Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Moralni zakon i Rahabina laž

power_settings_newLogin to reply
5 posters

descriptionMoralni zakon i Rahabina laž EmptyMoralni zakon i Rahabina laž

more_horiz
Tema "Rahabina laž" je nestala sa ovog foruma, ali neznam iz kojih razloga.

Kako gledate na Rahabinu laž u odnosu na moralni zakon?

Dali je ona njenim postupkom prekršila ili ispunila Zakon? Question

descriptionMoralni zakon i Rahabina laž EmptyRe: Moralni zakon i Rahabina laž

more_horiz
No tu se postavlja sad pitanje, da li je Rahaba koja je bila poganka poznavala moralni zakon?

more_horiz
Krizostom je napisao/la:
No tu se postavlja sad pitanje, da li je Rahaba koja je bila poganka poznavala moralni zakon?

Svaki čovjek rođen kao čovjek ima u sebi upisan moralni univerzalni zakon. Divljak u prašumi zna da ne smije zaklati majku , ispeći je na ražnju i pojesti.

Svaki čovjek se rodi sa instrumentom savjest, no mnogi tu savjest zatome, otvrdnu. Ima i onih koji imaju preslabu savjest pa su preosjetljivi, takvi su fanatični, boje se živjeti, iskompleksirani su, imaju problem u socijalizaciji...

Rahaba je postupila ispravno.

kako bih ja napravila? Da sam kao Rahaba i da mi dođu Dina i abraham, i netko da ih traži, ma naravno da bih rekla, ajme, oni su otišli još prekjuče, šta ti je...
A moju ljubav dinu i brahama ja sakrila u košaricu u bunar, hehehehe...ili da mene netko tlači i da me Jošua sakrije i kaže: ma nisam je ni vidio, pa naravno da bi ispravno postupio...to su naši nutarnji zakoni, ma neću valjda ugađati zločincima....

more_horiz
Krizostom je napisao/la:

Hvala Noemi,
Idemo dalje Maki, ovim putem:
No u Jakovljevoj poslanici 2, 25 stoji :

"Ne opravda li se, slično , djelima, i Rahaba bludnica, kad primi glasnike i drgim ih putem izvede?"
Blud je manji grijeh od mnogih...ne trebamo ih koristiti da bi se onda opravdali vjerom..

Zadnja promjena: ; čet 11 sij 2007, 21:26; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Noemi, hvala na zaštiti, i Jošui na herojstvu, no
i zločince treba spasiti - uputiti ih drugim putem, putem pokajanja..
Kakvi smo mi bili ?

more_horiz
Kakvi smo bili, i kakvi smo sada. Tek kad zazebe u srcu, shvatim koliko mi je ego još uvjek jak i živ affraid

Jošua reko razapinjanje starog ja. boks sad ću ga ja....odzid

more_horiz
E, sele, moja,probo Luter,pa ne ide, probala i ja,probali i mnogi i to ne pomaze,da netko bude santa subito ipak prije toga mora i treba sa Kristom polako izgradjivati sebe,svaki dan polako strpljivo,sa ljubavlju i razumom.To ti ja znam cesto, usporediti-mislim krscanstvo sa dijetom.Imas te instant napitke,pijes 10 dana skines 10 kile,ali joj da znas kakav je jojo efekat udebljas se 15-20.zato bolje polako,strpljivo sa molitvom i kajanjem, ali ne isposnicki nego, u miru i Kristovom razumu,stupanj po stupanj,mic po mic,i jedan mali pomak znaci veliki korak.

more_horiz
Inace zena je posle iskustva koje je imala sa uhodama, postala deo Izraela i istorija svedoci da se udala za Izraelskog generala Salmona.

Ako zelimo nesto zanimljivije od Rahabe i njene lazi mada slazem se da je i to zanimljivo ali pogledajte ovo, evo citiracu malo.

Prorok Hosea prva glava od 2 stiha, kaze dakle Bog svom proroku,

POCETAK RECI JAHVINE HOSEI. JAHVE RECE HOSEI IDI I OZENI SE SA BLUDNICOM I IZRODI DJECU BLUDNICKU, JER SE ZEMLJA BLUDU ODALA, ODMETNUVSI SE OD JAHVE!

I ON ODE UZE GOMERU,KCER DIBLAIMOVU KOJA ZACE I RODI MU SINA.

JAHVE MU RECE NADJENI MU IME JIZREEL, JER JOS SAMO MALO I KAZNIT CU POKOLJE JIZRAELSKE NA DOMU JEHUOVU, I DOKONCACU KRALJEVSTVO DOMA IZRAELOVA.

Ovo je mozda zanimljivije za tumacenje kako to da Bog salje svog proroka i naredjuje mu da se ozeni sa bludnicom ima decu sa njom a NJEMU JE NAMENJENA SLUZBA OPOMENE IZRAELU DA NE CINI GREH.

Bas me zanimaju stavovo o ovoj temi.

more_horiz
Čini mi se da to što je Rahaba lagala - predstavlja problem našim umovima da shvate kako je ona bila za to nagrađena?! "Kršćansko" je uvjerenje da Bog zabranjuje laganje i da je to gijeh (pa i sam Sotona je nazvan "otac laži").
Prije nego iznesem svoje razumjevanje ove teme, postavljam još jedno pitanje: Zašto Božji zakon kaže: "Ne ubij!", "Ne učini preljuba!", "Ne ukradi!" - ali ne kaže "Ne laži", već "Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!"???

more_horiz
Božji zakon u originalu izriče se na ovaj način: Dobro je ne ubiti, Dobro je ne ukrasti, Dobro je ne učiniti preljubu, Dobro je....

.........ustanovila sam odavno da je teško naći ispravan prijevod.

more_horiz
Nije problem u prevodima već...

more_horiz
da meni kažu: reci, gdje se nalazi Sandra? Ili, Dragomir? Hoću da ih ubijem. Ja bih rekla, nemam pojma iako sam ih sakrila pod krevet, i još bih uzela toljagu i dobro ga namlatila, onako kršćanski...

more_horiz
Bravo, Noemi.
Ti nisi upala u "kršćanski" mentalitet kada ti svatko može činiti zlo bilo koje vrste, a ti ćeš ga samo "kršćanski" gledati i treptati okicama u kojima se ogleda "ljubav" prema zlotvoru!!!

more_horiz
Dragomiru, o Hošei - evo kako ja to razumijem:

Pitanje koje postavljaš je: zašto Bog naređuje proroku Hošei da se oženi bludnicom i da još k tome ima djecu s njom!? Problem nam predstavlja uvjerenje da prorok i bludnica ne trebaju imati ništa zajedničko. Zašto ih onda Bog spaja u brak???

Mnoga pitanja koja nam se javljaju pri proučavanju Biblije – imaju svoj odgovor u Bibliji. Često treba pogledati kontekst tekstova koji predhode ili slijede nakon onog koji pobuđuje pitanje. Tako je i ovdje.

"Idi i oženi se bludnicom i izrodi djecu bludničku, jer se zemlja odala bludu, odmetnula se od Jahve". Tu se krije odgovor: Izraelci su se odmetnuli od Boga i postali su idolopokonici i grešnici. Kako im otvoriti oči, kako im uputiti poruku o njihovom pravom stanju? Bog izabire ovakav način: ženidbu s bludnicom. Što to predstavlja (simbolizira)???

Savez između Boga i čovjeka predstavlja vezu – poput braka. Bog sebe često predstavlja ljubomornim – kako bi naglasio da mu je jako stalo do te veze, do tog odnosa. Sada, kada se narod pokvario i krenuo za drugim bogovima, On odlučuje da im uputi neobičnu poruku.

Prorok Hošea prestavlja Boga, a bludnica predstavlja Izraelski narod. Bog je svet (kao i prorok), ali ima ženu bludnicu (Izrael). Iz njihovog odnosa rađaju se djeca koja nisu sveta, nego su bludnička: time Bog poručuje da Savez (brak) sa Izraelskim narodom – ne donosi ono što bi trebao (svete i pobožne ljude, prave potomke, dobre posljedice), nego je rezultat rađanje djece koja su suprotne naravi od svog "oca" (Boga). Ta djeca imaju imena: Jizrel, Nemila i Ne-narod-moj, što ih predstavlja kao Božje neprijatelje. Zato Bog poručuje da će odbaciti Izrael, jer nisu stvoreni po njegovom obličju, nego po grešnom, zločinačkom, neprijateljskom obličju. On im nije otac, nego su plod bluda!!!

Koliko je Bog jasan kada kaže: jer više niste narod moj, i ja vama više nisam Onaj koji jest.(ustvari Jahve)"

Prorok je svet, a ima bludničku djecu. Kako to? Zar i djeca nisu trebala biti sveta? Problem je u ženi (Izraelu) koji je bludan. Zato su i potomci drugačiji od oca – pa će biti odbačeni, jer su plod bluda, a ne ljubavi. Problem je u ženi – bludnici. Problem je u tebi Izraele!!! – poručuje im Bog.

Zato Bog odbacuje pleme Izraelovo (koje je činilo deset plemena) i ulazi u Savez sa Judom (kojeg čine plemena Judino i Efrajimovo): "a omiljet će mi kuća Judina, spasit ću je Jahvom, Bogom njihovim..." (Hošea 1,7)

Pozdrav!!!

more_horiz
Slazem se sa onim sto si napisao, i ja to vidim na gotovo identican nacin.
Mada nacin na koji ja citam Bibliju volim da sebe stavim u njihovo vreme.

I mogu zamisliti koliko su ljudi imali problema da prihvate Hosea kao Bozijeg slugu.

Samo prenesi to na danasnje vreme, propovednik koji ozenim bludnicu zivi sa njom, pa jako je tesko njega prihvatitti kao Bozijeg slugu.

A ovaj prorok je imao naredjenje da to ucini. I kako su oni mogli znati da je Boziji sluga, PA TAKO STO JE ONO STO JE PROROKOVAO UVEK BILO TACNO.

more_horiz
To je bilo u doba kad vrlo rijetko tko je imao Bozjeg Duha. Danas, ga mogu imati svi vjernici i Bozji sluge. Pa takvi drasticni primjeri nisu potrebni.

more_horiz
Zašto prenositi poruku upučenu onim ljudima tada, u ovo vrijeme - sada? Sada nema "naroda" koji živi na određenom teritoriju kojem treba poslati poruku te vrste. Bog u različita vremena šalje poruke na različite načina. Danas kada poručuje svijetu da će propasti zbog grijeha - Bog je u drugačijoj poziciji. S čovječanstvom Bog nije u Savezu, kao što je to bio sa starim Izraelom. Grešan svijet nije ušao ni u kakav Savez s Bogom. Svijet je ostao neprijateljski prema Bogu i Njegovoj istini.
Ipak, Bog je dokazao da takav neprijateljski svijet još uvijek ljubi, i pruža mu posljednju nadu za spas - svog Sina kao Spasitelja. Ali izbor tog spasenja je sada na pojedincima koje Sveti Duh uspije osvjedočiti o njihovom pravom stanju: grešnosti; kao i o pravoj predodžbi o Bogu - kao Osobi ljubavi, dobrote i pravde.
Danas Bog ulazi u Savez s pojedincima koje Duh Sveti nanovo rodi i u čiji um i srce upiše svojih Deset zapovijedi (Božji moralni zakon). Čovjek se prije toga treba poniziti (slikovito rečeno: treba pripremiti svoje srce da Bog u njega upiše svoje Moralna načela - jednako kako je Mojsije trebao pripremiti kamene ploče). Tada čovjek ulazi u Novi Savez sa Bogom, koji je nazvan kršćanstvo.
Budući da ovakvi duhovni kršćani (koji nisu religiozni) žive u skladu sa Božjim moralom - danas se ne može njima slati slika preljubnice!!! To je moglo vrijediti u Starom Savezu, kada je Bog ušao u Savez sa Izraelcima jer su bili Izraelovo potomstvo, a ne zato jer su bili novorođeni. Srcima tih ljudi i dalje je vladao grijeh (kao kod svih religioznih ljudi), dok za razliku od njih - u srcima duhovnih ljudi vladaju Božja moralna načela!!! Oni su rođeni od Boga!!! Oni su Božji sinovi (jer je Bog u njih stavio Duha koji viče: Abba (Oče)!!! (Rimljanima 8,14-16)

more_horiz
Moral i laž, hm.
Što mislite, kako Bog gleda, kroz prizmu svoje pravednosti i svetih zakona na one kršćane koji lažu i ogovaraju drugog brata u vjeri, koji izmišljaju neistine i iza leđa govore ružne,vrlo ružne riječi, čak paranoje?

to su klevetnici? ogovarači? u čijoj su službi?

znamo mi dobro u čijoj je službi onaj koji kleveće i lažno svjedoči,no, zar ne boli kad se to dešava oko nas, a tek kod braće po Kristu? kad to boli nas, obične ništavne smrtnike, kako li to tek boli našeg Gospoda koji je silno muku trpio da plati cijenu za naše otkupljenje? Javoj, strašno boli povreda bratske neljubavi...

Smiluj se Gospodine...mislim da je suvišno pričati...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply