Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Samoubojstvo

power_settings_newLogin to reply
+7
Izrail
Spart
samaritanka
kainos
mirjam
dominik
Alan Ford
11 posters

descriptionSamoubojstvo - Page 3 EmptyRe: Samoubojstvo

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
AUTOR je napisao/la:
A onda se ispricavam draga vinkovcanko,Snjezana ili kako li vec,naglasak se promjenio,o kako sam pogrijesio,ispricavam se od srca i tvom sudrugu,ma tko bio,a u pravu si,zasto nebi mjenjala nikove i avatare,samo,mozes li ih pokusati mijenjati u onolikoj mjeri,koliko ljudi postuje bibliju i zapovijedi,to je pozitivniji stav,probaj,mozda ti pofali nikova i avatara?
Razmisljaj pozitivno na to,ne negativno,jer postoji mogucnost da se ljudi razocaraju i pomisle da se biblija i zakon izvrce previse,pa da zanemare i ono malo sto znaju o bibliji i zakonima.
No,ja sam pogrijesio,ispricavam se.

obred To mijenjanje nikova ti je dokaz,da na ovom forumu,vlada,sloboda,mir i rad,ne kuzim zasto bi to smetalo nekome,ali ipak se ne prozivamo po mjestu boravka i imenu koje mi zapazimo,voljeli bi smo da se i ti dragi AUTORE osjecas djelom ovog foruma,pa da ne budemo mi vi, a ti vi ,nego svi Kristova djeca,sto i jesmo.Mislim da si skuzio dva osnovna principa ovog foruma ,sto zelis da tebi netko cini to i ti njemu cini,i drugi postivaj a ne ponizavaj,svi koji su ovo prihvatili fino im je,pridruzi se Kristovim vrjednostima,nosimo slabosti jednih drugih,hrabrimo se tjesimo se,zivot nikom nije laagan,Kristov neprijatelj koristi sva moguca oruzja,obred pa i jezik,iako je mekan,bez kostiju,ali kosti lomi,prihvatimo one vesela duha kao i one zalosna duha.obred Ah da ako ima nesto nejasnoga molim te koristi pri dnu foruma sobicak za raspravu pa cemo se objasniti.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
U znak prosvjeda protiv širenja islama u Njemačkoj i nemogućnosti
protestantske crkve da to zaustavi u Erfurtu živ se zapalio umirovljeni
svećenik Roland Weißelberg (73).
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/international/667390/index.do
Što mislite o ovom?

more_horiz
Zgodan prilog Izrael,ali prvo samoubojstvo je samoubojstvo ,i nitko od nas nema prava to raditi,a postoji jos i faktor mentalnog zdravlja,u tim godinama ,mozda bi i geruntologija mogla sto reci,uglavnom razlog zbog koga je doticni, pocinio samoubojstvo nije opravdan.Jer ako bas dragom Bogu smeta islam,ima on i druge puteve kako to moze zaustaviti,a ne mojim jadnim zivotom,ljudi dodju na svakakve ideje i onda kazu to je bozja volja,ma nas Bog je puno veci i siri nego sto mi to mozemo shvatiti.

more_horiz
Slažem se.

more_horiz
Da danas sam se sjetila nesto,za ideale treba zivjeti, a ne umirati,a taj Erfurt je ,nesto posebno,ne znam da li se netko sjeca,kad je prije par godina 18 god.ubio svoje skolske kolege i prof.ukupno 18 njih,sto reci za to,nego rjec je o bolesnom umu.a sad ja imam pitanje kako gledati na te duse koje su se tamo nasle i nastradale?

more_horiz
Egoistički tip suicida: čovjek je dvostruk, znači da fizičkog čovjeka
dopunjuje društveni čovjek. Ako se desi da se društvo raspadne, ako ga
ne osjećamo više živim i djelotvornim, ono oko nas, iznad nas i ono što
postoji socijalno u nama biće lišeno svake objektivne osnove. Na osnovu
te hipoteze Dirkem objašnajva veće stope suicida kod neoženjenih (bez
porodice) nego oženjenih, kod protestanata nego kod katolika, veće
stope suicida u društvima u raspadu nego u onima koja su socijalno
integrisana.
http://www.medicicom.com/sr-SP-Latn/default.aspx?tabid=152

more_horiz
Pa sucid je uvijek povezana s mentalnim zdravljem,i socijalnom integracijiom.Ali otpocetka imam to pitanje koliko mi to kao krscani mozemo sprjeciti,i prije sam cula podatak da je vise u protestanata nego u katolika,a to povezujem i s naukom o paklu.

more_horiz
Kao kršćani možemo sigurno puno učiniti, ali najprije onima koje mi poznajemo da imaju takav problem ili da su izloženi toj opasnosti...

more_horiz
Evo to sam ja nasla na Internetu u Wikipedii:

Samoubistvo dolazi od latinskog sui caedere, što znači ubiti se, čin svjesnog i namjernog oduzimanja života samom sebi.

Hrvatska je na 13. mjestu po broju samoubistava muškaraca i s prosječnom stopom 34,6, (na prvom je Litvanija, zatim Rusija, Letonija, Estonija, Bjelorusija), a što se tiče žena je na 10. mjestu u svijetu i s prosječnom stopom 11,7 (na prvom je Šri Lanka, zatim Mađarska, Estonija, Letonija, Litvanija). Žene pokušavaju suicid tri puta češće od muškaraca, a muškarci izvršavaju suicid četiri puta češće od žena. Najnižu stopu samoubistva (na 100.000) u svijetu imaju Grčka (6), Italija (10), Malta (7).

Najviše se samoubistava učini na proljeće, a najkritičniji su april, maj i juni.

U svijetu se svakih 40 sekunda dogodi samoubistvo, godišnje u prosjeku milion ljudi i to najčešće muškarci u šezdesetim godinama iako je zabilježen i porast samoubistava među mlađim muškarcima u dobi od 15 do 29 godina.

Kod osobe koja je sklona počiniti samoubistvo otkriveno je da u mozgu ima manje neurona u dijelu mozga koji se nalazi iznad očiju, a i pokazuje se manjak transportera za serotonin. Neuroni jednog dijela mozga imaju više enzima koji prave serotonin i pokušavaju ga nadoknaditi. Serotonin je neurotransmiter koji djeluje na stanice koje reguliraju spavanje, pamćenje, impulsivno ponašanje i oni s manjkom serotonina skloniji su depresiji, naglim odlukama i teže se suočavaju s problematičnim situacijama.

Emocionalne promjene poput smrti partnera, raskida veze ili gubitka imovine su vrlo stresne situacije i ukoliko osoba smatra da je problem prevelik da bi ga se riješilo stvara se beznađe, koje ako predugo potraje doprinosi razvijanju suicidalnih misli i ponašanja. Iznenadne promjene u ponašanju također su znaci upozorenja, jer većina ljudi želi imati kontrolu nad onim što čine, a ukoliko to ne mogu i takvo stanje potraje nastaje kriza. Može se javiti i najprije želja za samoozljeđivanjem, nebrigom za zdravlje, ukoliko se osoba izolira, ili najednom pronađe prijatelje koji imaju inače drugačije standarde od nje same. Dugoročno stanja poput tuge, apatije, beznađa (su prisutne kod 65% samoubica), nesanice, promjene raspoloženja, strahovi, prehrambeni poremećaji i razni oblici anksioznosti (prisutni kod 30% samoubica) potiču suicidalne misli, kao i dijagnosticirane teške, neizlječive ili smrtonosne bolesti. Neprimjerene reakcije okoline prema samoubicama, kod onih koji imaju suicidalne primisli samo stvaraju osjećaj da se zapravo nemaju kome obratiti niti na koga osloniti. U svakom slučaju samoubica je trpio neizdrživu bol, patnju, bila ona duševna ili tjelesna. Depresija uzrokuje snažnu, nepopustljivu i dugotrajnu bol, koja gura pogođenu osobu prema bilo čemu što bi tu bol moglo ukloniti, a ponekad kada se ne otvori niti jedan drugi mogući izlaz, jedino preostaje put u smrt.

Depresivna osoba svakodnevno i cijeli dan osjeća tešku tjeskobu, strah, tugu, koji mogu potrajati, danima, mjesecima, pa i godinama. Duševna bol je medicinski dokaziva i depresivnoj osobi ne pomaže snaga volje i dobre želje. Depresija je biološka bolest koja se mora liječiti medicinskim metodama. Najgore metode samoliječenja depresije su uz pomoć alkohola ili droga.

[url]Samoubistvo u krivičnom/kaznenom pravu [/url]
Iako se u prošlosti, i danas u nekim državama, suicid - uglavnom iz vjerskih razloga - tretirao kao krivično djelo, većina današnjih zakonodavstava za počinitelja samoubistva ne predviđa nikakve sankcije.

S druge strane, pomaganje drugoj osobi da sebi oduzme život se tretira kao krivično djelo, bilo kao poseban oblik zvan pomaganje u samoubistvu, bilo kao poseban, odnosno lakši oblik ubistva.

more_horiz
Mislim da je to jedna vrlo teška tema za razmišljanje, danas je suicida svakim danom sve više, kod svih populacija od najmlađih do onih na izmaku ljudskog vijeka. Ono što prati svakog od njih je sigurnost koju su izgubili, sada će mnogi reći pa to su osobe kojima se pomračio um, da ima mnogo i takvih,međutim danas ljudi ne osjete "tvrdo tlo pod nogama" ne nalaze nigdje rješenje svojih i te kako teških svakodnevnih pitanja, osjećaju usamljenost, neprihvaćenost, hladnoću i sve što prati ovaj sekularni i materijlistički svjet,ljudi trže toplinu a ne nalaze je, velika je odgovornost i krivica na svima nama kršćanima koji imamo vjeru, nadu ustima a ljubav kao osnovu svega smo zapostavili. Zašto pitanje :Hoće li Isus kada dođe naći vijerne na zemlji, donekle se odgovor može naći u činjenici da će u posljednje vrijeme ohladnjeti ljubav mnogih. Ako sam u problemu , ako nevidim izlaz, ako se čak i ponekad obratim Bogu,a ne nađem rame za plakanje nekoga tko će podjeliti moj teret samnom sigurno će mi sotona doći u pomoć s rječima tvoj život je besciljan rješi se samoga sebe pa si rješio i sve probleme. Molimo da to ne bude iskustvo nikoga od nas nego da budemo spremni poni:sunny: jeti jedan drugoga.

more_horiz
Ljubicice,Bog te Blagoslovio, za ovakav divan post,i sve vreme trazim, to zasto mi ne stavimo, svoje rame za ljevanje suze,bliznjeg svog,a s druge strane ,mislim da li bliznji moj,moze osjetiti,koliko sama mogu nositi, a koliko smo jaci ,kad oboje nosimo,i jos koliko je lakse da skupa dodjemu Kristu u krilo.

more_horiz
"Ko ima prijatelja, valja da postupa prijateljski, jer ima prijatelja vernijih od brata". Priče 18,24
"Jer ako jedan padne, drugi će podignuti druga svojega; a teško jednomu!¨ako padne, nema drugoga da ga podigne." Propovjednik 2, 10
Iz ovih stihova vidimo kako je važno prijateljstvo. Solomun je to primjetio još u ono vrijeme, da čak i naši najbliži koji su nam rod nemogu puno puta da zauzmu mjesto prijatelja. A koliko je samo prijateljstvo važno u današnje vrijeme.
Samo ljudi u ovom modernom svijetu kroz brige i stres zanemare prijateljstvo i nameju vrijemena da porazgovaraju i druže se sa svojim prijateljima.
Zato je posljedica samoubojstvo, kada grizemo sami sebe i nenalazimo izlaz u ovome životu. Prijatelj bi nam mogao pomoći!! Največeg prijatelja kojeg mi kao kršćani imamo je Isus Krist. Zato to vrijedi i za nas, pa makar i nismo imali takvih misli o samoubojstvu, ali kad tad dođemo da tačke kada jednostavno više nemožemo i iscrpljeni smo.
Uhvatimo se za našeg prijatelja, on će nas podići kada padnemo!!!!

more_horiz
Zbog usamljenosti, teskog zivota, problema u obitelji, neprihvacenosti, pa cak i gadnog izgleda ljudi se ubijaju i to je stvarno strasna stvar. Ljude treba upoznati sa Bogom i sa svrhom zivota, ne smije se biti pesimistican i mora se zivjeti umjereno. Zivot je onakav kakvog ga svatko od nas stvori u svojoj glavi jer mi imamo slobodnu volju i mi odabiremo ono sto ce nas zadesiti

more_horiz
Zanimljivo, ovi koji prihvate svoj život kao "bolje išta nego
ništa", ne čudim se dok im se dozlovidi što skončaju samoubojstvom.
Više se bojim onih riječi- da takve duše Bogu nisu dobrodošle. Njima
ništa nije zagarantirano, ostaju "izgubljeni" zauvijek. Jao si ga; u
nekim pokrajinama svećenik ne želi održati ni pokop... Opasno je biti
sklon samoubojstvu!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply