Slobodna je napisao/la: Premalo je danas krscana sa Agape ljubavlju dragi Amos, premalo. I ovo sve sto govorim ne govorim zato sto sam protiv Pavla ili njegovih poslanice (to bi bilo kao da nevjerujem u Isusa)nego naprosto apeliram da se okrenemo Isusu i njegovoj poruci da ljubimo. Najvazinijoj poruci i najvazinjoj zapovjedi. Naravno to neznaci tolerirati grijeh, ali neznaci ni odbacivati onog koji je u griijehu, a i na kraju krajeva dali mi mozemo i suditi kakvo je cije srce prema Bogu?Znam li ja to?Nemoj suditi da nebudes suden.Da postoje dvije vrste grijehova ali trn u tjelu apostola Pavla je po meni slabost karaktera i to imamo svi,ili volimo lagati, ili pretjerivati, ili smo ovisni o cokoladi, ili pusimo, ali to je nebitno nasprem ljubavi, onoj ljubavi kakvu je imao Isus.
Meni je jako tesko pricati sa nekim o zivotu i ponasanju vernika, jer ako nema sa druge strane priznavanja autoriteta biblije i poduke koju ona daje, onda je jako tesko uopste razgovarati.Ako razmisljamo na takav nacin mi nazalost unosimo konfuziju sami sebi, jer onda mi odlucujemo sta je dobro u reci a sta nije, umesto da dopustamo da nas rec menja Gospodu na slavu.Ali evo ja cu ipak biti smeo da citiram opet apostola Pavla jer on je se bas u poslanici Korincanima bavio sa ovim pitanjem.Mislim ,siguran i verujem da je ovo ucenje apostola bezvremeno, i ako zelimo da imao zdrave zajednice utemeljene na biblijskim principima trebamo biti otvorenog srca za rec koja pise:
1 Korincanima 5.9 Napisah vam u poslanici da se ne miješate s bludnicima -
10 ne općenito s bludnicima ovoga svijeta, ili lakomcima, ili razbojnicima,ili idolopoklonicima jer biste inače morali iz svijeta izići.
11 Napisah vam zapravo da se ne miješate s nazovibratom koji bi bio bludnik, ili lakomac, ili idolopoklonik, ili pogrđivač, ili pijanica, ili razbojnik. S takvim ni za stol!
12 Što spada na me suditi one vani? Ne sudite li vi one koji su unutra?
13 A one vani sudit će Bog. Iskorijenite opakoga iz svoje sredine.
Ne znam i nemogu da prihvatim tu vrstu ljubavi koja pusta coveka da ostane u stanju koje nije ispravno, ponekad je potrebno da se osoba disciplinuje da bi izasla iz problema u koji je upala.Ne neki legalisticki bez ljubavi progoni, nego motiv je da se osoba disciplinuje da bi se spasla.Ali posto stalno prebacujes da koristimo iskljucivo apostola Pavla, evo i malo i Jude:
17 A vi, ljubljeni, sjetite se riječi što ih prorekoše apostoli Gospodina našega Isusa Krista.
18 Oni vam govorahu: U posljednje će vrijeme biti podrugljivaca koji će se povoditi za bezbožnim požudama svojim.
19 To su sijači razdora, sjetilnici koji nemaju Duha.
20 A vi, ljubljeni, naziđujte se na presvetoj vjeri svojoj moleći se u Duhu Svetom,
21 uščuvajte se u ljubavi Božjoj, iščekujući milosrđe Gospodina našega Isusa Krista za vječni život.
22 I jedne, svadljivce, karajte,
23 druge spasavajte otimajući ih ognju, trećima se pak smilujte sa strahom, mrzeći i haljinu puti okaljanu.
Idemo malo i apostola Petra sada:
12 Onipak kao nerazumne životinje, po naravi rođene za lov i istrebljenje, pogrđuju što ne poznaju. Istim će istrebljenjem i oni biti istrebljeni;
13 zadesitće ih nepravda, plaća nepravednosti. Užitkom smatraju razvratnost u pol bijela dana. Ljage i sramote! Naslađuju se prijevarama svojim dok se s
vama goste.
14 Oči su im pune preljubnice, nikako da se nasite grijeha; mame duše nepostojane, srce im je uvježbano u lakomstvu, prokleti sinovi!
15 Zabludiše, napustivši ravan put, te pođoše putom Bosorova sina Bileama, koji prigrli plaću nepravednosti,
16 ali primi i ukor za svoje nedjelo: nijemo živinče ljudskim glasom prozbori i spriječi prorokovo bezumlje.
17 Oni su izvori bezvodni, oblaci vjetrom gonjeni; za njih se čuva mrkla tmina.
18 Naklapajući naduvene ispraznosti, požudama putenim, razvratnostima mame one što netom odbjegoše od onih koji žive u zabludi.
19 Obećavaju im slobodu, a sami su robovi pokvarenosti. Jer svatko robuje onomu tko ga svlada.
20 Doista, pošto su po spoznaji Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista odbjegli od prljavština svijeta, ako se opet u njih upleću i daju se
svladati, ovo im je potonje gore od onoga prvoga.
21 Bilo bi im doista bolje da nisu spoznali puta pravednosti, negoli, pošto ga spoznaše, okrenuti leđa svetoj zapovijedi koja im je predana.
22 Dogodilo im se što veli istinita izreka: Pas se vraća svojoj bljuvotini i okupana svinja valjanju u blatu.
Jako ostre reci od svih, i nema tu mnogo mesta za ono sto si navela.Nemojmo se zavaravati, svako ko se valja u grehu radi to jer voli i zeli, nema tu jadnih i bednih.Covek je po prirodi los kaze rec a ne dobar i jadan.Covek je dobio izbor onoga dana kada je Isus dao svoj zivot i od tog dana je svako u mogucnosti da primi oslobodjenje, i pusti su izgovori da nesto ne moze.Licno sam bio zavisnik od Heroina, cigareta, alkohola i svasta jos je vladalo mojim telo kroz zelje ovoga sveta, ali Gospod me je oslobodio.I zato kod mene ne prolaze price eto ja hocu da ostavim cigare ali mi neide, trudim se ali eto....Ako je mene Gospod mogao da oslobodi, ne vidim zasto nebi mogao bilo koga.Opet kazem kada su u pitanju vernici koji su duze vremena u zajednici a zive kao ovaj svet.
1 Ivanova 2.15 Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve.
16 Jer što je god svjetovno - požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života - nije od Oca, nego od svijeta.
17 Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka.
Ima li u ovim stihovima nesto nejasno, dali je to kontradiktorno ostalim slugama Bozijim, dali se njihovi stavovi razlikuju od Pavlovog po tom pitanju?
Evo jos malo od apostola Ivana:
4 Tko god čini grijeh, čini i bezakonje; ta grijeh je bezakonje.
5 I znate: on se pojavi da odnese grijehe i grijeha nema u njemu.
6 Tko god u njemu ostaje, ne griješi. Tko god griješi, nije ga vidio nit upoznao.
7 Dječice, nitko neka vas ne zavede! Tko čini pravdu, pravedan je kao što je On pravedan.
8 Tko čini grijeh, od đavla je jer đavao griješi od početka. Zato se pojavi Sin Božji: da razori djela đavolska.
9 Tko god je rođen od Boga, ne čini grijeha jer njegovo sjeme ostaje u njemu; ne može griješiti jer je rođen od Boga.
10 Po ovom se raspoznaju djeca Božja i djeca đavolska: tko god ne čini pravde i tko ne ljubi brata, nije od Boga
Ovi stihovi su toliko jasni, ali ako neko ne zeli da ih poslusa normalno je da oni nece doci do njih, jer sta se tu moze uraditi, mogu se citirati stihovi i ko ima uho da cuje on cuje.
Ali evo i reci naseg Gospoda Isusa Hrista:
31 Tada Isus progovori Židovima koji mu povjerovaše: Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici;
32 upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.
33 Odgovore mu: Potomstvo smo Abrahamovo i nikome nikada nismo robovali. Kako to ti govoriš: 'Postat ćete slobodni?'
34 Odgovori im Isus: Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha.
35 Rob ne ostaje u kući zauvijek, a sin ostaje zauvijek.
36 Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni.
Ljudi padaju u greh i cine greh, cak i Hriscani ponekad padnu.Ali razlika je ta sto se nanovorodjeni ne valja u grehu, i ne izgovara, nego upozna istinu i ona ga oslobodi.Ali ako neko insistira na tome da stalno gresi , i u vremenu kada bi vec uveliko trebao preci na cvrstu hranu, onda smatram da ga treba disciplinovati dok se ne popravi.Ili se ukonoti od njega jer njegovo lose ponasanje ako ga odobravamo sablaznjava slabe, i proizvodi lose svedocanstvo, i mi se trebamo ograditi kao sto apostol Pavle i nalaze od te osobe dok se ne popravi.Naravno da trebamo ljubiti, ali ljubav nije da pustimo nekog da skodi i sebi i drugima, vec da ga u ljubavi disciplinujemo da bude sposoban za svako dobro delo, Gospodu na slavi i hvalu a zajednici na blagoslov.
Ukoliko tolerisemo takvu osbu nanosimo stetu isamoj osobi i celoj zajednici koja biva sablaznjena i osramocena losim ponasanjem ili porocnoscu osobe koja se naziva bratom ili sestrom.I to je ljubav, a ne ja te volim radi sta god hoces, i djavo voli tako isto, cak sta vise raduje se kada vidi zajednicu koja nije sposobna korigovati lose ponasanje svojih clanova.Dobijemo mlaku, pasivnu,nezainteresovanu zajednicu koja se hvali ljubavlju koje nema jer niko ne mari, i svi idu linijom manjeg otpora.NE!!!! Trebamo se boriti za svoje, pa cak ako je potrebno biti i ostriji da se osoba posrami zbog svog loseg zivota.