Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Židovi, muslimani i kršćani

power_settings_newLogin to reply
+15
Dominikanac
sunrise_an
stefani
Ruta
amos
Bosniarasta
simply
Aladin
ILIJA
Bhakti
cubela
Mali princ
dominik
laodikejac
kainos
19 posters

descriptionŽidovi, muslimani i kršćani - Page 2 EmptyRe: Židovi, muslimani i kršćani

more_horiz
Very Happy ...po potrebi...mouse

descriptionŽidovi, muslimani i kršćani - Page 2 EmptyRe: Židovi, muslimani i kršćani

more_horiz
iskustvo-dok sam prevozio u jednoj firmi textiil i garderobu-imao sam jednog kolegu iz Libana (55.god) po veroispovesti musliman, i bio je jedan od onih koji zista poštuju njihova pravila! molio se pet puta na dan, u džamiju je redovno išao i td. oko jedan sat na podne trebalo je da se moli. Zamolio me je da stanemo negde na stranu da bi se molio! Reko sam mu da to može i u kombi-bus. Nazad sam mu načinio jedno mesto, čak je bio i tepih, odmoto ga i čovek se pomolio! Ja sam za tih 10-15 min. molio, a šta bih drugo? Nisam hteo da mu smetam, isključio sam radio, i bila jedna prilika da se i ja molim! Najiskrenije vam kažem: čoveka znam, i verujem da bi on za mene mnogo toga učinio dobrog! Izlazio sam mu uvek u susret! Mi ljudi imamo jako velike predrasude! E ovaj je katolik, ovaj je adventista ili musliman, mi ne znamo kakve sve ljude gubimo za Gospoda postupajući po našim predrasudama! A čovek kada je saznao da još imam Kur'an, da živim po Bibliji i da sam hrišćanin fundametalista-što smo par puta kod sebe u stanu diskutovali i vodili razgovor o Bogu-bio je iznenađen! Bio sam više desetinu puta kod nj. ugostio me je kao Lot Anđele! Naravno to gostoprimstvo sam mu i ja pokazao! Kur'an nije knjiga koja se baš u svemu podudara sa Biblijom, ali moram da priznam da postoje mnogi tekstovi koji su me iznenadili, zato sam vam i postavio onaj link na prvoj stranici da vidite knjigu, a možete je i skinuti, da nije sve tako kod njih crno! Da ni oni sami ne znaju Kur'an dovoljno! Kad bi ga znali i sledili uputstva što on izričito naređuje-oni bi bili ljudi kao što smo i mi(Hrišćani)! jer on upućuje ljude na Bibliji! Na Hrista!

Tačno je da nema drugog imena danom ljudima pod nebom kojim bi se mi ljudi mogli spasti-jedini put! Isus! I love you

more_horiz
Šta mislite, da li je islam samo formalistička religija ili religija koja govori o Bogu koji je tražio grešnika da ga vrati od nj. pada?

more_horiz
laodikejac je napisao/la:
Šta mislite, da li je islam samo formalistička religija ili religija koja govori o Bogu koji je tražio grešnika da ga vrati od nj. pada?

Nazadovanje. Kompilacija. Krivi izvori. Prepravljanja. Bez početka, sredine i kraja. Religija bez povijestii spasenja. Islam je klasična religija koja se želi nametnuti. U njoj čovjek nikad nije siguran u svoj spas. Oslanja se na djela i zakon.
Razlika između religija i vjere u Krista je slijedeća: religije prave sebi kulu babilonsku, a Isus se spustio da udarii temelje spasenju ljudskoga roda.
Pada mi napamet ovo: npr. u početku jedan brak; pa onda poligamija; pa onda s Isusom jedan brak; a onda eto islama koji opet uvodi poligamiju. Treba li ovomu neki komentar?
Svako dobro želim.
Ćubela.Very Happy

more_horiz
brate ćubela, mislim da nije u redu ovako proglasiti jednu religiju idiotnom... muhamed je bio čovjek koji je želio dobro, a isto tako i cijeli Islam stremi ka tome da čovječanstvo bude moralnije... to što se na tv-u pokazuju samo teroristi od muslimana je samo zapadna manipulacija ljudskim umom... a ustvari većina muslimana su skromni, pošteni ljudi koji samo žele biti pravedni pred bogom i za to im ne treba suditi

a što se tiče legalizma... gdje toga ima ako ne u kršćanstvu, molim lijepo...

more_horiz
Isus je jedan, jedini i nema imena pod kojim bi se moglo spasiti osim kroz ime Isusa Krista.Isus je Bog.
Nista se nije promjenilo,svjet lezi u zlu ,tako govori Pismo,svjet se klanja idolima i rukotvorinama,klanja se laznim Mesijama ,a mi znamo Jednog Zivog koji je vaskrsao treci dan po Pismu kome se dade svaka vlast na Nebu i na Zemlji jednog koji je Put Istina i Zivot.
Ne dajte se prevariti nikakvom laznom filozofijom i naukom,sve sto je od lazi od oca lazi je i ide u propast i smrt vjecnu.

more_horiz
znači po tvome će samo kršćani biti spašeni? a oni koji su bili iskreni muslimani, kolko god bili dobri ljudi, dapače bolji od mnogih deklariranih kršćana, oni propadaju?

more_horiz
Sta znaci dobri ljudi?- odakle dobro,ako je je dobrota u ljubavi kakvi su oni koji odbacuju toliku ljubav da je Bog poslao svog Sina da ni jedan koji ga vjeruje ne pogine nego da ima vjecni zivot.Oni koji odbacuju Krista odbacuju ga jer su im djela zla i jer im je grijeh i tama omiljela vise nego vidjelo.
Prijatelju nas ne cine dobrim nasa dobra djela,vec jedino Kristova milost i krv kojom nas je otkupio,da li je Bog mogao pokazati vecu ljubav prema covjeku od ove?
I kako onaj tko odbaci ovakvu ljubav moze biti dobar?
Jer Isus je dosao za hinduse ali su ga odbcili ,dosao je za muslimane ali su ga odbacili dosao je za Jevreje ali su ga odbacili, a oni koji ga primise presli su iz smrti u zivot dosao je za tebe i za mene, i sve zavisi sto cemo mi uciniti sa ljubavlju kojom nas Otac ljubi.
I nece oni koji se zovu krscani biti spaseni nego oni koji vrse volju Oca koji je na nebesima....oni koji ljube Boga po Pismu to su djeca Bozja.

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
Sta znaci dobri ljudi?- odakle dobro,ako je je dobrota u ljubavi kakvi su oni koji odbacuju toliku ljubav da je Bog poslao svog Sina da ni jedan koji ga vjeruje ne pogine nego da ima vjecni zivot.Oni koji odbacuju Krista odbacuju ga jer su im djela zla i jer im je grijeh i tama omiljela vise nego vidjelo.
Prijatelju nas ne cine dobrim nasa dobra djela,vec jedino Kristova milost i krv kojom nas je otkupio,da li je Bog mogao pokazati vecu ljubav prema covjeku od ove?
I kako onaj tko odbaci ovakvu ljubav moze biti dobar?
Jer Isus je dosao za hinduse ali su ga odbcili ,dosao je za muslimane ali su ga odbacili dosao je za Jevreje ali su ga odbacili, a oni koji ga primise presli su iz smrti u zivot dosao je za tebe i za mene, i sve zavisi sto cemo mi uciniti sa ljubavlju kojom nas Otac ljubi.
I nece oni koji se zovu krscani biti spaseni nego oni koji vrse volju Oca koji je na nebesima....oni koji ljube Boga po Pismu to su djeca Bozja.

dobar čovjek je onaj koji postupa po savjesti (glas Duha Svetoga?), bio on hindus, muslimam, kršćanin ili bilo što drugo... dakle, ako između dobrog i zlog bira dobro. jer svi mi imamo ugrađenu tu spoznaju bilo koje da smo religije, i ako postupamo u skladu s tim, onda "vršimo volju Oca". btw nemoj lupat da su hindusi odbaili Isusa, kad ga oni nisu ni vidjeli.

more_horiz
Nisu ga vidjeli tjelom ni milioni koji ga vjeruju ali krscanastvo je vjera nada i ljubav,tako da vjerom gledamo naseg Spasitelja, Bog se objavio kroz svog Sina a za Sin nam je obecao Duha Svetoga tako ko nema Sina nema ni Oca a ko nema Oca i Sina taj nema ni Duha Svetoga.Isus je jedino dobro jedini put istina i zivot,Isus nije dosao zbog religije ,vec da spase one koji su izgubljeni.
Hindusi imaju 2000 godina od kad je Isus dosao na zemlju i umro na krizu ,uskrsnuvsi treci dan po Pismu i nisu ga prihvatili nego vjeruju kako im se svidja to vjerovanje ih medjutim vodi u vjecnu propast.Jer nema imena pod Nebom kojim bise mogli spasiti osim imenom Isusa Krista.

more_horiz
Nemojte zaboraviti da postoji sud na kraju svih doba, i da ce se tamo suditi po DELIMA. kada se kaze SUD, to ne znaci da ce svi na njemu biti osudjeni, vec na sudu moze da se i primi zivot.

Hriscanima se ne sudi na sudu, jer oni su sudjeni vec ovde dole na zemlji, i u Isusu Hristu, mi smo bili vec osudjeni na Golgoti. Isus je rekao: "Ko veruje u Mene ne ide na sud, vec je presao iz smrti u zivot." Ali takodje i sud pocinje od Bozije kuce, ali to nije Sudnji dan pred velikim Belim Sudckim Prestolom, vec to je vec sada na zemlji. A sveti, vernici ce suditi i andjelima i svetu.

No evo jedno veliko mnostvo koje na danu Suda prima zivot, a da cak nisu bili ni vernici, u smislu u kojem Biblija podrazumeva da je neko vernik, ali ipak su usli u zivot.

Matej 27.
Kad dođe Sin čovječji u slavi svojoj i svi anđeli s njime, onda će sjesti na prijestolje slave svoje.
32 Svi će se narodi pred njim skupiti. On će ih razlučiti jedne od drugih, kao što pastir razlučuje ovce od jaraca.
33 Postavit će ovce s desne sebi, jarce s lijeve sebi.
34 Tada će kralj reći onima s desne strane: "Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u posjed kraljevstvo, koje vam je pripravljeno od stvorenja svijeta!
35 Jer sam bio gladan, i dali ste mi jesti, žedan, i dali ste mi piti. Bio sam stranac, i primili ste me na konak,
36 Go, i zaodjeli ste me. Bio sam bolestan, i pohodili ste me, u tamnici, i došli ste k meni.
37 Tada će ga upitati pravednici: "Gospodine, kad smo te vidjeli gladna, i dali ti jesti, ili žedna, i dali ti piti?
38 Kad smo te vidjeli stranca, i primili te na konak? ili gola, i zaodjeli te?
39 Kad smo te vidjeli bolesna ili u tamnici, i došli k tebi?
40 Kralj će im odgovoriti: "Za "ista, kažem vam: "Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste učinili meni.
41 Tada će reći onima na lijevoj strani: "Idite od mene, prokleti, u oganj vječni, što je pripravljen đavlu i anđelima njegovim!
42 Bio sam gladan, i nijeste mi dali jesti, žedan, i nijeste mi dali piti.
43 Bio sam stranac, i nijeste me primili na konak, go, i nijeste me zaodjeli. Bio sam bolestan i u tamnici, i nijeste me pohodili.
44 Tada će ga upitati i oni: "Gospodine, kada smo te vidjeli gladna ili žedna ili stranca ili gola ili bolesna ili u tamnici, i nijesmo te poslužili?
45 Ali će im on odgovoriti: "Zaista, kažem vam: "Što nijeste učinili jednomu od ovih najmanjih, to nijeste učinili ni meni.
46 Ovi će ući u muku vječnu, a pravednici u život vječni.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Bozja djeca ne cine dobra djela da bi se hvalili i pokazivali pred svjetom niti se uzdaju u svoja dobra djela ,oni se uzdaju u darovanu pravednost koju su dobili kao Bozji ,dar vjerom u Isusa Krista,oni se ne osjecaju dostojnim i njihova dobra djela su rezultat njihove vjere a ne uzrok vjere.Razbojnik na krizu i Ivan krstitelj su se osjecali jednako nedostojnima ,Razbojnik je znao da je razbojnik i da nema dobrih djela ali je vjerom prihvatio Krista i to mu se uracunalo u pravednost jer ga je Hrist opravdao,Ivan kaze da nije dostojan da skine sandale sa Isusovih nogu iako je svjedocio i dao zivot za svjedocanstvo o Kristu.Ovdje je jasno da Bozja djeca ne racunaju svoja dobra djela kao sto to cine bezboznici za koje je vrsenje dobrih djela zrtva i misle da Bog ne moze bez njih i bez njihovih dobrih djela ,a pismo lijepo svjedoci da su sva nasa dobra djela kao prljava haljina zato ce se ovakvi naci zacudjeni ....
Nema biblijske osnove da govorimo da su ovce koje se ovdje pominju pripadnici ovoga svjeta i pripadnici laznih religija .

Isus je jasno rekao da njegove ovce poznaju njegov glas i idu za Njim.Osim toga to su oni koji su" blagoslovljeni Oca mojega "kako sam Isus govori a dovoljno je procitati Isusovu molitvu pa je jasno da su to oni koji su Hristovi i koji vjeruju u njegovu rijec i drze je.

more_horiz
Brate Ilija, ali ovi u Mateju 27, su pitali, a kada smo Te videli, kada ti ucinili neko dobro! Ocito je da ne ulaze u Zivot na temelju vere u Isusa Hrista, kao nanovorodjeni vernici Hriscani. Oni su samo cinili malim vernicima dobra dela, i to je bilo za Boga dovoljno, da ih opravda na sudu i nebaci u Ognjeno Jezero.
Nije li nas Bog divan i milostiv, cak i onima koji nece ciniti nepravdu Njegovoj deci vec im ciniti dobro. Da, Bog ce im platiti na sudu za njihova dela, ali to nisu nanovorodjeni Hriscani.

Nije li sam Isus rekao da nece propasti plata ni za casu hladne vode ucinjeno Njemu (ili njegovima).

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Naravno ni jedan krscanin koji je opravdan kroz Hrista ne moze i ne vjeruje u svoju pravednost sto pise kod Pavla a od djela da se niko ne pohvali,nego se hvalimo Kristom raspetim,u Nebo se dolazi jedino kroz Krista i izvan njega nema spasenja On sam kaze "Ja sam vrata ovcama!"

Tolstoj ima jednu pripovjest koja govori o obucaru koji je usnio san u kome mu se Hrist objavio i rekao da ce taj dan doci da ga posjeti,Postolar se obradovao pocistio radionicu otisao da kupi najbolje jelo koje je imao.....Cekao je ali Hrist nije dosao.....no naiso je neki siromah i njega je postolar nahranio i dao mu da se ugrije,poslje je naisla majka sa djetetom koja nije imala novca da nahrani djete,i njoj je postolar pomogao i tako naiso je jos jedan covjek u potrebi i njemu je pomogao...a kad se vece spustilo stari je postolar i dalje cekao....na kraju je zaspao... u snu je vidio kako mu dolazi siromah a onda je cuo Hristov glas koji mu je rekao kad si pomogao ovom siromahu meni si ucinio i tako i za majku sa djetetom i tako je najzad cuo"tri sam put bio danas u tvojem domu a ti me jos ocekujes"kaze pripovjest da se postolar sretan probudio i hvalio Boga....nadam se da je jasno sta sam htio kazati....i znamo da je pisano da ko ne dolazi kroz vrata u tor ovcji on je lupez i razbojnik....a Isus je vrata i samo kroz Njega imamo spasenje....
Bog je milostiv ali isti Bog kaze nema mira bezboznicima i kaze da ce se vidjeti razlika izmedju pravednika i bezboznika....

more_horiz
ilija, previše si isključiv. kako rekoh, mnogi nisu upoznali Isusa, a i oni koji jesu, možda su dobili krivu sliku o njemu za što su krive loše religije i ljudi (zapravo, ni oni ga stoga nisu istinski upoznali)... u ovome se slažem s aladinom i onim što je naveo u gornjem postu...

more_horiz
Mislim da je Gandi rekao da su krscani zaista bili krscani sva bi Indija bila krscanska,i mislim da je to tacno,sa druge strane vjeru i zivot temeljim na Bibliji i na Isusu koji je moj Gospod i Spasitelj,zao mi je ako se ne slazem sa vasim misljenjem ali drukcije ne mogu, ne samo da se nece spasiti pripadnici ostalih religija vec ce miloni takozvanih krscana drhtati od straha pred Njegovim dolaskom,jer ga nisu primili niti su ga vjerovali kao Gospoda niti su bili ono kako su se zvali....
Ako neko ne udje kroz vrata on je razbojnik,po ucenju Biblije, jer Isus je vrata onima koji dolaze da se Spasu...ne znam za neka druga.....

more_horiz
Postoji velika predrasuda kod svih pobožnih ljudi. Svatko misli za sebe da je spašen. Odnosno da su "naši" spašeni, a "njihovi" izgubljeni. Ali Krist ne spašava ni naše, ni vaše, nego "njegove".

Kršćanina ne spašava to što jest kršćanin i moli se Biblijskom Bogu. Muslimana ne spašava što je musliman i moli se Alahu. Budistu ne spašava što je budist i moli se Budhi.

Za spasenje je potrebno nešto puno više, odnosno puno dublje, od pripadnosti nekoj teologiji, sustavu ili vjerovanju.Velika večina kršćana, muslimana i budista (kao i svih ostalih) to što jest - postala je nametanjem od strane društva u kojem se rodila. Dakle, pripadnost "našima" je čovjeku nametnuta rođenjem. Ako se rodiš u Italiji, nameće ti se (društvo, roditelji, okolina) da te pokrste i učine kršćaninom. Ako se rodiš u Iranu, roditelji i društvo ti nameću i odgajaju te da budeš musliman.
Što primječujemo? To da je religiozna pripadnost čovjeku nametnuta mjestom rođenja!!! Kao i religioznom pripadnošću roditelja!!! Svatko će biti ono što mu društveno okružje nametne. To su "naši" i to su "njihovi".

A tko su "njegovi"? Tko su Kristovi pripadnici? To su oni "koji nisu rođeni ni od krvi, ni od volje tjelsne, ni od volje muževljeve, nego - od Boga". (Ivan 1,13)

To su ljudi koji su tijekom svog života doživjeli susret sa Kristom kroz Njegovu riječ. Oni su se susreli sa Bogom - na nivou karaktera i na nivou naravi!!! Oni su pri susretu sa Božjim savršenstvom razotkriveni kao grešnici i Božji neprijatelji na nivou naravi i karaktera - pa su se predali Bogu "u ruke" - da ih spasi!!!
Bog u njihovim umovima i srcima čini čudo spasenja - mijenja njihov um i mijenja njihovu narav(srce)!!!! Tek kada je narav promijenjena (što Biblija naziva novorođenje) - čovjek postaje "njegov"!!!

A ljudi misle da su "njegovi" jer pripadaju nekakvoj crkvenoj organizaciji, i religioznom svjetonazoru, nekavoj teologiji i dugoj tradiciji. Ne. Pripadnost Bogu se određuje na osnovi čovjekove naravi!!!

Kako Bog može biti sudac cijelog svijeta? Kako Bog može suditi i arapima, i indijancima, i bijelcima i kinezima? To pitanje ljude zbunjuje. Obično misle ovako: "mi" kršćani smo upoznali Krista kroz Bibliju, a ostali nisu - zato će spašeni biti samo iz kršćanskih "redova". Ali Bog ne kaže tako.

Pogledajmo Rimljanima 1,18-32. Bog je ljut na svaku bezbožnost i nepravednost ljudi koji istinu prijeće nepravednošću. Dakle radi se o grešnicima. Takvih nepravednih (grešnih) ljudi ima svugdje. Ali oni nemaju isprike za to, jer se Božja moć i božanstvo promatrani po Božjim djelima - opažaju od postanka svijeta. Tako nemaju isprike. (1,18-20)

Od stvaranja - "Božja djela stvaranja" svjedoče o Božjoj veličini i moći. Iako je osvjedočen o Božjem postojanju preko prirode – grijeh donosi čovjeku nerazumno srce i nezahvalnost prema Bogu. A onda takvi ljudi "zamijene Božju slavu kipovima i slikama smrtnog čovjeka, ptica i četveronožaca". Oni se klanjaju stvorenju, umjesto Stvoritelju. (1,22-25) Takvi ljudi su: puni pokvarenosti, lakomosti i zloće, obuzeti su lukavstvom, zavišću, ubojstvom, nasilni su, ogovaraju, oholi su i nerazumni, nevjerni i bez milosrđa. (1,29-31) Takvih ljudi ima svagdje: i u kršćanstvu, i u islamu, i u budizmu, i među primitivnim religioznim ljudima. Svi pokazuju te simptome i pokazuju se kao Božji neprijatelji.

A sada dolazimo do najzanimljivijih stvari. "A oni, iako poznaju Božju odredbu prema kojoj vršioci toga zaslužuju smrt, ne samo da to čine, već i odobravaju onima koji to čine" (1,32). Kako jedan indijanac ili budist, koji nikada nisu ni čuli za Krista i Bibliju, mogu znati Božje odredbe? Tako što znaju što je dobro a što nije – na svom vlastitom iskustvu. Ako čini nekome zlo, on zna da čini zlo. Po čemu zna da je to zlo? Po tome što će u drugoj situaciji kada on bude trpio to isto zlo – buniti se protiv toga, negodovati i proglašavati to isto - zlom!!! Dakle, on zna da čini zlo, jer bi ga takvim nazvao kada bi ga sam trpio!!!

Ista je stvar sa onim koji druge progalašavaju lopovima, lašcima i grešnicima – a onda sami to čine: oni sami sebe osuđuju kao lopove, lašce i grešnike!!! "Zato nemaš isprike- tko god ti bio, o čovječe koji sudiš, jer u čemu sudiš drugog, ti samog sebe osuđuješ, budući da ti – suče – običavaš činiti isto." (2,1)

Takav čovjek "svojom okorjelošću i neskrušenošću srca na sebe gomila gnjev za dan gnjeva i očitovanje Božje pravde" (2,5) Dakle, glavni razlog njegove propasti leži u njegovom okorjelom i neskrušenom srcu!!! Propast će svi čija NARAV (srce) nije uspjelo doživjeti promijenu, koje se nije rodilo "odozgo". Takvi ljudi čine zla bilo koje vrste, iako pripadaju različitim svjetonazorima, teologijama, društvima, mentalitetima.

Zlo je toliko prisutno na "kršćanskim" kontinentima (Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Europa i Australija) – da je u mnogo čemu gore od ostalih «nekršćanskih» kontinenata. Kršćanski svijet čini mnoga zla, istovremeno osuđujući zla u svijetu. Time sebi potpisuju smrtnu presudu. «Mjerom kojom mjeriš – i tebi će se mjeriti» rekao je Isus.

Svaki čovjek, tako i oni koji nikada nisu sreli Isusa, bit će suđeni po svojoj naravi!!!
(Bog gleda na srce, na narav!) Zla narav se uvijek razotkrije jer je spremna sebe ne osuditi za neko zlo, a za to isto zlo – drugoga osuđuje!!!To je pokazatelj samopravedne i ohole naravi – koja je plod zla u čovjeku. Tako je lako suditi i kršćanima, i muslimanima, i hindusima, i budistima, i indijancima, i animistima: sami sebe osuđuju, jer sebi dozvoljavaju zlo koje drugome ne dozvoljavaju. Time sami sebe proglašavaju grešnicima, zločincima. Pa makar život proveo u prašumi Amazone, indijanac će biti suđen prema Božjem kriteriju: Bog gleda na srce, na narav!!! To je savršeni Božji kriterij suda, koji obuhvača sve ljude na svijetu!!!

Svi koji čine zlo (koji čine grijeh) – bit će osuđeni: «svi koji budu sagriješili bez Zakona, bez Zakona će i propasti; a svi koji budu pod Zakonom sagriješili, po Zakonu će biti suđeni". (2,12) Nevažno je da li poznaješ Bibliju, Krista i Božji zakon – ako činiš grijeh – jer ćeš zbog grijeha propasti. Isto kao i onaj koji ne poznaje ni Krista, ni Bibliju, ni Božji zakona – a čini grijeh – isto će propasti!!! Bog ne gleda na to da li si kršćanin, musliman, hindus ili indijanac – Bog gleda na narav, na srce: ima li u njemu grijeha!!! "Nevolja i tjeskoba na svakog čovjeka koji se odaje zlu, kako u prvom redu na Židova (i kršćanina) tako na Grka (i na muslimana, i na hindusa i na indijanca). Naprotiv, slava, čast i mir svakom tko čini dobro, kako u prvom redu Židovu (i kršćaninu), tako i Grku (i muslimanu, i hindusu, i indijancu). Jer u Boga nema pristranosti!!" (2,9-11)

I sada slijede ključni elementi: "Jer kada pogani koji nemaju Zakona, vrše (vođeni naravlju) propise Zakona, onda su oni (nemajući Zakon) sami sebi Zakon. Oni djelima dokazuju da ono što propisuje Zakon stoji upisano u njihovim srcima..." (2,14.15.)

Ovo su ključni tekstovi koji potpuno razjašnjavaju kriterij spasenja!!! Ne spašavaju se ljudi po religioznoj pripadnosti, nego po tome da li ono što propisuje Božji zakon stoji upisano u njihovim srcima (u njihovoj naravi)!!!

Narav koja vrši ono što Bog zahtijeva (čak i kada nema propise Zakona) – je narav spasenja!!! I zato se nemojmo čuditi koliko puno Bibija spominje čovjekovo srce, koliko puno se govori o čovjekovoj poslušnoj naravi – jer bez nje nema čovjeku spasenja, bez obzira kojoj religioznoj zajednici ili teologiji pripada!!! To je nebitno za spasenje!!! Bitna je narav. I karakterne osobine koje su obilježja naravi!!! Zato ćemo "na nebo" ponijeti samo karakter i narav: sve drugo će propasti.

Dalje Pavao piše: "ako neobrezani vrši propise Zakona, zar mu se neobrezanje neće uračunati kao obrezanje? (nekrštenje uračunati kao krštenje?). Onaj koji nije tjelesno obrezan (niti kršten) a ispunjava Zakon, sudit će tebi koji si uza sav pisani Zakon i obrezanje (ili krštenje) prestupnik Zakona!!!"

Dakle, čovjek mora živjeti vršeći Božje zapovijedi, naredbe i uredbe – bilo da ih «zna» kroz Bibliju i Krista – pa ih čini svojom novorođenom naravi; ili Krista i zapovijedi niti ne zna, ali ima narav koja živi u skladu za Božjim zapovijedima!!! Takvi ljudi će biti «njegovi», dok će svi ostali biti «naši» i «vaši». Zapravo, izgubljeni za vječnost.

more_horiz
Proba!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply