Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionSvjetovnost i svetost Laodikeje EmptySvjetovnost i svetost Laodikeje

more_horiz
Kako Laodikeja izlazi na kraj sa svjetovnošću i kako dostiže svetost?

descriptionSvjetovnost i svetost Laodikeje EmptyRe: Svjetovnost i svetost Laodikeje

more_horiz
Laodikeja?

Mislis na Otkrivenje?

descriptionSvjetovnost i svetost Laodikeje EmptyRe: Svjetovnost i svetost Laodikeje

more_horiz
Laodiceja je u Otkrivenju opisana kao "mlaka" crkva...
Mnogi se slažu da se to stanje odnosi na crkvu posljednjeg vremena prije Kristovog dolaska. Crkva u Laodiceji je umišljena, nije svjesna svoje duhovne slabosti, nije svjesna koliko joj je potreban Bog... Slijepa je i ne vidi svoju veliku grešnost pred Bogom.

Kako ova crkva može izaći na kraj sa svjetovnošću, sa svojom bahatošću i samodovoljnošću? Kako može postići svetost, tu božansku vrlinu? Kako se može dogoditi jedan tako veliki zaokret u ovoj crkvi?? Hm... Teško pitanje.

Koliko je meni poznato, ako "laodicejsko" stanje vlada u nekoj obitelji, u nekoj crkvi, ili samo u nekoj osobi - najučinkovitiji način da se to stanje popravi je neka malo veća nesreća - neka tragedija (npr. smrt voljene osobe, teška bolest, teška nesreća...itd).

Zašto je to naučinkovitiji način? Pa zato što je gotovo nemoguće normalnim razgovorom, ili propovijedanjem, ili uvjeravanjem, ili moljenjem, potaknuti osobu koja je sama sebi dovoljna da se mijenja. Takva osoba, koja ne vjeruje i ne osjeća da postoji JEDAN BOG, koji je stvoritelj svega i pred kojeg će ona vrlo brzo stati, nego umjesto toga vjeruje da je sve u redu, da čovječanstvo napreduje, da veliki tehnološki napredak pruža čovjeku veliku sigurnost, da je sve u redu, ako se ima dovoljno novca i ako nema jako velikih svađa unutar obitelji - takva osoba će se jako teško promijeniti, ako se nešto dramatično ne dogodi.

Jesam li ja takva osoba? Jesam li ja netko tko "ne vidi" u kakvom vremenu i svijetu živim? Jesam li ja netko tko je gluh za Božje opomene ljubavi? Hoću li ja nestati za svu vječnost, nakon ovih nekoliko godina života što mi je na Zemlji ostalo?

more_horiz
1 Pet 4:17 Ta vrijeme je da započne Sud - od doma Božjega. No ako već od vas započinje, kakav je onda svršetak onih što nisu poslušni Božjem evanđelju?

more_horiz
Justin je napisao/la:
Laodiceja je u Otkrivenju opisana kao "mlaka" crkva...
Mnogi se slažu da se to stanje odnosi na crkvu posljednjeg vremena prije Kristovog dolaska. Crkva u Laodiceji je umišljena, nije svjesna svoje duhovne slabosti, nije svjesna koliko joj je potreban Bog... Slijepa je i ne vidi svoju veliku grešnost pred Bogom.

Kako ova crkva može izaći na kraj sa svjetovnošću, sa svojom bahatošću i samodovoljnošću? Kako može postići svetost, tu božansku vrlinu? Kako se može dogoditi jedan tako veliki zaokret u ovoj crkvi?? Hm... Teško pitanje.

Koliko je meni poznato, ako "laodicejsko" stanje vlada u nekoj obitelji, u nekoj crkvi, ili samo u nekoj osobi - najučinkovitiji način da se to stanje popravi je neka malo veća nesreća - neka tragedija (npr. smrt voljene osobe, teška bolest, teška nesreća...itd).

Zašto je to naučinkovitiji način? Pa zato što je gotovo nemoguće normalnim razgovorom, ili propovijedanjem, ili uvjeravanjem, ili moljenjem, potaknuti osobu koja je sama sebi dovoljna da se mijenja. Takva osoba, koja ne vjeruje i ne osjeća da postoji JEDAN BOG, koji je stvoritelj svega i pred kojeg će ona vrlo brzo stati, nego umjesto toga vjeruje da je sve u redu, da čovječanstvo napreduje, da veliki tehnološki napredak pruža čovjeku veliku sigurnost, da je sve u redu, ako se ima dovoljno novca i ako nema jako velikih svađa unutar obitelji - takva osoba će se jako teško promijeniti, ako se nešto dramatično ne dogodi.

Jesam li ja takva osoba? Jesam li ja netko tko "ne vidi" u kakvom vremenu i svijetu živim? Jesam li ja netko tko je gluh za Božje opomene ljubavi? Hoću li ja nestati za svu vječnost, nakon ovih nekoliko godina života što mi je na Zemlji ostalo?

Pa sta da radim onda?

more_horiz
Stena,
postavljaš li to pitanje zato, što si se pronašao u mom opisu laodicejske crkve?

more_horiz
Pa upravo sam takav pod kozom, cak i u genima. To mi je najveci problem kojim sam se susreo do sada.

Ja bih, shvatas me, voleo da vatrom ognja gorim i plamenim zarom objavljujem Isusa. A vidi, gle, jadan i sasvim mlak koprcam se u mulju samozadovoljstva.

Ko ce me izbaviti od tela smrti ove?

more_horiz
Brate moj...

pusti svoje želje i vatrene snove... ozbiljno ti kažem. Pusti Isusu da učini od tebe ono, što On želi.

more_horiz
Pozdav justin,

Evo da si i ja malo ukljucim u ovu temu. Malopre smo zavrsili na chatu razgovor i razmisljam o tome kako bi covek kao ti mogao mene doziveti.
Recimo ovako, sklon pentakostalizmu, covek iskrenog srca, koji trazi, bilzu istine, sa jakom dozom ponosa koja precesrto eskalira u jakoj cak neprijatnoj ostrini prema ljudima.

Recimo da ti mene tako dozivis. Tvoj savet meni bi bio da se malo ponizim i sa vise poniznosti prihvatam vec otkrivene cinjenice.

Dakle ono sto bi ti meni savetovao je da jos malo slomim svoj ponost i ponizim sebe pred Bogom, da sa vise zara i temeljno preispitam svoj stav prema znacaju i drzanju subote.

Mozda bi mi rekao mislim to se retko kaze drzi se u sebi, ali recimo ovako, jak je uticaj pentakostalizma na njega jos uvek i nadas se da ceme kroz vreme Bog osloboditi toga.

Tako to bi mozda bio tvoj savet meni. Ali dozvoli da malo pogledas na to iz mog ugla.
Ti se molis za mene da ja vidim stvari koje ti mislis da su zivotno vazne i ja to postujem.

Ali bih voleo da mi odgovoris na ovo pitanje. Sada vidi kako bi ja mogao doziveti tebe.

Znas za pricu o bogatom mladicu koji je stao pred Isusa i rekoa ucitelju dobri sta treba da ucinim da dobijem zivot vecni.

Isus mu kaze zapovesti znas, mladic odogara sve je to drzao od mladosti svoje. Tada ga Isus poziva i kaze prodaj sve sto imas i sledi me.

Znamo da on to nije ucinio. Odrastao u veri,u poboznom domu gde je naucen da drzi sve zaposvesti, redovan u crkvi, znaci sve Isus nije rekao da on to nije drzao, rekao je da jeste.

Sto znaci postovao je roditelje, starije ljudem, bio krotak redovan u crkvi, odgovoran u poslu sin kakav se samo pozeleti moze.

Pricam ti ovo jer zelim da te pitam pronalazis li sebe nekada u ovoj prici.
Rodjen u porodici, koja ti je omogucila dobro vasptianja, ucen od malih nogu da drzis SVE ZAPOSVESTI I ONU O SUBOTI, studiras teologiju, briljantan um pa ipak nekako kao da ti je sve u zivotu dolazilo na laksi nacin.

I onda bas nemas pravo reci da je nevolja nesto sto moze zagrejati ljucka srca.
To je jaka reci i mozda bi imao pravo na nju da si imao teksa iskustva u zivotu. Ovako.

No vratimo se nasoj diskusiji, bez sumnje ti pristupas ovome na nacin da meni pomognes da napravim jos taj jedan mali korak ka istinskom predanju i otkrivenju, ali sta ako egzegeza i nas razogovor dovede tebe do uverenje DA JE BOZIJA VOLJA DA ZATALASAS MALO U CRKVI I PRODRMAS IH IZ UCMALOSTI, sada ako bi znao da je cena TOGA DA MALO PLIVAS PROTIV STRUJE NA TEZI NACIN, DA NISI TOLIKO POPULARAN U CRVKI, BRILJANTAN MLADIC STA AKO ISUS OD TEBE ZAHTEVA DA ZBOG NJEGA MALO BUDES NEPOPULARAN I RIZIKUJES STATUS KOJI IMAS? UCINIO BI TO?

Izvnini ako sam direktan ali smo se dogovorili da tako komuniciramo.

Pozdrav

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
dragomir je napisao/la:
Pozdav justin,

Evo da si i ja malo ukljucim u ovu temu. Malopre smo zavrsili na chatu razgovor i razmisljam o tome kako bi covek kao ti mogao mene doziveti.
Recimo ovako, sklon pentakostalizmu, covek iskrenog srca, koji trazi, bilzu istine, sa jakom dozom ponosa koja precesrto eskalira u jakoj cak neprijatnoj ostrini prema ljudima.

Recimo da ti mene tako dozivis. Tvoj savet meni bi bio da se malo ponizim i sa vise poniznosti prihvatam vec otkrivene cinjenice.

Dakle ono sto bi ti meni savetovao je da jos malo slomim svoj ponost i ponizim sebe pred Bogom, da sa vise zara i temeljno preispitam svoj stav prema znacaju i drzanju subote.

Mozda bi mi rekao mislim to se retko kaze drzi se u sebi, ali recimo ovako, jak je uticaj pentakostalizma na njega jos uvek i nadas se da ceme kroz vreme Bog osloboditi toga.

Tako to bi mozda bio tvoj savet meni. Ali dozvoli da malo pogledas na to iz mog ugla.
Ti se molis za mene da ja vidim stvari koje ti mislis da su zivotno vazne i ja to postujem.

Ali bih voleo da mi odgovoris na ovo pitanje. Sada vidi kako bi ja mogao doziveti tebe.

Znas za pricu o bogatom mladicu koji je stao pred Isusa i rekoa ucitelju dobri sta treba da ucinim da dobijem zivot vecni.

Isus mu kaze zapovesti znas, mladic odogara sve je to drzao od mladosti svoje. Tada ga Isus poziva i kaze prodaj sve sto imas i sledi me.

Znamo da on to nije ucinio. Odrastao u veri,u poboznom domu gde je naucen da drzi sve zaposvesti, redovan u crkvi, znaci sve Isus nije rekao da on to nije drzao, rekao je da jeste.

Sto znaci postovao je roditelje, starije ljudem, bio krotak redovan u crkvi, odgovoran u poslu sin kakav se samo pozeleti moze.

Pricam ti ovo jer zelim da te pitam pronalazis li sebe nekada u ovoj prici.
Rodjen u porodici, koja ti je omogucila dobro vasptianja, ucen od malih nogu da drzis SVE ZAPOSVESTI I ONU O SUBOTI, studiras teologiju, briljantan um pa ipak nekako kao da ti je sve u zivotu dolazilo na laksi nacin.

I onda bas nemas pravo reci da je nevolja nesto sto moze zagrejati ljucka srca.
To je jaka reci i mozda bi imao pravo na nju da si imao teksa iskustva u zivotu. Ovako.

No vratimo se nasoj diskusiji, bez sumnje ti pristupas ovome na nacin da meni pomognes da napravim jos taj jedan mali korak ka istinskom predanju i otkrivenju, ali sta ako egzegeza i nas razogovor dovede tebe do uverenje DA JE BOZIJA VOLJA DA ZATALASAS MALO U CRKVI I PRODRMAS IH IZ UCMALOSTI, sada ako bi znao da je cena TOGA DA MALO PLIVAS PROTIV STRUJE NA TEZI NACIN, DA NISI TOLIKO POPULARAN U CRVKI, BRILJANTAN MLADIC STA AKO ISUS OD TEBE ZAHTEVA DA ZBOG NJEGA MALO BUDES NEPOPULARAN I RIZIKUJES STATUS KOJI IMAS? UCINIO BI TO?

Pozdrav

Dragomire,oprosti da moram ja intervenirati,ali opet ti nekako tjeras svoje,sa velikim slovima,pa onda jel ti mislis da ovaj monodijalog spada bas u ovaj topic,ja vidim da je ovo vise za pp,jer zasto ti da meni prezentiras Justina,mladica koga ja,ne poznajem,i da mi radis predrasudu,i da ja moram znati o cemu ste vas dvojica pricali,pa zar nisi malo ovim ipak pretjerao.Znaci kao sto vec rekoh,postoji pp.a onda i sobicak za raspravu i bas tema sto mislimo o drugima.Znaci shvatio si poruku.Hvala ti./a ujedno cu sad ja provjeriti,mladica koji .......................je bio u razgovoru sa Isusom....</BLOCKQUOTE>

more_horiz
dragomir je napisao/la:

Brate moj, jako mi je drago što si direktan i jasan i glasan...
Ove stvari na koje me pozivaš su meni osobno jako važne i vjeruj mi da sam i samom sebi postavljao ova pitanja puno puta.

Vidiš, prvi post koji sam na ovom topicu napisao, nisam toliko temeljio na nekoj svojoj teologiji, koliko na iskustvu koje imam, na stvarnosti u kojoj živim.

Hehe, ti misliš da sam ja "u svojoj crkvi popularan", da sam "briljantan mladić", da "uživam status"... Ali morat ću te razočarati - ne uživam ja nikakav posebni status. Ja sam jako, jako mlad i neiskusan i vjernici me kao takvog doživljavaju (čak se neki prema meni ponašaju kao da sam još manji i još manje iskusan...). Nisam ja u svojoj crkvi nikakav posebni autoritet, stvarno. Ja samo pomažem pastoru... Uglavnom kad odem u posjet, vjernici me doživljavaju kao malenog dječaka kojega oni moraju podučavati važnim životnim stvarima... Istina, puno puta se oduševe mojim propovijedima, također vodim par malih grupa...ali...ne znam kako da ti to objasnim, ali unatoč svemu tome, mene nitko ne doživljava kao da sam iznad njih u bilo kojem smislu...ja sam samo dječak za njih, jer to su sve uglavnom odrasli ljudi, većinom stariji ljudi... Zato mi je najbolje kad radim s mladima (sastanci za proučavanje, vjeronauk... - iako mi je i na vjeronauku jako teško raditi s djecom, koju su roditelji nagovorili da idu na vjeronauk...razumiješ...).

Nemam ja nikakav poseban status, doista...
A što se tiče toga da sam odrastao u kršćanskoj obitelji, da su me svi uvijek mazili i pazili, da sam živio pod staklenim zvonom - opet fulaš, ako tako razmišljaš...ali ne želim sad ovako objašnjavati te privatne stvari...
Gledaj, to što sam ja danas propovjednik pripravnik, to što sam odlučio svoj život predati Bogu, to što radim stvari koje radim i planiram stvari koje planiram - to sam sve ja SAM, SVOJOM VOLJOM tako odlučio. Čak bih se usudio reći, da nisam imao u životu veliku podršku... Ali ja sam od malih nogu znao da želim ovo raditi... Znao sam da me Bog zove. Većina prijatelja su mi se rugali, čak su me i prijatelji iz crkve zafrkavali, pa su onda jedno vrijeme bili jako zavidni... čak je i moj brat bio jedno vrijeme na njihovoj strani... Ali ja se nisam pokolebao. Danas mi se ti prijatelji više ne rugaju (oni koji su me sad imali prilike bolje upoznati).. Danas moj brat također studira teologiju, u Beogradu. Sve ide na bolje. Ali nije uvijek tako bilo...
Molim te da mi više ne govoriš da nisam u životu imao nevolja, da mi je sve išlo glatko... Istina, trenutno mi nije loše.... Ali tko zna kakve me tek nevolje očekuju.... Ja ne očekujem "mirno more"... Kad bih to očekivao, vjeruj mi, nikad ne bih odabrao ovu službu.

more_horiz
Pozdav justin,

Izvini ako je ovo bilo suvise licno. Poenta nije bila u tome. Sledeca stvar je vazna, da verujem da Bog treba ljude koji zbog Njega i radi Njega mogu da tako kazem plivati protiv struje.

Eto ako posmatras istoriju reformacije vidis nesto sto je pravilo. Krene jako dobro. Sa vatrom, ljubavlju u ljudima prema Hristu i posle izvesnog broja godina to postane forma ljustura bez sustine.

Tako je bilo sa Luterom, pocela je sjajno a pogledaj danas. Tako je bilo sa Veslijem sjajan pocetak a i sam je negde rekao ja se ne bojim da ce ime metodista nestati sa zemlje samo strahujem da ce ih Duh Sveti napustiti.

Ostala je ljustura forma bez sustine zivota. I sta sa adventistima cak pentakostalcim. Pa vidi to opet kazem pokazite mi zar u cekenju na Hrista koji su imali MIler i njegova ekipa i ja cu biti deo vas cak i ako niste doktrinarno upravu.

Eto kada takvo mrtvilo nastupi u crvki Bog obicno posalje nekog da zakuca svojih 25 teza na vratima crkve.

To sam mislio kada sam govorio o laksem putu, 25 teza danas bi bilo previse ali neko da pozove crkvu na pokajanje je vise nego potreban.

Eto nemoj ovo shvatiti previse licno. Neka te Bog blagoslovi!

more_horiz
U potpunosti se slažem s tobom. Treba nam danas ponovno nekakav reformator... Treba nam probuđenje.

Međutim, probuđenje je nešto što mogu učiniti samo ljudi s vizijom. A vizija je nešto što mogu imati samo ljudi koji su se sasvim ponizili pred Bogom. A poniznost pred Bogom je nešto, što zahtijeva odricanje sebe.

Ovo sve što sam sada napisao za 90% vjernika (bilo koje denominacije) je običan klišej. Za njih ove riječi više gotovo ni nemaju neko veliko značenje, jer su to za njih otrcane fraze...
I da znaš da mi se srce para, kada pišem o ovakvim stvarima, kad govorim ovakve stvari, kad govorim i pišem sa žarom i kad je svaka moja riječ nastala na osobnom dubokom razumijevanju i doživljavanju toga o čemu pišem ili govorim - a ljudi zijevaju, njih to ne dira puno... Onda mi dođe da plačem.

Kako potaknuti ljude na istraživanje Riječi Božje, na redefiniranje svake Božje istine...? Kako zainteresirati ljude da počnu vjerovati u značenje riječi PONIZNOST, VJERA, VIZIJA, SAMOODRICANJE...?? Kako postići da ljudi vjeruju u život, da dožive Boga i Njegovu moćnu ruku u svome životu?

Mislim da nema gore stvari, od te koja se dogodila Laodiceji. I mislim da nema drugog rješenja i izlaza, nego da mi danas počnemo biti reformatori u svojim crkvama. MI DANAS MORAMO GOVORITI ISTINU U LJUBAVI! Tko će, ako neću ja i ti? Mi danas moramo propovijedati o tome, da Bog ne trpi kompromis, da je Bog strogi sudac, koji će kazniti polovičnu poslušnost! Mi moramo danas s LJUBAVLJU reći ljudima da je "došao čas suda Božjega"! To je prva anđeoska vijest. To je vijest za nas.

Pravim propovijed o toj vijesti. Vjerovao ili ne, ona sadrži u sebi i subotu. O tome ću možda jednom pisati na forumu.

Neka i Tebe Bog vodi i blagoslovi u radu za Njega! Samo hrabro naprijed, s vjerom i poniznošću, jer Bog nas želi voditi i može voditi, a mi se moramo čvrsto držati Njega!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply