Pozdrav prijatelju Servus dei.
Pohvala od mene za:
servus dei je napisao/la: Posljednji čavao u ljesu liberalnih egzegeta bila su iskapanja Michael Yavi Yonah koji je otkrio da se Nazaret SPOMINJE na mramornoj ploči u sinagogi Caeserea Martimai iz trećeg stoljeća. Na njoj se jasno navodi da se svećenička porodica Hapizez nakon razorenja Hrama preselila u grad Nazaret ( Hram je razoren 70. godine, znači nema govora da se to preseljenje desilo poslije drugog židovskog ustanka 132. - 135. kako su neki očajnici suočeni sa ovim dokazom podvaljivali, mada ni to nebi ništa promjenilo). Nazaret se navodi kao jedan od gradova u nizu: C/P Chezir at Mamliach MMLY(CH seventeenth priestly course, Hap(or Hapizzez) at Nazareth (NTZRTH) eighteenth priestly course, Pethachiah Akh AK (or Akhlah AKLH) at Ar (or Arab) nineteenth priestly course, Jehez (or Jehezekel) at Migdal Nunaiya MGDL NWNYH twentieth priestly course (znači grad sa sinagogom, a ne nikakve pećine, kako su neki lažno to pokušali predstaviti, na ranije spomenutim stranicama).
Zadnja slamka za koju su se nevjernici hvatali bila je da u okolini Nazareta nema provalije od kuda bi Isusa mogli baciti, ali danas je i to odbačeno, jer je na južnom djelu grada klanac visine 12 metara.
Nakon ovakve potkrijepe, pretpostavljam kako je točna, rijetko koji arheolog - nevjernik će potegnuti pitanje postojanja Nazareta u vrijeme Isusovog života.
Zasmetali su me neki detalji iz tvog načina gledanja na ovakav tip diskusije. Retorika takođe...
servus dei je napisao/la: Jedna od često spominjanih laži, koju po raznim hrvatskim stranicama propagiraju propali teolozi, karijeristi koji su u crkvu koristili za lične ciljeve i razni drugi likovi, a koju se preuzeli sa sumljivih i pristranih stranica je i ta da je Nazaret nepostojeći grad.
Da li znaš dovoljno o osobama koje na taj način pišu o toj temi?
Tvrde kako nema tragova u povijesnim zapisima o postojanju Nazareta, pa je "onda pitanje da li je mjesto uopće postojalo"...
Ako nisu znali za postojanje informacija koje si naveo onda to nije laž nego
neznanje!
servus dei je napisao/la: Drugo, ne znam žašto je mnogima od vas koji sebe nazivate kršćanima potrebna vanbiblijska potvrda činjenica iznesenih u Bibliji.
Ovo je više nego očito. Ako "nevjerniku", dakle osobi koja ne priznaje autoritet Biblije kao Božje riječi, svjetovnom arheologijom
provjeriš povijesnu točnost Biblije onda snažnije odjeknu za svjetovnu znanost nadnaravni događaji koje pripisujemo Božjem autoritetu (napr. uskrsnuće mrtvih).
servus dei je napisao/la: Treće, zašto neki ako arheologija ili historija nešto ne poznaju ili ne potvrđuju počinju sumnjati ili čak odbacivati i tražiti neke nove interpretacije jasnih Biblijskih istina?!
To također ne mora biti posljedica propitkivanja biblijske arheologije svjetovnom.
Samo praksa prema kojem zaključci izvedeni izvan konteksta informacija s materijalnih izvora
se uvijek se prihvaćaju točnijim od biblijskih vodi na potrebu nekakve reinterpretacije Biblijskih istina. Nepristran znanstveni pristup trebao bi u tom slučaju biti suzdržavanje od zaključka s obzirom na razilaženje informacija.
servus dei je napisao/la: Ni arheologija ni historija nisu neke čvrste znanosti, tu sve danas je, sutra nije, zapitajte se, da li zbog toga što nešto historija trenutno ne poznaje treba odbacivati Biblijske istine?
Ne slažem se sasvim. Arheološki nalazi su takvi kakvi jesu već jako dugo vremena. Naravno, ako se radi o nekom tekstu sadržaj može biti namjerno iskrivljen. Napr. faraon je želio uljepšati događaje iz svoje vladavine i zato je mogao napisati neistinu ili dati prekrojiti zapis.
Načelno iz prošlosti do nas može dopirati zapravo laž. Ali, materijalni dokaz je takav kakav je - nepromijenjljiv. Moguća je promjena interpretacije značenja...
servus dei je napisao/la: Postavimo si pitanje, i da nema ovog mora dokaza koje sam iznio, zašto bi uopće neko izmislio grad Nazaret? Da su pisci evanđelja radili na taj način, onda bi napisali da je Isus živio u Betlehemu. Pa da Nazaret nije postojao, bio bi to nešto što bi cjelo evanđelje diskreditiralo, a židovi bi i dan danas trubili o tome. Nazaret je štoviše, bio otegotna okonost, jer trebalo je objasniti od kud Mesija izNazareta
Osobno ovo mi se vrlo sviđa. Ujedno, meni samom opravdava stav prema kojem je korisno (gdje je to izvedivo) provjeriti i dokazati točnost biblijske arheologije svjetovnom. Istina i slava su na strani našeg gospodina Isusa.
Treba biti pošten i priznati kako provjera nije uvijek moguća jer se informacije ne poklapaju. Više mi se sviđa pošteni intelektualni pristup nego kruti dogmatski...
Ako imaš vremena navrati na forum "Kontraverze", možda rasvijetliš nešto od spomenutog...
Štefek.