jony je napisao/la:
Pretpostavio sam da to hoćeš reći. Međutim, razlikujemo se u shvaćanju pojma "krštenje Duhom Svetim". Jer krštenjem Duhom Svetim ne smatram ovo što ti govoriš. Zašto? Ef. 4: 30 "Ne žalostite svojim životom Božjega Svetog Duha, kojim ste zapečaćeni za dan otkupljenja."Dakle, kad smo kršteni Duhom Svetim - on je taj koji nas je zapečatio i jednostavno čekamo svoje otkupljenje i ne možemo biti izgubljeni...
OK, ajmo se sadržati samo na poslanici Efežanima, pošto cijeli odlomak Ef.4, je fenomenalan i govori upravo ono što ja pokušavam objasniti.
Primjeti da se on obraća ljudima koji su kršteni Duhom Svetim, kako ti tvrdiš koji su "zapečaćeni".
Ef 4:12 "...da opremi svete za djelo služenja, za izgrađivanje Tijela Kristova dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove: da više ne budemo nejačad kojom se valovi poigravaju i koje goni svaki vjetar nauka u ovom kockanju ljudskom, u lukavosti što put krči zabludi."
Upravo ono što ja govorim; nismo savršeni i MORAMO rasti dok ne prispijemo do jedinstva i spoznaje Sina Božjega, do savršenstva. Zato jer smo sada nejačad kojom se valovi poigravaju.
Ef 5:3 "A bludnost i svaka nečistoća ili pohlepa neka se i ne spominje među vama, kako dolikuje svetima! Ni prostota, ni ludorija, ni dvosmislica, što se ne priliči, nego radije zahvaljivanje! Jer dobro znajte ovo: nijedan bludnik, ili bestidnik, ili pohlepnik taj idolopoklonik nema baštine u kraljevstvu Kristovu i Božjemu. "
Znači iako smo kršteni duhom, moramo djelovati u skladu sa Duhom, jer inače nemamo baštine u kraljevstvu Božjem!
Ef 5:8 "Da, nekoć bijaste tama, a sada ste svjetlost u Gospodinu: kao djeca svjetlosti hodite plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina i odlučite se za ono što je milo Gospodinu. "
Jesmo svjetlost, ali će se naše spasenje učitovati u našim plodovima. Moramo pri svakom izboru se odlučivati za ono što je milo Gospodinu, inače nećemo baštini kraljevstvo Božje.
Ne bi ih Pavao ovako upozoravao i toliko o tome pričao, da se samo trebamo krstiti Duhom i spašeni smo.
TO JE TEK POČETAK!
jony je napisao/la:
Da Petar govori o krtšenu u vodi - više je nego očito.
Ne bih se složio.
Male kasnije u Djelima, parafraziram malo; Petar naleti na dvojicu učenika i pita ih da li su primili Duha, na što mu oni kažu da nisu ni čuli za to. Na to ih Petar pita "Pa kako ste se onda krstili?", na što oni kažu "krštenjem Ivanovim". Na to ih Petar krsti, tako da položi ruke na njih i oni prime Duha Svetoga.
Meni je iz toga sasvim očito da kada Petar govori o krštenju da misli na krštenje Duhom.
jony je napisao/la:
To je jedan vanjski pokazatelj našeg pokajanja, isto kao što je nekakav prsten vanjski znak naše ljubavi prema osobi koju smo oženili. Primjeti, krštavamo se u Njegovo Ime (kao što žena uzima ime svog supruga).
Pa upravo tako, to je vanjski pokazatelj. A znamo koliku je važnost Isus pridavao vanjskim pokazateljima.
Gal 5.6: "Uistinu, u Kristu Isusu ništa ne vrijedi ni obrezanje ni neobrezanje, nego - vjera ljubavlju djelotvorna."
Rekao da bi isto vrijedi i za krštenje vodom, kao i za sve ostale vanjske pokazatelje.