Ma nija Biblija problem, vjeruj mi...
Eto vidis kako ljudi sa malo razlicitim shvacanjima Boga mogu normalno
razgovarati, a ne se svadati kao vecina ovdje na forumu...
jaoj, sejo, jeste, nije Biblija problem, nego mi, nase poimanje, tumacenje, sto god... :-( Na zalost. Biblija je data da nam promeni zivote a ne da nam uveca znanje, pa ako nase citanje Biblije ne menja nase zivote, bojim se da je uzalud citamo.......
Sto hocu reci s ovim primjerom iz prakse jest da
uopce nije bitno jesu li to zaista antropomorfizmi i dali je Bog zaista
takav kakav ti mislis da je, nego je vazno ono kako mi ljudi to
shvacamo i zasto tako shvacamo, jer Bog je uvijek isti...Ja to shvacam
kako bozansko ljudski karakter koji je po meni iako ne savrsen po samoj
definiciji u biti savrsen bas zato sto je ljudski....Zasto se Bog nebi
ljuti i mrzio i ljubio???Ti na to gledas drugacije ali krajni zakljucak
je zasto mi to tako gledamo?To je bitno....Kad sagledamo taj aspekt
mozemo doci do zakljucka da su nam polazista razlicita ali rezultat
isti sve ovisi o nasoj spoznaji Boga... I zato je princip oka za oko
bio potreban u starom zavjetu a nije danas recimo,ali on ne gubi na
znacenju niti danas niti jucer vec je i onda i danas bio isti, nego je
u tadasnje vrijeme bio shvacen od ljudi kao takav, danas je shvacen
drugacije,ali je uvijek bio isti po Bozijem, razlikuje ga samo nase
shvacanje Boga...Razumjes sto zelim reci?I to je po meni bitno...
Lepo si kazala-da je to po tebi bitno.
I jeste donekle, ali moram te u necem dopuniti. Naime, imao sam jednom prilike pricati sa devojkom koja je zavrsila psihologiju, i razumem kako vi mozete razmisljati (ako si i ti iz te struke), ali ne bih poistovecivao ono sto psihologija kaze i sto Biblija kaze, jer i Biblija ima svoju-psihologiju, a na krscanskim univerzitetima imas cak nesto sto se zove "pastoralna psihologija" ili pak "hriscanska psihologija" i slicne predmete, koji dakle iz biblijskog ugla posmatraju stvari, ili bar to pokusavaju, a ne iz ugla Frojda, Adlera, Junga i ko zna koga sve ne jos.
Sto hocu reci s ovim primjerom iz prakse jest da
uopce nije bitno jesu li to zaista antropomorfizmi i dali je Bog zaista
takav kakav ti mislis da je, nego je vazno ono kako mi ljudi to
shvacamo i zasto tako shvacamo, jer Bog je uvijek isti...
Mozda nije bitno nekoj tamo bakici, ali ipak jeste bitno, jer od ovoga ovisi nase poimanje Boga. I ne samo nase. Nije toliko bitno da li mi poznajemo sve u vezi Boga. Po meni je bitnije-da li se nase poimanje Boga slaze sa onim sto Biblija uci/govori o Njemu? Jer, valjda je Biblija kriterij. Zato sam pomenuo antropomorfizme. Za tebe je to nebitno jer to nije, verovatno, sfera tvog delovanja, ali za mene je to itekako bitno, jer Biblija govori o tome, to su nacini kako nam se Bog opisuje i
otkriva. Mi o Bogu ne mozemo nista znati osim ukoliko nam se On sam ne otkrije, slozices se samnom, a upravo kroz sve te opise Bog nam otkriva Samoga Sebe. Mislim, mogao bih dosta pisati o tome, ali da ne gushim temu. Zato smatram da jeste bitno. Ne mogu ja mimo Biblije misliti kakav On jeste. Mogu imati neku percepciju Boga, sto nije lose i nije greh, ali sto ako se ta moja percepcija ne uklapa u ono sto nam Biblija kaze? Kome vise verovati, sto ti mislis, licnim iskustvima ili vecnom kriterijumu-a to je Bozja rec? O tome ja pricam. Tacno je da je Bog isti, ali sto to znaci? Isti na koji nacin??
I zato je princip oka za oko
bio potreban u starom zavjetu a nije danas recimo
Opet zavisi kako citas Bibliju.
U uvodu ove teme kazao sam zasto je sluzio taj princip u Starozavetno vreme, koji nije bio nista posebno novo, kao sto je poznato. Da se ne ponavljam.
Medjutim, kada otvoris Evandjelje po Mateju 5 glavu, onda nailazis na neke zanimljive momente.
Prvo, Isus najpre iznosi Blazenstava, cuvena Blazenstava. U stvari, to je proglas novog Carstva koje je Isus doneo Svojom pojavom, delom, licnoscu, govorima.
Zatim, posto se Njegovo iznosenje nije slagalo sa ukorenjenim tradicionalistickim pogledima, Isus daje revolucionarnu izjavu:
17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Onda objasnjava ove textove da bi zavrsio recima:
20 Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša nego književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko.
Znaci, ako prada ucenika ne bude bila veca nego sto je to pravda ucenih ljudi onoga vremena, oni
sigurno nece uci u nebesko carstvo. Ovo sam boldirao jer je u izvornom textu to naglaseno, uzmi prevod Stvarnost pa se uveri. Isus kaze: sigurno necete uci u nebesko carstv. Nema shansi.
A zasto?? Sto to konkretno znaci??
Pravda ucenika morala je biti veca od pravde knjizevnika i fariseja na 6 nacina, a to se savrseno ogleda u onim cuvenim recima "Culi ste da je kazano" i slicno. To su tzv. sest Isusovih antiteza koje je dao, koje su suprotne tezama knjizevnika i fariseja. Isus im je ponudio nesto mnogo vise, Isus je dao nesto vise nego sto je obicno tumacenje.
I u petoj antitezi mi dolazimo do principa "oko za oko".
Isus ga nije ukinuo, jer je pre toga kazao da nije dosao ukinuti zakon, ali je postavio vise standarde no sto su postavljali fariseji i uceni ljudi onoga vremena. Isus je zagovara princip nenasilja u sustini, i jos mnogo toga, ja kada sam to istrazio vrlo sam se iznenadio dubini Isusovih reci.
Sto je sve Isus mislio kazati recima:
38 Čuli ste da je kazano: Oko za oko, i zub za zub.
39 A ja vam kažem da se ne branite oda zla, nego ako te ko udari po desnom tvom obrazu, obrni mu i drugi;
40 I koji hoće da se sudi s tobom i košulju tvoju da uzme, podaj mu i haljinu.
41 I ako te potera ko jedan sat, idi s njime dva.
42 Koji ište u tebe, podaj mu; i koji hoće da mu uzajmiš, ne odreci mu.
Ne znam, ili ne bih ovoga trenutka mogao kazati, ali razmisli o ovome, a ja cu se postepeno prikljucivati temi. Isus nije ukinuo taj princip, ali ga je podigao na jedan visi nivo-kazao bih. Sto je sve mislio-o, pa to su teme o kojima se danima moze zavrsiti! To je peta antiteza, koja ne ide mimo onog kontexta kojeg sam postavio, pa ti sad vidi.
A da je Isus dao nesto posebno, nesto uzvisenije i sl., ogleda se u sledecem zapazanju Evandjeliste:
28 I kad svrši Isus reči ove, divljaše se narod nauci Njegovoj.
29 Jer ih učaše kao Onaj koji vlast ima, a ne kao književnici.
Isus nije govorio kao ucitelji onoga vremena, Isus je govorio kao neko ko je imao vlast, kao neko ko je poseban.
I ja to imam u vidu kada citam ono sto mislim da poznajem na povrsini. Probaj i ti.
Pozdrav.