Krizostom je napisao/la: mislim da ste fulali temu, otvorite temu o čistim i nečistim životinjama na teologiji...hvala!
Decki, zaista djelomicno promasujete temu ako ne mislite postaviti pitanje kako svladati civilizacijski problem prelaska na nemesnu ili manje mesnu ishranu..Vi nemozete smanjiti apetit Zapada, posebno Amerike iako tamo ima najvise raznih pokreta nejedenja mesa..
To je vezano i za promjenu svjetskog poretka itd.No , u skolama se jos ne predaje taj dio ekologije koji govori o principima prelaska na novu vrstu civilizacije ishrane..Apeti jos i dalje vlada Zapadom a glad na podrucju koje obuhvata do 80 % stanovnistva na Zemlji...
Molim da budemo manje fanaticni u smislu jesti-nejesti meso ili nemeso..
Potrazimo vise znanja iz nutricionizma koje nije ideologizirano vec je naucno..Nauka ne iskljucuje Biblijske norme vec ih potvrdjuje.No ako si netko sam izabere normu tada dovodi sebe u opasnost od posljedica neoblikovanog apetita i nanosi svom karakteru tj sebi veliku stetu..
Nemojte biti mljac-mljac gnjavatori- izberite uravnotezenu tipicnu ishranu koja je pripravljena za vas na osnovu znanstvenog recepta..Zelite li sebi ili drugome produljiti zivot za 20 % tada se odlucite ici pravim putem..Samouci tesko stradaju ako na vrijeme ne shvate i ne iskuse da pretjeravanje uvijek ima posljedice makar jeli i med - pise kod Solomuna..
U ishrani budimo mudri..Ako zelimo da nasi prijatelji jedu ono sto mislimo mi da je za njih bolje - nemojmo ih zato jesti i gnjaviti - prije ce nam vjerovati..Ovo mogu potvrditi i izjavom jednog mog prijatelja koji vis egodina nije jeo meso pa je dobio srcani udar..Ako cemo o tome i dalje bolje je da premjestimo raspravu na Zdravlje ili ako se tice cisto-necisto kako kaze Admin..
Objavljujem citat iskustva mog prijatelja :
"Ja sam bio vegetarijanac dvije godine i nisam jeo, meso, ribu niti jaja.
I nakon dvije godine sam doživio lakši srčani udar. Kao posljedica toga dobio sam kronični panični poremećaj, koji me muči i zbog njega ne mogu normalno živjeti već svaki dan piti tablete koje mi pak loše djeluju na psihu.
Nikad neću zaboraviti taj slučaj kada sam se onesvjestio kada sam htio izletiti iz tramvaja od straha. Nakon toga me probolo u predjelu prsnog koša.
A punih dvanaest dana sam imao stezanje u predjelu oko srca i to 24 sata na dan.
Slijedeći dan sam otišao kod doktorice. Kada sam joj ispričao što mi se dogodilo pitala me koliko imam kila. Imao sam 68 kilograma. A prije vegetarijanstva 84 kg. Odmah me upitala da li jedem meso, jer sam bio blijed u licu. Rekao sam da ne jedem.
Ona me poslala na krvne pretrage. Kada sam dolazio po nalaze u hodniku sam naišao na dvoje pripadnika Hare Krišna pokreta. Djevojka je sjedila na stolcu držala ispruženu ruku i drugom se držala za srce. Doktorica ju je pozvala u ordinaciju. Kada je izašla ušao sam ja.
Doktorica mi je rekla da nalazi pokazuju da imam
ispodprosječnu razinu željeza i glukoze u krvi. Rekla mi je da je poremećeni nivo šećera u krvi, a još i željeza uzrokovao nesvjesticu i da je smanjenje željeza izazvano time što nisam jeo namirnice koje sadrže željezo. Ja sam pitao koje su to namirnice, a ona je rekla da je to meso.
I dodala:"Ali vama mladim ljudima nije bitno moje iskustvo premda imam 27 godina staža, nego slušate nekakve kvazi-eksperte za vegetarijanstvo. I ova djevojka prije tebe je doživjela istu stvar, ali ona je i prije dolazila kod mene i govorila sam joj da ako već ne jede meso, neka uzima hranu koja sadrži željezo. Ali me nije htjela slušati, jer je ona u Hare-Krišna pokretu i njoj je bitno što kaže neki doktor iz Hare-Krišna pokreta, a ne ja koja svaki tjedan primam ljude koji padaju u nesvjest i doživljavaju srčane probleme zbog neadekvatne prehrane kroz vegetarijanstvo."