Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Kako mogu biti spašen?

power_settings_newLogin to reply
+14
jony
Totus Tuus
Aladin
forestsilvy
Izrail
hrvoje hrki
cubela
vivi
Darko
braslav
Justin
vanja777
dominik
kainos
18 posters

descriptionKako mogu biti spašen? - Page 4 EmptyRe: Kako mogu biti spašen?

more_horiz
jony je napisao/la:

Pretpostavio sam da to hoćeš reći. Međutim, razlikujemo se u shvaćanju pojma "krštenje Duhom Svetim". Jer krštenjem Duhom Svetim ne smatram ovo što ti govoriš. Zašto? Ef. 4: 30 "Ne žalostite svojim životom Božjega Svetog Duha, kojim ste zapečaćeni za dan otkupljenja."Dakle, kad smo kršteni Duhom Svetim - on je taj koji nas je zapečatio i jednostavno čekamo svoje otkupljenje i ne možemo biti izgubljeni...

OK, ajmo se sadržati samo na poslanici Efežanima, pošto cijeli odlomak Ef.4, je fenomenalan i govori upravo ono što ja pokušavam objasniti.
Primjeti da se on obraća ljudima koji su kršteni Duhom Svetim, kako ti tvrdiš koji su "zapečaćeni".
Ef 4:12 "...da opremi svete za djelo služenja, za izgrađivanje Tijela Kristova dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove: da više ne budemo nejačad kojom se valovi poigravaju i koje goni svaki vjetar nauka u ovom kockanju ljudskom, u lukavosti što put krči zabludi."

Upravo ono što ja govorim; nismo savršeni i MORAMO rasti dok ne prispijemo do jedinstva i spoznaje Sina Božjega, do savršenstva. Zato jer smo sada nejačad kojom se valovi poigravaju.

Ef 5:3 "A bludnost i svaka nečistoća ili pohlepa neka se i ne spominje među vama, kako dolikuje svetima! Ni prostota, ni ludorija, ni dvosmislica, što se ne priliči, nego radije zahvaljivanje! Jer dobro znajte ovo: nijedan bludnik, ili bestidnik, ili pohlepnik taj idolopoklonik nema baštine u kraljevstvu Kristovu i Božjemu. "

Znači iako smo kršteni duhom, moramo djelovati u skladu sa Duhom, jer inače nemamo baštine u kraljevstvu Božjem!

Ef 5:8 "Da, nekoć bijaste tama, a sada ste svjetlost u Gospodinu: kao djeca svjetlosti hodite plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina i odlučite se za ono što je milo Gospodinu. "

Jesmo svjetlost, ali će se naše spasenje učitovati u našim plodovima. Moramo pri svakom izboru se odlučivati za ono što je milo Gospodinu, inače nećemo baštini kraljevstvo Božje.
Ne bi ih Pavao ovako upozoravao i toliko o tome pričao, da se samo trebamo krstiti Duhom i spašeni smo.
TO JE TEK POČETAK!

jony je napisao/la:

Da Petar govori o krtšenu u vodi - više je nego očito.

Ne bih se složio.
Male kasnije u Djelima, parafraziram malo; Petar naleti na dvojicu učenika i pita ih da li su primili Duha, na što mu oni kažu da nisu ni čuli za to. Na to ih Petar pita "Pa kako ste se onda krstili?", na što oni kažu "krštenjem Ivanovim". Na to ih Petar krsti, tako da položi ruke na njih i oni prime Duha Svetoga.
Meni je iz toga sasvim očito da kada Petar govori o krštenju da misli na krštenje Duhom.

jony je napisao/la:

To je jedan vanjski pokazatelj našeg pokajanja, isto kao što je nekakav prsten vanjski znak naše ljubavi prema osobi koju smo oženili. Primjeti, krštavamo se u Njegovo Ime (kao što žena uzima ime svog supruga).

Pa upravo tako, to je vanjski pokazatelj. A znamo koliku je važnost Isus pridavao vanjskim pokazateljima. Wink
Gal 5.6: "Uistinu, u Kristu Isusu ništa ne vrijedi ni obrezanje ni neobrezanje, nego - vjera ljubavlju djelotvorna."
Rekao da bi isto vrijedi i za krštenje vodom, kao i za sve ostale vanjske pokazatelje.

more_horiz
Konin je napisao/la:

Ne bih se složio.
Male kasnije u Djelima, parafraziram malo; Petar naleti na dvojicu učenika i pita ih da li su primili Duha, na što mu oni kažu da nisu ni čuli za to. Na to ih Petar pita "Pa kako ste se onda krstili?", na što oni kažu "krštenjem Ivanovim". Na to ih Petar krsti, tako da položi ruke na njih i oni prime Duha Svetoga.
Meni je iz toga sasvim očito da kada Petar govori o krštenju da misli na krštenje Duhom.

Krivo si parafrazirao. Nije ih Petar krstio tako što je na njih stavio ruke.

Dj. 19: 3 A on reče: "Koje krštenje primiste?" I oni rekoše: "Krštenje Ivanovo,"
4 A Pavao reče: "Ivan je krstio krštenjem pokajanja govoreći narodu, da vjeruju u onoga, koji će za njim doći, to jest u Isusa."
5 Čuvši to krstiše se u ime Gospodina Isusa.
6 I kad Pavao položi ruke na njih, dođe Duh Sveti na njih, i govorili su jezicima i proricali.

Dakle, prvo su se krstili, a kasnije je Pavao stavio na njih ruke. Nema ni jedan primjer u Bibliji da je krštenje hoćemo/nećemo - to je nešto što Biblija od nas traži...

Pogledaj još jedan primjer:

Dj. 8: 35 Tada uze Filip riječ i počne mu navješćivati radosnu vijest o Isusu, počevši od ovoga mjesta u Pismu.
36 Kad su išli tako putem, dođoše do neke vode, "Evo voda", reče dvoranin. "Što brani, da budem kršten?"
37 Filip reče: "Ako vjeruješ od svega srca, može to biti." On reče: "Vjerujem, da je Isus Krist Sin Božji."
38 I zapovjedi, da stanu kola. Oba, Filip i dvoranin, siđoše na vodu, i on ga pokrsti.

Dakle, da bi se mogao kristiti - odnosno da bi Gospod prihvatio to što činiš, i da to ne bi bilo čisto močenje u vodu - trebaš se pokajati. A zatim se možeš krstiti (ako vjeruješ od svega srca da je Isus Krist Sin Božji.)

Tek tada je Bog dužan dati ti Duha Svetog - s kojim si zapečačen do svog potpunog otkupljenja!Slažem se da nakon krštenja Duhom Svetim rasteš u spoznaji i tako dalje... Ali, tad to kroz tebe radi Duh Sveti. Možeš pogriješiti i slično! Ali jedno je sigurno - ne možeš biti izgubljen jer si zapečačen do dana svog otkupljenja!

more_horiz
jony je napisao/la:

Krivo si parafrazirao. Nije ih Petar krstio tako što je na njih stavio ruke.
Dj. 19: 3 A on reče: "Koje krštenje primiste?" I oni rekoše: "Krštenje Ivanovo,"
4 A Pavao reče: "Ivan je krstio krštenjem pokajanja govoreći narodu, da vjeruju u onoga, koji će za njim doći, to jest u Isusa."
5 Čuvši to krstiše se u ime Gospodina Isusa.
6 I kad Pavao položi ruke na njih, dođe Duh Sveti na njih, i govorili su jezicima i proricali.
Dakle, prvo su se krstili, a kasnije je Pavao stavio na njih ruke. Nema ni jedan primjer u Bibliji da je krštenje hoćemo/nećemo - to je nešto što Biblija od nas traži...

Pa nisu se još jednom krstili vodom, ako su već kršteni!
Mislim ovo je već analiza pravopisa, a ne teologija. Meni je iz ovog očito da kada ih je Pavao krstio, da je položio ruke na njih i tada je sišao Duh Sveti (ne vidim tu elemenata krštenja vodom, samo duhom)

Ali dobro, ovo je po meni sporedno pitanje, obadvoje se slažemo da se treba pokajati i krstiti i da moraš primiti Duha. Kako, to su već nijanse, neda mi se pričati o formi.
Po meni je puno važnije pitanje šta nakon dobivanja Duha, tu je velika razlika u našem mišljenju, a mislim da je jako bitna!

jony je napisao/la:

Ali jedno je sigurno - ne možeš biti izgubljen jer si zapečačen do dana svog otkupljenja!

Ma nije sigurno.Ja bi čak rekao da je sigurno da nisi spašen.
Gledaj, očito je da i nakon dobivanja Duha možeš činiti grijeh.
Evo kada toliko prijanjaš uz Bibliju i šta piše u njoj, ponavljam, ovo Pavao govori ljudima koji su kršteni Duhom.
Ef 5:5 "Jer dobro znajte ovo: nijedan
bludnik, ili bestidnik, ili pohlepnik taj idolopoklonik nema baštine u
kraljevstvu Kristovu i Božjemu. "
Samo mi nemoj reći da je nemoguće da netko tko je kršten Duhom, padne pod blud ili da bude pohlepan ili nešto slično, barem u manjoj mjeri.
Ovdje izričito piše šta će biti s takvim, bez obzira imali ili nemali Duha!
Zar bi ti mogao sada, kakav si, pogledati Isusa u oči i ne skloniti pogled, zar ti nebi Njegova svjetlost bila prejaka? Tek potpuno čista duša može biti u blizi Boga.
Kažu da ako ne gledaš Boga, ovdje i sada, da ga nečeš gledati ni nakon smrti. Jel Ga vidiš?

more_horiz
čista je duša svaka koja prihvata Hristove zasluge mili moj !
POZDRAV !

more_horiz
Konin je napisao/la:

Pa nisu se još jednom krstili vodom, ako su već kršteni!
Mislim ovo je već analiza pravopisa, a ne teologija. Meni je iz ovog očito da kada ih je Pavao krstio, da je položio ruke na njih i tada je sišao Duh Sveti (ne vidim tu elemenata krštenja vodom, samo duhom)

Ali dobro, ovo je po meni sporedno pitanje, obadvoje se slažemo da se treba pokajati i krstiti i da moraš primiti Duha. Kako, to su već nijanse, neda mi se pričati o formi.

Ok.. ne moramo o tome. Međutim, stvar je upravo u tome da su se ponovno krstili. Zašto? Zato što Isus kaže da je Ivan krstio za pokajanje? Sigurno nije krstio u Ime Isusa Krista za primanje Duha Svetog, jer Duh Sveti još nije bio dostupan dok Isus nije umro i uskrnsuo i poslao ga 50 dana 
nakon uskrsnuća. Stoga ljudi koji su kršteni Ivanovim krštenjem su imali pokajanje, ali nisu mogli dobiti Duha Svetog (nisu kršteni za dobivanje Duha Svegog i nisu kršteni u Ime Isusa Krista).

Konin je napisao/la:

Gledaj, očito je da i nakon dobivanja Duha možeš činiti grijeh.
Evo kada toliko prijanjaš uz Bibliju i šta piše u njoj, ponavljam, ovo Pavao govori ljudima koji su kršteni Duhom.
Ef 5:5 "Jer dobro znajte ovo: nijedan
bludnik, ili bestidnik, ili pohlepnik taj idolopoklonik nema baštine u
kraljevstvu Kristovu i Božjemu. "
Samo mi nemoj reći da je nemoguće da netko tko je kršten Duhom, padne pod blud ili da bude pohlepan ili nešto slično, barem u manjoj mjeri.
Ovdje izričito piše šta će biti s takvim, bez obzira imali ili nemali Duha!
Zar bi ti mogao sada, kakav si, pogledati Isusa u oči i ne skloniti pogled, zar ti nebi Njegova svjetlost bila prejaka? Tek potpuno čista duša može biti u blizi Boga.
Kažu da ako ne gledaš Boga, ovdje i sada, da ga nečeš gledati ni nakon smrti. Jel Ga vidiš?

Radi se o jednoj stvari: Kad smo kršteni Duhom Svetim - mi smo nanovorođeni (Iv. 3) Što je nanovorođeno? Tijelo - ne. Još uvijek starimo i slično. Duh - ne. I dalje imamo pamćenje koje pamti krive stvari. I dalje imamo emocije - možemo plakati i slično. Što je nanovorođeno - naša duša. A osobina duše je vjera ili ne vjera! Ako zaista iz duše vjerujemo (ako je ona krštena Duhom Svetim), kad i pogriješimo, sigurno nismo pogriješili iz duše. Biblija kaže "Duša koja griješi, umrijet će." (Eze. 18:20) Dakle, duša! Stoga, dok god živimo na zemlji imamo borbu s tijelom, emocijama, pamćenjem i slično! Ali, ako je duša krštena Duhom Svetim, odnosno u njoj se nastanio Duh - imamo posredinka kod Boga i krv Njegova Sina nas čisti od svakog grijeha. (1. Iv. poslanica)

more_horiz
Radi se o jednoj stvari: Kad smo kršteni Duhom Svetim - mi smo nanovorođeni (Iv. 3) Što je nanovorođeno? Tijelo - ne. Još uvijek starimo i slično. Duh - ne. I dalje imamo pamćenje koje pamti krive stvari. I dalje imamo emocije - možemo plakati i slično. Što je nanovorođeno - naša duša. A osobina duše je vjera ili ne vjera! Ako zaista iz duše vjerujemo (ako je ona krštena Duhom Svetim), kad i pogriješimo, sigurno nismo pogriješili iz duše. Biblija kaže "Duša koja griješi, umrijet će." (Eze. 18:20) Dakle, duša! Stoga, dok god živimo na zemlji imamo borbu s tijelom, emocijama, pamćenjem i slično! Ali, ako je duša krštena Duhom Svetim, odnosno u njoj se nastanio Duh - imamo posredinka kod Boga i krv Njegova Sina nas čisti od svakog grijeha. (1. Iv. poslanica)

Hm, samo sto tu postoji jedan problem, a to je taj da je dusa ceo covek, a ne samo jedan deo, a osim toga, krstenje Duhom ne podrazumeva samo jedan deo coveka, nego potpunog coveka obuhvata.

Pozdrav.

more_horiz
jony je napisao/la:

Radi se o jednoj stvari: Kad smo kršteni Duhom Svetim - mi smo nanovorođeni (Iv. 3) Što je nanovorođeno? Tijelo - ne. Još uvijek starimo i slično. Duh - ne. I dalje imamo pamćenje koje pamti krive stvari. I dalje imamo emocije - možemo plakati i slično. Što je nanovorođeno - naša duša. A osobina duše je vjera ili ne vjera! Ako zaista iz duše vjerujemo (ako je ona krštena Duhom Svetim), kad i pogriješimo, sigurno nismo pogriješili iz duše. Biblija kaže "Duša koja griješi, umrijet će." (Eze. 18:20) Dakle, duša! Stoga, dok god živimo na zemlji imamo borbu s tijelom, emocijama, pamćenjem i slično! Ali, ako je duša krštena Duhom Svetim, odnosno u njoj se nastanio Duh - imamo posredinka kod Boga i krv Njegova Sina nas čisti od svakog grijeha. (1. Iv. poslanica)

Nije ništa nanovorođeno! Ti si nanovorođen, a ne neka tvoja komponenta. Sada živiš po Duhu, a ne po tijelu! To je bit nanovorođenja. Ostvarivanje direktne veze s Bogom, primanje Duha Svetoga, Branitelja Istine. Više ne djeluješ po zakonima, nego imaš Branitelja Istine, koji te upućuje u Istinu i vodi prema Bogu.
Na tebi je u kojoj mjeri ćeš ga slušati i pratiti. Što ga u većoj mjeri slušaš i pratiš, to On u većoj mjeri postaje dijelom tebe, u većoj mjeri te ispunjava, sve do potpunog sjedinjenja s Bogom. Tek tada imaš vječni život!

Ef 1,17:"Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati"

Duh je taj koji nam daje mudrost i objavu kojom ćemo spoznati Boga
A Isus kaže da je vječni život spoznati Boga!
Jesi ti spoznao Boga? Zašto si dopustiti da staneš na početku!

more_horiz
Konin pomalo mi je čudna tvoja teologija.Možda se varam,ali imam dojam da ti misliš kako je teško doći do spasenja i spoznaje Boga.Sorry,nemoj me krivo shvatiti,ali možeš li onako ukratko reći svoju definiciju spasenja?

more_horiz
No Nick je napisao/la:

Hm, samo sto tu postoji jedan problem, a to je taj da je dusa ceo covek, a ne samo jedan deo, a osim toga, krstenje Duhom ne podrazumeva samo jedan deo coveka, nego potpunog coveka obuhvata.

Pozdrav.

Duša nije naše cijelo tijelo. Osim duše imamo duh i tijelo! Inače je npr. naše tijelo = naša duša!

Potencijalno, krštenjem Duhom, krtšeno je naše cijelo tijelo. Međutim, tijelo i duh nam ostaju stari do dana našeg potpunog otkupljenja. Biblija kaže da smo Duhom 
Svetim zapečačeni do dana našeg otkupljenja. Međutim, do tog dana ostajemo u ovom tijelu i ono nije nanovo rođeno sve do tog dana! A taj dan ćemo biti potpuno promijenjeni - pa tako i tjelesno i u duhu. 

more_horiz
jony je napisao/la:
No Nick je napisao/la:

Pozdrav.

Duša nije naše cijelo tijelo. Osim duše imamo duh i tijelo! Inače je npr. naše tijelo = naša duša!

Potencijalno, krštenjem Duhom, krtšeno je naše cijelo tijelo. Međutim, tijelo i duh nam ostaju stari do dana našeg potpunog otkupljenja. Biblija kaže da smo Duhom
Svetim zapečačeni do dana našeg otkupljenja. Međutim, do tog dana ostajemo u ovom tijelu i ono nije nanovo rođeno sve do tog dana! A taj dan ćemo biti potpuno promijenjeni - pa tako i tjelesno i u duhu.

Naravno, to je tvoje misljenje i tvoje verovanje. Ja eto smatram da je covek dusa. "I posta covek dusa ziva". E sad, to sto termin ima i figurativno upotrebu, to je sasvim druga stvar. A to sto Pavle spominje "duh, dusu i telo", to on govori o sva tri aspekta covekovog bica. Eto mog verovanja.

Pozdrav.

more_horiz
Joshua je napisao/la:
Konin pomalo mi je čudna tvoja teologija.Možda se varam,ali imam dojam da ti misliš kako je teško doći do spasenja i spoznaje Boga.Sorry,nemoj me krivo shvatiti,ali možeš li onako ukratko reći svoju definiciju spasenja?

Vjerujem da ti je čudna, jer se razlikuje od onoga što većina kršćana misli.
Ne varaš se, ja smatram da je do spasenja i spoznaje Boga ja teško doći i da samo rijetki to uspijevaju.
Primanje Duha je samo početak, ostvarivanje direktne veze sa Bogom kroz Duha Svetoga. Ali činjenica da si ostvario vezu s Bogom ne mijenja tvoju narav, koja je i dalje u neznanju i grešna, ne mijenja tvoju dušu, koja je i dalje zaprljana. Jedino što se mijenja što si dobio svog osobnog Branitelja Istine i sada znaš da li je nešto loše ili nije, da li je grijeh ili vrlina. Osjetiš prisutnost Boga i svakom trenutku, što god da radiš, taj se osjećaj pojačava ili smanjuje i tako znaš šta ti je činiti i šta je ispravno.
Što više slušaš Duha, on sve u većoj mjeru postaje dio tvoje duše, a grešnost koje se odričeš, nestaje iz tvoje duše. Tek kada si potpuno čist od svih "zaprljanosti" možeš stati pred Boga i boraviti u njegovoj nazočnosti.
Ja ne vjerujem da postoji spašen-proklet, kao crno-bijelo, svi su u nekoj mjeri sivi, i na tebi je da se usavršavaš dok ne postaneš bijel.
Isto tako ne vjerujem da je Bog taj koji "odlučuje" da si kao od nekog trenutka spašen. Bog želi da budeš kraj njega, ali u tome te ne sprećava On, nego tvoj grijeh (jer tko čini grijeh, rob je grijeha) i dok god imaš grijeha, jednostavno nemožeš boraviti u Božjoj prisutnosti.

more_horiz
Konin je napisao/la:
Joshua je napisao/la:

Vjerujem da ti je čudna, jer se razlikuje od onoga što većina kršćana misli.
Ne varaš se, ja smatram da je do spasenja i spoznaje Boga ja teško doći i da samo rijetki to uspijevaju.
Primanje Duha je samo početak, ostvarivanje direktne veze sa Bogom kroz Duha Svetoga. Ali činjenica da si ostvario vezu s Bogom ne mijenja tvoju narav, koja je i dalje u neznanju i grešna, ne mijenja tvoju dušu, koja je i dalje zaprljana. Jedino što se mijenja što si dobio svog osobnog Branitelja Istine i sada znaš da li je nešto loše ili nije, da li je grijeh ili vrlina. Osjetiš prisutnost Boga i svakom trenutku, što god da radiš, taj se osjećaj pojačava ili smanjuje i tako znaš šta ti je činiti i šta je ispravno.
Što više slušaš Duha, on sve u većoj mjeru postaje dio tvoje duše, a grešnost koje se odričeš, nestaje iz tvoje duše.

Tek kada si potpuno čist od svih "zaprljanosti" možeš stati pred Boga i boraviti u njegovoj nazočnosti.

Ja ne vjerujem da postoji spašen-proklet, kao crno-bijelo, svi su u nekoj mjeri sivi, i na tebi je da se usavršavaš dok ne postaneš bijel.
Isto tako ne vjerujem da je Bog taj koji "odlučuje" da si kao od nekog trenutka spašen. Bog želi da budeš kraj njega, ali u tome te ne sprećava On, nego tvoj grijeh (jer tko čini grijeh, rob je grijeha) i dok god imaš grijeha, jednostavno nemožeš boraviti u Božjoj prisutnosti.

slažem se sa zaboldanim
a da bi pročišćeni stigli pred Boga služi nam čistilište
samo treba vjerovati u Božju milost, milosrđe koje nam daje kroz šansu da iako nismo dostojni da dušom isprljanom od mnogih grijeha , gledamo ga licem u lice...I love you

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply