Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionGraditi kulturu zivota i mira EmptyGraditi kulturu zivota i mira

more_horiz
Graditi kulturu života i mira

Graditi kulturu zivota i mira PointNedavno sam uključio televizor negdje u večernjim satima i na programu je bila informativna emisija u kojoj je gostovao ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, a tema je bila komentar na nedavni tragični događaj u Puli. Voditeljica emisije je upitala doktora je li moguće da psihički zdrava osoba počini takav zločin. Doktor je odgovorio da je moguće. Jedna stvar u odgovoru mi je zapela za uho. Kada je dokotor počeo govoriti o cijeni ljudskoga života danas. Rekao je da ljudski život strahovito gubi na vrijednosti u suvremenoj civilizaciji u kojoj se dopušta i legalizira eutanazija...
Cijela se Lijepa Naša zgrozila nad sudbinom ove obitelji. Svaki se Hrvat pita: Kakav je to čovjek koji je mogao usmrtiti dvomjesečno dijete???? – i dobro je da se ljudi pitaju, to ipak govori da je ljudski život još uvijek cijenjen i tretiran kao vrednota, no pitam ujedno sebe i vas – kako je moguće da izostane ovakvo zgražanje nad tisućama pobačaja koje se godišnje izvrše u ovoj zemlji. Je li isti zločin ubiti dvomjesečno dijete ili dijete koje je u utrobi 2, 3, 4... mjeseca. Dijete je dijete; a zločin je zločin. No zanimljivo je o pobačajima novine šute, a šuti i javnost, a sutra će možda i u našoj zemlji šutjeti i o eutanaziji, a ljudi će se pribojavati ići liječniku.
Pravo na život temeljno je pravo svake ljudske osobe i zato je tako strašno čuti o ubojstvu, jer strašnija je vijest što je veća vrednota nad kojom je zločin počinjen, a živjeti je među najvećim vrednotama.
Danas se taj najdivniji dar – ŽIVOT – izdaje na toliko načina! Nasilje i droga, glad i ratovi dovode milijune ljudskih života u opasnost. Ponekad ih nismo niti svjesni, no često i sami dođemo u situaciju kada nam prijeti životna opasnost. Za jedan narod koji je toliko propatio u svojoj nedavnoj prošlosti bilo bi za očekivati da će na jedan izvanredan način cijeniti i ljubiti vrednotu života, no nažalost to se ne događa onako kako bi to trebalo niti na političkom ni na društvenom planu, a sve više i unutar samih obitelji.
Svakodnevno slušamo vijesti o ratovima koji se čine tako daleko iako smo i sami nedavno proživljavali istu sudbinu. Ova tragična vijest iz Pule sve nas je pogodila jer smo osjetili kako nasilje nije daleko niti od našeg kućnoga praga. Zbog toga je važno prepoznati potrebu izgradnje kulture života i kulture mira. Mi Hrvati itekako možemo pripomoći u tomu jer smo i sami na vlastitoj koži vidjeli što donosi suvremena kultura smrti i rata. Neka izgradnja kulture života i kulture mira bude zadaća cijelog našega naroda. Zaštita radnika, očuvanje mira i dobrobiti u obiteljima, očuvanje vrednote života, briga i rad za opće dobro, za mir i pravdu za svakoga, a ne samo za neke. Na to smo pozvani kao ljudi, a posebice kao kršćani. Oživjeti u vlastitom životu vrijednosti Kristovog govora na gori, biti sol zemlje i svjetlo svijeta, moliti i pomagati onima u potrebi, moliti za vođe država, moliti za vlastite neprijatelje.
Biti drugačiji, biti mirotvorac i zagovaratelj dostojanstva ljudske osobe od začeća do prirodne smrti. – Neka to bude zadaća kako svakog od nas tako i cjelokupnog našega naroda.

10.11.2007. u 15:39 filippoblu

descriptionGraditi kulturu zivota i mira EmptyRe: Graditi kulturu zivota i mira

more_horiz
Dina je napisao/la:
Graditi kulturu života i mira
Svaki se Hrvat pita: Kakav je to čovjek koji je mogao usmrtiti dvomjesečno dijete???? – i dobro je da se ljudi pitaju, to ipak govori da je ljudski život još uvijek cijenjen i tretiran kao vrednota, no pitam ujedno sebe i vas – kako je moguće da izostane ovakvo zgražanje nad tisućama pobačaja koje se godišnje izvrše u ovoj zemlji.
Je li isti zločin ubiti dvomjesečno dijete ili dijete koje je u utrobi 2, 3, 4... mjeseca. Dijete je dijete; a zločin je zločin. No zanimljivo je o pobačajima novine šute, a šuti i javnost, a sutra će možda i u našoj zemlji šutjeti i o eutanaziji, a ljudi će se pribojavati ići liječniku.

O tom problemu ja već duže vrijeme želim pričati, ali ne jednoj općoj razini, koju većina ljudi ne razumije, kada se toj problematici da forma, onda nastaju ovakve priče.
Problem je u društvu i nekakvoj kolektivnoj svijesti koja se javlja u određenoj zajednici. Sve smo mi pod jakim utjecajem lokalne kulture, medija i pravila ponašanja. Rijetko tko ima razvijenu svoju vlastitu svijet i savijest, već se povodi za većinom, ne razmišlja. Opće prihvaćena stvar, pod utjecajem medija i "naroda" je da fetus nije ljudsko biće i kao takvo je bezvrijedno. Takve stvari su vidljive u svim segmentima i kroz dugu povijest. . To je jedan od velikih problema posebno kod legalističkih religija, a nažalost i kod kršćana, koji bi trebali biti suprotnost tome. Kada se zanemaruje vlastita savijet, a svjetonazor se podređuje naučenim pravila i naučenoj savijesti, onda se tu javljaju ovakve zablude i problemi. Tipičan primjer u bližoj povijesti su crnci kao robovi u kolonističkoj americi i židovi u vrijeme nacizma. Oni su bili svrstani u kategoriju "ne ljudi" i kao takvi su bili izvan zakona i podložni ubijanju, mučenju, itd.... i to većinom od sasvim normalnih ljudi, a i kršćana...
Danas je ista situacija sa abortusom, ali moram reći i sa životinjama, što je vrlo vidljivo baš kod kršćana. Naučena savijest će dizati buku zbog abortusa, iako većina ljudi niti nezna zašto i kako, već su im "tako rekli", dok će ubijati životinje ili čak imati stav "Bog želi da mi ubijamo i mučimo životinje" jer su one u kategoriji "ne-Ljudi".
Treba razvijati vlastitu savijest i tada takvih problema neće biti, nažalost savijest je danas potpuno zakržljali "organ". A religije su u većini slučajeva prilično odgovorne, da ne kaže posredno krive za takvo stanje....
Život je život, a ubojstvo je ubojstvo. Ali ponekad je ubojstvo opravdano ili manje zlo. Nisam za potpunu zabranu abortusa i svakako sam za legalizaciju eutanazije, pogotovo u kontekstu ljudskog dostojanstva.

more_horiz
Legalizacija eutanazije u kontekstu ljudskog dostojanstva..?
Ponekad..? Druga stvar je kad covjek "sam trazi" i hoce da mu se
dade takva injekcija. To se obicno dogodi u velikim patnjama i bolovima
koji su neopisivi i neizdržljivi, i dakako, u takvoj situaciji i "sam"
bi trazio eutanaziju. Ali ako legaliziraju eutanaziju, i da obitelj ili
lijecnik bez doznaka individue trazi da mu ubrizgaju to sredstvo, jao
si ga onda takvom hebenom ljudskom dostojanstvu!

more_horiz
Hm,dragi moji mislite da je eutanazija opravdana kad ju sami trazimo,mislite da onda nije samoubojstvo,da li mi krscani to mozemo dopustiti?
Vidi Konin,svijest i samo svijest se mora odgajati...covjek mora ostati dostojanstven...i kad svi to rade i kad svi to ne rade.....nesmije se povesti za vecinom...pa i za vrijeme II svjet.rata se vidjelo da je bilo samosvjesnih ljudi....mnogi su mislili drugacije od vodje...vidite kolikim zidovima su pomogli ljudi iz visokih firerovih redova.
Znaci covijek mora i treba sebe odgajati na dobru.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply