Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Svjetovnost i "sol Zemlje"

power_settings_newLogin to reply
+3
John Coffey
apostol
matej24
7 posters

descriptionSvjetovnost i "sol Zemlje" - Page 2 EmptyRe: Svjetovnost i "sol Zemlje"

more_horiz
Dina je napisao/la:
matej24 je napisao/la:
Dina je napisao/la:
Matej
Dali smo mi slicni Isusu danas ili smo ovakvi:
Rim. 1:29-32 ... puni svake nepravde, pakosti, lakomosti, zloće; puni zavisti, ubojstva, svađe, prijevare, zlonamjernosti; doąaptavači,klevetnici, mrzitelji Boga, drznici, oholice, preuzetnici, izmiąljači zala, roditeljima neposluąni,nerazumni, nevjerni, beąćutni, nemilosrdni.Znaju za odredbu Boľju - da smrt zasluľuju koji takvo ąto čine - a oni ne samo da to čine nego i povlađuju onima koji čine.
Dakle pitanje stoji,kakvo je vase iskustvo i dali mi danas solimo zemlju ili smo obljutavili,jer apostoli i Krist su zivjeli kratko,ali je njihov okus jos ostao?Sta je s nama?

Vidi Matej 24...tema ti je super,iz nje bi se dalo izvesti masu drugih tema.Ne zelim ulaziti kojoj denominaciji pripadas,jer ne prihvatam ljude tako,nego upravo ovako kakvi su krscani..zasto...zato sto sam naucena u svakom covjeku gledati buduceg stanovnika neba.
Srecem sve vise ovako jednodimenzionalne vjernike,krscane i pitam se sto je po sredi?Je li put uzrastanja prema Kristu ili velika borba izmedju sile tame i svjetla,dopustam ljudima neka uzrastaju i idu svojim putem ka Spasitelju,ali se ne mirim da na tom putu ruse druge upravo ovim metodama
Rim. 1:29-32 ... puni svake nepravde, pakosti, lakomosti, zloće; puni zavisti, ubojstva, svađe, prijevare, zlonamjernosti; doąaptavači,klevetnici, mrzitelji Boga, drznici, oholice, preuzetnici, izmiąljači zala, roditeljima neposluąni,nerazumni, nevjerni, beąćutni, nemilosrdni i to jos u ime Bozje.
I opet kazem kao pravi so zemlji nesmijemo biti iskljucivi jedni za druge,nego uvijek dati sansu jedni drugima.Kristalna forma soli je predivna slika za ovo o cemu govorimo.

Pa draga dina daj mi reci sta sam ja to krivo rekao da se ti odmah okreces na mene kao da sam nekoga ubio,sta se dogada,ja nikoga ne iskljucujem nego me zanimaju sva iskustva vasa da vidim kakvi ste vi to krscani i kako zivite kao krscani,zar je to iskljucivanje a sto se tice kojoj denominaciji pripadam nema to veze s nicime,ja sam sluga Bozji i zelim svima rec svoja iskustva s Bogom i pouciti ih zdravom razumu jer malo ljudi danas razmiljaju svojim umom i nista ih dobro ne zanima.
Mir svima

E Matej 24,nas dvoje nikako na zelenu granu.Vidi ja nisam tebi nisam nista prigovarala.Ja samo razmisljam mozda istu stvar malo drugacije.
Recimo ako si ti na visem stupnju ka Kristu,a ja na nizem....ne trebas li mi ti ili bilo ko drugi pokazati malo vise ljubavi kako bi i ja dostigla vas nivo duhovnosti...ja sam samo to mislila,nista ne vrijedjajuci tebe i tvoju denominaciju...Pa ajdmo primjerom ti si vjerni i pobozni vjernik,a ja tek nesto cula o Bogu....kako mogu ici dalje i traziti nesto sto je bolje,ako me na tom putu stalno netko kaznjava,prebacuje mi moje stare nacine prihvatanje Boga ili ne prihvatanje.
I da sa slike predjemo na rijec....ja samo trazim prostora i nacin i pomoc,kako drugima i drugacijima pokazati nejednodimenzionalno Boga,nego sa savim njegovim dimenzijama...ja se Matej tebi ispricavm,ako sam te bilo s cim povrijedila.

Ne dina nisi me nicime uvrijedila,samo smo se nismo puno puta dobro razumijeli,hvala ali se ne trebas ni za sto ispricavat I love you
Puno vas sve volim ali ponekad ono sto vam zelim reci ne uspijevam tocno kako bi htio ali ponekad uspijevam,sve vas jako volim i zelim vas sve vidjet na nebu da se zajedno radujemo ali to jos nije tu,ali uskoro ce:flower:
Hvala Bogu sto vas ima iskrenih,iako se uvijek ne mozemo slozit,jer jedinstvo se jos nije rodilo u Crkvi,ali uskoro ce ,to sve ovisi o nama kada ce.Molite se svaki cas jer su nastupila teska vremena amen

descriptionSvjetovnost i "sol Zemlje" - Page 2 EmptyRe: Svjetovnost i "sol Zemlje"

more_horiz
Domenika je napisao/la:
matej24 je napisao/la:
Sto vam se cini braco i sestre,kakvi smo mi to "krscani" danas?

...Vidiš "matej24"...biti Kršćanin danas,
znaći na duhovnom bojištu ovoga svijeta,
...biti borac Božji, branitelj svakoga ćovjeka,
koji se oružjem molitve, pokore, istine i milosrđa,
bori za Ljubav protiv zla.
Kršćanin to prvenstveno ćini u sebi. Zatim oćišćen
od stare zloće, uranja u tijesto svijeta kao kvasac,
da ga koliko mu je dano, uzdiže na višu moralnu razinu.
Kršćanin nije sudac svijeta, ni tužitelj grešne braće,
...nego pravednik u svijetu...nebeski ćovjek koji,
prolazeći kroz svijet...ćini dobro i svjedoći za Istinu...!
Služeći Bogu u vremenu...njegovo je srce...(duh)...stanovnik vjećnosti.
...Jer biti danas Kršćanin, uistinu znaći biti borac Božji...
i mlakost mu ne prilići...a sablazni ga ne zaustavljaju...!!

Hvala ti domenika na tome,ali ja nisam pitako kako biti krscanin nego kakvi su danas "krscani" na ovome svijetu,odnosno dali ih uopce ima vise iskrenih i pravih? Hvala svejedno,ali ja sve sto ne znam pitam Boga i On mi sve razjasni tako da nemam potrebu da me nki covjek bilo cemu pouci,kada me Bog uci svemu,za razliku od mnogih vec na ovome forumu.No nastavimo ovu temu,malo da cujemo vasa iskustva na pocetku,kada ste se obratili,i kakvi ste sada??Question

more_horiz
matej24 je napisao/la:
Domenika je napisao/la:
matej24 je napisao/la:

Hvala ti domenika na tome,ali ja nisam pitako kako biti krscanin nego kakvi su danas "krscani" na ovome svijetu,odnosno dali ih uopce ima vise iskrenih i pravih? Hvala svejedno,ali ja sve sto ne znam pitam Boga i On mi sve razjasni tako da nemam potrebu da me nki covjek bilo cemu pouci,kada me Bog uci svemu,za razliku od mnogih vec na ovome forumu.No nastavimo ovu temu,malo da cujemo vasa iskustva na pocetku,kada ste se obratili,i kakvi ste sada??Question

Zasto je to uopste vazno? Ako ne mozes da pokazes i priblizis Hrista drugima nemoj ih ni uporedjivati. Kod nas pravoslavnih postoji izreka
"Smiri sebe spasices hiljade oko sebe".

P.S. Covek se uci dok je ziv.

descriptionSvjetovnost i "sol Zemlje" - Page 2 Emptymystagogia

more_horiz
Gotovo da kršćani ne poznaju vrijednosti biblijske mystagogije
- namjerno susretanje sa Isusom kroz Oca i pomoć Duha Svetoga, namjerno kretanje po milosti radi sastajanja i ostajanja s Kristom ..Novozavjetnu mystagogiju je indirektno objasnjavao apostol Pavao..Naglasio je sudbinsku važnost produbljene spoznaje kroz vjeru u kojoj vjera raste i dosiže visinu Kristva rasta kada sretni možemo reći kako više ne živimo mi eć što živimo - živi u nama Krist...

Neki katolički stavovi o mystagogiji:

http://www.vatican.va/roman_curia/synod/documents/rc_synod_doc_20040528_lineamenta-xi-assembly_ge.html#V. Kapitel

more_horiz
John Coffey je napisao/la:
matej24 je napisao/la:

John,evo konkretnih savjeta za bolji krscanski zivot:
1. Citaj i proucavaj Bibliju svaki dan
2. Moli se svaki tren i svaku priliku iskoristi da kleknes pred Bogom
3.Svjedoci svima kada imas priliku i pomazi svima kada god mozes,cini svima dobro
4.Druzi se s poboznim ljudima cesto i ukoravajte se medusobno i odgajajte u Kristu svakakvim novim prijedlozima
A SVE OVO CINI ISKRENI I OD SRCA I TRAZI OD BOGA MUDROSTI DA MOGNES STALNO SAMO RASTI:
Izaija58:8 Tad će sinut` poput zore tvoja svjetlost, i zdravlje će tvoje brzo procvasti. Pred tobom će ići tvoja pravda, a Slava Jahvina bit će ti zalaznicom.

Potpuno se slažem sa ovime što si napisao i bitno je da svatko od nas živi po ovim savjetima i onda neće imati problema u shvaćanju istina već će biti otvoren za utjecaj Božji.
Znajte da je Jahve Bog:on nas stvori, i mi smo njegovi, njegov smo narod i ovce paše njegove. Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama: hvalite ga ime mu slavite! Jer dobar je Jahve, dovijeka je ljubav njegova, od koljena do koljena vjernost njegova.
Amen

Amen! Aleluja! Neka nam svima Bog pomogne da navedeno ugradimo u naš um i naše srce te naš svakidašnji život!

more_horiz
Eutanasije je napisao/la:
matej24 je napisao/la:
Domenika je napisao/la:
matej24 je napisao/la:

Zasto je to uopste vazno? Ako ne mozes da pokazes i priblizis Hrista drugima nemoj ih ni uporedjivati. Kod nas pravoslavnih postoji izreka
"Smiri sebe spasices hiljade oko sebe".

P.S. Covek se uci dok je ziv.

Koga to usporedujem,ne kuzim te brate,ali me zanima sta vi mislite o ovoj gay paradi koja je bili,apsurd hula na Boga,a "krscani" nisu regairali,nego jos gore 95% ljudi koji su sudjelovali u tome su katolici,sta reci na to,jer nam to sve govori zar ne ,no sta vi mislite o tome.
Za mene se ovako sotona smije Bogu i javno mu se ruag,ali ce takvi biti spaljeni uskoro!!!
Komentare vas molim braco,i mir vama

more_horiz
Pitas kakvi su hriscani danas. Da bi mogao da saznas kakav je neko moras ga uporediti. Na taj nacin vidis da li je bolji ili losiji od drugoga, drugih...

E sad mene interesuje u cemu je svrha toga? Gledaj sebe i svaki dan "uzrastaj u meru rasta visine Hristove". Kome mozes da pomognes-pomozi, ali bez silovanja njegove slobode i ispiranja mozga jer to nije pomoc.Mora sam licno da iskusi i okusi zivot po Bogu, u zajednici sa njim. Onaj ko iskustveno ne prozivi zivot u Crkvi nego ga prespava i nije nikakav vernik i ne moze se nazvati hriscaninom.

I nemoj molim te plasiti ljude sa tim "spaljivanjem uskoro". To ko ce i kada ce biti "spaljen" prepustimo onome ko je toliko voleo sve ljude da je bio spreman da umre za njih.

Sto se tice gay parade... Cista glupost. Bas me briga da li je neko gay, sado-mazohista, sodomista... ja imam svedocanstvo apostola Pavla o tome. I zabranio bih to javno prikazivanje (pogledaj jedan moj raniji post)
https://izaija95.forumcroatian.com/moral-etika-f17/homoseksualnost-t91-375.htm. Sad treba i ja da setam gradom sa devojkom i vicem ja sam hetero...to je moj nacin zivota... mi se volimo...mislim stvarno...

more_horiz
Kršćani kao uvijek trebaju biti zaista Svjetlo svijetu..ali zamislimo da u kilu krušnog tijesta stavimo pola kile soli - nije li malo ipak previše?

more_horiz
abraham je napisao/la:
Kršćani kao uvijek trebaju biti zaista Svjetlo svijetu..ali zamislimo da u kilu krušnog tijesta stavimo pola kile soli - nije li malo ipak previše?

A ako je ta so bljutava?lol!

Sala.

more_horiz
Ima Tko pazi na slanost i na svjetlost..
Da Ga uvijek slusamo i gledamo kao loze na cokotu..

more_horiz
abraham je napisao/la:

Dragi Abrahame potpuno si u pravu, ali to nije usporedba koju je Isus rekao. Sol, kao sto neki sigurno znaju, osim kao zacin koristi se i da bi sacuvali hranu. U biblijsko doba nije bilo hladnjaka te je meso nakon par dana bilo neupotrebljivo. Da bi ga se sacuvalo ono se solilo te dimilo. Na isti nacin danas se spremaju "delicije" poput prsuta. Gledajuci tako nikad nebi bilo previse soli ili postalo preslano jer poanta i je da meso u potpunosti bude usoljeno da se nebi pokvarilo.

Na isti nacin mi smo krscani danas svaki po jedno zrno soli. Moze li biti previse soli u svijetu? Niposto!

Zasto smo tu? Da sprijecimo da se svijet pokvari.

Radimo li nas posao (pitam u globalu da se neki pojedinci nebi uvrijedili)? Slika svijeta nam jasno kaze da ne. To je ipak i proreceno u bibliji, ali u tome ne mozemo traziti opravdanja za neuspjeh.

Jos zanimljivih detalja o soli.
Danas se upotrebljava kuhinjska sol koja je 98% NaCl, a ostatak je KI i voda. Morska sol koja se koristila u Isusovo doba u sebi je imala vise od 40 razlicitih elemenata koji su svi potrebni ljudskom organizmu. Cudno je to da NaCl ima najnizu topljivost pa kada se sol koju su ljudi koristili za Isusovog zivota navlazila ona bi postala bljutava te vise nije bilo smisla da se koristi jer je izgubila sva svojstva, i zacinsko i za usoljavanje. Tada su je jednostavno bacali po putevima da ljudi po njoj gaze.

Zanimljive usporedbe.
Sol kada se stavi na ranu jako pece. Mi kao krcsani zivimo u svijetu koji je ziva rana u Bozjim ocima. Kada nas ljudi vide zele se ili promjeniti, pri cemu moraju pretrpiti bol jer se druze sa solju, ili otici iz naseg drustva, cesto sa zeljom, a volim kada ostane samo na zelji, da nam ucine nesto nazao. Mozemo svatko sebe pitati kakav ja dojam ostavljam na ovaj svijet. Kako reagiraju na moju prisutnost? Kakva sam ja sol?
Zanimljivo je da se danas vise ne koristi morska sol. Ona je puno zdravija i ukusnija. Nema stetnih posljedica (vazno za ljude koji imaju problema s krvnim tlakom). Lakse ju se dobije jer se ne treba ekstraktirati. Zasto se onda koristi NaCl? Jednostavno objasnjenje je zato sto ga treba manje stavljati u hranu. Iz ljenosti!!! Jedna je sol koja spasava, a druga joj je nalik. Za ovu drugu bismo mogli reci da ima oblicje poboznosti, ali se snage njene odrekla. Ona jest slana, ali kad je pojedes ubija (polako, ali sigurno).

Koje je vase vidjenje?

more_horiz
Ne možemo biti sol zemlji ako nismo na čokotu kao loze!

Kako se odreci sebe kao da stalno ostaje bez odgovora i napretka..
Da li je to tako:
20. odreci se sebe i predajse Bogu.mp3

more_horiz
Ne samo da se trebamo odreći samih sebe već trebamo imati osobnu i iskrenu zajednicu sa Kristom te mu dopupštati danas mijenja iz dana u dan u onakve osobe kakve on želi da budemo. Isto tako trebamo imati zajedništvo sa drugim ljudima i to zajedništvo izgrađivati u Kristovoj ljubavi. A treba se i odreći svjetovnosti i stvari koje nas odvajaju od Krista. Znači sve ono što gledamo, čitamo i slušamo nebi nas smjelo odvajati od Boga već bi trebali biti Bogu na slavu a nama i našim bližnjima na blagoslov. Sve se to čini teško i jest teško ali mi to ne činimo svojom snagom već to Krist čini u nama kada mu se ponizno i iskreno predamo. I tako onda možemo biti sol zemlji i svjetlo svijetu. Jer kakvo smo to svjetlo ako sami stojimo u tami ili činimo nešto vezano uz tamu? Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply