Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionBog kao Apsolut i njegov odnos sa svijetom EmptyBog kao Apsolut i njegov odnos sa svijetom

more_horiz
Želio bi otvoriti raspravu o Bogu kao apsolutu i njegov odnosu prema svijetu.
Ova je rasprava pokrenuta na temi "Relikvije", ali ipak tamo ne pripada, tako da je otvaram kao posebnu temu.

jony je napisao/la:

Kažem, vjerujem da je Bog osoba - nikako ne nešto poput zraka koji ispunjava sav prostor i negdje je gušći, negdje je rijeđi. Dakle, Bog je osoba i stvorio je nas na svoju sliku (osobe) i nije prisutan svugdje, osim svojim sveznanjem - nikako ne kao osoba. Kad je Isus bio na zemlji, Biblija kaže da je bio punina Božanstva tjelesno. Stoga, na Veneri ili Marsu nije bilo Boga - bio je u Isusu. Ali Bog je bio prisutan svojim sveznanjem svugdje - tako i na Veneri i Marsu. (Npr. Kad gledaš prijenos utakmice, igrači su pristuni u tvojoj sobi - ne kao osobe.)

Stoga - ne vjerujem da Bog prožima sve - jer bi onda prožimao, odnosno bio prisutan i u paklu, a pakao je mjesto gdje sigurno nema Boga - jer je kazna za griješnike - potpuna udaljenost od Boga.

Inače, duhovna smrt je biti odvojen od Boga. U tom slučaju nema smrti - ukoliko nema mjesta gdje zaista nema prisutnosti Božje!

Bog nije osoba, jer je osoba ograničena, a Bog nikako nemože biti ograničen. Bog je izvor osobnosti, Bog je ono po čemu je nešto osobno, Bog je osobnost.
Ja vjerujem da je Bog apsolutan. Apsolutno se definira kao temeljna stvarnost. Sve što je stvoreno je relativno, jer je u nekakvom odnosu sa drugim stvarima.
Bog je jedino što postoji, jer ako postoji nešto što je različito od Boga, onda je Bog u nekakovom odnosu s tim i kao takav je ralativan.

Jony, ova tvoja teorija, definira Boga kao ne-apsolutnog, nego kao relativnog.
Sve je to OK, ali onda se postavlja pitanje, kako znamo da je to Bog, kako znamo da nema neke veće stvarnosti od Njega.

Moramo Boga definirati kao ishodiste kauzalnog lanca, jer inače uvijek može postojati nešto iznad Njega. Ako je Bog ishodište kauzalnog lanca, onda je on jedini, apsolutan, nemože postoji ništa osim njega. Ako ne postoji ništa osim njega, ako je Bog temeljna stvarnost, onda je ovaj svijet dat u Bogu i postoji samo po Bogu, sačinjen od Boga i ispunjen s njim. Naravno u različitoj mjeri, tako da imaš stvari koji očituju puninu Božanstva, recimo Isusa, a imaš i potpuni nedostatak Boga, prazninu, a to je recimo pakao, koji može biti i u nekim ljudima.
Ovaj svijet nije primarna stvarnost, jedino je Bog primarna stvarnost.

Ti Boga definiraš kao neko biće, kao čovijeka, koji ima ljudske osobine samo su sve savršene i koji ima nadnaravne moći. Možda takvo biće i postoji, ali ono nikako nemože biti Bog. Jer takav Bog je relativan i ne odgovara na pitanje o temelju stvarnosti.

descriptionBog kao Apsolut i njegov odnos sa svijetom EmptyRe: Bog kao Apsolut i njegov odnos sa svijetom

more_horiz
a Bog nikako nemože biti ograničen.

nemoj mijesati stvorenje i Stvoritelja! Ono sto je stvoreno - nije Stvoritelj!

ne petljati grke i filozofe u krscanstvo molim! Very Happy

descriptionBog kao Apsolut i njegov odnos sa svijetom EmptyRe: Bog kao Apsolut i njegov odnos sa svijetom

more_horiz
dominik je napisao/la:
a Bog nikako nemože biti ograničen.

nemoj mijesati stvorenje i Stvoritelja! Ono sto je stvoreno - nije Stvoritelj!

ne petljati grke i filozofe u krscanstvo molim! Very Happy

Ne kužim šta želiš reći. Nigdje ja ne miješam stvoritelja i stvoreno. Samo želim reći da Bog nemože stvoriti nešto što izvan Njega, odnosno nemože stvoriti nešto što je različito od njega. U tom slučaju bi sam sebe ograničio i postao relativan.

Pa nisam primjetio da su se kršćani nešto previše bavili biti i bitkom i razradili te pojmove, tako da je normalno da ću uzimati nauku grčkih filozofa, pošto je kršćani nemaju, odnosno nasljedili su je od grka.

more_horiz
nauku grčkih filozofa

nauka grckih filozofa nije istina. to je ljudska stvar koja ce nestati! zasto uzimati nesto takvo kao relevantno?

mislim, ti uzmi, ali tada nemoj se cuditi zabludama... Sad

more_horiz
Konin,

Vjeruješ li da je čovjek stvoren na Božju sliku? Ako da, onda bih se želio zadržati na Postanku i analizirati kakav je čovjek stvoren i ostalo... Jer ako ne znaš ništa o meni, i onda uzmeš moju sliku - sigurno ćeš o meni znati više! Dakle, ako ne znamo je li Bog osoba ili nije - poslužila bi nam Njegova slika da ju vidimo. A to je bio Adam prije pada.

more_horiz
jony je napisao/la:
Konin,

Vjeruješ li da je čovjek stvoren na Božju sliku? Ako da, onda bih se želio zadržati na Postanku i analizirati kakav je čovjek stvoren i ostalo... Jer ako ne znaš ništa o meni, i onda uzmeš moju sliku - sigurno ćeš o meni znati više! Dakle, ako ne znamo je li Bog osoba ili nije - poslužila bi nam Njegova slika da ju vidimo. A to je bio Adam prije pada.

Da, vjerujem da je čovijek stvoren na Božju sliku. Ali isto tako vjerujem da je Bog puno, puno kompleksniji, nego što je to vidljivo iz Njegovog stvorenja.
Nisam baš siguran koliko je Postanak dobra referenca, pošto govori nešto o stvorenom, a i to u metaforama, o samom Stvoritelju jako malo, a o bitku i naravi svemira ništa.
Pošto znam tvoje viđenje postanka, već mi mrak pada na oči i imam osjećaj da neće ništa pametnog izaći iz ove rasprave, ali ajde.... kavica

more_horiz
Konin je napisao/la:
Bog nije osoba, jer je osoba ograničena, a Bog nikako nemože biti ograničen.

Zašto biti osoba znači biti ograničen? Ne smažem se s tim i evo zašto:

1. Bog nije ograničen.
2. Može li Bog lagati (biti nepravedan, umrijeti)? - Ne može.
3. Dakle, Bog je ograničen Svojom nemogućnošću da ne laže (bude nepravedan, umre).

Ponavljam, zašto biti osoba znači biti ograničen? Čime si ograničen ako si osoba? Možda time što ne možeš biti na dva mjesta u isto vrijeme. Nije istina - Bog kao osoba je i sveprisutan, ali svojim sveznanjem. Boga nema u paklu - odnosno mjestu koje predstavjla potpunu odvojenost od Boga. Nema Ga kao osobe. Ali On je tamo prisutan Svojim sveznanjem. Mi kršćani želimo imati odnos s Njim kakav je imao Adam, kad je Bog dolazio za dnevnog povjetarca i družio se s Adamom (Adam osoba i Bog osoba). Za takav odnos nam je potrebna Njegova prisutnost kao osobe, a ne Njegova prisutnost Njegovim sveznanjem!

more_horiz
jony je napisao/la:

1. Bog nije ograničen.
2. Može li Bog lagati (biti nepravedan, umrijeti)? - Ne može.
3. Dakle, Bog je ograničen Svojom nemogućnošću da ne laže (bude nepravedan, umre).

Ne ide ti baš logika. Bog ne može lagati, jer je On istina, a u istini nema laži. Laž je nedostatak istine. Bog nemože lagati jer bi to negiralo Njegovu narav.
Činjenica da Bog nemože lagati Ga ne ograničava, nego pokazuje da Bog nije svemoguć.
Bog je ograničen u onom slučaju da postoji nešto što nije On sam. Takvo nešto ne postoji! Kada bi postojalo, onda taj bog , nebi bio Bog.
Jel, tebi jasno da ti definiraš Boga kao relativno biće?

jony je napisao/la:

Ponavljam, zašto biti osoba znači biti ograničen? Čime si ograničen ako si osoba? Možda time što ne možeš biti na dva mjesta u isto vrijeme. Nije istina - Bog kao osoba je i sveprisutan, ali svojim sveznanjem. Boga nema u paklu - odnosno mjestu koje predstavjla potpunu odvojenost od Boga. Nema Ga kao osobe. Ali On je tamo prisutan Svojim sveznanjem. Mi kršćani želimo imati odnos s Njim kakav je imao Adam, kad je Bog dolazio za dnevnog povjetarca i družio se s Adamom (Adam osoba i Bog osoba). Za takav odnos nam je potrebna Njegova prisutnost kao osobe, a ne Njegova prisutnost Njegovim sveznanjem!

Možda sam se krivo izrazio, reagirao sam na tvoju izjavu:
jony je napisao/la:

Kažem, vjerujem da je Bog osoba - nikako ne nešto poput zraka koji
ispunjava sav prostor i negdje je gušći, negdje je rijeđi. Dakle, Bog
je osoba i stvorio je nas na svoju sliku (osobe) i nije prisutan
svugdje, osim svojim sveznanjem - nikako ne kao osoba.

Bog nije osoba na način na koji ti definiraš osobu. Bog u biti je
osoba, Bog je izvor osobonosti i daleko nadilazi svako ljudsko poimanje
i ograničenja.
Dakle Bog istodobno je osoba, a istodobno prožima cijeli ovaj stvoreni svijet.
Bog nikako nije ograničen na način da na jednom mjestu može biti, a ne drugom ne.

Kako ti objašnjavaš onda Duh sveti, koji je Božja prisutnost u svakom čovijeku koji Ga primi?
Kako objašnjavaš "Bog je sunce koje jednako sija na dobrim i nad zlima"?
Kako objašnjavaš "Ja i Bog smo jedno" i odnos prema učenicima "Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi"?
Šta za tebe znači "biti jedno s Bogom" i "Krist živi u nama"?
Kako se Bog može onda uopće spoznati, ako nije prisutan u ovom svijetu, osim samo svojim "pogledom"?
Da li ti vjeruješ da je moguće ostvariti osobni odnos s Bogom sada na ovom svijetu?

Ovo o čemu ti govoriš je skoro pa deizam!

more_horiz
Konin je napisao/la:

Bog nije osoba na način na koji ti definiraš osobu. Bog u biti je
osoba, Bog je izvor osobonosti i daleko nadilazi svako ljudsko poimanje
i ograničenja.
Dakle Bog istodobno je osoba, a istodobno prožima cijeli ovaj stvoreni svijet.
Bog nikako nije ograničen na način da na jednom mjestu može biti, a ne drugom ne.

Ajme...

Konin je napisao/la:
Kako ti objašnjavaš onda Duh sveti, koji je Božja prisutnost u svakom čovijeku koji Ga primi?
Kako objašnjavaš "Bog je sunce koje jednako sija na dobrim i nad zlima"?
Kako objašnjavaš "Ja i Bog smo jedno" i odnos prema učenicima "Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi"?
Šta za tebe znači "biti jedno s Bogom" i "Krist živi u nama"?
Kako se Bog može onda uopće spoznati, ako nije prisutan u ovom svijetu, osim samo svojim "pogledom"?
Da li ti vjeruješ da je moguće ostvariti osobni odnos s Bogom sada na ovom svijetu?

Ovo o čemu ti govoriš je skoro pa deizam!

Puno pitanja - ako te zaista zanima kako to objašnjavam, evo ti link s tri video predavanja po dvadesetak minuta i sva stu ta pitanja vrlo lijepo objašnjena.

http://www.biblijski-krscani.com/GA/GA006.htm

more_horiz
jony je napisao/la:

Puno pitanja - ako te zaista zanima kako to objašnjavam, evo ti link s tri video predavanja po dvadesetak minuta i sva stu ta pitanja vrlo lijepo objašnjena.

Pa šta nemožeš ti svojim riječima objasniti? To su vrlo konkretna pitanja, koja imaju vrlo jednostavan i konkretan odgovor.
Ako samo pogledam filmiće, na osnovu čega možemo nastaviti ovu raspravu?

more_horiz
pa, nije stvar u raspravi! stvar je u Bogu! Very Happy

more_horiz
Konin je napisao/la:
jony je napisao/la:

Pa šta nemožeš ti svojim riječima objasniti? To su vrlo konkretna pitanja, koja imaju vrlo jednostavan i konkretan odgovor.
Ako samo pogledam filmiće, na osnovu čega možemo nastaviti ovu raspravu?

Dakako da možemo nastaviti raspravu kad pogledaš moj pogled na božanstvo i mislim da će tada razgovor biti kvalitetniji... 
Jer, jednom kad imaš pregled nekog učenja, možemo lakše razgovarati da se zaista 
razumijemo o čemu pričamo. U protivnom ćemo stalno skretati s teme, a tako je razgovarati doista bolno...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply