Budući da sam se tek ovih dana uključio u forum, pokušat ću dati svoje razumjevanje karaktera (iako se već mjesec dana nitko više ne uključuje u ovu temu) Možda ipak ponovno postane aktualna, tko zna?
Što je karakter? To su obilježja naše osobnosti. Svatko od nas je nekakav: prgav, šutljiv, galamđija, emotivac, plašljiv, nekolebljiv, ustrajan itd. Sve su to obilježja (ili osobine) koji čine naš karakter, našu osobnost.
Grešan čovjek ima grešan karakter. Zašto? Zato što njime vlada grešna narav (priroda), koju je nasljedio od praroditelja Adama. Ona upravlja cijelim bićem, i zato daje grešna obilježja čovjeku: sebičnost, oholost, samopravednost, itd.
Dakle, grešna narav je odgovorna što u čovjeku postoje grešne osobine, grešne karakterne crte - koje sve zajedno čine čovjekovu osobnost ili karakter.
Karakter se formira tijekom čovjekovog razvoja. Nismo se rodili sa karakternim osobinama, već tijekom života oblikujemo obilježja svog karaktera. Tako čovjek može postajati i lošiji i bolji čovjek, ovisno o tome kakve karakterne crte se razvijaju u njemu.
Zlo koje kao plima preplavljuje svijet, prijeti da čovjeka razočara, obeshrabri i dotuče. Tada se on mijenja dobijajuči osobine pesimizma, beznađa. besmisla, mržnje, iskompleksiranosti.
Ali postoji i drugačiji put. Onda kada čovjek ostavlja svoju grešnost i kreće putem pravednosti. Onda kada upozna Boga i Njegovu riječ, onda kada se pokori Bogu i moli za unutrašnju promjenu - Božji Duh počinje mijenjati njegova obilježja. Od pijianca, nasilnika, sebičnjaka i iskompleksiranog čovjeka postaje novo biće, novi stvor. Duh Sveti donosi u njega novu narav koja je slobodna od grijeha, a to rezultira prekrasnim rodovima Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost... (Galačanima5,22). Čovjek doživljava potpunu promjenu karaktera, jer su se promijenile crte njegove osobnosti, njegove karakterne osobine.
Može li čovjek sam promjeniti svoj karakter? Može! Bilo na bolje, bilo na gore! Svakodnevno smo svjedoci da ljudi donose odluke i počinju živjeti bolje ili lošije nego prije. Ali ovo dobro koje može čovjek postiči sam, nije dovoljno dobro da bi riješilo naš glavni problem koji je duhovne naravi: obnovu Saveza s Bogom, pomirenje sa Stvoriteljem. Razlog zašto tu najvažniju promjenu ne možemo učiniti sami je u tome što mi ne možemo samostalno promjeniti svoju grešnu narav. Mi se ne možemo sami promjeniti u svojoj biti, u svojoj suštini (koja je buntovna protiv Boga). Zato nam je potrebna Božja pomoć, jer On može to učiniti. A kada nam pomogne i nanovo nas rodi Svetim Duhom, tada se u nama rađa narav nesebičnosti, ljubavi, dobrote - pa to postaju naše karakterne osobine!!!