miskec4096 je napisao/la:"nemamo nikakav drugi dokaz da će doći sem onoga da verujemo Onome koji nam je rekao da ne laže."
Dobro. On nam je rekao da ne laže. Kako mi znamo da ne laže? Pa rekao nam je.
Ne, ozbiljno, pa i muslimani vjeruju da je Kur'an Riječ Božja - jer to piše u Kur'anu.
Stvar je u tome da su to oboje cirkularne reference. Neki tekst je istinit zato jer u njemu samom piše da je istinit. No time smo samo stvorili petlju koja sama sebe uvjetuje.
Na nama je da tražimo vidljive dokaze toga nevidljivog. Bog nam je dao um da ga pomoću njega spoznamo, i nikada ne smijemo prestati tragati za njime.
U tomu je razlika između agnostičkog teizma (abrahamske religije, neke struje hinduizma) i gnostičkog teizma (gnosticizam, mističke tradicije unutar abrahamskih religija, dharmičke religije). Agnostički se zadovoljava objavom, a gnostički provjerava empirijski je li ta objava točna.
Slažem se sa tobom ali moj rečenica je da vera ne treba dokaze, ona jednostavno veruje.Argumenti ti stoje, ali na kraju krajeva uvek se svodi na to dali veruješ ili ne veruješ.Ustvai svodi se na to ušta veuješ, jer čovek se jako malo zasniva na činjenicama koje je sam utvrdio, uglavnom veruje nekim izvorima.E sada ako preferira bibliju onda veruje tome i vernik je Božije reči.Ako veruje nečem drugom onda dakle nije vernik božije reči nego nečeg drugog, ali definitivno nečega je vernik.