Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Tolerancija

power_settings_newLogin to reply
+5
Feba
stranac
Slobodna
jakob
amos
9 posters

descriptionTolerancija - Page 4 EmptyRe: Tolerancija

more_horiz
Pa kao sto rekoh sa vecinom onoga sta pises se u potpunosti slazema,ali naravno ne sa sa svim. Da kad bi se Juda malo vise citirao i neke druge poslanice vjerujem da bi ona prava poruka Evandelja dosla na vidjelo vise. Zato? Pavao koliko god da je nadahnut od Boga i koliko god da ga je Bog upotrebaljavao bio je farizej, a oni su poznato je uvijek filozofirali i dogmatizirali. I koliko god da su upute koje nam je on dao dobre i potrebne toliko izazivaju kontroverzu i potrebu za daljnim obrazlozenjima i misljenjima, a to onda izaziva svadu i rasprave sto ja smatram da je nepotrebno. U danasnje vrijeme imamo dva extrema krscana kojima je sila Bozija sve, vjera, prosperitet itd. i krscane koji dogmatiziraju i okrenuti su Biblijskoj filozofiji i vjerovanjima. Jako je malo onih koji su u pravoj Bozijoj Rijeci. Jako je malo onih koji zive zivot po Poslanici Korincanima;kad bi i ljudske i andeoske jezike govorio, a ljubavi nebih imao bio bi mjed sto jeci i cimbalija sto zveci...Premalo je danas krscana sa Agape ljubavlju dragi Amos, premalo. I ovo sve sto govorim ne govorim zato sto sam protiv Pavla ili njegovih poslanice (to bi bilo kao da nevjerujem u Isusa)nego naprosto apeliram da se okrenemo Isusu i njegovoj poruci da ljubimo. Najvazinijoj poruci i najvazinjoj zapovjedi. Naravno to neznaci tolerirati grijeh, ali neznaci ni odbacivati onog koji je u griijehu, a i na kraju krajeva dali mi mozemo i suditi kakvo je cije srce prema Bogu?Znam li ja to?Nemoj suditi da nebudes suden.Da postoje dvije vrste grijehova ali trn u tjelu apostola Pavla je po meni slabost karaktera i to imamo svi,ili volimo lagati, ili pretjerivati, ili smo ovisni o cokoladi, ili pusimo, ali to je nebitno nasprem ljubavi, onoj ljubavi kakvu je imao Isus.

more_horiz
Slobodna je napisao/la:
Premalo je danas krscana sa Agape ljubavlju dragi Amos, premalo. I ovo sve sto govorim ne govorim zato sto sam protiv Pavla ili njegovih poslanice (to bi bilo kao da nevjerujem u Isusa)nego naprosto apeliram da se okrenemo Isusu i njegovoj poruci da ljubimo. Najvazinijoj poruci i najvazinjoj zapovjedi. Naravno to neznaci tolerirati grijeh, ali neznaci ni odbacivati onog koji je u griijehu, a i na kraju krajeva dali mi mozemo i suditi kakvo je cije srce prema Bogu?Znam li ja to?Nemoj suditi da nebudes suden.Da postoje dvije vrste grijehova ali trn u tjelu apostola Pavla je po meni slabost karaktera i to imamo svi,ili volimo lagati, ili pretjerivati, ili smo ovisni o cokoladi, ili pusimo, ali to je nebitno nasprem ljubavi, onoj ljubavi kakvu je imao Isus.

Meni je jako tesko pricati sa nekim o zivotu i ponasanju vernika, jer ako nema sa druge strane priznavanja autoriteta biblije i poduke koju ona daje, onda je jako tesko uopste razgovarati.Ako razmisljamo na takav nacin mi nazalost unosimo konfuziju sami sebi, jer onda mi odlucujemo sta je dobro u reci a sta nije, umesto da dopustamo da nas rec menja Gospodu na slavu.Ali evo ja cu ipak biti smeo da citiram opet apostola Pavla jer on je se bas u poslanici Korincanima bavio sa ovim pitanjem.Mislim ,siguran i verujem da je ovo ucenje apostola bezvremeno, i ako zelimo da imao zdrave zajednice utemeljene na biblijskim principima trebamo biti otvorenog srca za rec koja pise:

1 Korincanima 5.9 Napisah vam u poslanici da se ne miješate s bludnicima -10 ne općenito s bludnicima ovoga svijeta, ili lakomcima, ili razbojnicima,ili idolopoklonicima jer biste inače morali iz svijeta izići. 11 Napisah vam zapravo da se ne miješate s nazovibratom koji bi bio bludnik, ili lakomac, ili idolopoklonik, ili pogrđivač, ili pijanica, ili razbojnik. S takvim ni za stol! 12 Što spada na me suditi one vani? Ne sudite li vi one koji su unutra? 13 A one vani sudit će Bog. Iskorijenite opakoga iz svoje sredine.

Ne znam i nemogu da prihvatim tu vrstu ljubavi koja pusta coveka da ostane u stanju koje nije ispravno, ponekad je potrebno da se osoba disciplinuje da bi izasla iz problema u koji je upala.Ne neki legalisticki bez ljubavi progoni, nego motiv je da se osoba disciplinuje da bi se spasla.Ali posto stalno prebacujes da koristimo iskljucivo apostola Pavla, evo i malo i Jude:

17 A vi, ljubljeni, sjetite se riječi što ih prorekoše apostoli Gospodina našega Isusa Krista.18 Oni vam govorahu: U posljednje će vrijeme biti podrugljivaca koji će se povoditi za bezbožnim požudama svojim.19 To su sijači razdora, sjetilnici koji nemaju Duha.20 A vi, ljubljeni, naziđujte se na presvetoj vjeri svojoj moleći se u Duhu Svetom,21 uščuvajte se u ljubavi Božjoj, iščekujući milosrđe Gospodina našega Isusa Krista za vječni život.22 I jedne, svadljivce, karajte,23 druge spasavajte otimajući ih ognju, trećima se pak smilujte sa strahom, mrzeći i haljinu puti okaljanu.

Idemo malo i apostola Petra sada:

12 Onipak kao nerazumne životinje, po naravi rođene za lov i istrebljenje, pogrđuju što ne poznaju. Istim će istrebljenjem i oni biti istrebljeni;13 zadesitće ih nepravda, plaća nepravednosti. Užitkom smatraju razvratnost u pol bijela dana. Ljage i sramote! Naslađuju se prijevarama svojim dok se s
vama goste. 14 Oči su im pune preljubnice, nikako da se nasite grijeha; mame duše nepostojane, srce im je uvježbano u lakomstvu, prokleti sinovi!
15 Zabludiše, napustivši ravan put, te pođoše putom Bosorova sina Bileama, koji prigrli plaću nepravednosti, 16 ali primi i ukor za svoje nedjelo: nijemo živinče ljudskim glasom prozbori i spriječi prorokovo bezumlje. 17 Oni su izvori bezvodni, oblaci vjetrom gonjeni; za njih se čuva mrkla tmina. 18 Naklapajući naduvene ispraznosti, požudama putenim, razvratnostima mame one što netom odbjegoše od onih koji žive u zabludi. 19 Obećavaju im slobodu, a sami su robovi pokvarenosti. Jer svatko robuje onomu tko ga svlada. 20 Doista, pošto su po spoznaji Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista odbjegli od prljavština svijeta, ako se opet u njih upleću i daju se
svladati, ovo im je potonje gore od onoga prvoga. 21 Bilo bi im doista bolje da nisu spoznali puta pravednosti, negoli, pošto ga spoznaše, okrenuti leđa svetoj zapovijedi koja im je predana. 22 Dogodilo im se što veli istinita izreka: Pas se vraća svojoj bljuvotini i okupana svinja valjanju u blatu.

Jako ostre reci od svih, i nema tu mnogo mesta za ono sto si navela.Nemojmo se zavaravati, svako ko se valja u grehu radi to jer voli i zeli, nema tu jadnih i bednih.Covek je po prirodi los kaze rec a ne dobar i jadan.Covek je dobio izbor onoga dana kada je Isus dao svoj zivot i od tog dana je svako u mogucnosti da primi oslobodjenje, i pusti su izgovori da nesto ne moze.Licno sam bio zavisnik od Heroina, cigareta, alkohola i svasta jos je vladalo mojim telo kroz zelje ovoga sveta, ali Gospod me je oslobodio.I zato kod mene ne prolaze price eto ja hocu da ostavim cigare ali mi neide, trudim se ali eto....Ako je mene Gospod mogao da oslobodi, ne vidim zasto nebi mogao bilo koga.Opet kazem kada su u pitanju vernici koji su duze vremena u zajednici a zive kao ovaj svet.
1 Ivanova 2.15 Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve.16 Jer što je god svjetovno - požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života - nije od Oca, nego od svijeta.17 Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka.
Ima li u ovim stihovima nesto nejasno, dali je to kontradiktorno ostalim slugama Bozijim, dali se njihovi stavovi razlikuju od Pavlovog po tom pitanju?

Evo jos malo od apostola Ivana:
4 Tko god čini grijeh, čini i bezakonje; ta grijeh je bezakonje.5 I znate: on se pojavi da odnese grijehe i grijeha nema u njemu.6 Tko god u njemu ostaje, ne griješi. Tko god griješi, nije ga vidio nit upoznao.7 Dječice, nitko neka vas ne zavede! Tko čini pravdu, pravedan je kao što je On pravedan. 8 Tko čini grijeh, od đavla je jer đavao griješi od početka. Zato se pojavi Sin Božji: da razori djela đavolska.9 Tko god je rođen od Boga, ne čini grijeha jer njegovo sjeme ostaje u njemu; ne može griješiti jer je rođen od Boga. 10 Po ovom se raspoznaju djeca Božja i djeca đavolska: tko god ne čini pravde i tko ne ljubi brata, nije od Boga

Ovi stihovi su toliko jasni, ali ako neko ne zeli da ih poslusa normalno je da oni nece doci do njih, jer sta se tu moze uraditi, mogu se citirati stihovi i ko ima uho da cuje on cuje.

Ali evo i reci naseg Gospoda Isusa Hrista:
31 Tada Isus progovori Židovima koji mu povjerovaše: Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; 32 upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi. 33 Odgovore mu: Potomstvo smo Abrahamovo i nikome nikada nismo robovali. Kako to ti govoriš: 'Postat ćete slobodni?' 34 Odgovori im Isus: Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha. 35 Rob ne ostaje u kući zauvijek, a sin ostaje zauvijek. 36 Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni.

Ljudi padaju u greh i cine greh, cak i Hriscani ponekad padnu.Ali razlika je ta sto se nanovorodjeni ne valja u grehu, i ne izgovara, nego upozna istinu i ona ga oslobodi.Ali ako neko insistira na tome da stalno gresi , i u vremenu kada bi vec uveliko trebao preci na cvrstu hranu, onda smatram da ga treba disciplinovati dok se ne popravi.Ili se ukonoti od njega jer njegovo lose ponasanje ako ga odobravamo sablaznjava slabe, i proizvodi lose svedocanstvo, i mi se trebamo ograditi kao sto apostol Pavle i nalaze od te osobe dok se ne popravi.Naravno da trebamo ljubiti, ali ljubav nije da pustimo nekog da skodi i sebi i drugima, vec da ga u ljubavi disciplinujemo da bude sposoban za svako dobro delo, Gospodu na slavi i hvalu a zajednici na blagoslov.
Ukoliko tolerisemo takvu osbu nanosimo stetu isamoj osobi i celoj zajednici koja biva sablaznjena i osramocena losim ponasanjem ili porocnoscu osobe koja se naziva bratom ili sestrom.I to je ljubav, a ne ja te volim radi sta god hoces, i djavo voli tako isto, cak sta vise raduje se kada vidi zajednicu koja nije sposobna korigovati lose ponasanje svojih clanova.Dobijemo mlaku, pasivnu,nezainteresovanu zajednicu koja se hvali ljubavlju koje nema jer niko ne mari, i svi idu linijom manjeg otpora.NE!!!! Trebamo se boriti za svoje, pa cak ako je potrebno biti i ostriji da se osoba posrami zbog svog loseg zivota.

more_horiz
Kako od Banjaluke stvoriti grad tolerancije?

Banjaluka je posljednjih desetljeća bila simbol zla i netolerancije. Jer, iz toga grada su protjerani deseci tisuća Hrvata i Bošnjaka, a na Manjači je bio zloglasni logor smrti. Sad se nastoji osloboditi toga imidža.
Po šesti put se u Banjaluci organizira „Molitveni doručak“, na kojem se ove godine okupilo 150 dužnosnika iz 17 zemalja. Molitvenom doručku, koji je današnja centralna svečanost prisustvuju dužnosnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Turske, Bugarske, Rumunjske, Albanije, Makedonije, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Rusije. Šesto godišnje okupljanje nosi naziv “Bogatstvo različitosti” i političkog je, društvenog i religioznog karaktera. Sudionici će u suradnji s Nacionalnim molitvenim doručkom iz Washingtona poslati poruku mira.
Izgradnja ozračja tolerancije

Centralni dio okupljanja bit će tijekom današnjeg (23.5.2009) molitvenog doručka na kojem će se učesnicima obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te čelnici tri konfesije u BiH. Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović pozvao je sudionike molitvenog doručka da pomognu zemljama u regiji da izgrade ambijent tolerancije.
Kuzmanović je rekao da BiH treba naći snage za svladavanje traumatičnog stanja nastalog u proteklom ratu: „Potrebna nam je pomoć i razumijevanje susjednih i balkanskih zemalja, pomoć BiH da obezbjedi stabilan put humanog, ekonomskog i kulturnog razvoja i promovisanje izgradnje samoodržive i prosperitetne, funkcionalne i efikasne države i društva i države koja je dio svijeta a nikako koja je na kraju odnosno koja je skrenuta sa njega.”

Predstavnici pet religija na jednom mjestu

Tolerancija - Page 4 0,,2851219_1,00Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Može li grad u kojem su rušene srednjovjekovne džamije prihvatiti druge religije?

U ime organizatora skupa, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić pozvao je dužnosnike okupljene u Banjaluci da dodatnim naporima i duhovnom snagom i moralnim pristupom ojačaju zajedničko okruženje: „Ovdje smo okupljeni pravoslavne, katoličke, islamske, protestantske i jevrejske vjeroispovjesti. Ovo je skup različitosti koji naglašava bogatsvo ove zemlje i regiona i bogatsvo i složenost svijeta u kojem živimo.”

O sigurnosti dužnosnika tijekom boravka u Banjaluci brine policija RS-a u suradnji s domaćim i stranim sigurnosnim agencijama. Načelnik Centra javne sigurnosti Banjaluka Zoran Stanišljević rekao je da su sve pripreme za dolazak i osiguranje dužnosnika završene na vrijeme: “Mi smo se pismeno obratili svim agencijama kako unutar BiH tako i zemljama u okruženju i zemljama putem kojih dolaze zvaničnici putem Interpola kako bi nam dali sva obavještenje koja su od interesa za bezbjednost učesnika na ovom skupu.”
Uzor u Washingtonu
Suglasnost za domaćinstvo ovogodišnjeg okupljanja dobiveno je od predstavnika Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu gdje se ovakav skup organizira već 57 godina i s kojeg se šire plemenite ideje. Očekuje se da i ove godine sa skupa budu upućene poruke mira i tolerancije.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorni urednik: Anto Janković
iz:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4273476,00.html?maca=kro-TB_kro_jutarnji6-3073-xml-mrss

------------------------------

U vrijeme reformacije i protureformacije - i katolici i protestanti su propustili biti vizionari evandjelja, propustili su usmjeriti ulazak opravdanja vjerom a i vjerom i djelima u praktićni život naroda Europe /uključujući i narode Balkana/, u ekonomski i politički i društveni život te su Europu istom krivicom predali stihiji ratova i klasnih borbi u kojima je narod bio topovsko meso ..Neka ljudi pogledaju čašu i piće koje piju ..

more_horiz
amos je napisao/la:

Meni je jako tesko pricati sa nekim o zivotu i ponasanju vernika, jer ako nema sa druge strane priznavanja autoriteta biblije i poduke koju ona daje, onda je jako tesko uopste razgovarati.Ako razmisljamo na takav nacin mi nazalost unosimo konfuziju sami sebi, jer onda mi odlucujemo sta je dobro u reci a sta nije, umesto da dopustamo da nas rec menja Gospodu na slavu.Ali evo ja cu ipak biti smeo da citiram opet apostola Pavla jer on je se bas u poslanici Korincanima bavio sa ovim pitanjem.Mislim ,siguran i verujem da je ovo ucenje apostola bezvremeno, i ako zelimo da imao zdrave zajednice utemeljene na biblijskim principima trebamo biti otvorenog srca za rec koja pise:

Evo opet jednog primjera kako vecina ljudi na ovom forumu uopce necita sto drugi pisu, nego vade rijeci iz konteksta i onda raspravljaju o necemu, sto druga osoba uopce nije rekla. Samo zato sto ja nepisem ogromne postove i sto mi je glavna stvar u zivotu postivati ono sto je Isus sam rekao i zivio, pa onda ostale Poslanice i upute zato me se proziva da nepostujem autorite Biblije, sto nema veze sa mozgom.
Jesam li ja jednom svojom rijeci rekla da nepostujem autorite cijele Biblije?NISAM, dapace kazem da bi se nepriznavanje cijele Biblije smatralo krivm ucenjem.
Jesam li ja jednom svojom rijeci rekla da nepostujem autorite apostola
NISAM, jer bi to znacilo da ne postujem autoritet onih kojie je sami Bog izabrao.
Jesam li ja jednom svojom rijeci rekla da trebamo tolerirati grijeh?
NISAM, jer bi to znacilo tolerirati zlo, odnosono davla.
Jesam li jednom svojom rijeci rekla da treabmo prihvacati svijet i ono sto nam on daje
NISAM jer bi to bilo kontrabiblijski.
E pa sad na cemu si ti zakljucio da ja nepostujem autorite Biblije?I svim svojim postovima upravo govorim o Bibliji, samo sto ja drugacije gledam na neke dogme, a tu dolazi problem. Jer kad se nepostuju dogme i tumacenja drugih odmah se automatski nepostije autorite Biblije, jer ti smatras da ti i jedino ti i samo ti Bibliju tumacis na ispravan nacin. I eto ti problema i eto ti netolerancije i eto to iskrivljiavanja tudih rijeci da bi se podkrijepilo svoje misljenje.Upravo o tome ja govorim kad govorim o netoleranciji. NESPREMNOSTI DA SE POSTUJE I CIJENI DRUGA OSOBA SAMO ZATO STO DRUGACIJE MISLI, IAKO VJERUJE U ONO U STO I TI. I to je nesto totalno kontrabiblijski i kontra Isusovim rijecima koji kaze da ljubimo svoje neprijatelje i da ljubimo jedni druge. I koliko god ti meni sad citirao Poslanice to je ipak NAJVECA BOZIJA ZAPOVJED; LJUBAV. To neznaci tolerirati grijeh, niti negovoriti istinu, ali znaci nekoga i dalje ljubiti usprkos grijehu i neistini. I sva ova tvoja citiranja u nedogled ne znace nista naspram Isusovoj poruci ljubavi prema ljudima. I jos jedno brate mani se sudenje drugih, da nebi i ti bio osuden. Pusti sud Bogu, a sudi jedino sam sebe kako bi dosao cist pred Boga.

more_horiz
Mislim da je ovo lijep pokusaj da s edonese mir u Banja Luku. Naravno da jedini pravi mir donosi Bog,ali lijep pokusaj.

more_horiz
Slobodna je napisao/la:
Mislim da je ovo lijep pokusaj da s edonese mir u Banja Luku. Naravno da jedini pravi mir donosi Bog,ali lijep pokusaj.

Nažalost , ima podosta i nefundamentalističkih kršćana koji su skeptični prema toleranciji i drže da je ona znak slabosti i put u babilonski ekumenizam..Takvi nisu osjetili oranje po svojim leđima niti su nadvladali svoje dogmatske predrasude i strah od evanđelja na djelu.Boluju od religijskog PITISPIA..No , i za njih ima mjesta u poslu oblikovanja infrastrukture koja je potrebna za toleranciju koja je u suštini razumno priznanje i iskustvo duše i srca da svi nismo imali okolnosti koje bi pogodovale svladavanju sila tmine u našim srcima, da nismo svi imali prilike jednako se ekonomski, civilizacijski, mentalitetno razvijatini uskladjivati u ljudskosti životne prakse..Izdići se iznad okova tmine kao ljudski ljudi moguće je..Bog je žalostan vidjeti ljude porobljene predrasudama do te mjere da zaziru od razlika ..da dbacuju silu voljenja i podnošenja kao da voljenje otvara vrata oračima po leđima, kao da s udarci u drugi obraz znak slabosti a ne snage..Razumno je iskusiti da tolerancija ne ovisi samo od drustvenog dogovora i atmosfere u kojoj su aktivne vjerske vođe..potrebno je i uciniti civilizacijske , tehničke, ekonomske, institucijske pomake,,

Pozdrav sa ovom pjesmom:

Moja i Tvoja zemlja:
https://www.youtube.com/watch?v=xWPJFDO8WHA

https://www.youtube.com/watch?v=2I77hsX4vh4

https://www.youtube.com/watch?v=JUbeq90ZsCM

more_horiz
Moze biti i to Abrahame.Kao sto sam rekla samo Bog donosi pravi mir.

more_horiz
Slobodna je napisao/la:
Moze biti i to Abrahame.Kao sto sam rekla samo Bog donosi pravi mir.

Jednome je pravi mir kad nad drugima vlada, kad potlačeni nemaju snage za osobođenje, drugima je pravi mir kada nitko nikoga ne tlači, i tako redom svi nalaze da je tako Bog htio ..Što je konkretno pravi mir i prava tolerancija koji su djelo Božje?Povijest glasno pokazuje da su obje strane iz reformacije i protureformacije propustile učiniti osnovno - oblikovati slobodu na temelju Božjem - temelj je Kristovo pomirenje čovjeka s Bogom..Pomirenje je potisnuto u privatnu sferu ..Ljudska prava imaju izvrište u Bogu ali ako odbijamo pravednost Božju da se pokaže na nama u djelima a ne samo u vjeri, pa bili katolici ili protestanti otvaramo prostor za relativiziranje i fundamentalističku frazeologiju a isto tak i za agresivni i društveno opasni fundamentalizam..Ni jedna crkva ne može zamijeniti Božju pravednost, ni jedna država..ali one mogu prihvatiti na pr. zapovjesti Njegove , koje nisu teške..E sad.. koliko se tu može tolerirati krupni i sitniji svercerski prijestupi itd...zločini.........Granice postoje..Dakle , realno u praktičnom evanđelju - što je pravi mir po Bogu..?Jednima je pravi mir kada postoji tzv "moderna" varijanta crkvene države, drugima kada je država odvojena od crkve i kada vlada znanje koje nije roba, trećima kada ljudi svjesno oblikuju solidarnost uz jako pravosuđe kako bi se onemogućila korupcija..dakle složenost oblikovanja slobode i društvenog poretka u kojem nitko ikome neće otimati, nitko nikoga silovati, nitko nikoga ponižavati , u kojima nitko nikome neće kopati jamu, u kome nikome neće smetati vjera drugoga jer je očišćena agresivnosti i zaziranja ....ne može biti bez autoriteta osnovne pravednosti koju na pr. neki seoski ćata i balkanski samoživ ignorira sa svojom bandom na vlasti uz pomoć službe tzv. sigurnosti...Vraćmo se na ono što su propustile dvije velike Europske kršćanske grupacije - kršćani trebaju imati praktićne evanđeoske projekte sadašnjosti i budućnosti , ne tako kao što si je Calvin zamislio - diktaturu , niti neku novu utopiju..Kda dva kršćanina različitih denominacija se prepuste strastima vjere , a - nisu u stvarnosti svoje duše opravdani ni vjerom a ni vjerom i djelima što će i kako će oni oblikovati u toleranciji bez tzv države?Oni su povijesni teret kojemu ima granice tolerancije..Jednima je pravi mir kada svi slušaju papu, drugima kada ga ne slušaju i ignoriraju jer je on po njihovom razumijevanju prorotva antikrist... i tako dolazimo u neke slijepe ulice ekumene...Jedan od osnovnih uvjeta za toleranciju po Bogu je svladavanje siromaštva, kontrola nad bankama...

more_horiz
Nije li se do sada spoznalo da čovjek ni dobro ne umije sam od sebe činiti!?
Tako i težnja Mir podići i zadržati,
do Mira se neće doći pa da sad sve zlatom odsijava, blagostanje svima, nepravda iskorjenjena, vladavina reda i pravde ustoličena??!!
..... dok Čovjek i Čovječanstvo ne odpočinu u Gospodinu!

Mir samo Gospodnji
kad Kraljevstvo Božje se uspostavi (proglasi)
Bože, evo tvoje sam ruke ti čini, ja ne umijem bolje od Tebe Svijetom ni sobom ravnati!

Već sada
svatko osobno
i svi Zajedno
kad Mir Čovjeka zahvati
jer je Mir Gospodnji Milost koja se udijeli,
taj ga dalje širi i svjetovno ga ne potresa, ne uzrujava se za mnogo (kao Marta),
tome Miru sjedište je sam Isus i pod Njegovim nogama nema neMira!!

Mir je počivati u Gospodinu......drugo je sve prevara

more_horiz
Mi-Ha-El , što konkretno kad primjeniš svoju opću viziju - predlažeš konkretno za Banjaluku?

more_horiz
abraham je napisao/la:
Mi-Ha-El , što konkretno kad primjeniš svoju opću viziju - predlažeš konkretno za Banjaluku?

Imam ja jedan predlog za Banjaluku:

Da prekinu sa licemerjem i budu iskreni vernici i onda ce moci razumeti druge i nece im trebati nikakvi ekumenski savezi.Ekumena je zasnovana na kompromsu koji nije biblijski i kao takav nema nameru da pomiri svet, nego da manipulise i vlada ovim svetom.
Ali kako rec Bozija kaze , to se i dogodi, tako da jedino sto mozemo je da vicemo protiv toga pa ako se i jedna osoba trgne i prestane verovati u tu zabludu slava Gospodu.Tako da ti i takvi savezi u sebi imaju podmuklu nameru da svakog ko nije deo tog i takvog saveza bude progonjen kao remetitelj mira i terorista.Kako ce mnogi pristati na taj savez oni koji budu odbili bice proganjani iz svojih zajednica kao fanatici, i kada budu izbaceni iz zajednica bice proganjani i od zakona jer nece dopustati bilo kakva okupljanja religioznog karaktera van zgrada koje su za to predvidjene, i to ce ici sve dalje i dalje, i na kraju ce nas proglasavati svakakvim nazivima i prisivati nam svakakve opacine, i kada budu ubedili sve kako smo opasni i podigli bes naroda protiv nas , onda ce nas laganini moci i ubijati.Ta ideja se krije iza ekumene, biblija je to obecala, to ce se i dogoditi.Eto ja bih to predlozio ak nije problem Very Happy . Neka svako radi svoj posao, mi svoj oni svoj, i neka nas ostave na miru sa svojim laznim obecanjima mira i tolerancije jer to necemo progutati ma koliko putera i meda namazali po tome. scratch
Nismo mi budale, mi imamo Svetog Duha koji nas cini mudrijim od njihovih lukavstina. cheers
NECU U EKUMENU , i tacka hmpp .Volim sve bracu u sestre u Hristu ali nisam cak ni za udruzivanje Hrscanskih konfesija i denominacija, saradnja ok, ali sve pod jednu kapu da sve bude isto ne.Lepse je ovako, mi propovedamo narod bira, ima sirok izbor pa neka izvoli, Isus je svuda isti lux !

Zadnja promjena: amos; sri 27 svi 2009, 10:46; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Dragi Abrahame

poanta je u tome da je opća vizija upravo najkonkretnija.
Znaš onu misli globalno deluj lokalno Wink
sad vidi,
misliti najšire-Srcem Isusovim, dakle iskrenog vjernika kojem su svi djeca Očeva
a djelovati u osobnom životu po toj Istini u kojoj jesmo,
dakle, ne djelujem ja već Bog moj u meni.

Djeluje čovjek kad djeluje Bog
tako da srce čini ponizno, čisto i iskreno.
A sve u Ljubavi
zbog Boga i u Bogu.
Ni Bog kao ni čovjek ne ljubi računicu, oholost, samoživost..

Sve naše čini neka budu po Augustinovu:"Ljubi i čini što hoćeš!"

iliti kako kaže sv.Franjo Saleški u Filotei "...Oholica se zanaša sam na se pa se ne usuđuje ničesa latiti, a poniznik je to srčaniji, što bolje upoznaje svoju nemoć, a što se drži slabijim, postaje sve smjeliji, jer se oslanja samo na Boga, kojemu je drago proslaviti svoju svemoć u našoj nemoći i uzvisiti svoje milosrđe u našoj nevolji. Treba se dakle, ponizno i sveto latiti svega, o čemu misle naši duhovni vođe, da će nam biti na duhovni napredak!....."

Time je i tvome buntovnom duhu Amose s podcrtanim odgovoreno, onako kako i Isus hoće...neka nas vode koji su za Vođe postavljeni (Pilatu odgovori što ga osudi na samu smrt:da ti nije dano odozgor-ne bi ti meni mogao ništa- bijaše ponizan pred ljudima i ponižen pred Ocem)
pa neka se započne s marendama,i zakuskama i ručkovima i molitvenim večerama -neka bude ekumena- a mi pokušajmo biti poslušni bez lažne poniznosti koja je na uštrb ljubavi!
Zar nam je ikada itko branio ljubiti!?!

Bog s nama Miljenicima Njegovim

more_horiz
Mi-ha-el

Možeš li pojasniti zašto si amosa okarakterizirao kao buntovan duh zato što je protiv ekumene?

more_horiz
O, onda i ja imam buntovan duh. Celim svojim srcem sam protiv ekumene.
Za mene je ekumena svezivanje kukolja. Tolerancija za greh pod okriljem ljubavi, ali ne one agape već fileo.Čujne i telesne. Reč nas uči da mrzimo na greh i idolopoklonstvo. I kako onda da ljudi idu ruku pod ruku sa velikom bludnicom i da ih Bog u tome blagoslovi. U ekumeni ima ljubavi ali ne one prema Reči božijoj. Reč kaže izadjite iz nje narode moj, a ne idite u njen zagrljaj. Zapravo Reč je predskazala svezivanje kukolja pred spaljivanje i to se mora desiti pre suda i mi smo svedoci tome.

more_horiz
Kako praktična tolerancija obuhvata mnoštvo odnosa među ljudima a ne samo vjerske i religijske kršćani od evanđeoskog iskustva u zalaganju i za drugačijeg od sebe trebali bi primjerom ukazati da je svaka poboznost ili spiritualnost i vođa i ne-vođa put zaludnosti ako ne vodi ka ljudskositi..
Pristalice i ne-pristalice ekumene pored sebe imaju i svakodnevne agnostike..Uz kršćane postoje i nekršćanski vjernici različitih fundamentalističkih i nefundamenzalističkih orjentacija..Zar se praktičan život mora svesti u suđene kalupe balkanskih kultura koje nisu bile obuhvaćene prosvjetiteljstvom pa sada imamo recidive prošlosti koja više nema ekonomskih ni političkih osnova u suvremenosti?
Pogledajmo crnu kroniku bilo koje zemlje - tja većina nisu agtnostici , idu, kako se kaže u crkvu, neki su slijedili svoje vođe , neki nisu...kao da su u svom životu prestali biti ljudi koji misle svojom glavom, žive od rada svojih ruku, kupuju kod trgovaca koji nisu iste vjere niti iste političke orjentacije..itd...Nije samo u pitanju tolerancija u Banjaluci, Vukovaru, tdddddd...već posvuda ..
Treba se dakle, ponizno i sveto latiti svega, o čemu misle naši duhovni vođe, da će nam biti na duhovni napredak!....."

Trebalo bi biti tolerantan i prema onima koji se ne daju zavađati od vođa..
Kršćanin - opravdan vjerom ili i vjerom i djelima sigurno biti pravedniji prema ljudima nego da nije..
Fašisti, staljinisti....su drđali da je tolerancija znak slabosti..No ima ih koji zlorabe toelarncju, zapomagaju samo da ucjenjuju i dobiju koju crkavicu koju tada privatiziraju, kupe merđu, "dobiju" licencu za bezinsku pumpu koja brzo dovede do moćnog mafijaša...

Evo jedan konkretan svakodnevni primjer primitivizma:
Pijanom izgredniku polomio rebra i šaku Policajac M. K. udaljen je s dužnosti, a ‘zaradio’ je i prijave zbog ozljeđivanja pijanog Marka Vuletića. Što se u postaji točno događalo nije posve razjašnjeno.

Hocu k tome ukazati na Kirov edkit o izlasku Zidova iz babilonskog suzanjstva...spominje ga Ezra, pogledajmo zajedno, mozemo mnogo nauciti...

more_horiz
stranac je napisao/la:
Mi-ha-el

Možeš li pojasniti zašto si amosa okarakterizirao kao buntovan duh zato što je protiv ekumene?

Buntovništvo individualizma.
Ne mora biti nužno zlo, dapače, ni ne mislim da je, ali granica između snage zajedništva i slobode individue je predelikatna, dapače esencijalna za boravak čovjeka u zajedništvu.
Tako i kad Abraham navodi
neki su slijedili svoje vođe , neki nisu...kao da su u svom životu prestali biti ljudi koji misle svojom glavom

I od vođa zavođeni
i od napasti Zloga, koristoljublja, slaboština, častohleplja, osvetništva...
Zajednicu čine uvijek ljudovi (rekla bi djeca)
čime smo zaraženi od toga bolujemo!

Vođu Krista tko ima, neka Ga slijedi!
Svakome sloboda kojom ga Bog sam oslobodi, nek živi i vjeruje ili ne, po svojoj savjesti. Što ja imam s ateistom ili agnostikom ili...-pa opet vidi pričam i ljubim sve forumaše, zar mi je zabranjeno-ne dapače. Ispečemo janje i popijemo vina, zasjednemo i začakulamo -Zar mi se uzdati u svoje snage-razuvjeravati ili evangelizirati po svome-nipošto, voljela bih da mi je dara-biti svakome sve da neke pridobijem!! Drugo-Bože ja ljubim a BUDI VOLJA Tvoja!!

Bog s nama

more_horiz
Vođu Krista tko ima, neka Ga slijedi!

Amen

more_horiz
Mi-Ha-El je napisao/la:

Time je i tvome buntovnom duhu Amose s podcrtanim odgovoreno, onako kako i Isus hoće...neka nas vode koji su za Vođe postavljeni (Pilatu odgovori što ga osudi na samu smrt:da ti nije dano odozgor-ne bi ti meni mogao ništa- bijaše ponizan pred ljudima i ponižen pred Ocem)
pa neka se započne s marendama,i zakuskama i ručkovima i molitvenim večerama -neka bude ekumena- a mi pokušajmo biti poslušni bez lažne poniznosti koja je na uštrb ljubavi!
Zar nam je ikada itko branio ljubiti!?!

Bog s nama Miljenicima Njegovim

Da sada jos imam buntovnog duha scratch , ali nemoj zaboraviti da ce bas te vodje, mozda ne sada ali uskoro stati u ekumenu pod jednu osobu koja ce se podici protiv samog Hrista, anti-hrista.Biblija o tome uci da ce doci veliki odpad, i da ce vodje zabludeti, i tako da bas ta ekumena vodi u tom pravcu. I naravno ko ima vodju Hrista da ga sledi, ali vodju Hrista.Ne vidim zasto bi trebali svi pod istu kapu da stanemo da sa nama jedan poglavar vlada, kada vec imamo jednog poglavara nad celom crkvom koji je Hrist, a mi smo udovi jedan drugome i nemamo potrebu da svi budemo ruke ili noge, nego neka svako obavlja svoju funkciju kako mu je otkriveno i milina. Ekumena je jako opasna za moj ukus i za ukus vecine evandjeoskih Hriscana. ne Ali naravno biblija predvidja da hteli mi to ili ne do toga ce doci, i bice bazirano na laznom kompromisu koji ce traziti od Hriscana da se odreknu glavne istine:
Da je Isus Hrist jedini put,istina i zivot i da svi drugi vode u propast.Slava neka je Isusu Hristu Gospodu i Bogu . klanja amen

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply