Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Oko za oko

power_settings_newLogin to reply
4 posters

descriptionOko za oko - Page 2 EmptyRe: Oko za oko

more_horiz
Molitelj je napisao/la:
Nemamo mi drugaciju Bibliju, nego je svako tumaci sam za sebe a kaze da ga je Bog u tome poucio.

Pogledaj Isusa i videces sta je pravo tumacenje Boga. Sve ostalo sto se u Starom Zavetu razlikuje od toga, je lose shvatanje Boga.

Zato je Isus rekao: Ko vide Mene vide Oca!

Pa mozda i imamo drugaciju Bibliju, ko zna?? Ja koristim Danicic-Karadzic Bibliju, zatim 'Stvarnost', neke engleske verzije, pa izvorne... Smile

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Molitelj je napisao/la:
Nemamo mi drugaciju Bibliju, nego je svako tumaci sam za sebe a kaze da ga je Bog u tome poucio.

Pogledaj Isusa i videces sta je pravo tumacenje Boga. Sve ostalo sto se u Starom Zavetu razlikuje od toga, je lose shvatanje Boga.

Zato je Isus rekao: Ko vide Mene vide Oca!

Pa mozda i imamo drugaciju Bibliju, ko zna?? Ja koristim Danicic-Karadzic Bibliju, zatim 'Stvarnost', neke engleske verzije, pa izvorne... Smile

Ma nija Biblija problem, vjeruj mi...Very Happy Eto vidis kako ljudi sa malo razlicitim shvacanjima Boga mogu normalno razgovarati, a ne se svadati kao vecina ovdje na forumu...Laughing Very Happy
Evo ovako slozit cu se kad kazes da nam mnogo toga Bog moze dozvoliti jer nismo spremni za nesto vise, za uzviseniji poziv i zivot u Hristu, nego se navikavamo i zadovoljavamo za povrsnoscu i mislimo da je sve ok sa nama, da ne mozemo i ne trebamo vise postici u ovome zivotu, za Hrista i za nase bliznje.Naravno da je Bog sam po sebi Bozanstvo i nama ljudima nije dano da ga skroz razumijemo i s tim se slazem.Svi moramo zeljeti biti kao on, svaki dan sve blizi njemu i zeljeti vise od njega.... U tome si u potpunosti u pravu, naravno, medutim Bozanska narav sad hocemo li je mi shvatiti kao da je Bog preuzeo nasu narav ili mi Boziju nije ni bitna, jest uvijek jednaka a razlicito je ono kako je mi vidimo i shvacamo,sukladno otkrivenju koje smo primili...Znaci ja kao psiholog nemogu covjeku koji vidi nesto sto ja ne vidim reci to nije tako...Jer on to zaista vidi i razumje tako, a znas sto za njegovo ozdravljenje nije ni bitno kako on to vidi, jer smo svi mi razliciti i sve vidimo drugacije nego zasto on to vidi tako...Sto hocu reci s ovim primjerom iz prakse jest da uopce nije bitno jesu li to zaista antropomorfizmi i dali je Bog zaista takav kakav ti mislis da je, nego je vazno ono kako mi ljudi to shvacamo i zasto tako shvacamo, jer Bog je uvijek isti...Ja to shvacam kako bozansko ljudski karakter koji je po meni iako ne savrsen po samoj definiciji u biti savrsen bas zato sto je ljudski....Zasto se Bog nebi ljuti i mrzio i ljubio???Ti na to gledas drugacije ali krajni zakljucak je zasto mi to tako gledamo?To je bitno....Kad sagledamo taj aspekt mozemo doci do zakljucka da su nam polazista razlicita ali rezultat isti sve ovisi o nasoj spoznaji Boga... I zato je princip oka za oko bio potreban u starom zavjetu a nije danas recimo,ali on ne gubi na znacenju niti danas niti jucer vec je i onda i danas bio isti, nego je u tadasnje vrijeme bio shvacen od ljudi kao takav, danas je shvacen drugacije,ali je uvijek bio isti po Bozijem, razlikuje ga samo nase shvacanje Boga...Razumjes sto zelim reci?I to je po meni bitno...lol!

more_horiz
Ma nija Biblija problem, vjeruj mi...Very Happy
Eto vidis kako ljudi sa malo razlicitim shvacanjima Boga mogu normalno
razgovarati, a ne se svadati kao vecina ovdje na forumu...Laughing Very Happy

jaoj, sejo, jeste, nije Biblija problem, nego mi, nase poimanje, tumacenje, sto god... :-( Na zalost. Biblija je data da nam promeni zivote a ne da nam uveca znanje, pa ako nase citanje Biblije ne menja nase zivote, bojim se da je uzalud citamo.......

Sto hocu reci s ovim primjerom iz prakse jest da
uopce nije bitno jesu li to zaista antropomorfizmi i dali je Bog zaista
takav kakav ti mislis da je, nego je vazno ono kako mi ljudi to
shvacamo i zasto tako shvacamo, jer Bog je uvijek isti...Ja to shvacam
kako bozansko ljudski karakter koji je po meni iako ne savrsen po samoj
definiciji u biti savrsen bas zato sto je ljudski....Zasto se Bog nebi
ljuti i mrzio i ljubio???Ti na to gledas drugacije ali krajni zakljucak
je zasto mi to tako gledamo?To je bitno....Kad sagledamo taj aspekt
mozemo doci do zakljucka da su nam polazista razlicita ali rezultat
isti sve ovisi o nasoj spoznaji Boga... I zato je princip oka za oko
bio potreban u starom zavjetu a nije danas recimo,ali on ne gubi na
znacenju niti danas niti jucer vec je i onda i danas bio isti, nego je
u tadasnje vrijeme bio shvacen od ljudi kao takav, danas je shvacen
drugacije,ali je uvijek bio isti po Bozijem, razlikuje ga samo nase
shvacanje Boga...Razumjes sto zelim reci?I to je po meni bitno...lol!

Lepo si kazala-da je to po tebi bitno. Smile I jeste donekle, ali moram te u necem dopuniti. Naime, imao sam jednom prilike pricati sa devojkom koja je zavrsila psihologiju, i razumem kako vi mozete razmisljati (ako si i ti iz te struke), ali ne bih poistovecivao ono sto psihologija kaze i sto Biblija kaze, jer i Biblija ima svoju-psihologiju, a na krscanskim univerzitetima imas cak nesto sto se zove "pastoralna psihologija" ili pak "hriscanska psihologija" i slicne predmete, koji dakle iz biblijskog ugla posmatraju stvari, ili bar to pokusavaju, a ne iz ugla Frojda, Adlera, Junga i ko zna koga sve ne jos.

Sto hocu reci s ovim primjerom iz prakse jest da
uopce nije bitno jesu li to zaista antropomorfizmi i dali je Bog zaista
takav kakav ti mislis da je, nego je vazno ono kako mi ljudi to
shvacamo i zasto tako shvacamo, jer Bog je uvijek isti...

Mozda nije bitno nekoj tamo bakici, ali ipak jeste bitno, jer od ovoga ovisi nase poimanje Boga. I ne samo nase. Nije toliko bitno da li mi poznajemo sve u vezi Boga. Po meni je bitnije-da li se nase poimanje Boga slaze sa onim sto Biblija uci/govori o Njemu? Jer, valjda je Biblija kriterij. Zato sam pomenuo antropomorfizme. Za tebe je to nebitno jer to nije, verovatno, sfera tvog delovanja, ali za mene je to itekako bitno, jer Biblija govori o tome, to su nacini kako nam se Bog opisuje i otkriva. Mi o Bogu ne mozemo nista znati osim ukoliko nam se On sam ne otkrije, slozices se samnom, a upravo kroz sve te opise Bog nam otkriva Samoga Sebe. Mislim, mogao bih dosta pisati o tome, ali da ne gushim temu. Zato smatram da jeste bitno. Ne mogu ja mimo Biblije misliti kakav On jeste. Mogu imati neku percepciju Boga, sto nije lose i nije greh, ali sto ako se ta moja percepcija ne uklapa u ono sto nam Biblija kaze? Kome vise verovati, sto ti mislis, licnim iskustvima ili vecnom kriterijumu-a to je Bozja rec? O tome ja pricam. Tacno je da je Bog isti, ali sto to znaci? Isti na koji nacin??

I zato je princip oka za oko
bio potreban u starom zavjetu a nije danas recimo

Smile Opet zavisi kako citas Bibliju.

U uvodu ove teme kazao sam zasto je sluzio taj princip u Starozavetno vreme, koji nije bio nista posebno novo, kao sto je poznato. Da se ne ponavljam.

Medjutim, kada otvoris Evandjelje po Mateju 5 glavu, onda nailazis na neke zanimljive momente.

Prvo, Isus najpre iznosi Blazenstava, cuvena Blazenstava. U stvari, to je proglas novog Carstva koje je Isus doneo Svojom pojavom, delom, licnoscu, govorima.

Zatim, posto se Njegovo iznosenje nije slagalo sa ukorenjenim tradicionalistickim pogledima, Isus daje revolucionarnu izjavu:

17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.

Onda objasnjava ove textove da bi zavrsio recima:

20 Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša nego književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko.

Znaci, ako prada ucenika ne bude bila veca nego sto je to pravda ucenih ljudi onoga vremena, oni sigurno nece uci u nebesko carstvo. Ovo sam boldirao jer je u izvornom textu to naglaseno, uzmi prevod Stvarnost pa se uveri. Isus kaze: sigurno necete uci u nebesko carstv. Nema shansi.

A zasto?? Sto to konkretno znaci??

Pravda ucenika morala je biti veca od pravde knjizevnika i fariseja na 6 nacina, a to se savrseno ogleda u onim cuvenim recima "Culi ste da je kazano" i slicno. To su tzv. sest Isusovih antiteza koje je dao, koje su suprotne tezama knjizevnika i fariseja. Isus im je ponudio nesto mnogo vise, Isus je dao nesto vise nego sto je obicno tumacenje.

I u petoj antitezi mi dolazimo do principa "oko za oko". Isus ga nije ukinuo, jer je pre toga kazao da nije dosao ukinuti zakon, ali je postavio vise standarde no sto su postavljali fariseji i uceni ljudi onoga vremena. Isus je zagovara princip nenasilja u sustini, i jos mnogo toga, ja kada sam to istrazio vrlo sam se iznenadio dubini Isusovih reci.

Sto je sve Isus mislio kazati recima:

38 Čuli ste da je kazano: Oko za oko, i zub za zub.
39 A ja vam kažem da se ne branite oda zla, nego ako te ko udari po desnom tvom obrazu, obrni mu i drugi;
40 I koji hoće da se sudi s tobom i košulju tvoju da uzme, podaj mu i haljinu.
41 I ako te potera ko jedan sat, idi s njime dva.
42 Koji ište u tebe, podaj mu; i koji hoće da mu uzajmiš, ne odreci mu.

Ne znam, ili ne bih ovoga trenutka mogao kazati, ali razmisli o ovome, a ja cu se postepeno prikljucivati temi. Isus nije ukinuo taj princip, ali ga je podigao na jedan visi nivo-kazao bih. Sto je sve mislio-o, pa to su teme o kojima se danima moze zavrsiti! To je peta antiteza, koja ne ide mimo onog kontexta kojeg sam postavio, pa ti sad vidi.

A da je Isus dao nesto posebno, nesto uzvisenije i sl., ogleda se u sledecem zapazanju Evandjeliste:

28 I kad svrši Isus reči ove, divljaše se narod nauci Njegovoj.

29 Jer ih učaše kao Onaj koji vlast ima, a ne kao književnici.

Isus nije govorio kao ucitelji onoga vremena, Isus je govorio kao neko ko je imao vlast, kao neko ko je poseban.

I ja to imam u vidu kada citam ono sto mislim da poznajem na povrsini. Probaj i ti.

Pozdrav.

more_horiz
Ej brajo! Very Happy

Evo ja na zalost nemam cijelu Bibliju u glavi pa cu napisati nekoliko mojih interpretacija.
Lijepo si rekao da ako Biblija ne mjenja nase zivote onda nam dabe bili kakvo misljenje i vjerovanje...Tocno!!!
E pa malo si pogrijesio ja i jesam studirala krscansku psihologiju samo sto je ime za nju malo drugacije tamo gdje sam studirala i normalnu psihologiju.... Very Happy Bas zbog znanja o objema mogu i govoriti ovo sto govorim...Jer nikad nisam bila niti cu biti papiga koja ponavalja i vjeruje ono sto mi se kaze...Znam da ces se sloziti sa mnom da svi moramo imati svoju vlastitu spoznaju i otkrivenje po iskazanoj nam milosti...
Sad dolazimo do onog bitnog.U pravu se naravno da Biblija mora biti kriteriji po kojem se kreira nase misljenje ali spoznaja Boga nam nije i nemoze biti ista..Spoznaja Boga je individualna...zato i postoje tolike krscanske denominacije,jer svi neshvacamo niti doktrine niti principe Biblijske isto...I bas zbog toga kazem da nije bitno nase misljenje,jer je Bog uvijek isti nego je vazno zasto mislimo i shvacamo Boga kako ga shvacamo...I naravno kako bi ga po Bibliji trebali ispravno shvatiti...Ja zelim reci da ono sto je meni otkrivno ne znaci nuzno da je i tebi otkriveno,ali kako Sveta Rijec kaze imamo savjest koja ce nasa osuditi ili optuziti....I zato ja ne zelim nikad reci da je ono sto ja kazem ispravno gledanje na Bibliju, jer nekom drugom nemora biti,ali opet ponavljam samo je jedan Bog koji je isti,ali nama nije dano da ga u potpunosti shvatimo niti razumjemo ali tome moramo teziti...
Pa izvadio si moj citat iz cijelokuponog teksta zato i nisi shvatio sto sam ja htjela reci. Ja kazem da princip oko za oko kako neki kazu danas ne vrijedi,ali vrijedi narvano jer je Bozija Rijec ista danas i sutra i zauvjek,ali je zbog Kristove zrtve na krizu ono preuze drugaciji smisao,ali je u sustini ostao isti, jer je Isus upravo ono sto si rekao onaj koji je imao vlast nesto odulciti ili promjeniti,ali nije princip je ostao sa drugacijim tumacenjem.....U biti govorim nesto slicno kao i ti...

more_horiz
Idemo redom. Laughing

Ej brajo! Very Happy

Evo ja na zalost nemam cijelu Bibliju u glavi pa cu napisati nekoliko mojih interpretacija.

Dobrodosla na planetu nesavrsenih, sejo. Cool Ni ja je nemam celu u glavi, naprotiv, vecinu textova ne znam napamet... Embarassed

Lijepo si rekao da ako Biblija ne mjenja nase zivote onda nam dabe bili kakvo misljenje i vjerovanje...Tocno!!!

Hvala lipa, neko se slaze samnom u misljenju... cheers

E pa malo si pogrijesio ja i jesam studirala
krscansku psihologiju samo sto je ime za nju malo drugacije tamo gdje
sam studirala i normalnu psihologiju.... Very Happy

O,pa nisam puno pogresio, pretpostavio sam da jesi-znaci bas super, pitacu te kad god za misljenje. Nadam se da ti to nece smetat?

Bas zbog znanja o objema mogu i govoriti ovo sto govorim...

Cenim to. to stari

Jer nikad nisam bila niti cu biti papiga koja ponavalja i vjeruje ono sto mi se kaze...

Gle, i ja tako razmisljam! Drago mi da nisam jedini. cheers

Znam da ces se sloziti sa mnom da svi moramo imati svoju vlastitu spoznaju i otkrivenje po iskazanoj nam milosti...

misli Hm...Pa ne znam bas da li sam sve dobro formulisao... Vlastita spoznaja-ne ide mimo otkrivenja u Pismu, na to se odnosi. Ne mozemo mi imati 'nasa' otkrivenja kako zelimo, nego samo ono sto je u skladu sa Pismom, vec datim otkrivenjem.

Sad dolazimo do onog bitnog.U pravu se naravno
da Biblija mora biti kriteriji po kojem se kreira nase misljenje ali
spoznaja Boga nam nije i nemoze biti ista..Spoznaja Boga je
individualna...zato i postoje tolike krscanske denominacije,jer svi
neshvacamo niti doktrine niti principe Biblijske isto...I bas zbog toga
kazem da nije bitno nase misljenje,jer je Bog uvijek isti nego je vazno
zasto mislimo i shvacamo Boga kako ga shvacamo...I naravno kako bi ga
po Bibliji trebali ispravno shvatiti...Ja zelim reci da ono sto je meni
otkrivno ne znaci nuzno da je i tebi otkriveno,ali kako Sveta Rijec
kaze imamo savjest koja ce nasa osuditi ili optuziti....I zato ja ne
zelim nikad reci da je ono sto ja kazem ispravno gledanje na Bibliju,
jer nekom drugom nemora biti,ali opet ponavljam samo je jedan Bog koji
je isti,ali nama nije dano da ga u potpunosti shvatimo niti razumjemo
ali tome moramo teziti...

Da, u pravu si. Ali, isto tako smatram da Biblija nije data da bude toliko razlicitosti u verovanjima. Jedno je imati drugaciji pristup nekoj biblijskoj istini, a sasvim je drugo-uopste nemati jednu istinu. Kako razumemo ti i ja Bozju milost? O, pa na ko zna koje sve nacine to mozemo definisati. Ali, sasvim je drugo ako neko smatra da eto, nje ne postoji. Nisam pristalica onih koji smatraju da 'nije bitno sto se veruje', vazna je zajednica sa Bogom i sl. Da, naravno da je vazna zajednica, ali da bi ona bila sto kvalitetnija i bolja-lepo je poznavati Bozju rec i sto ona uci. A posto ona uci o Hristu-zakljucujem da poznavanje, dublje poznavanje Reci vodi nas blize Isusu.

Pa izvadio si moj citat iz cijelokuponog teksta zato i nisi shvatio sto sam ja htjela reci.

Mozda, priznajem.... Sad Ali, sto ako si, mozda, i ti izvadila citat van kontexta?? Cool Pa tako nisi ni mene razumela, a ni ono sto je Isus htio kazati?? Ne zameram, samo primecujem... misli

Ja kazem da princip oko za oko kako neki kazu
danas ne vrijedi,ali vrijedi narvano jer je Bozija Rijec ista danas i
sutra i zauvjek,ali je zbog Kristove zrtve na krizu ono preuze
drugaciji smisao,ali je u sustini ostao isti, jer je Isus upravo ono
sto si rekao onaj koji je imao vlast nesto odulciti ili promjeniti,ali
nije princip je ostao sa drugacijim tumacenjem.....U biti govorim nesto
slicno kao i ti...

A, pa ako je tako u biti, onda se razumemo. victory

Pozdrav. moli

more_horiz
Malo sam trazila topica ali evo me. Very Happy

Samo ti pitaj brajo kad god ti treba pomoc a ja cu pkusat pomoc, samo znaj neznam ni ja uvijek sve i mogu pogrijesiti. Very Happy

Ovdje mnogi misle da su u pravu u svemu sto govore, ali ja mislim da nisam bas uvijek... Laughing

Da slazem se s tobom.Biblija je nije data da imamo razlicita vjerovenje, jer je vjerovanje samo jedno,ali poimanje nekih Bibliskih principa...Narvno.Ali Bilija je prvenstveno duhovna knjiga i jako je jednostavno NE SHVATITI je ili JE SHVATITI onako kava zaista jest...Ono sto mislim reci jako je tesko reci tko je a tko nije u pravu u vezi s nekim istinam i doktrinama jer je Biblija i pisana kao duhovna knjiga...Ja osobno mislim (mozda grijesim) da nama kao i ljudima nije dano da do kraja razumjemo Bibliju, nego da je poimamo po vlastitoj savjesti i otkrivenju, koje jest za svakoga drugacije....

Da mozda i ja vadim citate iz konteksta Sad .Necu vise! Very Happy

Uglavnom u tome se slazemo.

Pozdrav!

more_horiz
Istina je napisao/la:
Malo sam trazila topica ali evo me. Very Happy

Samo ti pitaj brajo kad god ti treba pomoc a ja cu pkusat pomoc, samo znaj neznam ni ja uvijek sve i mogu pogrijesiti. Very Happy

Ovdje mnogi misle da su u pravu u svemu sto govore, ali ja mislim da nisam bas uvijek... Laughing

Da slazem se s tobom.Biblija je nije data da imamo razlicita vjerovenje, jer je vjerovanje samo jedno,ali poimanje nekih Bibliskih principa...Narvno.Ali Bilija je prvenstveno duhovna knjiga i jako je jednostavno NE SHVATITI je ili JE SHVATITI onako kava zaista jest...Ono sto mislim reci jako je tesko reci tko je a tko nije u pravu u vezi s nekim istinam i doktrinama jer je Biblija i pisana kao duhovna knjiga...Ja osobno mislim (mozda grijesim) da nama kao i ljudima nije dano da do kraja razumjemo Bibliju, nego da je poimamo po vlastitoj savjesti i otkrivenju, koje jest za svakoga drugacije....

Da mozda i ja vadim citate iz konteksta Sad .Necu vise! Very Happy

Uglavnom u tome se slazemo.

Pozdrav!

misli Kada dva puta razmislim, ne bih mogao kazati da je Biblija samo 'duhovna' knjiga. Sto to znaci 'duhovna'? Za moj pojam, ona dodiruje svaki segment naseg bica, naseg zivota. Bavi se pre svega nasom duhovnoscu, jer tu smo najvise zatajili, u najdubljem smo mraku sto se toga tice. Bavi se takodje i nasom psihom. Bavi se i nasim emocijama. Ali, bavi se i nasim prakticnim zivotom. Biblija je u stvari prirucnik kako da zivis. Imas mnostvo principa za razlicite situacije. Principi su vecni po svojoj prirodi, aplikacije su privremene, i cesto zavise od kulture u kojoj zivimo. Bitni su principi, a umetnost je njih pravilno primeniti. Svakoga dana, u svemu. Nekad tesko, ok, ali to je ideal. Bog nam daje slobodu da se ponasamo u okviru samih principa kako zelimo, to je nesto najlepse.

Da, jesi u pravu, tesko je priznati da nismo u pravu, tesko je priznati da je neko drugi u pravu... Embarassed Nas ponos i ego nam cesto to ne dozvoljavaju... hmpp Ali uz Bozju milost mozemo i to savladati, ukoliko smo spremni i otvoreni za promene... lux Nekad nam je potrebno uloziti truda za to... rasteze i pustiti poneku suzu... we Ali isplati se uvek, racuni se sabiraju na kraju, a nas kraj je-zivot vecni... ya Zato se valja moliti... moli I sve prepustiti Bogu, jer se On brine za nas... pecanje

Da, pitacu te za savet kad mi padne nesto na pamet, i ne brini, ako i pogresis-nista strashno ti se nece desiti, osim... s-telefrag

Ma shalim se, naravno... cheers

more_horiz
Pa sto htjedoh reci pod duhovna knjiga...Pa naravno da se Biblija odnosi na sve aspekte nase duhovnosti i daje i tijelesne i psiholoske i duhovne principe zivota,ali ja mislim da se ona treba shvacati prvo u kontekstu vremena (znaci Pavlove poslanice i naputak robovima kojih vise nema i zenama primjera radi), drugo u kontekstu da je nacin pisanja tada bio drugaciji,treci da je to bila usmena predaja koja je do krajnjeg pisca morala izgubiti originalnu smisao...I tada zakljucujem da ako se Biblija shvati duhovno onda ona poprima smisao jer ako se shvati nazovimo to doslovno onda ona meni zbog svih ovih razloga sto sam napisala gubi smisao odnosno onu pravu i cistu poruku zivota u Kristu...
Bitni su principi, a umetnost je njih pravilno primeniti. Svakoga dana, u svemu. Nekad tesko, ok, ali to je ideal. Bog nam daje slobodu da se ponasamo u okviru samih principa kako zelimo, to je nesto najlepse.
S ovim se apsulutno slazem.
Upsss nemoj me upucati jer cu affraid i onda:F: tebe.

HAHAHAHA!

more_horiz
Ma neces ti mene upucat, ti samo to tak' velis. Smile

Nego, slazem se sa sto si kazala... cheers

more_horiz
Eto i sta bumo sad kad se u svemu slazemo?Sad Very Happy

more_horiz
Istina je napisao/la:
Eto i sta bumo sad kad se u svemu slazemo?Sad Very Happy

Ne slazemo se u svemu. Cool

Pa nista, mozemo naci neki problem i onda razglabati.... cheers

more_horiz
Ajde pucaj onda...Meni ne pada neka tema sad na pamet osim izbora Suspect fsniper

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply