, ali vidimo da se apostol Pavle suprostavio Petru u lice kad se nije ponasao u sladu sa reci, sto je u slucaju Luthera bila prodaja oprosta koja je bila okidac reformacije.

Stoga, evo pitanje: zašto ti nisi pravoslavac? Bilo bi mi drago da jesi i da s te osnove vodimo razgovor.

Pa ovako to je poduza prica ali pokusacu daje skratim: Moji roditelji nisu vernici tako da niko mi u kuci nije pomenuo Isusa kada sam bio pod njihovim starateljstvom.Kako sam bio bitanga i propalica i naposletku i zavisnik o drogama, bio u ratu i svuda i na svakom mestu radio stvarno svasta, prirodno je da sam se bojao Boga, a kako sam smatrao da On mene mrzi, mrzeo sam i ja Njega.Svaki moj pokusaj da nadjem bilo kakvu vezu sa crkvom bi se zavravao odgovorom bezi mali nemoj da dosadjujes imam posla i to bih cuo od svestenika.I ja sam zamrzao sve sto je imalo veze sa Bogom, a narocito sam se prezrivo ponasao prema Isusu, govoreci da je On laz jevreja da bi vladali maloumnima itd...Ali jednog dana sam se slomio pod pritiskom zivota koji sam ziveo i tada se pored mene nasla osoba koja je imala hrabrosti da mi govori o ljubavi Hristovoj, ta osoba je bila protestant.Kada kazem imala hrabrosti to cu malo i da pojasnim, kada sam prvi put usao u zajednicu svi su pogledali i poceli da sapucu odkud ovaj u zajednici, da nije dosao da pravi probleme, a pastor mi je priznao da kada me je prvi put video rekao je Gospodu u sebi:"Boze molio sam te da dovedes novog nekog u zajednicu, a ti mi dovodis ovog, sta ja da radim sa njim pa ja celog zivota bezim od takvih tipova, ali sta je tu je pomoz mi i nauci me sta da radim." I nije smeo na prvoj sluzbi da mi pridje, e sada zamisli ko sam i kakav sam bio.Tu u zajednici sam upoznao ljubav Boziji i oprostenje mojih greha, Gospod me je ocistio promenio me, dao mi novu prirodu, oslobodio me Heroinske zavisnosti, i gde sada da idem.Tu sam gde sam i trudim se da upoznam Isusa sto vise, i da delujem u crkvi sa onim darovima koje mi je On dao.E sada mozda bih ja u trenutcima kada sam bio razocaran u neke ljude iz moje zajednice i otisao u pravoslavnu, ali sada vec nikako ne mogu da se pomirim sa ikonama, ne mogu i tacka.Sve drugo bih i mogao ali to nikako, uzasno mi smeta to ljubljenje i klanjanje pred slikama, nek mi pravoslavci ne zamere.

Zanimljivo je da je npr. Dante dobar broj papa i kardinala smjestio u 9. krug pakla i okrenuo in naglavačke uronjene u svašta. Crkva nikad, ali nikad, nije rekla da papa ne može biti u paklu. "Privilegij" pakla može baštiniti doslovno svatko, uključujući i pape. No, ono što je zanimljivo je slijedeće... čak i najgori papa nikad nije donio službeni proglas po kojem bi se za neki grijeh reklo da nije grijeh (što se danas događa u mnogim zajednicama). Nikad ni jedan, čak ni najgori, nije dirao u učenje.

Trebas biti iskren pa reci da u Lutherovo vreme nije bilo ovako kao sto pricas i nije vladao taj stav.To je bila jos jedna stvar protiv koje se Luther zalagao.Hteli da priznate ili ne mnoge stvari za koje je Luther iz pocetka se zalagao su sada vec praksa katolicke konfesije, ali tada je Luther zbog toga eskomuniciran i bio bi bacen na lomacu da su samo mogli da ga bace.

nego zašto većina protestanata prihvaća krštenje koje obavlja čovjek (a to je veći čin nego ispovjed), a ne prihvaća ispovjed. Ako treba, možemo mi navesti i druge stihove da se proširi kontekst.

Kod mene u zajednici je vodeno krstenje samo spoljasnji znak necega sto se u osobi vec dogodilo po Svetom Duhu, usporedba Avram obrezanje verom, pa telesno obrezanje kao znak.
Ali problem uopće nije u praksi. Tj. onaj tko ozbiljno shvaća, taj nema problema. Problem je baš u teoriji tj. da li je ispovjed klanjanje sotoni kao što to npr. adventisti tvrde.

Nisam Adventista tako da stvarno ne znam sta oni tvrde, ali znam da kod mene licno nema prepreke za ispovest kos svestenika dok ona ima karakter kako sam opisao.I dok se zna da je Bog taj koji oprasta grehe a svestenik samo prenosi Njegovu rec i volju.

A ipak, i sama slika je bila takva da nitko nije imao pravo napustiti ju, tj. nikad se nije moglo dogoditi da netko kaže: jer je većina naroda grešna, ja ću ga napustiti i osnovati svoj novi i poboljšani narod. To nikad nije bilo dozvoljeno, niti za Židove, niti za Crkvu.

Novi savez nije ogranicen jedno institucijom , vec obrezanima u srcu u Duhu i Istini, i ako neka institucija pocne da vrsi pogresne prakse onda se treba snazno zalagati da se te prakse promene, ali ako si zbog toga eskomuniciran i proganjan do smrti, sta ti drugo preostaje nego da okupis ljude oko sebe koji nece isto kao ni ti da ucestvuju u tim praksama.Ja verujem da trebas ostati sve dok te fizickim silama ne uklone i govoriti istinu na sav glas.

Slazem se da u protestansko konfesiji postoje mnogi problemi, kao i u pravoslavnoj i na kraju i katolickoj, i zato verujem da Gospod i podize stalno ljude koji Njega traze a ne neka konfesijska ucenja, i onda ti isti ljudi govore Njegovu rec dok kod ih ne poslusaju, ili umru trudeci se, osim ako ih na silu ne zabrane.Zato verujem da ovi forumi i trebaju sluziti, da naucimo jedni od drgugih nesto a ne da se stalno prepiremo i iskljucujemo, ali sam i realan i svestan da ce prepiranja uvek biti, bas iz razloga sto i sam padnem u tu vatru ponekad. I kao sto ti zastupas katolicki konfesiju tako i ja zastupam svoju, ali ne kao nepogresivu apsolutnu istinu, nego kao zivi organizam koji je u neprestanom uzrastu i reformaciji u kojem zelim da aktivno ucestvujem, i cesto i kod mene u zajednici ne dele stav samnom po tom pitanju, bio sam eskomunicira i "prikomuniciran" sto puta, ali bih se molio i trpeo i gledao divne stvari koje Gospod cini i na kraju bih uzivao u blagoslovu da mi je Gospod otkrio ranije sta ce uciniti, dao mi hrabrost da to kazem i On se proslavi time sto se stvari menjaju.Jedna borba iz dana u dan, jedan novi zivot, jedno predanje u Njegove ruke.Isusu neka je sva slava cheers

more_horiz
melhisedek
Naime, jasno je da ja ili
ti ne možemo samovoljno položiti ruke na nekoga i reći: e to bi bilo
to. Tako su učinili osnivači npr. mormona, no to je lakrdija i
bogohulje. Polaganje ruku mora biti neprekidna sukcesija od Krista na
ovamo. Zato sam na drugoj temi i napisao da postoji izbor: Katolička
Crkva, Pravoslavna Crkva ili ništa.

Ko je na Pavla položio ruke?

more_horiz
Na Pavla je Isus položio ruke,Pavao na Timoteja i tako sve do današnjih biskupa.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Na Pavla je Isus položio ruke,Pavao na Timoteja i tako sve do današnjih biskupa.

Hej, ne tako brzo Very Happy

Na Pavla je ruke položio Ananija:

"Gospodin mu odvrati: »Pođi jer on mi je oruđe izabrano da ponese ime moje pred narode i kraljeve i sinove Izraelove. Ja ću mu uistinu pokazati koliko mu je za ime moje trpjeti.« Ananija
ode, uđe u kuću, položi na nj ruke i reče: »Savle, brate! Gospodin,
Isus koji ti se ukaza na putu kojim si išao, posla me da progledaš i
napuniš se Duha Svetoga.« I odmah mu s očiju spade nešto kao ljuske te on progleda pa usta, krsti se i uzevši hrane, okrijepi se."
Dj 9:15-19

Nitko, pa ni Pavle, nije mogao proći bez valjanog obreda. A također, Pavlove tekstove, zbog njihove složenosti, autorizirao je Petar.

more_horiz
smirnof

Gde to piše?

more_horiz
Piše da je Isus dao autoritet apostolima da naučavaju u Njegovo ime i oni su taj autoritet prenjeli svojim učenicima.A Melkisedek ti je odgovorio tko je na Pavla položio ruke

more_horiz
amos je napisao/la:

Rukopolaganje obavlja staresinstvo i zajednica vernih u kojoj se dogadja rukopolaganje.Ali moras biti svestan cinjenice da se bas Avgustinovski red stajao iza Luthera sve dok nije izbio problem oko prodaje oprosta.Atipicna situacija je izazvala podelu i na kraju mnogo problema, kako sam vec jenom to rekao taj problem moramo posmatrati u onom vremenu i dogadjajima i nacinima koji su bili uzrok i posledica te situacije.Razumem nasta ti ukazujes, ali ako cemo biti otvoreni ti i ja vreme i okolnosti su bile mnogo druacije nego sada.Problem je bi bas taj da ti koji su trebali cuvati istinu i rukoplagati pdrzavali su Jan Tetzela, kojeg bi Prva crkva eskomunicirala odmah .Ali da stoji argument poslusnosti staresinama stoji i dalje kao potreba i obaveza vernika, ali vidimo da se apostol Pavle suprostavio Petru u lice kad se nije ponasao u sladu sa reci, sto je u slucaju Luthera bila prodaja oprosta koja je bila okidac reformacije.

Naravno da su na Luthera položene ruke kad je on bio svećenik. No, za ređenje svećenika je potrebno biskuposko polaganje ruku. Naime, i na mene su položene ruke kad sam primio sakrament potvrde (krizma), no to mi ne daje pravo da ja to činim drugima. Postoje različiti sakramenti i svaki ima svoj smisao.
Što se tiče Pavlovog suprotstavljanja Petru u lice, tu nema ništa sporno. Suprotstavio mu se jer je Petar počeo popuštati pred utjecajem Židova bliskih Jakovu, koji su tražili segregaciju od pogana. A sam Petar je ranije rekao da više nema podjela. Dakle, Petar jeste griješio osobnim grijehom, ali ne u doktrinalnom učenju. Kad se radilo o doktrini, tu je Pavao itekako poslušao Petra.

amos je napisao/la:
melkisedek je napisao/la:

Pa ovako to je poduza prica ali pokusacu daje skratim: Moji roditelji nisu vernici tako da niko mi u kuci nije pomenuo Isusa kada sam bio pod njihovim starateljstvom.Kako sam bio bitanga i propalica i naposletku i zavisnik o drogama, bio u ratu i svuda i na svakom mestu radio stvarno svasta, prirodno je da sam se bojao Boga, a kako sam smatrao da On mene mrzi, mrzeo sam i ja Njega.Svaki moj pokusaj da nadjem bilo kakvu vezu sa crkvom bi se zavravao odgovorom bezi mali nemoj da dosadjujes imam posla i to bih cuo od svestenika.I ja sam zamrzao sve sto je imalo veze sa Bogom, a narocito sam se prezrivo ponasao prema Isusu, govoreci da je On laz jevreja da bi vladali maloumnima itd...Ali jednog dana sam se slomio pod pritiskom zivota koji sam ziveo i tada se pored mene nasla osoba koja je imala hrabrosti da mi govori o ljubavi Hristovoj, ta osoba je bila protestant.

Da, dobra strana protestanata je upravo to što pristupaju čovjeku, za razliku od većine nas katolika, jer obično smatramo da su svi katolici pa onda ne trebamo mi puno pričati... tu su i onako svećenici da to rade. Kao što rekoh, i ja sam prvi put shvatio što uopće kršćanstvo govori preko usta jedne protestantice.
Ja nikad nisam kritizirao ono što jeste dobro, a širenje vijesti da Isus jeste spasitelj i otkupitelj je svakako dobro djelo, bez obzira iz čijih usta izlazilo.
Ono što ja govorim je nešto drugo... to nije kraj poruke i tu nije kraj objave. Čovjek treba prihvatiti ono što je dobro, a odbaciti ono što nije. Moj put je bio drugačiji od tvog jer nisam bio ni problematičan niti sam padao u loše utjecaje droge ili slično. Imao sam i ja svoj križ, no to imamo svi, na ovaj ili onaj način.
Uglavnom, ja se toj zajednici nisam pridružio zato što su bili pristupačni i pažljivi prema meni, nego zato što sam prvi put shvatio neke stvari (a to je došlo od cure koja im je pripadala). i moram priznati da nikad nisam doživio ništa loše od njih, dapače, uvijek su bili vrlo ugodni. No, kao što rekoh, budući da to nije bio razlog mog dolaska njima, nije mogao biti ni razlog mog ostanka s njima.

Kada kazem imala hrabrosti to cu malo i da pojasnim, kada sam prvi put usao u zajednicu svi su pogledali i poceli da sapucu odkud ovaj u zajednici, da nije dosao da pravi probleme, a pastor mi je priznao da kada me je prvi put video rekao je Gospodu u sebi:"Boze molio sam te da dovedes novog nekog u zajednicu, a ti mi dovodis ovog, sta ja da radim sa njim pa ja celog zivota bezim od takvih tipova, ali sta je tu je pomoz mi i nauci me sta da radim." I nije smeo na prvoj sluzbi da mi pridje, e sada zamisli ko sam i kakav sam bio.Tu u zajednici sam upoznao ljubav Boziji i oprostenje mojih greha, Gospod me je ocistio promenio me, dao mi novu prirodu, oslobodio me Heroinske zavisnosti, i gde sada da idem.Tu sam gde sam i trudim se da upoznam Isusa sto vise, i da delujem u crkvi sa onim darovima koje mi je On dao.E sada mozda bih ja u trenutcima kada sam bio razocaran u neke ljude iz moje zajednice i otisao u pravoslavnu, ali sada vec nikako ne mogu da se pomirim sa ikonama, ne mogu i tacka.Sve drugo bih i mogao ali to nikako, uzasno mi smeta to ljubljenje i klanjanje pred slikama, nek mi pravoslavci ne zamere.

Pa zapravo, ako malo bolje pogledamo Pismo, vidjet ćemo izvjesnu granicu između onog što je dobro i onog što nije. Npr. Bog je zabrano klanjanje kipovima, ali je zapovjedio izradu mjedene zmije koja je bila postavljena na štap tako da ozdrave svi koji je pogledaju. I ta zmija je bila u redu, sve dok ljudi nisu zaboravili da je ona sredstvo po kojem Bog djeluje. Kad su u njoj počeli gledati idola, onda je ta zmija i razbijena.

Slično je i s drugim predmetima, npr. rupcem s Pavla, koji je ozdravljivao one koji su ga dirnuli. No, i tu direktno piše da je Bog taj koji je tako neobična čudesa činio. Znači, Bog se može koristiti sa čim je njega volja da dođe do ljudi, jedini uvjet je da se ne pobrka od koga dolazi milost i da ljudi u predmetima ne počnu gledati nešto što ti predmeti nisu. A to, pak, ovisi od čovjeka do čovjeka.

Tako da, ako je to razlog, onda se nemaš čega bojati jer, u krajnjem slučaju, ti i ne moraš ljubiti ikone ako ne želiš Very Happy

Trebas biti iskren pa reci da u Lutherovo vreme nije bilo ovako kao sto pricas i nije vladao taj stav.To je bila jos jedna stvar protiv koje se Luther zalagao.Hteli da priznate ili ne mnoge stvari za koje je Luther iz pocetka se zalagao su sada vec praksa katolicke konfesije, ali tada je Luther zbog toga eskomuniciran i bio bi bacen na lomacu da su samo mogli da ga bace.

Zapravo, Luther je upono pozivan da se odazove na razgovor i na pojašnjenjenja njegovih stavova. On je ekskomuniciran zbog zadiranja u dogmu, i tu je Crkva bila potpuno u pravu. Što se mene tiče, ja bih i danas bacio par ekskomunikacija, ali, eto, nitko me ne pita Very Happy
Npr. sv. Franjo je na bogatstvo svećenstva, odgovorio svojim krajnjim siromaštvom... i tako promjenio lice Crkve u velikim djelovima svijeta. I drugi sveci su činili druge stvari. Ako ćemo iskreno, još je sv. Augustin u 4. stoljeću bio pogođen slabom vjerom onih koji idu u crkvu, ali je svejedno dobro razaznavao što je svetost Crkve a što grešnost ljudi. Isto tako, njegov prethodnik, sv. Ambrozije, biskup milanski je grmio s propovjedaonice da će se spasiti malo onih koji su prisutni tu u crkvi.

Stanje u Crkvi je uvijek na rubu. Nikad nije savršeno. Nije ni danas. Danas su naši grijesi druge vrste od onih prije, no nisu manji. Dapače, oni su teži. No, ni to nije dovoljno za napuštanje Crkve.

Kod mene u zajednici je vodeno krstenje samo spoljasnji znak necega sto se u osobi vec dogodilo po Svetom Duhu, usporedba Avram obrezanje verom, pa telesno obrezanje kao znak.

Da, to je standardno protestantsko razumjevanje krštenja. Zanimljivo je kako katolici (i pravoslavci) sve sakramente shvaćaju doslovno, dok protestanti simbolično. No da ne širimo temu...

Nisam Adventista tako da stvarno ne znam sta oni tvrde, ali znam da kod mene licno nema prepreke za ispovest kos svestenika dok ona ima karakter kako sam opisao.I dok se zna da je Bog taj koji oprasta grehe a svestenik samo prenosi Njegovu rec i volju.

Najbolja stvar kod KC je što ja mogu otići u bilo koji dio svijeta i znati gdje su moja braća i sestre, a bez da ikoga od njih znam. Ja ne moram znati nikoga da bi znao da sakrament vrijedi. Jer, ako čovjek i jeste grešan, učinak nije na njemu nego na Bogu, tako da me to uopće ne zamara. Naravno, zbog samog tog drugog bi volio da je najbolji na svijetu, ali i ako nije, po sakramentu svećeničkog reda ima ovlast koju je Bog ostavio Crkvi.

Novi savez nije ogranicen jedno institucijom , vec obrezanima u srcu u Duhu i Istini, i ako neka institucija pocne da vrsi pogresne prakse onda se treba snazno zalagati da se te prakse promene, ali ako si zbog toga eskomuniciran i proganjan do smrti, sta ti drugo preostaje nego da okupis ljude oko sebe koji nece isto kao ni ti da ucestvuju u tim praksama. Ja verujem da trebas ostati sve dok te fizickim silama ne uklone i govoriti istinu na sav glas.

Crkva nije obična institucija. On je institucija s kojom je Bog sklopio savez Kristovom krvlju. A to je puno veći garant trajnosti saveza od krvi životinja s kojom je bio poškropljen prvi savez sa Židovima. A ipak, unatoč tome što je bila u pitanju životinjska krv, gledali smo Božju vjernost Savezu i u vrijeme najgore nevjernosti Židova. Koliko je onda veća Božja vjernost novom Savezu, kad je on sklopljen Kristovom krvlju. Naravno da čovjek ima pravo (i treba) reagirati na zlo i unutar Crkve, no odbijanje same Crkve zbog zla unutar nje je nemoguće.

Slazem se da u protestansko konfesiji postoje mnogi problemi, kao i u pravoslavnoj i na kraju i katolickoj, i zato verujem da Gospod i podize stalno ljude koji Njega traze a ne neka konfesijska ucenja, i onda ti isti ljudi govore Njegovu rec dok kod ih ne poslusaju, ili umru trudeci se, osim ako ih na silu ne zabrane.

Ja ne suprotstavljam traženje Isusa traženju jednog pravog učenja. Dapače, meni je to praktično nerazdvojno. Jer, jedna od Isusovih osobina je ta da je on Istina. Prema tome, traženje Istinitog učenja nikako ne može biti pogrešno. A postojanje Istinitog učenja, automatski znači i postojanje onih učenja koja to nisu. Stoga, ne slažem se da se nekoga smije okarakterizirati isključivim i netolerantnim zato što ispovjeda jednu vjeru i što traži jednu pravu vjeru. Ponavljam što sam prije rekao, ja ne vjerujem da je Bog postao čovjek zato da bi mi danas pogađali što je pravo učenje a što nije. Ja mislim da je on postao čovjek u trenutku kad su bili stvoreni uvjeti da svi, uvijek, mogu znato što jeste Istina a što nije, tako da se svi prema tome mogu i odrediti. Mislim da je to i razlog zašto je Crkva opisana kao grad na gori koji se ne može sakriti i nevidjeti. Crkva je uvjek vidljiva. Ako nije vidljiva onda je mrtva i ispljunuta iz usta Božjih. A to je,pak nemoguće zbog Božjeg obećanja.

Zato verujem da ovi forumi i trebaju sluziti, da naucimo jedni od drgugih nesto a ne da se stalno prepiremo i iskljucujemo, ali sam i realan i svestan da ce prepiranja uvek biti, bas iz razloga sto i sam padnem u tu vatru ponekad. I kao sto ti zastupas katolicki konfesiju tako i ja zastupam svoju, ali ne kao nepogresivu apsolutnu istinu, nego kao zivi organizam koji je u neprestanom uzrastu i reformaciji u kojem zelim da aktivno ucestvujem, i cesto i kod mene u zajednici ne dele stav samnom po tom pitanju, bio sam eskomunicira i "prikomuniciran" sto puta, ali bih se molio i trpeo i gledao divne stvari koje Gospod cini i na kraju bih uzivao u blagoslovu da mi je Gospod otkrio ranije sta ce uciniti, dao mi hrabrost da to kazem i On se proslavi time sto se stvari menjaju.Jedna borba iz dana u dan, jedan novi zivot, jedno predanje u Njegove ruke.Isusu neka je sva slava cheers

Neka je Isusu slava, a ja bi volio da nađeš vjeru za koju ćeš reći da je cijela istinita Very Happy

more_horiz
stefani je napisao/la:
smirnof

Gde to piše?

Na moje pitanje ovo nije odgovor:
Piše da je Isus dao autoritet apostolima da
naučavaju u Njegovo ime i oni su taj autoritet prenjeli svojim
učenicima.A Melkisedek ti je odgovorio tko je na Pavla položio ruke

Možemo se složiti?
I da, znam ko je položio ruke na Pavla, samo da vidim da li nauka da je apostol trebao položiti ruke vredi i u ovom slučaju?

Zadnja promjena: stefani; pon 06 tra 2009, 19:41; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Oko čega se možemo složiti?

more_horiz
remove_circleSimilar topics
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply