Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionNova narav EmptyNova narav

more_horiz
bez obzira na religiju, svaka poučava o naravi.

da li je netko od vas analizirao svoju vlastitu prirodu, i što čini da bi se bolje prepoznao, koristeći sveta pisma?

meni je uzor Evanđelje Krista. Evanđelje je sila božja na spasenje svakom čovjeku bez obzira na to tko je.
vjerujete li da Evanđelje nosi u sebi snagi koja može promijeniti ljudsku narav i očistiti čovječje srce?

osim Evanđelja, čitam i druge religijske knjige. u nijednoj nema zapovijedi: ubij, budi zao, budi ohol, ciničan, drzak...u svakoj piše : nadvladaj zlo dobrim.

Jedini izvor svakog Dobra je Bog. I samo dobri darovi mogu doći od Jednoga.

Što daje snagu čovjeku da teži Bogu, ka Dobrome, ka Ljubavi, ka čistoći?

Ovime bih započela lijepu diskusiju, kvalitetnu, pametnu, bez upadica i provokacija, koje ću da BRIŠEM ukoliko ometaju tok komunikacije.Samo tekstovi koji mogu donijeti kvalitet dolaze u obzir.

descriptionNova narav EmptyRe: Nova narav

more_horiz
Naomi je napisao/la:

Što daje snagu čovjeku da teži Bogu, ka Dobrome, ka Ljubavi, ka čistoći?

... snaga dolazi iz sreće i zadovoljstva koji postaju sve veći što smo bliži Bogu.

more_horiz
Lijep odgovor, no mene zanima sad ovo: može li čovjek sam iz sebe iznaći sreću i zadovoljstvo, jer znamo da je čovječje srce nezasitno? Smile

sreća je pojam za razmatranje, jer većinom ljudi uvjetuju svoju sreću nekim objektom.

more_horiz
Naomi je napisao/la:
Lijep odgovor, no mene zanima sad ovo: može li čovjek sam iz sebe iznaći sreću i zadovoljstvo, jer znamo da je čovječje srce nezasitno? Smile

sreća je pojam za razmatranje, jer većinom ljudi uvjetuju svoju sreću nekim objektom.

... pravu sreću i zadovoljstvo osoba može razviti samo ako je povezan s Bogom ... svi ostali pokušaju unaprijed bivaju osuđeni na propast. Wink

more_horiz
kratko i jasno ti to. Smile

mnogi pokušavaju imati sklad, no ne uspijevaju ma što činili i ma kako snažno vjerovali. Zar nije sreća prolazna? Mislim da ima još nešto više nego li je sreća Smile

onome koji nije vezan za sreću i zadovoljstvo, Gospod nudi i daje još nešto više. zar ne?

more_horiz
Naomi je napisao/la:
kratko i jasno ti to. Smile

... jednostavno za jednostavne. Wink
Naomi je napisao/la:
mnogi pokušavaju imati sklad, no ne uspijevaju ma što činili i ma kako snažno vjerovali. Zar nije sreća prolazna? Mislim da ima još nešto više nego li je sreća Smile

... materijalna sreća je prolazna dok duhovna sreća nikada ne prestaje i cijelo vrijeme se povećava. Wink
Naomi je napisao/la:
onome koji nije vezan za sreću i zadovoljstvo, Gospod nudi i daje još nešto više. zar ne?

... da istina je, Bog nam daje čistu i neuvjetovanu ljubav prema Bogu ali i ona je usko vezana uz sreću i blaženstvo. Wink

more_horiz
na blaženstvo sam i mislila Smile

blaženstvo jest veće od osjeta sreće, blaženstvo dolazi iz jedinstva s Gospodom, iz potpune predanosti Njemu, i Njegovog prebivanja u nama.

kada je čovjek milošću Boga pročišćen u duhu, umu i srcu, tada postaje kao zlatna posuda, hram u kojem je duh božji. To je stanje blaženstva, više nego li osjećaj.

osjećaji su klizav teren koji proizlaze iz nutarnjeg pokreta. kada je čovjek "odvezao" sebe od vezanosti i želja, u njemu stanuje mir. A Gospod je taj mir, On uklanja svaku prepreku.

Tada iz čovjeka zrači ljubav prema svim živim bićima, jer spoznaje da je sve stvoreno , Njegovom Rječju stvoreno, i tada ne čini nažao drugima, tada je Ljubav božja glavna esencija življenja.

tamo gdje su ljudi u kojima je Kristova narav, tamo je sklad. Gospod je rekao da se ugledamo na Njega, da uzmemo njegov teret jer je lagan: blag je i ljubezan.

Zato opet pitam: koliko kroz nas zrači Kristova narav blagosti, ljubaznosti, skladnosti...ili, kako velite, Krišna..

Mnogi čitaju svete spise, Bibliju, B. Gitu, Kuran....no, koliko smo dopustili da nas Riječ božja izdigne na viši nivo, jer Riječ je savršena, skladna, vodi nas putem Božjih zakonitosti, koje ako ljudi ne poštuju i ne drže, snose i posljedice.

Sveto Pismo kaže: što siješ to žanješ. B. Gita kaže: karma.

To je Zakon kojem nitko ne može umaći.
Koliko je nesreće ili sreće, zadovoljstva ili nezadovoljstva, blaženstva ili nemira, ovisi o nama koliko smo utkali u svoj život, življenje, božanske zakone.

Ali, ako netko i drži zakon božji, a nema novo srce i nov um u sebi, ništa ne pomaže vršenje zakona jer Isus reče da su vrata jako uska, znači, ništa suvišno, "debeleo", nepromijenjeno ne može proći kroz ta vrata.

Dakle, koliko je ljudi danas sretno i zadovoljno?

Postoji u Bibliji deset božjih zapovijedi, koje ako držimo, živimo u skladu s božjom voljom. Ja mislim da samo onaj promijenjenog uma, srca i duha može radosno živjeti u kladu s božjom voljom. Nova narav može živjeti novim životom.

kako B.Gita tumači nanovorođenje i zadobivanje nove naravi?

more_horiz
Naomi je napisao/la:

kako B.Gita tumači nanovorođenje i zadobivanje nove naravi?

... odgovor na tvoje pitanje najbolje je vidljiv u već nekoliko puta spomenutom stihu a koji glasi: Ostavi sve vrste religije i samo se predaj Meni. Oslobodiću te svih grješnih posljedica. Ne boj se.
... drugim riječima moramo sve odbaciti da bi dobili Sve ili moramo umrijeti da bi se ponovno rodili.

more_horiz
jivashakti je napisao/la:
Ostavi sve vrste religije i samo se predaj Meni. Oslobodiću te svih grješnih posljedica. Ne boj se.

ok, ali znači li to da je jedina ispravna religija hinduizam, a sve druge "treba ostaviti"? jer, to jednako tako predstavlja zatvoreni um kao i bilo koji kršćanin koji tvrdi da se čovjek može spasiti jedino ako ide u njegovu crkvu...

more_horiz
Bhakti je napisao/la:
jivashakti je napisao/la:
Ostavi sve vrste religije i samo se predaj Meni. Oslobodiću te svih grješnih posljedica. Ne boj se.

ok, ali znači li to da je jedina ispravna religija hinduizam, a sve druge "treba ostaviti"? jer, to jednako tako predstavlja zatvoreni um kao i bilo koji kršćanin koji tvrdi da se čovjek može spasiti jedino ako ide u njegovu crkvu...

... jasno kaže "ostavio sve religije" a ne "hiduizam" je jedina prava religija. Cilj je predati se Bogu bez izuzetka i potpuno ... tek tada smo sigurni. Wink

btw. hinduizam kao religija ne postoji.

more_horiz
znam, uzmi onda "obrazac duhovnog života"... samo me zanima što misliš da podrazumijeva fraza "ostavi sve vrste religije" i tko je "Meni"?

more_horiz
Bhakti je napisao/la:
znam, uzmi onda "obrazac duhovnog života"... samo me zanima što misliš da podrazumijeva fraza "ostavi sve vrste religije" i tko je "Meni"?

... religije su skup uputsatva i izvanskih rituala koji nam pomađu da učvrstimo svoju duhovnu praksu i našu ljubav prema Bogu ... "Meni" znači Bogu - Krisni ili u vašem slučaju Jahvi. Wink

more_horiz
ok onda. slažem se dakako. samo sam htio provjeriti... Wink

more_horiz
dečki, jurim, pa nemam vremena pisati , samo da vas sve skupa pozdravim i zaželim lijepe trenutke druženja i blagoslov od Gospoda.

do večeri, sretno! Smile

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply