Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Zabrana rada nedjeljom

power_settings_newLogin to reply
+8
dragan
Marta
Caesar
10
nana
kejos
Medeni
crusader
12 posters

descriptionZabrana rada nedjeljom - Page 3 EmptyRe: Zabrana rada nedjeljom

more_horiz
Nadam se da ce se ovaj zakon ostati na snazi u hrv. jer kazu da stupa na snagu od 01.01.
Pa i zivotinja koja radi u polju 6 dana,seljak joj da 7 dan da se odmori i oporavi.A ljudi dakako nisu zivotinje..Stoga ako ne iz religioznih razloga postovati nedilju koja je dan za obitelj i Boga,onda baren iz humanih razloga prema radnicima.

more_horiz
Jedan drugi primjer je "Getro", tamo su svi radnici imali pravo na
dva slobodna dana tjedno.. Međutim kako će se nedjeljom zabraniti rad,
tj. kako će nestati 1/7 radnog vremena, doći će do toga da će barem
1/10 ljudi ostati bez posla zbog smanjenog fonda radnih sati. Pogotovo
u svjetlu činjenice da je zbog ekonomske krize promet pao 10% i to s
radnim vremenom koje uključuje rad nedjeljom.

Međutim, zbog
novog zakona umjesto dva neradna dana u tjednu, zaposlenici Getroa
imati će od iduće godine samo jedan. Kako je jedan radni dan manje
(nedjelja), a radnici sada imaju umjesto petodnevnog, šestodnevni radni
tjedan, njih 200 je dobilo otkaz!!! (cca 15%)

Eto, tek toliko o tome koliko će ta zabrana pomoći tim radnicima.

more_horiz
inliner je napisao/la:

Međutim, zbog

Pa u redu je da netko dobije i otkaz,pogotovo žene koje imaju djecu da tu
istu djecu mogu i odgajati.

more_horiz

Da,da treba djecu gladnu odgajati.Drustvo bi moralo preuzeti odgovornost odgoja i svakako majku zastiti,ali ne tako sto ce je pustiti doma odgajati djecu,a nece im imati dati sto za jesti.

more_horiz
Dina je napisao/la:

Da,da treba djecu gladnu odgajati.Drustvo bi moralo preuzeti odgovornost odgoja i svakako majku zastiti,ali ne tako sto ce je pustiti doma odgajati djecu,a nece im imati dati sto za jesti.

Nije nikakvo društvo rađalo tu djecu već majke koje ako nemaju uslova za
rađanje ne trebaju ni rađati.
Teret majke je djete,ako majka ne može podnijeti taj teret neka ga i ne nosi,
to se u prijevodu zove osobna odluka o nošenju tereta.

more_horiz
Zašto si se ti onda rodio Medeni?
Vidim da ti je jaako dobro

more_horiz
crusader je napisao/la:

Pa zato da naučiš nešto od mene.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Dina je napisao/la:

Nije nikakvo društvo rađalo tu djecu već majke koje ako nemaju uslova za
rađanje ne trebaju ni rađati.
Teret majke je djete,ako majka ne može podnijeti taj teret neka ga i ne nosi,
to se u prijevodu zove osobna odluka o nošenju tereta.

Medeni,pa nismo mi u kamenom dobu.
A osim toga ovakva konverzacija je na ovom forumu nedopustena,pa ne bi bilo lose mozda da se na 7 dana odmris-jednim pristojnim banom.

more_horiz
10 je napisao/la:
Gle, da sad ne preskačemo stepenice, ti kao stručnjak za lažne proroke daj nam svima objasni gdje je to Bog blagoslovio nedjelju i zapovijedio njeno svetkovanje, ajde da to jednom riješimo.

Naprotiv, mislim da smo ovim pitanjem preskočili nekoliko stepenica i otišli u drugu ulicu, jer ovdje raspravljamo o socijalnim, etičkim, političkim, pravnim aspektima Zakona o zabrani rada nedjeljom. Prema tome, smatram da postavljeno pitanje nije meritorno za zaključak o (ne)opravdanosti zakona.

No ipak, da ova izjava ne bi ostavila dojam kao stvaranje alibija za uskraćivanje odgovora na gornje pitanje, ipak ću dati odgovor.

Dakle, ti krećeš od pretpostavke da se opravdanost svetkovanja dana Gospodnjeg (nedjelje) može dokazati isključivo izričitom izjavom sv. Pisma da je Bog blagoslovio nedjelju i zapovjedio njezina svetkovanje. Ako tome nije slučaj, svetkovanje nedjelje nema nikakvog temelja, trebamo ga proglasiti nepotrebnim i napustiti. Međutim, mi najprije trebamo dokazati valjanost ove pretpostavke, iz koje onda slijedi i valjanost zaključka. Odnosno, trebat ćeš argumentirati zašto bi izričita izjava iz Biblije da je Bog blagoslovio nedjelju i zapovjedio njezino svetkovanje trebao biti jedini put za dokazivanje opravdanosti svetkovanja nedjelje, i zašto svaki drugi dokaz koji bi doveo do istog zaključka nije valjan.

A u pozadini toga stoji prethodna premisa, da je Biblija jedini i isključivi izvor objave, te da je Biblija pisana kao katekizam ili zakonik u kojem vrijedi samo ono čemu se može pronaći izričita definicija, što praktički implicira da je svako teološko umovanje suvišno. I to je zapravo, ono što ja od tebe tražim da dokažeš, kako bi mogli krenuti na daljnju točku u raspravi. Ako uspiješ, prihvatiti ću predloženu metodu kao jedini mogući i dopustivi način za dokazivanje nedjelje. Ako li ne, morat ćemo preispitati pretpostavke i izgraditi novi sustav dokazivanja. Naravno, ne više na pretpostavkama, nego čvrstim činjenicama.

inliner je napisao/la:

Međutim, zbog

Svakako, slučaj koji trebamo uzeti u obzir pri donošenju konačnog zaključka. Ali nipošto jedini mjerodavan slučaj, koji ocrtava kompletno stanje, i nipošto pravilo. Naime, barem iz vlastitih saznanja, u velikoj većini trgovina radi se svaki dan. I nema slobodnih dana, nego se štoviše radi i nedjeljom, tako da se već u temelju, na izvjestan način narušava pravo na odmor svakog radnika. I to je upravo razlog zašto ovaj zakon podržavaju: na prvom mjestu, sve kršćanske crkve i zajednice izuzev adventista, zatim sindikati, i naposljetku većina hrvatskih građana. Što je istovremeno i najvažniji kriterij pri prosudbi opravdanosti nekog pravnog propisa.

Tu se automatski nadovezuje misao o selektivnom i tendencioznom bombandiranju čitateljske mase od strane masovnih medija, koji se neprestano dokazuju kao savršeno oruđe za oblikovanje javnog mnijenja. Doista, navedene se činjenice ne mogu pročitati ni u jednom visokotiražnom dnevnom glasilu ili internet portalu. Ne prave se inače izuzetno često korištene ankete, jako se malo čuje mišljenje kompetentnih ljudi, što samo još jednom dokazuje pristranost i neobjektivnost, te razotkriva čitavu ideologiju iza naših medija. I kako žalosno da bi kršćanin prema tome trebao oblikovati svoje mišljenje.

Naprotiv, već spomenuta kritičnost, uz stvaranje šire slike o problematici, neizostavni je zahtjev pri uzimanju u obzir ovakvih napisa.

more_horiz
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=179131

Tako su neki podsjetili na citat iz 1680. godine: "Hrvatski sabor
ustade protiv trgovanja nedjeljom te pozove zagrebačkog biskupa Martina
Borkovića neka crkvenim kaznama prisili ljude da se po nedjeljama Bogu
mole, a ne da trguju."

more_horiz
Dina je napisao/la:

A osim toga ovakva konverzacija je na ovom forumu nedopustena,pa ne bi bilo lose mozda da se na 7 dana odmris-jednim pristojnim banom.

Ako je osobno mišljenje zabranjeno na ovom forumu slobodno me bez grižnje savjesti baniraj.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Dina je napisao/la:

Ako je osobno mišljenje zabranjeno na ovom forumu slobodno me bez grižnje savjesti baniraj.

crusader je napisao/la:

Slobodno misljenje je dozvoljno,ali sloboda vrijedjanja je nedopustena.Zloupotreba slobode se ipak sankcionira.

more_horiz
Dina je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
Dina je napisao/la:

crusader je napisao/la:

Slobodno misljenje je dozvoljno,ali sloboda vrijedjanja je nedopustena.Zloupotreba slobode se ipak sankcionira.

Koje je to vrijeđanje ako sam napisao da žena prije nego što rodi mora osigurati normalne uvjete djetetu ili je pitanju samo kult smrti tj.poput onih
u Africi gdje žena rodi samo zato da rodi i nije ju briga što će joj dijete umrijeti od gladi.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Dina je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
Dina je napisao/la:

crusader je napisao/la:

Koje je to vrijeđanje ako sam napisao da žena prije nego što rodi mora osigurati normalne uvjete djetetu ili je pitanju samo kult smrti tj.poput onih
u Africi gdje žena rodi samo zato da rodi i nije ju briga što će joj dijete umrijeti od gladi.

Koje je to vrijeđanje

Medeni,ajd budi posten i ako ne citas levitsk.zakon,pa nisam te opomenula zato sto ti navodis,nego zato sto si nepristojno odgovorio crusaderu.

more_horiz
Nije ni blizu vrijeđanja, tja ja imam vojničke živce.
Nego nije mi baš jasno otkud njemu pravo osuđivati djecu na takav način. Svatko ima pravo na život.

more_horiz
Zahtijevam brisanje sa member liste,ne želim sudjelovati u nečemu što se ovdje naziva životom,a život nije.
Moja odluka je konačna.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Zahtijevam brisanje sa member liste,ne želim sudjelovati u nečemu što se ovdje naziva životom,a život nije.
Moja odluka je konačna.

Medeni,mislim da si se nesto krivo uvrijedio.Mi smo govorili o nedjelji kao u jednoj drugoj dimenziji.Evo da i na drugim forumima ima ljudi koji razmisljaju slicno nama ili meni.
Konačno smo dočekali i to!No,jaki lobi moćnih trgovačkih lanaca regirat će ustavnom tužbom.
Međutim,najžalosnije je nešto drugo.Naime,u TV izvješćima intervjuirani građani odaju dojam kao da u novonastaloj situaciji ne znaju kako potrošiti slobodno vrijeme nedjeljom.Nitko uopće ne spominje crkvu i odlazak na misu.Neki govore o izletima u prirodu,obiteljskom druženju i sl.....To pokazuje posvemašnju sekulariziranost,otuđenost od Crkve tj.bezosjećaj za Crkvu koja u njihovim životima ne postoji i duhovnu pustoš koja vlada u narodu.Nitko nije niti spomenuo bilo kakav kršćanski osjećaj nedjelje,tj.da živi za to da nedjeljom ne radi i da se ide pomoliti u crkvu.Da i ne spominjem one koji žale za nedjeljnim obiteljskim "provodom" u šoping centrima kao ozbiljnom i nepopravljivom obliku moralne načetosti cijelih obitelji i pojedinaca.Njima je ambijent obilja,trošenja i materijalne bezbrižnosti postao duhovni sadržaj života.Ljudska mizerija.

http://www.kriz-zivota.com/forum/hrvatski/drustvo/2742/neradna_nedjelja/stranica/0/

more_horiz
Obično su pametni ljudi imali neke vizije i naznake šta će se u budućnosti događati, pa se može reći da se već više godina najavljuje neradna nedjelja. Evo sada smo i to dočekali.

Dali netko zna koji je u tome pravi cilj ako svi plivamo u odlukama za ili protiv? Šta zapravo ljudi dobivaju kroz nedjelju osim fizičkog odmora? Rijetko tko rzmišlja da baš ide u crkvu, a zapravo jedino crkva traži da se svetkuje. Gdje je tu interes malog čovjeka?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply